Gierstpap met gedroogde vruchten

Gierstpap met gedroogde vruchten Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
55 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten

 • 100 gram gierst
 • 500 milliliter melk
 • snufje zout
 • 2 gedroogde vijgen
 • 4 abrikozen
 • 2 gedroogde peren
 • Handje gedroogde bananen
 • suiker/honing (optioneel, naar smaak)
 • handje gedroogde cranberries

Gierstpap klinkt misschien macrobiotisch of té gezond maar in Berlijn proefde ik het in een moderne en populaire eettent. Volgens de serveerster is het een Geheimtipp! en een superontbijt. De gedroogde vruchten in de ingrediëntenlijst kun je gerust door andere gedroogde vruchten vervangen. Zorg wel voor ongeveer 150 gram gedroogde vruchten voor 2 personen. Vanwege de zoete gedroogde vruchten is het toevoegen van suiker eigenlijk niet nodig.

Was 100 gram gierst onder warm water en laat het goed uitlekken. Rooster de gierst tot het een kleurtje begint te krijgen en de eerste gierst begint te knappen. Breng de melk aan de kook en doe de geroosterde gierst erin met een snufje zout.

Snijd de gedroogde vruchten in stukje van ongeveer 1 centimeter en doe ze bij de gierst. Kook het geheel nu op heel laag vuur in ongeveer 1 uur gaar. De kooktijd varieert per soort gierst, lees dus vooraf de verpakking goed.

Schep de gierstepap in 2 kommen en strooi er wat gedroogde cranberries over. Eet smakelijk!

Tips:

In het restaurant serveerden ze deze pap met frambozenslagroom erop. Dat is een lekkere toevoeging maar ook een klontje boter, een lepel honing, vanillesuiker, kaneel of basterdsuiker is er heerlijk over.

Reacties

 1. Cecile 21 juli 2013 15:34 uur

  Wat een heerlijk recept. Ik was al een tijdje op zoek naar een lekker ontbijt met gierst. Ik heb het aangepast voor allergie dieet (zonder gluten(was het al) en melk) door het met hennepmelk te maken en met kokosslagroom als topping. Is het ok als ik de aangepaste versie met bronvermelding van jouw site op mijn website/facebook/twitter zet. Misschien in ruil voor mijn versie met bronvermelding?
  Hartelijke groet, Cecile

 2. Okke Amerongen 25 juli 2013 23:17 uur

  Hallo Cecile, Van hennepmelk heb ik nog nooit gehoord. Ben benieuwd naar de smaak. Je kunt het recept gerust met bronvermelding op je site vermelden.