Nieuws

Pan Cantuccio met vijgen, afbak cantucci van Marabissi

Pan cantuccio met vijgen in verpakking, van Marabissi Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

We kennen allemaal wel de afbakbroodjes maar afbakcantucci?! Voor mij was dat compleet nieuw. In Nederland heb ik dit nog nooit gezien. Ik kocht deze afbakkoekjes bij Goldhahn & Sampson in Berlijn. Een winkel waar ze kookboeken, lekkere koffie en hapjes, wijn, kaas en nog veel meer lekkers verkochten. Ook geven ze er kookcursussen. Een erg leuke winkel waar ze dus deze bijzondere koekjes verkochten voor €5,60,-. (meer…)

Vijgenpasta van Paiarrop uit Spanje

Vijgenpasta van Paiarrop uit Spanje Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

Op de markt in Friedrichshain in Berlijn ontdekte ik deze vijgenpasta (Feigengelee) bij een kaaskraam. Dat is gelijk een van de serveertips: lekker bij blauwe kaas, geitenkaas of een andere pittige kaas. Ik ben daar zelf helemaal niet gek op en snijd gewoon een lekker blokje af. Gewoon als snoep. De pasta bestaat uit 53% vijgen, suiker, citroensbloesemhoning, pectine en citroenzuur en komt uit Spanje waar het klimaat natuurlijk prachtig is voor het telen van vijgen. (meer…)

Vijgen na pasen

Vijgen aan een vijgenboom Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Vijgen na Pasen is een Vlaams-nederlands gezegde en betekent in het Nederlands ‘mosterd na de maaltijd’, dus iets doen wat eigenlijk te laat komt. De vijgen waren vroeger nooit vers hier in het noorden maar kwamen altijd gedroogd uit het Turkse Rijk op de markt, en gedroogd fruit mocht men in de 40 daagse katholieke Vastentijd eten. (meer…)

Settembrini con cuore morbido al fico van Mulino Bianco

Settembrini con cuore morbido al fico van Mulino Bianco Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Settembrini zijn mooie rechthoekige koekjes die in dit geval gevuld worden met een mengsel van gedroogde vijgen en vijgenjam. Ik weet het niet zeker maar denk dat dit koekje als tussendoortje maar ook als ontbijt gegeten wordt. Italië staat bekend als een land met alleen maar goed en lekker eten. Dit gaat zeker niet op voor het ontbijt. Vaak is dat een zoet koekje of een plak cake met koffie verkeerd. Echt niets bijzonders. (meer…)

Verse vijgen invriezen?

Verse vijgen uit diepvries Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 71 reacties

Josje Regout heeft in het prachtige Nieuwkoop een kleinschalige kwekerij met oude fruitrassen. Via Twitter stuurde zij mij een berichtje: ik eet/drink nog verse vijgen uit de diepvries; eigen teelt. Dat zijn goede berichten want verse vijgen zijn slecht te bewaren. Tegelijkertijd kun je van een mooie vijgenboom een makkelijke 10 kilo vijgen halen. Je kunt hier natuurlijk allemaal jam van maken maar vijgenjam is eigenlijk niet geweldig lekker. Het probleem is duidelijk! (meer…)

Bio Feigen Soft van Della Natura

Bio feigen soft van Della Natura Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

In Frischeparadies in Berlijn vond ik deze zak Bio Feigen Soft van Della Natura. De meeste biologische gedroogde vijgen zijn vaak treurige zakken met gortdroge vijgen. Dit product is echt iets anders. Het ziet er mooi uit en de vijgen zijn nog vrij zacht en vochtig. Uit de ingrediënten blijkt: 94% vijgen en water. Misschien zijn ze dus nog licht vochtig gemaakt? De fabrikant noemt deze vijgen Fitness Snacks omdat vijgen van nature veel energie bevatten. (meer…)

Edelvollmilch feige chocolade van Marc Antoine

Edelvollmilch feige chocoladereep van Marc Antoine Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Op de verpakking van deze reep van melkchocolade met vijgen zie je een mooie opengesneden vijg met een stuk chocoladereep en dat trekt natuurlijk meteen mijn aandacht! De chocolade heeft 36% cacao en is gemaakt door Marc Antoine Chocolatier. De vijg heeft van zichzelf veel suiker en de combinatie met melkchocolade zou dus wel eens te zoet kunnen zijn. Eerlijk gezegd valt het wel mee. De smaak is zacht met de knapperige vijgenpitjes erin. Gewoon lekker. (meer…)

De vijg, een column van Fred de Vries

Vijgen aan een vijgenboom in Nederland Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

De vijg (Ficus carica) horen thuis in zwoelere streken, die ver ten zuiden van ons liggen en ze zijn daar met de historie en de cultuur van die regio verweven. Hij hoort dus van nature thuis in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het is een boom, die tot een meter of zes hoog kan reiken. Ziet u zichzelf al liggen onder een schaduwgevende vijgenboom, genietend van een koel glas wijn? Dan hoeft u niet meer zo ver als voorheen te reizen want de vijg groeit ook hier in het veel koelere Nederland. Hier haalt hij slechts het niveau van een behoorlijke struik. (meer…)

Gekonfijte vijgen

Gekonfijte vijgen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 6 reacties

In München kocht ik in het Spanisches Fruchthaus gekonfijte vijgen. Ik kocht 2 soorten: halb kandiert en voll kandiert. Voor deze gekonfijte vijgen is een groen vijgenras gebruikt en waarschijnlijk waren deze vijgen ook nog niet helemaal rijp en dus nog stevig. Gekonfijte vijgen worden in een suikersiroop gedompeld tot je ze lang kunt bewaren. Voll kandierte vijgen worden vaker gedompeld dan de halb kandierte variant. Tijdens dit proces worden de vijgen doorzichtig zodat ze bijna van glas lijken. Een heel mooi gezicht. (meer…)

Vijgencrackers van The Fine Cheese Co.

Vijgencrackers van The Fine Cheese Co. Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Nog geen reacties

In een delicatessenwinkel in Berlijn ontdekte ik dit prachtige pakje Fig Crackers van The Fine Cheese Co. De vijgen lachen je toe. Op de zijkant staat Crackers for sheeps cheese. Na het lezen van die tekst sloeg de twijfel wel even toe. Eerlijk gezegd hou ik helemaal niet van kaas. Schapenkaas is daar nog de overtreffende trap van. Brr. Maar ja ik hou wel heel erg van vijgen dus deze crackers moest ik natuurlijk proberen. (meer…)

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.