Makreel in vijgenblad op de barbecue

Makreel in vijgenblad Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediƫnten:

 • 4 verse makrelen (ingewanden verwijderd)
 • 8 grote vijgenbladeren zonder steel
 • houten prikkertjes
 • 4 el fijngehakte peterselie
 • 4 t. knoflook uit de pers
 • sap van 1 citroen
 • zout en peper
 • olijfolie

Van Anita ontving ik dit bijzondere recept voor makreel in vijgenblad op de barbecue. De vijgenbomen kunnen door het vijgenblad van de stam af te trekken licht gaan bloeden. Anita gaf als tip dat de vijgenboom na het plukken van de bladeren in kunt smeren met as. Als je dat niet bewaard hebt kun je dit doen met as uit de barbecue. Daarmee stopt het bloeden. Anita, bedankt voor het recept en de leuke foto's.

Maak de vulling van de fijngehakte peterselie, knoflook en het sap van 1 citroen en zout en peper.

Makreel in vijgenbladeren Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Snijd de makrelen helemaal open. Was de vissen goed schoon. Druk ze me de open zijde op een plank helemaal plat. Gebruik hiervoor wel wat druk! De graat komt zo los. Draai de vis om en verwijder de graten. Gebruik een pincet om echt alle graten te verwijderen. Wrijf de makrelen in met zout en olijfolie. Leg de vijgenbladen zonder stelen in tegenovergestelde richting op elkaar (2 voor elke makreel).

Vijgenstekken in grond Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Vul de makrelen met de vulling van peterselie, knoflook, citroen en peper en zout. Wikkel elke vis in 2 vijgenbladeren (klik op de foto hierboven) en zet de vijgenbladen met de prikkertjes goed vast. De makrelen gaan in totaal een half uur op de barbecue. Geeft niet dat de bladeren op de barbecue verbranden, dat moet eigenlijk wel wat voor de smaak.
Eet smakelijk!

Reacties

 1. Cisca Mathies 6 augustus 2014 17:01 uur

  Wij hebben vorig jaar ook een vijgenstek van ongeveer 50 cm hoogte gepland. Inmiddels is hij zodanig gegroeid, dat het tijd wordt dat we hem gaan vertellen waar hij naar toe moet groeien (geleiden). Mijn man vond de bladeren zo groot, maar nav dit recept snappen we ook waarom die bladeren zo groot zijn!

 2. Okke Amerongen 7 augustus 2014 12:08 uur

  Haha, mooi zo Cisca, Eet smakelijk met de makrelen in die grote vijgenbladen!

 3. Ingrid G 4 september 2014 14:36 uur

  Dit recept is snel klaar maar oh zo lekker. Geeft meteen een echt vakantiegevoel. Bovendien blijft de bbq schoon en kan je erna andere dingen op roosteren.

 4. marianne 8 september 2014 15:35 uur

  Ik ben benieuwd of je dan ook de bladerenn eet. Kunnen jullie me dat zeggen?