Pompoen-bietensalade met vijgendressing

Pompoen-bietensalade met vijgendressing Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

  • 400 gram pompoen
  • 250 gram gekookte rode bieten
  • 1 eetlepel vijgenjam
  • 1 eetlepel appelazijn (ciderazijn)
  • 2 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 0,5 eetlepel notenolie (hazelnoot- of walnotenolie)
  • Ongezouten walnoten, handje ter garnering
  • Versgemalen zwarte peper en (zee)zout, naar smaak
  • Paar takjes verse tijm, ter garnering

Zacht en zoet, dat is deze salade van pompoen en rode bieten met een dressing van vijgenjam. Binnen een half uur zet je een heerlijk lunchgerecht op tafel. Ideaal voor na een lekkere wandeling op een mooie herfstdag.

  1. Borstel de pompoen schoon. Snijd ‘m doormidden. Verwijder de pitten en de draden. Snijd de ene helft nogmaals doormidden zodat je een kwart hebt. Snijd de kwart pompoen in dunne parten.
  2. Stoom de pompoen in tien minuten beetgaar.
  3. Snijd de rode bieten in dunne plakken.
  4. Maak vervolgens de dressing. Zet een kom op een vochtig keukendoekje op het aanrecht. Op die manier blijft de kom op zijn plaats als je straks alles moet mengen met de garde. Doe de vijgenjam samen met de azijn in een kom en meng het geheel met een garde. Voeg – terwijl je roert met de garde – de olijfolie toe. Voeg daarna – al roerend – de notenolie toe. Breng op smaak met zout en peper en roer het geheel nog eens goed door.
  5. Hak de walnoten grof.
  6. Pluk de blaadjes van de takjes tijm.
  7. Verdeel de pompoen over de borden. Leg vervolgens de plakken rode biet er bovenop. Roer de dressing nog een keer goed door en schenk ‘m over de salade. Verdeel tot slot de walnoten en de tijmblaadjes over het geheel.

Lekker met een snee notenbrood.

Wat te doen met de rest van de pompoen?
Pompoen leent zich voor tal van gerechten. Je kunt er heerlijke soepen van maken, maar ook chutney en jam. Ook lekker is gegrilde pompoen in een quinoasalade met cranberry’s.

Andere oranje variant?
Je kunt ook zoete aardappel gebruiken in plaats pompoen. Schil de zoete aardappel met een dunschiller. Snijd ‘m daarna in dunne plakken. Stoom de plakken beetgaar in +/- zes minuten. Volg verder het recept zoals hierboven is beschreven.

Geen zin of tijd om zelf vijgenjam te maken?
In veel biologische of delicatessenwinkels kun je vijgenjam kopen, onder andere die van Theo van Woerkom.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

  1. Gina 23 maart 2014 19:06 uur

    Dit ga ik zeker eens proberen.
    Mijn vijgenboom is misschien niet meer te redden (ik heb hem tot onderaan afgezaagd – was aangetast door ik weet niet wat) maar ik heb ook van alles geprobeerd, zeker met de vijgen die juist nog niet rijp genoeg waren en er dreigde vorst. Ik oogste de vijgen en haalde het vruchtvlees eruit. Gedurende enkele maanden in de diepvries laten, eruit halen en tijdens ontdooien sap opvangen. De rest terug invriezen en nogmaals herhalen. Het sap hield ik dan ook bij in de diepvries tot ik voldoende had om enkele potjes vijgengelei van te maken. De gelei is paars en bevat dan geen pitjes meer. Je hebt wel veel verlies want de rest van de vijgen moet je wegggooien. Maar lekkere gelei!!