Vijgen in rode wijn om te bewaren
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
48 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 180 minuten
Ingrediënten
- 1,5 kilo verse vijgen
- 1 kilo suiker
- 1 fles rode wijn
Van Dorty ontving ik haar leuke verhaal hoe zij haar vijgenoverschot aanpakt: De vijgenboom bij ons huis in Italie geeft ook dit jaar weer een overvloedige oogst. Elke dag ga ik met een emmer naar mijn boom en vul hem tot de rand. Dan ga ik in de keuken aan de slag. Ik heb al veel recepten van je gebruikt, en ook de recepten en tips van de lezers verwerk ik. Ik heb er nog eentje voor je:
Doe 1,5 kilo verse vijgen met 1 kilo suiker (mag ook rietsuiker zijn) en een fles rode wijn in een pan. Breng aan de kook en laat een paar uur zachtjes inkoken tot een wat dikkige, donkerbruine massa ontstaat. Giet de massa in potten en draai de deksel erop. Af laten koelen en in potten bewaren. Nou ja bewaren, het is al op voordat je daar aan toe komt. Heerlijk bij vanille-ijs, maar ook op de kaasplank of bij gebraden varkensvlees een lekkernij. Simpel toch?
Klinkt inderdaad lekker en eenvoudig. Dorty heel erg bedankt voor je recept en veel succes met de overvloed aan verse vijgen. Mensen in Nederland zijn HEEL jaloers op je 🙂
Reacties
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.
henriette tromp visserhaitonline@quicknet.nl 18 september 2011 14:12 uur
ik geniet erg van jullie heerlijke recepten, vooral van de vijgen recepten, want de boom geeft dit jaar een flinke portie vijgen. ik kook ze met rode wijn en een lepels gembersap, geeft een heel lekkere smaak. Is er ook iemand die een goed recept heeft voor het inmaken ehn gebruiken van rozebottels? groetjes
Gonnie uit Frankrijk 25 september 2011 22:15 uur
Heb vanavond dit recept gemaakt en het heerlijk. Morgen weer vijgen plukken en dit weer maken. Weer wat lekkers om mijn voorraadkast te vullen. Bedankt!
Okke Amerongen 26 september 2011 21:49 uur
Hallo Gonnie, Mooi dat het goed gelukt is. Veel succes met die mooie oogst daar!
toos 28 september 2011 11:16 uur
heerlijke recepten vooral vijgen met rodewijn.de boom van een kennis uit marokko gekregen
Okke Amerongen 28 september 2011 21:13 uur
Dank je wel Toos. Nu nog even lekker genieten van verse vijgen. Voor je het weet zijn ze er niet meer.
Young Pumpkin 1 oktober 2011 18:04 uur
Niet alleen voor mensen in Frankrijk! Ik kocht vandaag 2 dozen is 19 vijgen is anderhalf pond op de Albert Cuyp voor 2 euro!
wil 2 oktober 2011 09:22 uur
Dit recept heb ik al meerdere keren gedaan.
Doe er minder suiker in omdat wij niet van die zoetneuzen zijn.
Maar doet er een theelepel kardemon in en wat gember siroop of gember poeder enzo, maar niet overheersend.
Maar krijg er heel leuke reacties op.
Stop het in de diepvries in kleine bakjes en heb ik de hele winter een heerlijke saus en een leuk cadeautje voor vrienden die ik er mee wil verwennen.
Okke Amerongen 3 oktober 2011 12:43 uur
Ha Young Pumkin, Dat is een mooie aankoop. Spotgoedkoop zeg!
Okke Amerongen 3 oktober 2011 12:44 uur
Hallo Wil, Bedankt, dat zijn goede aanvullingen en ik weet zeker dat gember en kardemom het hier ook goed in zullen doen.
Wouter Zunneberg 5 oktober 2011 00:57 uur
Dit weekend de eerste 4,5 kg Brown Turkey vijgen geoogst. Zeker nog 10 kg te gaan. Deze zijn verwerkt met een variant op het rode wijn-recept: 4,5 kg vijgen, 2 liter rode wijn, 1 liter Ruby port, 1 kaneelstokje en 3 kg suiker (5 uur inkoken).
Okke Amerongen 6 oktober 2011 18:33 uur
Ha Wouter, Een lekkere variant wat mij betreft om het met port en kaneel te maken. Bedankt voor de tip!
coosje de wit 15 oktober 2011 18:44 uur
Misschien dom, maar ik weet eigenlijk niet hoe je verse vijgen moet eten. Eet je die met de schil? Of moet je hem pellen/schillen?
Okke Amerongen 16 oktober 2011 08:47 uur
Hallo Coosje, Verse vijgen kun je met schil eten. Als de vijgen niet meer zo vers zijn dan is de schil vrij taai. Dan kun je de vijgen beter kruislings snijden en de schil er voorzichtig af pellen.
anneke visser 24 oktober 2011 16:44 uur
ik zoek een recept voor onrijpe vijgen groetjes anneke
Okke Amerongen 24 oktober 2011 21:59 uur
Hallo Anneke, Ik heb een keer een pot groene onrijpe vijgen gekocht op siroop. Ik heb hier geen recept van. Ze kwamen uit Turkije. Mijn beste advies is om te zoeken op Google hoe je het beste suikersiroop kunt maken en daar de groene vijgen even in mee te koken. Vervolgens de potten vullen met de licht gekookte vijgen en afvullen met de suikersiroop. Eerlijk gezegd vond ik het trouwens niet zo bijzonder. Probeer er eerst dus maar een paar te maken. Als het bevalt kun je de rest dan maken. Veel succes!
Luuk Francken 31 oktober 2011 17:04 uur
Lekkere recepten met vijgen. Ik kocht mijn boom gewoon bij Intratuin en plantte hem in mijn tuin in Bergen op Zoom. Nu hebben we elk jaar twee maal een overdadige oogst van heerlijke grote, sappige blauwe vijgen en de boom groeit de pan uit. De stam is al 20 cm. doorsnee! Nu, oktober 31 weer plukken. Zeker 3 emmers vol tot aan de rand. En dan maar al die recepten proberen, terwijl ik mijn vrouw op rantsoen moet zetten, want die eet ze onder mijn handen weg!! 🙂
Okke Amerongen 3 november 2011 17:48 uur
Hallo Luuk, Een dubbele oogst is zeker als de vijgen ook nog eens lekker zijn echt een luxe. Meestal worden de tweede ronde vijgen niet meer lekker rijp. Mooi dat dit bij jullie wel lukt. Er zijn op deze site vast veel mensen erg jaloers. Ik in ieder geval wel 🙂
gerie 5 november 2011 17:02 uur
hoi okke,
tot mijn verrassing kwamen er onder het blad zeker nog 3kg. vijgen vandaan.
ga ze in port stoven en ze in potten doen.
Mo 6 november 2011 10:55 uur
Moet je bij dit recept de vijgen eigenlijk schillen.
Okke Amerongen 6 november 2011 11:41 uur
Hallo Gerie, Mooi meevaller. Geniet nog even van de laatste paar vijgen!
Okke Amerongen 6 november 2011 11:41 uur
Hallo Mo, Verse vijgen kun je gewoon met schil eten. Alleen als de verse vijgen niet meer echt vers zijn kun je beter even de schil verwijderen. Anders is de schil wat taai.
Marc 6 november 2011 13:07 uur
Ik heb pas een vijgenboom, en dacht dat de vijgen niet rijp werden. Toen het blad bgon te vallen bleken de vijgen toch rijp te zijn. Geen blauwe maar groen-gele vijgen.
Wat kan ik ermee? Ik wil ze graag drogen of inmaken. Hoe moet dat?
Anke (Maastricht) 7 november 2011 15:17 uur
Leuk, al die recepten! Er hangen door het mooie najaarsweer nog een heleboel rijpe en rijpende vijgen aan de struik. Ik ga de rijpe in de diepvries doen tot alles eraf is, en dan een deel proberen met rode, en een deel met witte wijn. Vroeger heb ik het eens geprobeerd met port: heel lekker, maar ik herkende er geen vijgensmaak meer in…
Op die vijgenboom met dikke stam ben ik idd wel een beetje jaloers: waarschijnlijk zijn de winters bij ons wat strenger dan in Bergen op Zoom. Al verschillende keren is er een mooie beginnende stam stukgevroren. Hij komt er gelukkig wel altijd weer bovenop!
Jonet 8 november 2011 18:14 uur
Ik heb vandaag mijn laatste (donker paarse) vijgen geoogst. Ik heb al heel wat ingemaakt, eerder, deze zou ik willen drogen. Weet jij hoe ik dit het beste kan doen ?
Een leuke site heb je, groetjes Jonet
Okke Amerongen 8 november 2011 20:34 uur
Hallo Marc, Met drogen heb ik geen ervaring. Met inmaken wel 🙂 Dit is een geschikt recept: https://www.vijg.nl/recepten/compote-van-vijgen-met-wijn-en-kruiden/ Als je de hoeveelheden vloeistof wat verhoogt kun je het in het sap invriezen of kokendheet in goed schoongemaakte potten gieten. Direct deksel erop draaien en op de kop zetten. Dit recept is natuurlijk ook gewoon prima om een flinke oogst mee te bewaren: https://www.vijg.nl/recepten/vijgen-in-rode-wijn-om-te-bewaren/
Okke Amerongen 8 november 2011 20:36 uur
Hallo Anke, Klopt de vijg kan soms flink door de vorst gegrepen worden. Vaak is de plant toch zo taai dat hij gewoon opnieuw begint. Gelukkig maar!
Okke Amerongen 8 november 2011 20:38 uur
Hallo Jonet, Dank je voor de complimenten. Helaas heb ik geen ervaring met het drogen van vijgen. Ik zou het volgende proberen: op een rooster in de oven. Stand hete lucht en de temperatuur laag. Als het op een rooster niet werkt omdat de vijgen te zacht zijn zou ik ze op een bakblik met papier leggen. Ik hoop dat dat lukt.
Sylvia 9 november 2011 23:06 uur
Hallo,
voor het eerst in acht jaar zijn de vijgen aan mijn boom rijp geworden. Ik heb al kilo’s geplukt. Vanavond het recept geprobeerd met vijgen in rode wijn. Heerlijk, maar wel erg zoet. Lijkt meer op jam dan op compote. Hoe lang kan ik dit in potten bewaren?
Mijn zoontje van bijna vijf had vanmiddag een vriendje te spelen, en toen ze erg verdacht stil waren in de tuin, bleken ze zeker drie kilo vijgen geplukt en in de vijver gegooid te hebben… Ik heb ze er weer uitgevist (de vijgen, niet de jongentjes) maar het merendeel was nog groen. Moet ik dit nu jammer vinden of zouden ze toch niet meer rijpen? En kun je eigenlijk iets lekkers doen met groene vijgen?
henriette tromp visserhaitonline@quicknet.nl 11 november 2011 13:11 uur
graag bij de nieuwsbrief mijn complete achternaam gebruiken.
Okke Amerongen 11 november 2011 16:04 uur
Hallo Sylvia, De vijgen in rode wijn kun je zeker een jaar bewaren. Van de groene vijgen kun je nog vijgen op siroop maken. In Turkse winkels verkopen ze dat maar erg lekker vind ik het zelf niet.
Okke Amerongen 11 november 2011 16:09 uur
Hallo Henriette, Ik heb de achternaam in de nieuwsbrief aangepast naar Tromp Visser. Klopt dit?
Diny 12 november 2011 11:20 uur
Hallo Okke, Ik heb dit jaar voor het eerst vijgen in de tuin en wil daar wat mee doen. Moet ik de vijg ook in stukjes doen of kan deze in zijn geheel en met schil in de pan. En kunnen de verschillende soorten bij elkaar in dit recept?
Okke Amerongen 13 november 2011 09:13 uur
Hallo Diny, Je kunt de verschillende soorten vijgen gewoon bij elkaar doen. Verse vijgen hoef je niet te schillen. Verwijder de steeltjes bovenaan even en snijd ze een doormidden. Daarna koken ze gewoon tot moes. Veel succes!
Lous 13 november 2011 12:33 uur
Net je site ontdekt. De vijgen in rode wijn ga ik zeker proberen. Zelf vind ik het lekkerder om een deel van de suiker te vervangen door geleisuiker. Dat doe ik erbij na een half uurtje koken met gewone suiker. Dan nog 4 minuten koken en de massa dikt in. De vijgen blijven dan wat meer “heel”.
Okke Amerongen 13 november 2011 22:18 uur
Hallo Lous, Ik vind zelf jam met hele vruchten ook altijd erg lekker. Een goede tip wat mij betreft!
Joke Harcourt 18 november 2011 13:09 uur
Wie weet of vijgenwijn of likeur ook te maken is, en hoe je dat doet?
Monique Holslag 20 november 2011 16:54 uur
Van de zomer in Portugal gegeten:
schapenkaas op een toastje en daarop een toef vijgenjam…..mmm!
Dit was Portugese schapenkaas (een bol) en die liep, net als rijpe camembert.
Okke Amerongen 20 november 2011 17:07 uur
Hallo Joke, Vijgenwijn en likeur is zeker te maken en je kunt het in het buitenland ook af en toe kopen. Een recept heb ik helaas niet maar ik zou het graag op deze site plaatsen. Helaas kan ik je er dus niet aan helpen maar wie weet komt dat dus nog een keer.
Okke Amerongen 20 november 2011 17:08 uur
Hallo Monique, Daar krijg je zeker een vakantiegevoel van. Helemaal nu het bij ons toch alweer echt koud aan het worden is.
Liesbeth van Kuppeveld 20 september 2013 12:58 uur
heb vorig jaar vijgen/walnotenjam gemaakt. zag dat ooit in de winkel en aangezien ik nog noten over had van vorig jaar kwam dat goed samen met de ruime vijgenoogst.
Anneke 3 januari 2014 16:49 uur
Wij hebben een wijn gemaakt met vijgen en rijst die erg lekker was, maar nu zijn we het recept kwijt. Wie heeft hier wel een recept van.
Ruben Laane 30 juli 2014 16:13 uur
Ik ben boos omdat ik dit recept heb geprobeerd en een volkomen verbrande siroop achtige substantie overhield met keiharde verbrande vijgen. En ik ben er de hele tijd bij geweest en heb elke 5 a 10 minuten geroerd, dus ik ben niet blij.
Marion 8 augustus 2014 00:12 uur
Vandaag de vijgen in rode wijn gemaakt, erg lekker!!!!
hetty v pieterson 12 augustus 2014 12:22 uur
hallo joke ik ga dit recept nu proberen,er staat niet bij of ik de schil eraf moet halen,doe ik maar wij wonen in drente ,maar wij hebben ook een overvloedige vijgen aan de boom .
Okke Amerongen 15 augustus 2014 06:07 uur
Hallo Hetty, De vijgen hoef je niet te schillen.
Hetty 6 oktober 2014 10:31 uur
Hallo, dit lijkt me erg lekker ,heb vijgen gekregen en wil er iets mee doe. Maar moet ik ze voor dit recept ook schillen ?
Okke Amerongen 6 oktober 2014 21:47 uur
Hallo Hetty, Je hoeft vijgen niet te schillen. Tenzij ze oud zijn en een taaie schil hebben. Maar normale verse vijgen kun je met schil en al eten. Eet smakelijk!
maarten alexander hardeman 26 oktober 2014 14:50 uur
Om de jam niet te zoet te maken, gebruik ik altijd de gewichtsverhouding 1 deel suiker op 3 delen fruit. Het toevoegen van vloeistof (bijvoorbeeld wijn) heeft daarop geen invloed.
Om het kookproces te versnellen, gebruik ik een paellapan (brede platte pan) op de wokpit zodat de verdamping optimaal is en het reductietijd tot 1/3de wordt teruggebracht, bijvoorbeeld 1 uur in plaats van 3.
Van groene vijgen ga ik dit jaar voor de eerste keer een vijgenchutney maken. Zoek op het internet chutney met groene tomaten en vervang de tomaten met groene vijgen. In de chutney gaan naast de groene vijgen o.a. azijn, krenten, suiker, gember, spaanse pepers, uien, nootmuskaat, anijs, kruidnagels en knoflook.