Vijgen op siroop

Vijgen op siroop Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 42 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
50 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten:

  • 1 kilo rijpe stevige verse vijgen
  • 600 gram suiker
  • 1 liter water
  • citroensap van 1 citroen
  • 1 vanillestokje of een theelepel vanilleextract
  • donkere rum

Verse vijgen zijn voor veel mensen echt iets speciaals. Maar als je een eigen vijgenboom hebt of als je in een zuidelijker land woont kun je soms in korte tijd bergen vijgen oogsten. Meer dan je ooit vers op kunt eten. Tijd dus voor een recept om lekker verse vijgen te conserveren op siroop.

Maak de vijgen voorzichtig schoon door ze met een zachte keukendoek te poetsen. Meng in een pan suiker, water, citroensap en het vanillestokje. Breng aan de kook en roer tot de suiker opgelost is. Voeg nu de vijgen toe.

Zet het vuur wat lager en kook de vijgen 10 minuten op laag vuur. Haal de vijgen voorzichtig uit de pan en leg ze even apart. Kook de siroop nog zo’n 10 minuten op een wat hoger vuur in. Voeg de vijgen weer toe en kook het nog 5 minuten zonder te roeren.

Haal de vijgen weer uit de siroop en laat ze afkoelen op een rooster. Kook de siroop nog 30 minuten verder in. Doe de vijgen voorzichtig in de potten en giet de kokendhete siroop erover. De vijgen moeten compleet bedekt worden met de siroop. Voeg nu aan elke pot een theelepel rum toe.

Sluit de potten goed af en bewaar de potten minimaal 20 dagen op een koele en donkere plaats zodat de smaken goed tot zijn recht komen. Je hebt nu een mooie eigen voorraad vijgen op siroop. Eet smakelijk!

Serveertip: Lekker bij kaas, paté of andere stevige smaken. Uiteraard ook heerlijk als toetje met een bol ijs of op yoghurt of vla.

Het recept mocht ik gelukkig gebruiken van Carina van Carina Forum.

Reacties

  1. Kriek Thomassen 9 oktober 2012 13:47 uur

    Leuk recept voor mijn vijgen . Ze zijn tot mijn vreugde toch nog rijp aan het worden, eerste .13 vandaag geplukt. geef ons nog even warmte. Er zijn er nog minstens honderd te gaan. Bedankt

  2. Maria Janssen 9 oktober 2012 13:55 uur

    In mijn vijgenboom hangen nog veel groene vijgen die waarschijnlijk niet meer rijp worden. Is er een recept voor deze groene vijgen en zijn ze op de een of andere manier toch in een lekker gerecht te verwerken?
    Ik hoop dat ik iets terug hoor.
    groeten M. Janssen

  3. jac janssen 9 oktober 2012 20:31 uur

    Goede vraag Maria janssen- (geen familie)ook ik zit met groene vruchten die ik voor het eerst zou kunnen oosten! het is me een raadsel hoe je die dan rijp kan krijgen ,als dat al mogelijk is hier in Nederland zuid Limburg waar wel veel fruit rijp word appels/ peren/ druiven ,maar vijgen? gr jac

  4. John 9 oktober 2012 21:10 uur

    Dag Okke,

    Wij wonen in Zuid Frankrijk en hebben echt kilo’s rijpe vijgen. Na de nodige jam kwam ik dit recept bij je tegen en vond ik het de moeite waard om te proberen. Er staan nu 5 potten op de plank. Enig idee hoe lang je ze kunt bewaren?
    Overigens waren er natuurlijk een aantal in de pan blijven zitten en die waren al verrukkelijk!!
    gr. john

  5. rottier 18 oktober 2012 13:01 uur

    ik woon in zeeuws vlaanderen heb een hele grote vijgenboom hangen er wel 1000 aan marr wrd er maar af en toe een rijp en dan zijn ze aan de onderkant nog rot wie weet er wat op

  6. jac janssen 18 oktober 2012 20:57 uur

    ja vind me maar een grote leek ! het is me een raadsel hoe je (ALS ZE AL RIJP ZIJN) kunt overgaan tot eten van de vrucht , eerst schillen? eerst wassen ?eerst doorsnijden?ik had drie dikke +/- 3 cm rond deze even op de buiten tafel gelegd maar na twee dagen verkleurde ze bruin? mijn vrouw gaf te kennen dat die niet goed meer waren ,er zitten nog kleine aan de boom ! en hij heeft nog zijn bladeren ,ik heb de hoop al opgegeven voor dit jaar ! mogelijk dat als het de winter overleeft ! het volgend jaar meer en beter succes kan geven,niet dat ik de boom er minder mooi door zal vinden ,maar het is leuk en spannend ,ik hoor wel van de geen die er meer van weet hoe en wat ,met dank voor het leerproces jac

  7. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:17 uur

    Hallo Maria, Dit recept voor vijgen op siroop kun je ook gebruiken voor groene, nog niet helemaal rijpe vijgen. Deze vijgen hebben minder smaak van zichzelf. Voeg daarom een een smaakmaker toe zoals rum of cognac. Voeg kruiden toe zoals gember, laurier, peper. Veel succes.

  8. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:25 uur

    Hallo John, De potten kun je makkelijk een jaar bewaren maar eigenlijk ook wel langer. Met fruit kan niet zo veel mis gaan. Ik snoep ook altijd alvast wat als ik kook… een van de voordelen van koken 🙂

  9. Hans Jansen 28 augustus 2013 00:00 uur

    Ik heb een vakantiehuis in Frankrijk (Dordogne).
    En heb daar een reusachtige vijgenstruik.
    Met honderden rijpe vijgen, in sept en okt.
    Ik kook ze en doe ze in weckpotten.
    Kan ze nu al extra gebruiken als garnering bij ijs ed.
    Wacht nog op een recept om er jam van te maken!
    Wil geleisuiker gebruiken.
    Geen extra water.
    Zoek nog naar bijpassend fruit. Bv appels, bessen of andere vruchten.
    Mogelijk nog citroen toevoegen.

    Groeten

    Hans Jansen

    Heeft iemand hier ervaring mee?

  10. Corrie Stolk 1 september 2013 21:14 uur

    Als bijpassend fruit zijn moerbeien erg geschikt. De meeste mensen zullen geen moerbeienboom in hun tuin hebben. Bramen zijn een heel goed alternatief. Deze hoeven niet helemaal rijp te zijn. Het gaat namelijk om het zuur en in de niet echt rijpe bramen zit meer pectine, daardoor zal de jam dus beter geleren. Een paar (val)appels doen het ook goed in combinatie met vijgen. Zelf gebruik ik nooit geleisuiker, gewone suiker geeft een lekkere smaak.
    Eergisteren onze eerste vijgen geplukt, wel een maand later dan normaal. Wat een feest om na twee jaar eindelijk weer verse vijgen van eigen boom te eten.

  11. Birgit 19 september 2013 08:55 uur

    Tip: geleisuiker werkt niet met vijgen, daar wordt de jam niet stijf van. Je moet gewone suiker gebruiken. Ik gebruik 800 gram suiker per kilo vijgen, voeg een goede scheut citroensap toe. Vervolgens koken tot het schuim weg is (goed roeren, anders bakt de boel aan) en in jampotten doen.
    Zet de potten even op zijn kop na het vullen, dan zie je meteen of ze goed dicht zitten en trekken ze mooi vacuum als ze na 5 minuten weer rechtop staan.
    Ook ik woon in Zuid-Frankrijk, kom om in de vijgen en ga de siroop proberen. Bedankt!

  12. edejong 2 oktober 2013 11:26 uur

    Ik heb jam gemaakt van alleen vijgen met geleisuiker dus geen toevoegingen prima gelukt een dikke jam .Jam gemaakt van wilde perzik en vijg— appel en vijg— braam– pruimen, alle met geleisuiker.gr ellie.

  13. edejong 2 oktober 2013 11:39 uur

    Een vijg eet je zo van de boom , met schil en al , net als een rijpe braam uit eigen tuin die gaat zo mijn mond in .

  14. Anita Boer-Flissaard 12 oktober 2013 15:28 uur

    hallo Okke,
    wij hebben ook veel nog niet rijpe vijgen. Nu dacht ik: wat met stoofpeertjes kan, kan vast ook met vijgen. Dus heb ik ze ook zo bereid, maar dan ipv rode vrucht.wijn, heb ik rode port gebruikt met extra suiker. Heb ze in ee weckpot gedaan en volg je advies op om ze een poos te laten staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Dank daarvoor. Tegen de feestdagen wil ik ze presenteren met verschill.soorten kaas, als voorafje of bij de borrel.
    Hart. groet, Anita.

  15. Okke Amerongen 20 oktober 2013 12:29 uur

    Hallo Anita, Dat klinkt heerlijk. Mooi om nu al iets bijzonders voor de kerst voor te bereiden. Alvast eet smakelijk!

  16. Rob 23 oktober 2013 15:44 uur

    Maar Anita en Okke.. de vijg(jes) die nu nog aan de boom zitten worden helemaal niet meer rijp en vallen er massaal af..Wij hebben dit jaar ongeveer 15 kilo grote groene vijgen geoogst van onze boom met een stam-omtrek van 39cm en was oorspronkelijk een struik!! Wat er nu nog aan zit is nog niet half zo groot als wat geoogst is en zien helemaal wit van binnen. Die kan je toch niet eten en verwerken zoals jij doet.??. Of zijn het goede vijgen die kennelijk veel te laat “klaar”zijn??
    Alles wat rijp was hebben we of zo gegegeten of met geleisuiker heerlijk ingemaakt als jam of vruchtendressing voor toetjes..

  17. Okke Amerongen 23 oktober 2013 16:47 uur

    Hallo Rob, In een warm klimaat geeft een vijgenboom vaak 2 keer vruchten per jaar. In ons klimaat lukt dat helaas bijna nooit, vooral niet met zo’n lang en koud voorjaar. De kleine vruchten die overblijven worden dan niet meer rijp en vallen op een gegeven moment af. Dit is geen probleem. Volgend jaar krijg je gewoon weer nieuwe. Je kunt onrijpe vijgen op siroop inleggen. Maar erg lekker is het niet. Ze hebben dan weinig smaak en smaken vooral zoet. Maar het kan wel en vijgen in een pot zijn ook vaak onrijpe vijgen omdat ze anders te zacht zijn en stuk gaan. Maar lekker is dus anders. Ik zou gewoon zo verder gaan als je het nu al doet. De rijpe vijgen opeten en deze kleine onrijpe vijgen laten voor wat het is.

  18. Anita Boer-Flissaard 23 oktober 2013 19:43 uur

    Rob het zijn inderdaad vijgen die net niet rijp zijn. Heb jij die dan niet gehad?
    Bofferd.

  19. Frank 30 mei 2014 15:01 uur

    gebruik i.p.v. water eens groene thee (hele bladeren ui de toko).

  20. jac 30 mei 2014 20:18 uur

    helaas dit jaar gaat het goed mis alle vruchtjes die er ontstonden in het begin gelijk met de bladeren zijn spontaan onrijp van de boom gevallen !? mogelijk dat er wat nachtvorst is geweest ! de blader vorming is gewoon door gegaan
    nu hoop ik op een nieuwe vrucht aanmaak door de mooie boom.

  21. Corrie Stolk 30 mei 2014 21:00 uur

    Mijn ervaring is dat een vijgenboom veel vruchten laat vallen in het voorjaar. Hier zijn ook veel vruchten afgevallen tijdens de hevige wind van een paar weken geleden. Dit waren nieuwe vruchten, maar ook vruchten die het vorig najaar niet gered hebben om rijp te worden. Ook als er sprake is van grote droogte kunnen er veel vruchten vallen.
    Van nachtvorst heeft een vijg geen last omdat nachtvorst vooral vorst aan de grond betreft. Bovendien komen voortdurend nieuwe vruchten aan de nieuwe scheuten.
    Het belangrijkst is dat er veel warme dagen komen zodat de nieuwe vijgen rijp zullen worden.

  22. Anita Boer-Flissaard 31 mei 2014 00:03 uur

    bij onze vijgenboom is hetzelfde gebeurd. Maar er zijn genoeg goede vruchten over, ook al zijn er niet zoveel als een paar jaar geleden. Later in het seizoen komen er ook weer nieuwe vruchtjes aan. En bij een hele lange warme zomer komen die ook tot volle wasdom. Meestal wel kleinere vijgen. Als er heel veel zijn ga ik ze ook voor een deel confijten, dit is ook voor mij nieuw.

  23. jac 1 juni 2014 11:51 uur

    het is jammer maar ik zal de boom echt niet omzagen , blijf hopen op beter resultaten

  24. Anita Boer-Flissaard 25 juni 2014 19:17 uur

    dag Okke, vandaag hebben we voor het eerst vijgenbladeren gebruikt om er verse makreel in te pakken en vervolgens op de BBQ te doen. Het smaakte erg lekker en de bladeren gaven, hoe vreemd ook, de geur van gebakken cocos. Natuurlijk bloedt de boom als je de bladeren eraf haalt. Maar we hebben altijd as over, vd BBQ, of buitenhaard, en dat smeren we dan meteen op de wond. Dat helpt meteen. Hart. groet.

  25. Okke Amerongen 29 juni 2014 09:07 uur

    Hallo Anita, Dat is een mooie tip. Dan je wel.

  26. willie rottier 29 juni 2014 11:20 uur

    hangen mooie dikke vijgen aan nu maar iedere keer als ze rijp zijn zijn ze aan de onderkant rot weten jullie daar iets op er beginnen nu voor de twede keer dhonderden knoppen aan te komen maar of ze nog rijp worden zal aan het weer liggen

  27. Julia 9 augustus 2014 19:43 uur

    Ik heb vanmiddag de vijgen geplukt en er meteen de siroop bij gemaakt , nog niet geproefd maar het ziet er veelbelovend uit.

  28. jac 10 augustus 2014 15:53 uur

    Julia je maak me jaloers :(IK weet natuurlijk niet of je in Frankrijk of Spanje woont)maar dat je al ge oost heb vind ik een wonder mijn boompje met vruchten staat driekwart dag in de volle zon met groene vruchten die groeien langzaam maar rijp zijn bij lange niet ,de naam weet ik niet ! ik heb hem gekregen dus ik moet nog geduld hebben !? zou het een optie zijn als ik een foto aan een kenner zou zenden zo dat hij dan kan adviseren? het is je geduld hoor begrijp me goed.

  29. Barbara 13 augustus 2014 14:18 uur

    Vandaag de eerste oogst, net geen kilo, maar voldoende om dit recept mee te maken. De vijgen zitten nu in de pot met de siroop, maar ze komen boven drijven. Is dat een probleem?

  30. Jac 13 augustus 2014 16:25 uur

    Mijn advies is zet de pot omgekeerd zo dat er geen zuurstof binnen kan komen sterkte laat ze. Lekker zijn

  31. yvon 14 augustus 2014 20:48 uur

    Hallo,

    We hebben een aantal jaren een vijgenboom in de tuin en heb van de week een heerlijke vijgenprutje gemaakt met wat balsamico en een beetje suiker. Heerlijk voor in de pap. Nu lees ik dat je vijgenblad ook kunt eten maar wat kan je er allemaal mee. Moet het verhit worden, of kan je het rauw eten als salade ?? Mvg Yvon

  32. Okke Amerongen 15 augustus 2014 06:06 uur

    Hallo Yvon, Het blad is in het recept voor makreel meer bedoeld als verpakking zoals ze voor dolma’s ook rijst in druivenblad verpakken. Deze bladen zijn volgens mij ingelegd. Rauw lijkt het mij niet lekker maar je kunt het natuurlijk proberen.

  33. Susan Joosten 20 augustus 2014 21:03 uur

    Heel fijn dat ik dit recept heb kunnen vinden. Ik heb ooit in Bulgarije vijgen op siroop gehad bij een kopje sterke koffie. Het was erg lekker. Ik proefde alleen suiker en citroen en probeerde dit na te maken, maar het was nooit echt gelukt. De verhoudingen waren niet juist.
    Ik ben dus heel erg blij met dit recept. Mijn hartelijke dank!

  34. Trui Bastiaans 26 augustus 2014 15:05 uur

    Beste Okke,

    Weet jij hoe ik van vijgenbladeren een siroop kan maken.

  35. Emmy 26 augustus 2014 16:56 uur

    Ik heb op 18 juli al de eerste vijgen geoogst uit mijn eigen tuin. Gewoon in Nederland. Misschien is het afhankelijk van het ras of je eerder of later kunt oogsten. Ik heb meestal al in de zomer vijgen.
    Ben ook op zoek naar recept(en) voor nog niet rijpe vijgen want de struik hangt nog helemaal vol en ik verwacht niet dat ze nog goed rijp worden met dit weer.
    Ik dacht zelf aan een chutney. Heeft iemand daar ervaring mee?

  36. sylvain 4 september 2014 15:05 uur

    er schijnen hier nochal wat misverstanden of onweten te heersen. Vijgen worden pas eetbaar nadat ze gestoken zijn door een speciale vruchtvlieg ! Wat groene vrijgen genoemd wordt is oneetbaar. Natuirlijke zijn er ook vijgensoorten die groen zijn en blijven maar hier merkt men dat de fruitvlieg gestoken heeft als de vrucht een beetje schrompelig en week (en hierdoor eetbaar) wordt. Groetjes vanuit Portugal

  37. Greet Mantel van Dijk 12 september 2014 16:53 uur

    Een andere wijze om met rijpe vijgen om te gaan is;
    -rijpe vijgen ontdaan van steeltje en kroontje,
    – voorzichtig afspoelen indien nodig,
    – in pan met dikke bodem opzetten,
    – opzetten en langzaam aan de kook brengen,
    – doe wat custard, kruidnagelgruis, peper, kaneel en een lepel suiker in een kommetje en maak met wat water hier een papje van.
    Als de inhoud van je pan kookt voeg dan het papje toe en laat even doorkoken.
    Overdoen in schone potten, dicht schroeven en op de kop zetten.En laten afkoelen.

    Deze saus in de koelkast bewaren en serveren met ijs/ pudding / yochert / cake en eventueel een scheutje port door de saus roeren voor gebruik.

    Succes met de lekkere vijgen!

  38. Gwendy 23 september 2014 11:34 uur

    eindelijk na 10 lange jaren wachten pluk ik nu al sinds 2 weken +- 5 rijpe vijgen per dag! De cruciale tip voor mij was laat niet alle vijgen hangen maar dun ze wat uit (er hingen er echt vele honderden aan die niet wilden rijpen) en inderdaad enkele dagen later begonnen ze plots dikker te worden en te rijpen!!
    Nu heb ik al enkele potjes confituur en siroop gemaakt, heerlijk!!!

  39. jac janssen 24 september 2014 11:16 uur

    hieperdepiep vandaag de eerste vijgen op pot gemaakt ! plotseling kom ik tot de ontdekking dat er een stel dikker en zacht aan voelen aan de boom . heb deze dus geoogst en afgewassen voorzichtig, toen een halve liter water in een keteltje gedaan met toevoeging 300 gram suiker en een scheutje citroen en een glas Cherry, dit alles +/- zacht aan de kook gebracht 10 min laten door koken vuur onder de ketel uit en een nacht laten staan met toevoeging van glas graan jenever , toen de vruchten er uit gehaald het vocht weer aan de kook gebracht toegevoegd twee eetlepels honing , en een zakje vanille suiker. de vruchten in een glazen pot gedaan en toen het kooksel er over heen gegoten zo dat ze helemaal bedekt zijn . deksel gesloten , en laten afkoelen , nu is het wachten op de dag dag het brouwsel zijn rust heeft gehad ,hoop dat het een lekker resultaat zal geven. op naar de volgende oogst !?

  40. Monique 10 oktober 2014 08:34 uur

    Tip uit mediterrane gebied:
    De eerste 5 jaar werpt de plant de onrijpe vruchten af opdat de boom kan groeien. Dus gewoon geduld hebben.
    En snoei de struik/boom om hem in bedwang te houden en een mooie vorm te laten krijgen.

  41. volda 4 november 2014 16:27 uur

    vandaag nog vijgen van de boom gehaald. De schil is wel wat dikker maar vruchtvlees mooi rood. heb van de zomer al aardig wat jam en chutneys gemaakt. Ook heb ik likeur gemaakt met rum. Ben benieuwd. begin december is deze klaar en kan deze voor de laatste keer gezeefd worden. de vijgen die doordrenkt zijn van de rum heb ik in de vriezer gedaan voor een lekker toetje voor de kerst. (hoop ik) Lang leve deze mooie zomer. Een vraag. wanneer moet ik de boom snoeien. Ik dacht in mei maar nu heb ik ergens gelezen dat dat in november moet.

  42. Reint 7 november 2014 18:37 uur

    Mijn boompje staat tegen een zuidmuur en in november krijg ik nog dikkere vijgen die bruin en zacht worden! M.i. Uitzonderlijk dit jaar.
    De hele kleine vruchtjes, tot ca 1 cm , groeien volgend voorjaar wel uit tot mooie vruchten. Maar de grotere vallen allen normaliter af. Het is jammer, maar dat is nmm de natuur.
    Dit recept ga ik ook eens proberen!