Vijgenboom
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Het idee heerst dat vijgen het in ons klimaat ‘niet doen’. Dit is gewoon onterecht. De vijg is makkelijk te planten. Een vijgenboom is ook eenvoudig te onderhouden. Door de keuze van de juiste standplaats voor je vijgenboom en een ras dat geschikt is voor ons klimaat, kan een vijg een flinke en lekkere oogst leveren. Je kunt ze gewoon in de volle grond planten en behalve wat snoeien heb je er weinig werk aan. Gewoon doen dus.
Vijgensoorten die geschikt zijn voor ons klimaat
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De meeste vijgen zijn in Nederland winterhard. Kies bij voorkeur gewoon een ras wat goed bij ons klimaat past uit de vijgenrassenlijst. In strenge winters kunnen vijgen wel boven de grond afvriezen. De vijgenboom groeit dan gewoon weer de grond uit. De afgevroren takken kun je meteen verwijderen. Er zijn wel diverse rassen die niet goed rijpen in ons klimaat. Vraag hierover advies bij een goede teler of tuincentrum.
In gewone tuincentra zijn veel vijgen naamloos. Eigenlijk weet je dan niet wat je koopt. Dat is jammer want er zit veel verschil in vorm en smaak. De meest verkochte vijgensoort in Nederland is in ieder geval de Brown Turkey (zie foto). Dit is een goed winterhard ras met een prima vijg. De lekkerste soort is dit alleen niet. Het loont dus de moeite om te zoeken naar een teler die wat meer keuze biedt.
Waar plant je een vijgenboom?
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Een vijg plant je het beste op een beschutte, warme plek. Ideaal is om de plant tegen een muur of een schuur te planten. Als je de mogelijkheid hebt, plant de vijgenboom dan tegen een muur aan de zuidzijde. De muur stopt de koude wind die vaak uit het Noord-Westen of Noorden waait. De zon verwarmt de muur en de muur geeft ook nadat de zon onder is nog warmte af. De vruchten worden nu snel rijp. Heb je deze ideale omstandigheden niet, zorg dan in ieder geval dat de vijg niet vol in de wind staat.
Vlak voor het begin van de winter vormen zich kleine knoppen met beginnende vijgen. Belangrijk is om te kiezen voor een beschutte plaatst (zie hierboven). De wintervruchten overleven een zachte winter. Anders worden er in het voorjaar nieuwe gevormd. Een snelrijpend ras kan na een normale winter zelfs nog een 2e oogst geven.
Plant vijgen beter niet in een pot tenzij je een ras gekozen hebt dat altijd binnen moet overwinteren omdat ze een strenge Nederlandse winter niet aan kunnen. De kans op bevriezen is in een pot veel groter, omdat de vorst rondom de pot de hele kluit kan bevriezen. In de volle grond is dit risico veel kleiner. Is jouw vijgenboom toch bevroren? Lees hier alles wat je kunt doen bij vorstschade aan een vijgenboom. Rooi je vijgenboom in ieder geval niet te snel want wie weet loopt hij nog uit!
Plant een kleine jonge vijgenboom alleen in het voorjaar. Dan hebben ze het hele seizoen om goed wortel te schieten zodat ze klaar zijn voor de eerste winter.
Een vijg heeft een hekel aan natte voeten. De plant moet echt niet te nat staan. Een manier om te zorgen dat de plant zeker niet te nat staat, is om hem iets hoger (op een bultje) te planten. In principe heeft de vijg de rest van het jaar weinig extra water nodig.
In een kas kun je altijd vijgen telen, maar omdat maar weinig mensen deze luxe kennen (inderdaad hier klinkt enige jaloezie in door) zal ik dat hier niet behandelen.
Snoeien van de vijgenboom
Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op. Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten. Dat kan zeker gebeuren want de vijgenboom is een snelle groeier. Een vijg heeft eigenlijk niet meer nodig dan wat uitdun snoei. Zijtakken worden vanzelf gevormd. Snoei alle takken die niet gelijk met de muur lopen tot aan de stam terug. Alleen takken die langs de muur lopen, blijven dus behouden.
Vijgen oogsten
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Afhankelijk van het ras vijgen zijn de meeste vijgen in Nederland rond augustus en september rijp. Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Vijgen zoals de Brown Turkey worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open. Dan moet je ze eigenlijk dezelfde dag nog opeten maar dat is een luxeprobleem! Pluk vijgen op het optimale moment als ze het lekkerste zijn. Vijgen zijn heel slecht te bewaren dus eet ze bij voorkeur dezelfde dag nog op of vries de vijgen in.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De belangrijkste bedreiging voor een goede oogst zijn vogels. Ze zijn gek op fruit en zeker ook op vijgen. Bescherm indien nodig de vijgen door netten te spannen net als bij rode bessen. Denk er om dat een vijgenboom behoorlijk groot kan zijn! Je hebt dus een flink net nodig. Van Hennie en Henk ontving ik deze foto van vijgen die door vogels te grazen zijn genomen. Denk dus van te voren aan bescherming van vijgen want dit is wel een droevig einde van je langverwachte oogst.
Artikelen rondom je vijgenboom
Vorstschade aan de vijgenboom
Stekken van vijgenboom maken
Vijgenrassenlijst
De foto van de vijgenboom mocht ik gebruiken van Henriƫtte Faas.
De foto van de brown turkey vijg is gemaakt door mrmac09
De foto van de vijg tegen de muur is gemaakt door armb
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.