Amandeltaartje met vijgenjam en chocolade

Amandeltaartje met vijgenjam en chocolade Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten:

 • 75 gram amandelmeel (o.a. te koop in natuurvoedingswinkels)
 • 25 gram ongezouten roomboter
 • 35 à 50 gram pure chocolade
 • 4 à 6 eetlepels (niet al te zoete) vijgenjam

Vijgen gaan goed samen met noten en chocolade. Combineer die drie ingrediënten in één toetje en je hebt een heerlijke afsluiting van een diner. Lang in de keuken staan is niet nodig, want bij het ‘bakken’ van deze taartjes komt geen oven aan te pas. Je hoeft slechts alle ingrediënten te stapelen. In een kwartiertje heb je zo een heerlijk toetje op tafel.

 1. Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur.
 2. Voeg de roomboter toe aan het amandelmeel en meng het geheel met een handmixer met deeghaken. Kneed het geheel met je handen tot een deegbal. Het deeg voelt wat plakkerig aan en is wat brokkelig. Wikkel de bal in plastic folie en leg het deeg even in de koelkast.
 3. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Je vult een pan met heet water en brengt dat aan de kook. Op de pan plaats je een kom. De kom mag het water niet raken; dan wordt de chocolade te heet. Breek de chocolade in stukken en doe alles in de kom. Draai het vuur lager en laat de chocolade rustig smelten. Vind je het au bain-marie smelten lastig, bekijk dan dit instructiefilmpje.
 4. Haal het amandeldeeg uit de koeling. Verdeel het deeg in vier stukken en druk elk stuk met je vingers in een kleine ronde vorm. Leg op elk schoteltje een laag deeg. Zorg dat de lagen niet al te dik worden.
 5. Schep er wat vijgenjam op. Zorg dat de jam de hele laag deeg bedekt.
 6. Leg bovenop de jam weer een laag deeg. Sluit af met een laag vijgenjam.
 7. Schep de gesmolten chocolade over de taartjes. Niet al te dik, want de chocolade overheerst snel. Het is niet erg als de chocolade over de randen van de taartjes druipt.
 8. Maak het geheel af met een toefje vijgenjam.


Amandeltaartje met vijgenjam en chocolade in glas Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Geen amandelmeel?
Je kunt ook ongezouten amandelen gebruiken. Maal 75 gram amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg vervolgens de gesmolten boter toe en laat de keukenmachine opnieuw draaien. Neem twee kleine glazen en schep het amandelmengsel erin. Zet de glazen en de rest van het amandelmengsel in de koeling. Houd verder het recept en de hoeveelheden aan zoals hierboven beschreven. Het taartdeeg zal wat grover zijn dan wanneer je amandelmeel gebruikt.

Geen zin in chocolade of au bain-marie-gedoe?
Strooi met behulp van een zeef of strooibus wat cacaopoeder over de taartjes. Je kunt ook poedersuiker gebruiken. Poedersuiker is natuurlijk een stuk zoeter. Gebruik in dat geval minder vijgenjam.

Dit recept is gemaakt door Janine Bruinooge.
Janine is een enorme lekkerbek en gek op streek- en seizoensproducten. Op haar eet- en kookwebsite JAMMIE deelt ze haar kennis, ervaringen en enthousiasme. Schuif aan en word ook een lekkerbek!

Reacties

 1. jeroen 20 december 2012 17:45 uur

  nog gezonder en wellicht ook lekkerder is de ‘raw’ variant: vervang de boter door koud geperst kokosvet en maak zelf de chocolade middels rauwe cacaopoeder en -boter. Zoek hiervoor het recept op google door op ‘raw chocolate’ te googelen. Beats any other chocolate!

 2. Mio 15 september 2013 10:55 uur

  Wat een geweldig leuke site ! Ik ga dit recept komende week proberen, helaas met vijgen uit de winkel en in het voorjaar op zoek naar een struik of boompje voor mijn eigen verse vruchten.