Vorstschade aan vijgenboom

Aan een vijgenboom zitten aan het eind van het seizoen nog kleine vruchtjes. Deze kun je gewoon laten zitten. Ze vallen in de winter eraf maar er groeien gewoon weer nieuwe vijgen aan in de lente. Je hoeft ze dus niet af te dekken. Vijgenbomen kunnen wel bevriezen bij strenge vorst.

Uitlopende vijgenboom na vorstschade Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De winter van 2011/2012 was lang maar niet echt koud. Totdat het ineens in februari toch nog twee weken ECHT KOUD werd. In de nacht werden temperaturen rond -20 graden gemeten. Via mijn site ontving ik vele mails. Mensen vertelden allemaal ongeveer hetzelfde: Help het is nu al april/mei en mijn vijgenboom heeft nog steeds geen blad. Is hij dood? Moet ik hem nu rooien? Veel mensen hadden de vijgenboom al opgegeven maar… geduld is een schone zaak! Een vijg bevriest met strenge vorst wel… maar loopt soms ook weer uit.

Afgezaagde vijgenboom wegens vorstschade Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Van John en Trees Stoop ontving ik via de Facebook pagina over vijgen dit bericht: Onze vijgenboom is bevroren, maar vandaag zagen we aan de onderkant van de boomstam 3 voorzichtige, kleine takjes, als teken van leven. Vorig jaar hadden we in het najaar zoveel vijgen, dat we er jam van gemaakt hebben, heerlijk! Als toelichting schreven ze nog: Toen wij dachten de boom in het dode af te zagen begon hij hevig te bloeden. Inderdaad is het een krachtige boom. Gelukkig hadden wij een soort balsem in huis zodat de sapstroom gestopt kon worden. Wij hebben deze boom 5 jaar geleden geplant.

Uitlopers aan stam van vijg met vorstschade Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Op de foto van John en Trees is te zien dat er uitlopers aan de stam zitten. Het feit dat de boom heftig begon te bloeden, en dat er aan de stam uitlopers zitten, wijst erop dat de stam toch niet volledig kapotgevroren is geweest. Een dode stam sterft dan af. Als je een dode stam afzaagt, begint de boom niet meer te bloeden. De boom heeft dus wel flink te lijden gehad maar, niet zo erg dat de stam echt afgestorven was.

Vorstschade aan vijgenboom van Gert Hofsink Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Gert Hofsink plaatste op 26 mei dit bericht op Twitter: Spijtig, ?#Vijgenboom?, die vorig jaar nog 200 vijgen afleverde, heeft winter niet overleefd. Loopt gelukkig wel weer uit. Op de foto van Gert is goed te zien dat het hier echt niet over een jong boompje gaat. Gert schreef dat de boom al 15 jaar in zijn tuin staat. Een vijgenboom wortelt diep en daar komt de vorst niet makkelijk bij. De takken en stam zijn kaal maar uit de wortels komen nieuwe uitlopers. De plant leeft dus gelukkig nog!

Wat kun je doen bij vorstschade aan je vijgenboom?

  1. Kijk het even aan en grijp voor eind mei niet in, anders gaat de boom bloeden.
  2. Heb je tussen mei en augustus geen uitlopers aan de stam en niet uit de grond, dan is je boom dood.
  3. Heb je uitlopers? Snoei al het dode hout in november weg. Verwijder daarvoor alleen echt dode takken.
  4. Is je boom dood? Dan rest je niets dan uithuilen en opnieuw beginnen. Succes!

Een goede tip is ook om een paar vijgenstekken te maken. Als je geliefde vijg dan de winter niet door komt, dan heb je nog een stek om opnieuw te beginnen.

John en Trees Stoop en Gert Hofsink wil ik hartelijk bedanken voor het delen van de foto’s en informatie. Alle vijgenliefhebbers kunnen er veel van leren. Zonder dit soort bijdragen is het niet mogelijk om deze site te maken. Ontzettend bedankt dus!

Meer weten over de vijgenboom? Alle informatie vind je op de pagina over de vijgenboom.

Reacties

  1. Marlon Paul Bruin 18 juni 2012 12:07 uur

    Ik woon op Texel en mijn vijgenboom doet het nog steeds prima! Al hoorde ik ook hier dat er veel vijgebomen gesneuveld zijn in de afgelopen winter. Zelf maak ik elk najaar van alle afgevallen bladeren een dikke isolatielaag op de bodem rondom de stam. Onze boom staat wel in de hoek van de tuin en goed beschut; dit helpt misschien ook mee.

  2. Natasja 18 juni 2012 12:44 uur

    Ik had mijn vijgenboompje ook al bijna opgegeven, er gebeurde niet veel maar nu zit hij weer vol in het blad en daar ben ik heel blij mee! 🙂

  3. marga bruin 18 juni 2012 13:17 uur

    Ook ik woon op Texel en mijn trots de vijgenboom leek helemaal dood !!
    Nu in Juni loopt hij onderaan uit, ik was helemaal blij toen ik het zag.
    Veel heesters hebben het niet overleefd, hopelijk gaat het deze winter beter.

  4. Okke Amerongen 18 juni 2012 16:02 uur

    Hallo Marga en Natasja, Goed nieuws dat jullie vijgenboom het toch overleefd heeft! Willen jullie misschien ook nog een foto maken van jullie vijgenboom en naar okke@vijg.nl mailen met wat extra informatie? Zo krijgen we alle informatie boven tafel. Wat een slecht jaar is het geweest. Ik heb zo veel mails over dode vijgenbomen ontvangen, niet normaal. Maar… die van jullie doet het gelukkig weer!

  5. Okke Amerongen 18 juni 2012 16:03 uur

    Hallo Marlon, Goede tip om de bodem rondom de stam in het najaar af te dekken. Het zal vast helpen tijdens erge kou. Een beschutte plek helpt ook vast en zeker een heel stuk. Mooi dat je boom het nog goed doet. Nu nog wat zon en dan hopelijk een flinke oogst in het najaar.

  6. Jim 18 juni 2012 16:45 uur

    Wat een koude winter was het, hier gemeten -29 Gr.
    Ik had een heel oude hibiscus harstikke dood, ook de laurier dood en zelfs een wilde kamperfoelie heeft het niet overleefd, maar een uit zaad op gekweekte abrikoos deed het prima!
    M’n vijg zag er erg triest uit, vorig jaar zulke lekkere vijgen gehad heerlijk heb in het najaar stekken gemaakt, en na de winter zag ik het somber in maar vlak voor ik op vakantie ging in mei zag ik plots heel kleine groene puntjes en ik maakte een klein sprongetje gelukkig hij doet het nog!
    Toen ik terug kwam was alles al lekker gegroeid en tot m’n stomme verbazing de stekken ook!
    Dus geduld, loont en -29 is erg koud maar de vijg kan het mits een beschutte plek hebben, moet wel zeggen er was wel vorst schade dat heb ik weg gesnoeid!
    Nou maar hopen dat er volgend jaar weer wat aan komt!
    En de stekken op kweken als reserve!

  7. Okke Amerongen 18 juni 2012 17:17 uur

    Hallo Jim, Brrr, -29 graden, dat is wel heel bar! Mijn 10 jaar oude laurier was ook dood. Jammer maar helaas. Ik ben met een artikel over vijgenstekken bezig. Het zou super zijn als je een foto kunt maken van de vijgenstekken. Misschien wil je de foto’s met een kleine toelichting over hoe jij de vijgen gestekt hebt mailen naar okke@vijg.nl? Zou super zijn. En ik ga inderdaad ook reserve vijgenstekken maken. Goed idee!

  8. ineke 21 juni 2012 15:24 uur

    Ik heb drie weken geleden een vijgeboom gekocht. Deze kon ik in een pot plaatsen. Nu zijn de laatste twee dagen bijna op drie na alle bladeren eraf gevallen, waaraan ligt dit?
    Hij krijgt zon maar ook wind, ik woon namelijk dicht bij zee, in velserbroek.
    Ik was er zo blij mee, hij heeft nog knop, kan er nog nieuwblad komen?
    Graag hoor ik van u. Ineke

  9. Esther 21 juni 2012 20:03 uur

    Hallo allemaal,
    Helaas heb ik mijn zaag in de boom moeten zetten. Geen blaadje, knopje, uitlopertje… helemaal niets helaas. Het was echt een supermooie enorme boom, plaatje van de wijk. Is zelfs ooit in de lengte in tweeen gespleten omdat er aan een kant teveel vruchten zaten.. topzwaar.. heeft het nog vele jaren gedaan, maar mocht deze winter niet overleven. zucht.

  10. Okke Amerongen 21 juni 2012 20:34 uur

    Hallo Ineke, Heeft de plant genoeg water? Probeer hem verder even zo beschut mogelijk te zetten. Ik hoop dat het helpt. Vijgen zijn taaie planten maar een hele nieuwe vijg heeft nog niet zulke sterke wortels.

  11. Okke Amerongen 21 juni 2012 20:35 uur

    Hallo Esther, Balen dat je vijgenboom echt dood is. Er zit helaas niets anders op dan de boom te rooien en gewoon weer een mooie nieuwe te planten. Veel succes!

  12. Ronald Schakel 28 juni 2012 06:29 uur

    Ook wij hebben – woonachtig in Den Helder – een vijgenboom die elk jaar schitterdn tot bloei kwam. Helaas, door ons ook bijna was opgegeven. Sinds een week of 3 komen vanaf de onderkant nieuwe takken uit de grond schieten en ook aan de stam/takken begint weer wat te groeien. Wel is het zo dat alle grote takken dood zijn; ik ben nu bezig om deze af te zagen. Dit is echt dood hout. Maar ik ga er van uit dat dit geen negatieve invloed zal hebben op de groei van de boom en hopelijk is de vijgenboom over een paar jaar weer de volle boom die hij ooit was

  13. ineke 28 juni 2012 08:06 uur

    Goed nieuws, ik heb nog één blad, ik heb de pot met de vijg verschoven, wat meer uit de wind. Er komen allemaal nieuwe blaadjes aan. Je ziet het per dag groeien.

    Dus er is nog hoop, voor iedereen.

  14. Leona 30 juni 2012 21:10 uur

    Ik heb sinds een paar jaar een vijgenboompje, deze winter toch een klap gekregen. Tot nu toe nog steeds geen teken van leven. Heeft het zin om te wachten of er nog iets gebeurd?
    Ook mijn olijvenboom ziet er dood uit, sinds deze week 5 kleine uitlopers onderaan de stam, moet ik deze allemaal laten zitten of is het beter om alleen de grootste te laten zitten.

  15. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:39 uur

    Hallo Leona, De vijgenboom had nu toch echt wel een teken van leven moeten geven. Die kun je wel rooien. Van olijvenbomen heb ik helaas geen verstand.

  16. josephine 21 juli 2012 10:34 uur

    in zeeland ook veel vorst schade. van mijn collektie, 20 boompjes is de helft dood maar lopen aan de voet weer uit nu dus stekken maken en hopen op wat goede vrucht zetting

  17. Okke Amerongen 21 juli 2012 21:41 uur

    Hallo Josephine, Twintig boompjes dat is erg veel! Als je stekken gaat maken wil je dan misschien wat foto’s maken? Ik wil er graag een keer aandacht aan besteden op mijn site.

  18. Marja de Vrijer 24 juli 2012 09:37 uur

    Al een paar jaar twee prachtige vijgenboompjes in mijn tuin. Niet tegen een muur maar de tuin is niet zo groot. Beide boompjes zagen er dit voorjaar ,vanwege de winter, dood uit. Al het mooie blad en vijgen van vorig jaar waren weg. Een van de twee kreeg aan een kant kleine blaadjes, een paar maar. Dus een teken van leven. De andere deed helemaal niets en ik dacht dat hij dood was. Nu zie ik een piepklein blaadje bovenaan de stam komen. Hij is dus niet helemaal dood. Hiephooi! Maar moet ik nou die mooie takken (qua vorm mooi) snoeien? Of kan ik ze ook gewoon laten zitten?

  19. Okke Amerongen 25 juli 2012 18:32 uur

    Hallo Marja, Goed nieuws dat je vijgenboom toch nog leeft! Ik zou het gewoon laten als het zo mooi is. Eind van het seizoen (ongeveer november) als het blad gevallen is zou ik dan wegsnoeien wat echt dood is.

  20. Carolien 28 juli 2012 22:16 uur

    Ook mijn vijgenboom heeft gelukkig de winter overleeft, eind juni kwamen eindelijk de bladeren! Vandaag kwam ik na 3 weken thuis van vakantie, tot mijn vreugde zijn er ook vijgen in ontwikkeling. Alleen ontdekte ik kale plekken op de bast en de bladeren van één tak zijn afgestorven. Heeft iemand een idee wat hier aan de hand is? Is dit een late rekening van vorstschade of een ziekte? Zou het nodig zijn de bast in te smeren met wondpasta? Wie weet meer?

  21. Okke Amerongen 29 juli 2012 07:51 uur

    Hallo Carolien, Mooi dat je vijgenboom weer tekenen van leven geeft. Als je niet gesnoeid hebt zou ik ook geen wondpasta gebruiken omdat er geen wond is. De vijgenboom heeft een flinke tik gekregen. Als het blad gevallen is zou ik de overgebleven delen die er niet goed uit zien of overduidelijk dood zijn wegsnoeien of zelfs zagen. Veel succes!

  22. Judith van Dommele 10 augustus 2012 10:53 uur

    Dag Okke,

    Op zoek naar info over mijn prachtige maar kale vijg vond ik je website, geweldig! Ik heb de informatie die ik nodig heb gevonden: wat doe ik met de takken – als ik ze weghaal dat gaat de vorm van de boom er uit. Er zijn op onregelmatige plekken uitlopers. In november kijk ik verder. Bedankt!

    Judith

  23. eva 12 augustus 2012 00:33 uur

    Goeiedag, Ik heb ook een vijg. Omdat ik deze zo lekker vond in portugal. Nu stond deze 2 jaar te dicht bij het nieuwe kippenhok. Deze zomer dacht ik ach ik verplaats hem. Lukt het leuk en anders jammer dan koop ik een nieuwe. Maar wat het waren drie takken geen bladeren. Een een warme week. Na een maand kwamen er nieuwe takken. Het bleek dat die oude bevroren waren. En nu is het goed, ik blij.

  24. Okke Amerongen 12 augustus 2012 14:01 uur

    Hallo Judith, Bedankt voor de complimenten. De vorm van de boom moet zich herstellen. De nieuwe uitlopers kun je later ook weer in de gewenste vorm snoeien. Het duurt kortom minstens een seizoen voor de vijg een weer een beetje een mooie vorm heeft. Veel succes!

  25. Okke Amerongen 12 augustus 2012 14:07 uur

    Hallo Eva, Mooi dat je vijg het nog/weer doet. Volgend jaar is hij hopelijk weer op volle sterkte.

  26. Kees van Rijsewijk 20 augustus 2012 15:52 uur

    Mijn vijgenboom heeft pas blad gekregen na 15 augustus dit jaar.
    Voor die tijd leek hij helemaal dood, ik heb een paar keer op het punt gestaan om hem te rooien, toen heb ik besloten (half juli) om de takken met circa eenderde terug te knippen (overigens geen last gehad van bloedende takken) en tot mijn verbazing komt hij nu in het blad. Ik ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren of er nog vijgen aan komen en wanneer hij zijn blad gaat verliezen.

  27. Okke Amerongen 20 augustus 2012 22:33 uur

    Hallo Kees, Goed nieuws dat je vijgenboom het toch nog is gaan doen. Dit jaar zullen er waarschijnlijk geen vijgen meer aan komen die rijp worden. Misschien nog wel kleine jonge vijgjes. Maar volgend jaar maak je dan misschien alweer kans op een lekker oogst. Ik hoop het van harte voor je!

  28. josephine 26 augustus 2012 17:39 uur

    hoi okke, mijn stekjes zijn gemaakt met stekpoeder rizopon, 95% wortelde het soort[brigotto nero/blanco] was erg vorst bestendig! winterstek is het best ,na de bladval 15 cm een jarige takjes knippen 2cm ontvellen in de poeder dopen en in kleinpotje met zaai/stekgrond poten licht vochtig houden . bij voldoende wortels over planten voor de bevroren boompjes adviseer ik,,, niets te rooien ! volgend jaar ff afwachten bij mij loopt alles weer uit!! ik heb ongeveer 35 boompjes waarvan geen 1 het echt heeft opgegeven ! het is een oersterkeplant!!! ik wil je wel stekken toezenden als het blad gevallen is . groet josephine ps ik stuur je foto’s

  29. Okke Amerongen 28 augustus 2012 07:52 uur

    Hallo Josephine, Dat is een flinke hoeveelheid: 35 boompjes! Meer een boomgaard, wow! Een stek is altijd welkom en foto’s ook. Bedankt voor het mooie aanbod. Erg leuk!

  30. Kirsten 1 september 2012 11:37 uur

    Dag Okke,
    Mijn boom heeft ook een tik gehad van de vorst dit voorjaar, maar gelukkig barst hij weer van het blad en de vijgjes. Wat ik alleen jammer vind is dat de vijgjes zo veel zijn en dus niet rijp worden. Vorig jaar haalde ik telkens de kleine vruchtjes weg en liet ik de grote hangen, maar ik zag dat de boom daardoor veel lekte. Kun je mij advies geven voor een betere oogst volgend jaar? En weet je of je van de onrijpe vruchten chutney of Surinaamse Tjatnie kan maken? Groetjes van Kirsten

  31. Coby 1 september 2012 13:24 uur

    Hallo Okke
    Ook onze olijf was/leek dood,EindJuli hebben we de stam afgezaagd tot 15 cm boven de grond, Tot onze verbazing was hij na onze vakantie vanaf de grond weer helemaal uitgelopen, dus wij blij!. Maar nu hoorden we van een jonge hovenier dat die scheuten nooit vrucht zouden gaan geven! uit jouw antwoorden begrijp ik dat dat niet klopt, Heb je daar ervaring mee, dat de nieuwe uitlopers toch weer vrucht gaan dragen? Ook zouden we er nu een soort leiboom langs de schutting van willen maken, onze tuin is vrij klein en de moederboom werd eigenlijk te groot en te hoog, kan dat en moet je nog speciaal ergens op letten? Bij voorbaat dank voor je antwoord Groet Coby

  32. Okke Amerongen 1 september 2012 17:49 uur

    Hallo Kirsten, De kleine vijgjes kun je gewoon laten zitten. Met de vorst vallen ze af. Van onrijpe vruchten kun je chutney maken maar ze hebben weinig smaak dus de smaak zal echt van de andere ingrediënten moeten komen. De beste tip voor een goede oogst is om een goed vijgenras te kiezen en de boom op een goede standplaats te planten: op het zuiden en beschut tegen de wind. De rest moet de natuur zelf doen. Je hebt dus wat geluk nodig maar dan kun je er ook volop van genieten!

  33. Okke Amerongen 1 september 2012 17:57 uur

    Hallo Coby, De nieuwe uitlopers gaan gewoon weer vrucht dragen hoor. Het kan alleen wel een of twee seizoenen duren. Geen zorgen dus, maar je hebt wel even geduld nodig. Voor een leiboom zorg je dat je de takken die je wilt houden langs de schutting laat groeien door de takken die je over wil houden te leiden en vast te maken. Je hebt er speciaal leiband voor, een soort rubber touw dat hol van binnen is. Dit is een beetje elastisch. De takken die niet mooi zijn of te veel van de schutting af groeien knip je af. Dit doe je in november. Van het snoeiafval kun je stekken maken. Als je boom te groot of hoog is knip je gewoon af wat je niet wilt hebben. Zorg wel dat er wat over blijft want anders heb je geen takken om oogst te dragen 😉

  34. Nicole 16 september 2012 21:23 uur

    Mijn vijgenboom leek ook dood te zijn. Gelukkig komen er sinds half augustus flinke uitlopers onderuit de stam. De kruin en zijn takken heb ik afgeknipt, en nu staat er alle nog een dode stam, maar vanaf welk punt hij levend is weet ik niet, dus ik durf hem niet af te zagen….heb je daar een tip voor??
    Daarnaast zou ik hem willen verplaatsen naar een andere plek in de tuin. Welk advies kan je daar over geven ? Ik denk dat ik eerst maar een jaartje wacht iig, om hem weer op kracht te laten komen.

  35. Okke Amerongen 17 september 2012 22:27 uur

    Hallo Nicole, Als er nu nog niets uit die stam groeit is hij vast gewoon dood. Wacht voor de zekerheid tot het blad gevallen is (in november). Snoei en zaag dan gewoon weg wat je niet meer wil hebben of wat dood lijkt. De boom moet dan wel weer zijn juiste vorm krijgen. Dat zal dan volgend jaar en het jaar daarop weer aangroeien. Door bij te snoeien kun je er dan weer een mooie vorm van snoeien. Veel succes!

  36. Anne-Marie 9 oktober 2012 14:19 uur

    Hallo Okke, onze vijgenboom is ook onderaan de stam uitgelopen, ongeveer 10 uitlopers van nu zo’n 50-100 cm lang. Ze hangen nu over de grond. De dode stam is 1 meter hoog met 2 dikke takken tot ongeveer 4 meter hoog. Mijn vraag: Wat kan ik nu het beste met de uitlopers doen? Opbinden langs de dode stam? Hoe kan ik ze dan zo leiden dat er weer een mooie boom kan ontstaan? Ik zou erg blij zijn met wat tips! Alvast hartelijk bedankt!

  37. Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:20 uur

    Hallo Anne-Marie, De takken kun je leiden langs de dode boom. Gebruik hiervoor een stukje rubberen leiband. Ze verkopen het bij tuincentra en het ziet er uit als een rol dropveter. Zodra de takken die je om de dode stam geleid hebt zich in de nieuwe richting gevormd hebben kun je de oude stam afzagen. De nieuwe stam neemt het over. Als de hele grond vol ligt met de uitlopers kun je er ook gerust een paar wegsnoeien om stekken van te maken. Veel succes en stuur zeker even een foto om te zien hoe het gaat. Ik ben heel benieuwd.

  38. Annemarieke 15 december 2012 23:33 uur

    Hallo Okke,
    Dit voorjaar hebben wij een jonge vijgenboom gekocht. Hij is ongeveer 180cm hoog. Om hem te beschermen voor de kou, hebben wij er een hoes overheen gedaan. Deze is van ademend materiaal om zijn voet staat een winterharde bodembedekker en we hebben er stro opgelegd. Graag je advies of dit wel goed is en voldoende. Stro wordt wel nat. Helaas staat de boom midden in de tuin. Afgelopen zomer geen vruchten gehad maar hij groeide op zich wel. Een klein beetje.

  39. Okke Amerongen 16 december 2012 09:12 uur

    Beste Annemarieke, Een vijgenboom kan best een winter verdragen maar dit is wel afhankelijk van het ras. Het afdekken van de bodem met stro kan prima maar is niet noodzakelijk. Omdat je de boom in het voorjaar geplant hebt, heeft de plant het hele seizoen goed wortel kunnen schieten. Daardoor kan de plant waarschijnlijk prima de winter door komen. Volgend jaar misschien de eerste oogst? Ik hoop het voor je.

  40. Kirsten 19 januari 2013 19:18 uur

    Hallo,
    Wat fijn dat er een website bestaat met goede informatie over vijgenbomen, en wat een geruststelling om hier te lezen dat heel veel vijgenbomen vorige winter niet goed hebben overleefd. Ik heb dit website-adres uit het tijdschrift Tuin&Co.
    We hadden vorig najaar een prachtige grote volwassen vijgenboom gekocht, met een prachtige vertakte kroon. De stam onderaan goed ingepakt in de winter, en doeken om de kroon heen. Helaas leek hij morsdood in de lente. Wat baalden we zeg! Het was toch best een investering. Maar, surprise… in de zomer kwamen er toch uitlopers van onderuit de stam. Die leidden we nu naar boven met tie-wraps langs de dikke stam. Moet ik nu dit voorjaar de kroon van de boom helemaal tot op de stam terugsnoeien? Dat is toch allemaal dood. En moet dat dan na ijsheiligen of kan dat al eerder??? Ik ben erg bang voor opnieuw vorstschade..
    Groeten, Kirsten

  41. Okke Amerongen 20 januari 2013 20:00 uur

    Hallo Kirsten, Bedankt voor het compliment! Inderdaad flink balen als je boom bevriest maar des te beter als hij toch weer uitloopt. Dood hout kun je er altijd uit snoeien of zagen. Als je in het levende hout gaat snoeien of zagen zou ik tot na ijsheiligen wachten. Ik hoop dat je boom dit jaar geen schade oploopt en hoop dat je een flinke oogst krijgt!

  42. Tienk 23 januari 2013 16:58 uur

    Beste Okke, afgelopen winter heeft mijn vijg overleefd, zij het dat er alleen pas laat in het jaar hele kleine vruchtjes verschenen!
    Maar nu zie ik tot mijn schrik dat de stam een stuk van de bast kwijt is! Dat lijkt mij niet best…..weet jij raad?
    Met dank en groet
    Tienk

  43. Okke Amerongen 26 januari 2013 14:07 uur

    Hallo Tienk, Je kunt het waarschijnlijk het beste gewoon met rust laten. Als er in het voorjaar nog steeds hele slechte stukken in de boom zitten kun je kijken of je die er uit kunt snoeien. Als het echt op de stam zit is dit niet mogelijk tenzij er andere uitlopers zijn die de stam kunnen vervangen.

  44. sofyane 28 februari 2013 17:44 uur

    ik heb een vraagje?
    ik heb takken van vijgen en ze maken goede wortels enz.. maar de blaadjes vallen eraf (later) en ik zou graag willen weten hoe dat komt, en sommigen gaan dood. ik heb ze in een kamer gedaan maat een lamp van 100 watt ik laat ze altijd daar

  45. Yves en Cindy 24 mei 2013 17:18 uur

    Hallo ,
    M`n vijgenboom staat in poten is weer volop in de groei .
    De kleine vijgjes echter verkleuren en vallen af .
    Betekent dit dan in September geen oogst of valt het wel mee?

  46. Guus en Wil 9 juni 2013 23:48 uur

    Dit jaar voor de 2e keer een “bevroren”vijgenboom en ook voor de 2e keer een uitlopende boom. Hoera ! Mijn vraag is echter als dit zo aan de gang blijft met bevriezen en weer uitlopen, wanneer zullen we dan eindelijk eens vruchten krijgen die de tijd hebben om te rijpen ?> Vorig jaar,na de “bevriezing”liep hij dus toch uit en groeide als een waanzinnige, zette heel veel vruchten die natuurlijk niet rijp werden en na de winter allemaal bevroren waren, zo ook de boom (dachten we).
    Vandaag, 9 juni, zagen we een aantal groene puntjes op de “dooie” takken en gaat het spel weer opnieuw beginnen. Hoe kunnen we hem beschermen zodat hij niet weer bevriezingsverschijnselen krijgt ?

  47. Okke Amerongen 16 juni 2013 18:25 uur

    Beste Guus en Wil, Je kunt kijken of hij misschien toch op een wat warmere plaats geplant kan worden. Tegen het huis heeft hij ook nog een beetje warmte van het huis. Zelfs in de winter. Een andere optie is het afdekken met vliesdoek maar voor een flinke vijgenboom is dat een behoorlijk gedoe. Die afweging kan ik niet voor jullie maken. Een mogelijkheid is… maar dit vinden jullie vast niet leuk om te horen… om er een andere boom voor in de plaats te zetten die beter winterhard is. In ieder geval veel succes met de vijgenboom en ik hoop in ieder geval op een beter winter voor jullie boom.

  48. Maartje 6 juli 2013 18:20 uur

    Wat een leuke en informatieve site! Wij zijn, na een jaar van onze mooie, vrij groot gekochte, vijgenboom te hebben genoten ons ook wild geschrokken na vorig jaar winter…. Hij leek morsdood… We hebben, op advies van anderen, af gewacht en pas dit voorjaar loopt hij weer uit vanuit de wortels en hier en daar op de stam!!! Feest!
    Nu vraag ik mij wel af hoe ik er ooit weer een mooie “boomvorm” in krijg… Als ik het zo laat wordt het meer een struik… Sowieso wachten tot na de bladval begrijp ik… En dan toch de dode kruin eruit en met een kleiner boompje weer starten?!

  49. Peter van Bemmel 9 juli 2013 21:39 uur

    Wij hebben sinds het voorjaar een vijgenboompje. Gekocht bij de Praxis. Impulsaankoop. Er zat al één vrucht aan. Eind mei kwamen er in eens heel veel vruchtknoppen te voorschijn. Wel een stuk of twintig. Deze groeien inmiddels voorspoedig.
    Bij de boom zat een productkaartje met de naam ‘Ficus Carica’. Op basis van die naam kan ik niets vinden. Wie weet iets over dit soort? Is deze b.v. goed winterhard? Wij zijn heel benieuwd. Alvast bedankt voor uw reactie.

  50. Okke Amerongen 10 juli 2013 20:19 uur

    Hallo Maartje, Jammer dat de boom zo’n tik gehad heeft. De aanpak die je beschrijft is uitstekend. Even uithuilen… en dan opnieuw beginnen. De boom na bladval snoeien in de vorm die jij mooi vind. Het kan best een paar jaar duren voor de vorm weer naar wens is. Veel succes!

  51. Okke Amerongen 10 juli 2013 20:22 uur

    Hallo Peter, Fijn dat de boom het goed doet. De naam ‘Ficus Carica’ is de officiële naam voor vijgenboom. Het kaartje van de Praxis helpt je dus niet verder. Het ras hebben ze er dus niet bij gezet. De meest verkochte vijgenboom in Nederland is van het ras Brown Turkey. Dit is een goed winterhard ras. De kans is dus groot dat je dit ras in de tuin hebt staan maar zekerheid heb je hier niet over. Helaas kan ik je dus geen goed antwoord geven. Ik hoop dat je zult genieten van 20 heerlijke vijgen!

  52. Letteke Wubben 26 juli 2013 17:14 uur

    Hallo Okke,

    Ik heb een brandende vraag. Sinds een paar jaar hebben wij ook een vijgenboompje(heel jong gepland en is nu aardig gegroeid) 2 jaar geleden hebben we 2 vijgen in de boom gehad en sindsdien is er geen vijg meer aan gekomen. Hoe kan dat komen??? of komen er om de zoveel jaar vijgen aan de boom. Ik weet niet wat voor vijgenboom wij in de tuin hebben staan.
    Kan je mij hierover een antwoord geven wat te doen of juist niet te doen.
    Alvast bedankt.
    Letteke Wubben

  53. Okke Amerongen 28 juli 2013 20:35 uur

    Beste Letteke, Op de pagina over de vijgenboom vind je alle informatie. Als de boom op een goede plek staat en toch geen vruchten geeft dan heb je waarschijnlijk gewoon een ras dat ongeschikt is voor ons klimaat. Mijn advies is dan om de boom te vervangen door een geschikt ras.

  54. Martin 20 augustus 2013 19:08 uur

    Aan mijn vijgenboom zitten veel vruchten.
    Een aangroei van begin deze zomer en een aangroei van enkele weken geleden.
    Is het verstandig om de “nieuwe” aangroei te verwijderen zodat groeikracht naar de “oude” gaat?

  55. Leny Sennefeld 21 augustus 2013 15:22 uur

    hoi wij hebben 2 vijgenstruiken zal ik het maar noemen,we hebben ze 2 jaar geleden verplaats, en ik vermoed dat ze de juiste plek hebben nu, ze zijn niet hoog 1,5 meter, maar wel breed samen 3 meter ongeveer, ze hebben dit jaar héél veel vijgen, en ook de struiken zijn ontzettend goed uitgeschoten, maar iedere keer krijg ik ze toch niet rijp, ze zijn nog keihard ook de grotere, de kleintjes zijn vorige winter allemaal weggerot, ik ben bang dat het dit jaar weer zo zal gaan, krijg je wel rijpe vruchten aan de struik/boom in Nederland?

  56. Marlon Paul Bruin 21 augustus 2013 20:15 uur

    Hallo Leny, Wij wonen op Texel en wij hebben elk jaar verse vruchten. Het enige wat ik doe rond deze tijd is de struik toppen. Dus alle nieuwe uitlopers de top eruit knippen. Dit doe ik ook om de vorm en hoogte van de boom bij te houden, maar volgens mij gaat de plant dan ook weer sneller de vruchten rijpen. Onze boom is ruim 3 meter hoog en bevat ruim 100 vruchten dit jaar!

  57. Leny Sennefeld 22 augustus 2013 07:01 uur

    Nou dat is aardig wat zeg, ik hoop dat ze deze zomer ook allemaal rijpen,ik wil dolgraag confiture ervan maken en vijgenlikeur,maar ik ben altijd bang om te snoeien,maar ik zal het eens proberen, Bedankt voor je reactie

  58. Martin 1 september 2013 13:48 uur

    De eerste vijgen van dit jaar gegeten.
    Ze zijn zeer smakelijk

  59. edejong 10 september 2013 17:05 uur

    Ja Leny de boom of struik toppen en echt niet bang zijn om te snoeien heb ik ook gedaan zo houw je de boom op hoogte , ook met het oog op de vijgen plukken. Zelfs een behoorlijke tak in de zomer weggesnoeid anders gaat alle groei in het blad zitten heb dit jaar ook veel vijgen kunnen plukken .Want ze zijn heerlijk.

  60. Leny Sennefeld 10 september 2013 18:14 uur

    Ha ja ik heb het gedaan hoor iedere dag 3 takken gesnoeid de toppen eraf, want er kwam veel melk uit, alle vijgen hangen er nog aan maar er is er niet 1 rijp om te eten dus ja, volgend seizoen doe ik het wat eerder, en ik probeer ze aan de struik te houden deze winter door ze eens af te dekken, maar ook dat heb ik nog nooit gedaan, meestal gaan ze in de winter allemaal krimpen worden bruin, en vallen eraf, maar ik probeer het eens, bedankt voor je tips

  61. Marlon Paul Bruin 10 september 2013 20:24 uur

    Hallo Leny, bij mij hangen de meeste vijgen er ook nog groen aan, ik heb net 2 rijpe vruchten kunnen oogsten, dus nog even geduld. Vaak zijn ze pas eind september, begin oktober rijp hoor!

  62. edejong 11 september 2013 12:58 uur

    Wanneer de vijgen rijp zijn,het hangt er van af waar de vijg staat , bij mij de hele dag in de zon in de stad, hier is veel minder wind dan op het platteland en het is hier warmer.Vorig jaar ook in augustus rijpe vijgen geplukt.

  63. Marleen 17 september 2013 14:57 uur

    Wij hebben een nieuwe woning gekocht en in de voortuin tegen de muur stond een afgezaagde stam. Nu blijkt dat dit een vijgenboom is. Hij is helemaal uitgelopen en er zitten nu een heleboel vruchten aan. De takken liggen bijna plat op de grond. Kan. Deze leiden via palen

  64. Marleen 17 september 2013 14:58 uur

    Wij hebben een nieuwe woning gekocht en in de voortuin tegen de muur stond een afgezaagde stam. Nu blijkt dat dit een vijgenboom is. Hij is helemaal uitgelopen en er zitten nu een heleboel vruchten aan. De takken liggen bijna plat op de grond. Kan ik deze leiden via palen.

  65. Okke Amerongen 18 september 2013 14:45 uur

    Hallo Marleen, Je kunt de boom gewoon weer naar een goed model leiden maar het duurt wel een paar jaar voor je weer een echt mooie boom hebt. Kies een tak uit die je naar boven leidt. Voor de rest van de takken kun je bepalen of je ze wil houden of niet. De overgebleven tak krijgt weer uitlopers en dat is eigenlijk je nieuwe boom. Dit duurt wel even maar als het een oudere boom is met een goed stel wortels kan het best snel gaan. Veel succes!

  66. Leny Sennefeld 18 september 2013 15:18 uur

    Joepie !!!! ik heb 5 rijpe vijgen, en lekker dat ze zijn, volgens mij heeft het toppen toch geholpen, hij hangt nog wel vol met kleinere die gaan het waarschijnlijk niet meer redden, maar nu weet ik wel wat ik volgend jaar moet doen, bedankt voor de tips mensen

  67. emmy vos 29 september 2013 19:51 uur

    Ook onze struik doet het prima, alleen het stekken gaat moeizaam, er zaten meer dan 30 vijgen aan, heerlijk, We hebben dit voorjaar er nog 1gekocht, op stam, deze droeg 2 vruchten deze waren rond en zeer groot, en heerlijk sappig.

  68. diny siemerink 19 oktober 2013 20:54 uur

    Heb al wat jaren een vijgenboom , maar géén vijgen .ook is hij nog nooit gesnoeid .hij heeft veel takken , maar er zit ook weinig blad aan.

  69. Laura Sluijter 31 oktober 2013 11:28 uur

    In november 2006 is er een vijgenboom geplant in mijn tuin. Het volgende voorjaar was hij dood, dacht ik. Er kwamen inderdaad nieuwe takken uit de grond. De struik is toen verplaatst naar een beschutte plek, tegen een muur, op de hoek van een terras. Nu, 6 jaar later, is die struik zo groot geworden dat hij het halve terras inneemt. Dit najaar wide ik gaan snoeien, maar nu zitten er voor het eerst kleine vruchten aan. Zo zonde om die takken met de eerste vruchten te snoeien. Wat nu?

  70. Okke Amerongen 16 november 2013 11:12 uur

    Beste Laura, Ik zou gewoon snoeien. De kleine vijgjes die je nu hebt vallen in de winter meestal af. In het nieuwe jaar komen er dan weer nieuwe vijgen. Vijgenbomen kunnen inderdaad nogal fors groeien. Je kunt snoeien als het blad gevallen is. Meestal in november. Als je snoeit is het handig om een paar stekken te maken voor het geval er een keer iets mis gaat met je vijgenboom of gewoon om anderen blij te maken met een vijgenboom.

  71. Rijk Marcus 19 november 2013 12:46 uur

    Ik heb sinds een jaar of tien een vijgenboom (brown turkey), die ons elk jaar voorzag van heerlijke vruchten. Hij was inmiddels gegroeid tot ca. 4 meter met een stamdiameter van zo’n 40 cm. De boom staat op het zuiden en s,zomers konden we tijdens zonnige dagen, er onder in de schaduw zitten. Zoals zo velen had ik en heb ik nog steeds de problemen die iedereen na de winter van 2011/2012 heeft ondervonden. Weer uitlopen, beneden (meer dan boven) en de winter erna weer bevriezen en weer uitlopen. De bast van de boom verdroogde, begon overal los te laten van de stam en het duurt niet lang meer of de hele bast is verdwenen. Is dit een teken dat de boom uiteindelijk toch nog het loodje gaat leggen ?

  72. Timmermans 26 april 2014 14:47 uur

    Wij wonen in la Romana (spanje) Wij hebben ook een vijgenboom vorigjaar voor het eerst vruchten geoost, in aug, Nu al april zit hij vol met vruchten
    alleen op de einden van de takken zitten bladeren hoe kan dit ?? En moet hij veel water hebben of juist niet ??

  73. Okke Amerongen 30 april 2014 08:53 uur

    Hallo Timmermans, De vijgenboom heeft niet veel water nodig. Er zijn in Zuid-Europa met het mooie klimaat diverse rassen die 2 keer per jaar oogst geven. Wie weet zijn de vijgen die je nu al ziet hangen dus al wel in juni rijp en heb je in augustus/september nog een oogst. Daar kunnen we in Nederland alleen maar jaloers op zijn!

  74. Fred 1 mei 2014 14:51 uur

    Hallo, een voor dood opgeschreven vijgenboompje blijkt plots helemaal terug te komen, maar naast enkele vruchten staan er heel veel grote bladeren op. Mag ik deze nu een beetje uitdunnen? Groeten

  75. leentje 8 mei 2014 09:48 uur

    Hallo,

    Onze vijgenboom van ongeveer 2m hoog (in pot) is over een lengte van een halve meter aan de schors beschadigd. ONZ

  76. leentje 8 mei 2014 09:51 uur

    Oops, om verder te gaan:
    Onze hond heeft blijkbaar de grijze schors er helemaal rondom rond afgeknaagd :-(. Kan de boom deze beschadiging overleven of kunnen we iets doen om de kans te vergroten dat hij het overleeft?
    Alvast bedankt voor uw reactie!

  77. marijke 16 mei 2014 13:23 uur

    Hallo
    Mijn vijgenboom kreeg in het begin van april al nieuwe vijgen al voor dat hij in blad stond.
    Tijdens de afgelopen week met al die regenbuien zijn alle jong vijgjes, die al 3 tot 4 cm. groot waren er af.
    Kunnen er nog nieuwe vijgen aankomen dit seizoen?
    Wat wel mooi is dat door de zachte winter de oude vijgen er nog aan zitten en mooi doorgroeien. Dus vijgen eten kunnen we in elk geval dit jaar!

  78. Erik 27 mei 2014 10:39 uur

    Beste Okke,

    Ik sta op het punt een mooie Vijg van ong. 45 cm stam voor een klant van mij te kopen. Echter ik ga deze in een pot zetten van 2 x 2 meter en 60 cm hoog. Deze is dus niet te verplaatsen in de winter. Is dit meteen al een groot risico? Als ik de pot van binnen isoleer kan dit helpen? En zou het kunnen helpen als we de pot in de winter afdekken?

    Alvast bedankt voor je reactie!

  79. Goedemond John 29 mei 2014 10:14 uur

    Ik had een vijgenboom staan maar met een van de voorgaande winters is die bevroren,, hij krijgt wel zeer veel nieuwe takken die uit de grond komen maar heb er nog nooit vruchten op gezien.De oude stam is totaal droog wat moet ik hier mee doen volledig weg halen en nieuwe planten ? Of is er een mogelijkheid om toch vruchten te bekomen op de nieuwe takken ?Goedemond john

  80. Henriette 4 juni 2014 12:02 uur

    Twee jaar geleden vijgenboom totaal bevroren,maar hij kwam terug, kon mij niet missen en ik hem niet! Nu hè bij echter een vijgenstruik,met heel veel
    Takken, maar zitten ook vol vijgen. Aan het eind van iedere tak begint hij al weer uitgelopen, mag ik die uitlopers er nu afknippen.? Wie weet het? Ik
    Geniet van al jullie verhalen. Groetjes henriette.

  81. Okke Amerongen 22 juni 2014 09:50 uur

    Hallo Erik, Met het isoleren van potten heb ik geen ervaring. Het afdekken zal denk ik weinig effect hebben omdat de vorst rondom kan komen. Omdat je een grote pot gebruikt scheelt dit wel in risico. Voordat zo’n pot bevroren is duurt het gewoon langer. Het blijft een risico. Ik zou het van te voren duidelijk aan de klant melden. Als de klant op zeker wil spelen kan hij de boom beter in de volle grond planten of een winterharde boom nemen.

  82. Rijk Marcus 22 juni 2014 17:01 uur

    Beste Okke,

    Onder verwijzing naar mijn ingezonden stuk (zie no. 71) heb ik nog geen reactie ontvangen of een vijgenboom, na het loslaten van de schors, uiteindelijk het loodje gaat leggen. Op dit moment staan de bladeren en de vruchten er nog prima bij. Heel graag een reactie hierop. Bij voorbaat dank.
    Met gr. Rijk Marcus

    p.s. in reactie no. 71 staat abusievelijk dat de diameter van de stam 40cm. is. Dit moet zijn ca. 13 cm.

  83. Gilberte 22 juni 2014 18:22 uur

    Beste Okke, ik hoop dat u me kan helpen, ik heb een pracht van een vijgenboom met een massa vruchten, spijtig dat ze niet rijp worden, op dit moment, midden juni beginnen de eerste mals aan te voelen maar binnen in zijn ze zo droog als kurk….ik heb al gehoord dat er een wesp nodig is om de vijgen te bevruchten, ik heb intussen al een 2de(jonge) exemplaar gekocht maar weet niet of ik er veel heil van kan verwachten. dank voor je raad..

  84. Okke Amerongen 22 juni 2014 20:19 uur

    Hallo Marcus, Ik heb hier geen ervaring mee. Vandaar geen reactie.

  85. Okke Amerongen 22 juni 2014 20:23 uur

    Hallo Gilberte, Er zijn veel vijgen die niet rijp worden in ons klimaat. Daar ligt waarschijnlijk de oorzaak. Er zijn vijgen die door een wesp bevrucht moeten worden maar de vijgen in ons klimaat hebben dat niet nodig. Het zijn andere vijgenrassen. Een andere ras vijg heeft weinig effect. Maar… wie weet geeft deze boom wel vruchten en dan kun je er toch van genieten.

  86. margot barthen 28 juni 2014 12:29 uur

    Mijn vijgenboom heeft keurig overwinterd. Gaf dit jaar vrij snel vrucht. Kreeg wat later pas blad en is uitgegroeid met grote bladen. De vijgen zijn alleen gortedroog en kleuren niet. Maar ons grootste probleem is dat de bladeren nu geel worden met later resultaat dat ze afvallen. Veel water krijgt onze vijg niet, hij staat in pot, tegen de schutting. Wij hebben een tuin op het zuiden/ zuid-west. Dus overdag zon vanuit zuid en naar de avond vanuit west. Wat zou het probleem kunnen zijn? Of wat doen wij niet goed ?

  87. Okke Amerongen 29 juni 2014 09:04 uur

    Hallo Margot, Waarschijnlijk heeft de vijgenboom gewoon meer water nodig. In een pot gaat het hard met de droogte.

  88. Peter van Bemmel 29 juni 2014 22:16 uur

    Zelf had ik een ander probleem met de vijg. Maar mogelijk is er toch een relatie met de vraag van Margot Barthen
    Ook de onze stond in een pot. Heeft er 2 jaar in gestaan. Kwam de winter goed door. Maar in het voorjaar liep hij alleen maar uit op de uiteinden van de toch al lange takken van ca. 1 meter. Het was eigenlijk geen gezicht.
    Ik heb hem vervolgens uit de pot gehaald. En toen bleek dat de hele pot alleen nog maar uit wortels bestond. Dat kan aan de ‘foute’ hergroei debet zijn geweest. Mogelijk heeft ook de vijg van Margot dit probleem. Als het lukt zou ik hem gewoon eens uit de pot tillen en kijken hoe het er uit ziet.
    Ik heb hem niet meer terug gezet in de pot maar op een geschikte plek in de volle grond gezet. Daarnaast heb ik de lange takken voor de helft ingekort. Al heel snel ontwikkelde zich op de takken meerdere knoppen. En nu, na ca. 3 weken, zijn de eerste blaadjes al zichtbaar.
    Het enige nadeel is dat wij waarschijnlijk dit jaar geen vijgen kunnen plukken.
    Van de afgeknipte takken heb ik een paar stukken van 10 cm in potgrond gezet. Twee daarvan ontwikkelen knoppen, dus dat zou wat kunnen worden.
    Tot zover mijn vijg ervaring van dit jaar. Ik hoop dat anderen er iets aan hebben.
    Peter van Bemmel

  89. Trudy 27 juli 2014 14:59 uur

    In het voorjaar een vijgenboom gekocht, nu vol vijgen,maar de onder kant loopt erg uit het lijkt wel een struik ipv een boom.
    Kan ik in november al die takken van de grondaf snoeien om weer een bom te krijgen, zonder schade?

  90. Okke Amerongen 31 juli 2014 07:58 uur

    Hallo Trudy, Je kunt in november de boom gewoon snoeien in een model naar jouw smaak. Probeer er dan voor vrienden en bekenden ook een paar stekken van te maken. Hier lees je hoe je dat aanpakt: https://www.vijg.nl/vijgenboom/vijgen-stekken/ Veel succes!

  91. willem 1 september 2014 14:20 uur

    Beste Okke,

    Ik heb vragen over de vijgenboom in mijn tuin.
    De boom stond er al toen in 2010 huis kocht.
    Dat jaar heb ik nog vijgen geoogst.
    De takken van de boom groeiden erg uit.
    Er was dat jaar geen onderbegroeiing.
    Ik heb in de winter 2010/2011 de laaghangende takken en dood hout gesnoeid.
    In de jaren daarna heb ik niet meer kunnen oogsten, omdat de vruchten niet rijpten en in de winter verdroogd van de takken vielen.
    Ook verschenen in die jaren opeens scheuten uit de grond, die ik steeds heb weggesneden.
    De vorige bewoner van het huis vertelde mij dat hij de door mij geschetste problemen niet had en steeds kon oogsten.
    Wat kan de oorzaak zijn van niet rijpende vruchten?
    Kan ik de boom wel snoeien?
    Hoe voorkom ik de ondergroei?
    Willem

  92. steve 9 september 2014 17:55 uur

    Hoi
    Ik heb al een aantal jaren een vijgenboom maar dit jaar heb ik ongelofelijk veel vijgen gehad zeker bijna 100 het zit nu weer vol met kleine vijgen wat moet ik doen om ze te beschermen voor de winter vorig jaar heeft het niet een keer onder de nul graden geweest dat zal niet ieder jaar zo zijn heb al gelezen dat ik vijg per vijg kan inpakken zijn er nog andere manieren groetjes steve

  93. Verhelst gudrun 24 september 2014 10:52 uur

    Mijn vijgeboom staan nu vol met nieuwe vruchten, na de pluk van dit jaar… Worden die nog rijp? Moet ik die er af halen?
    Groet!

  94. Kirsten 24 september 2014 15:12 uur

    Hallo Okke,
    mijn mooie grote vijgenboom is een paar winters terug flink bevroren, meteen het jaar nadat we hem aangeschaft hadden. Gelukkig kwamen er weer uitlopers vanuit de stam op 30 cm hoogte, die de afgelopen winters overleefd hebben en nu tot ruim 2 meter reiken. Hij heeft 5 flinke takken. Nu heb ik gehoord dat je zo’n tak moet ’toppen’ om er weer een boom-vorm in te krijgen. Is dat inderdaad noodzakelijk, en in welk seizoen moet ik de boom dan snoeien? Ik ben huiverig voor de winter ivm de vorige bevriezing, maar als hij in blad staat ben ik bang voor doodbloeden….. ik weet het echt niet.
    Alvast bedankt voor je advies, ik ben erg blij met je site 🙂 Groeten Kirsten

  95. Trudy de Boon 27 september 2014 18:19 uur

    Hallo Okke,
    Ook ik heb een boom vol groene vijgen, het is het 1e jaar.
    Ik heb een vrucht er af gehaald en door gesneden, deze is sappig vanbinnen.
    Blad krijgt nu roestvlekken en zo ook de vruchten.
    Als ik de vrucht binnen ga leggen wordt het dan nog wat?
    Ben erg benieuwd, heb nu de vijgen in Frankrijk gegeten.
    Maar dat was niet de bedoeling.

    Hartelijke groet Trudy de Boon

  96. Okke Amerongen 29 september 2014 06:32 uur

    Hallo Trudy, De vijgen rijpen niet meer af in de woonkamer. Ik heb daar slechte ervaringen mee. Ze gaan dan eerder snel bederven. Het beste is om ze te laten hangen en rijp te plukken. Het blad dat gaat de komende weken vallen. Het geeft dus niet dat het blad nu al wat minder aan het worden is.

  97. Okke Amerongen 29 september 2014 06:35 uur

    Hallo Kirsten, Mooi dat je boom de winter overleefd heeft. Je kun de vijgenboom gewoon snoeien nadat het blad gevallen is. Dat is meestal in november al het geval. Doe het dan het liefste voor de winter start en het echt koud is. Dan knip je hem in de vorm die je graag wilt hebben. Veel succes en bedankt voor de complimenten voor mijn site. Erg leuk natuurlijk!

  98. an 10 oktober 2014 13:01 uur

    ik heb zo”n 20 jaar een vijgen boom heb nu grote vijgen aan zitten want hij zit vol maar ik ben bang dat deze vruchten het niet overleven .Iemand een idee

  99. ellie deJong 26 oktober 2014 15:33 uur

    Ik heb van de week nog 2 paarse grote rijpe vijgen van de boom gehaald erg lekker waarschijnlijk door het mooie weer.De kleine vijgen doen niks meer hangt af van de winter dit jaar heb ik ze er voor het uit groeien van het blad van af gehaald. Ik heb de boom in augustus uit gedund en getopt de boom werd top zwaar.Nu worden de bladeren prachtig geel en vallen de komende weken van de boom Maar weer af wachten wat de vijg volgend jaar doet want het is geen jaar het zelfde groet Ellie.

  100. Bina 1 november 2014 09:10 uur

    Ik heb een jonge vijgenboom gekregen in pot. Nu lees ik dat je hem beter niet meer voor de winter in de grond kan zetten omdat hij geen wortels meer kan maken. Kan hij nu met pot overwinteren in de schuur? Of moet ik hem , beschut, gewoon in de tuin laten staan?

  101. Bina 1 november 2014 09:18 uur

    Misschien een tip voor An!
    Gewoon de vruchten plukken voor de vorst invalt!
    Ooit had ik wel 4 grote kartonnen dozen vol kiwi’s die nog steenhard waren. Ik zette ze gewoon op zolder en…eind december begonnen de eerste vruchten zacht te worden. Ik heb een paar maanden lekkere vruchten gegeten!
    Misschien werkt dit ook bij vijgen!

  102. Bina 1 november 2014 09:51 uur

    Net lees ik dat Okke 29 sept. regeerde dat je de vruchten net zo goed kan laten zitten. Wat de kiwi’s betreft heb ik hetzelfde ondervonden. Toen ik ze in de warme kamer, op de vensterbank, wilde laten rijpen, verrotten ze juist!
    Hetzelfde had ik eerder al geleerd met een grote oogst tomaten !
    Omdat ik niet meer wist waar ik er mee heen moest, zette ik de nog groene tomaten in kartonnen dozen op de zolder. En juist onrein zaten steeds de rode rijpe tomaten. Ik heb een stille hoop dat het bij vijgen ook zo werkt!
    Wel elke dag even alle vruchten controleren, anders gaan ze nog rotten.

  103. Wim 2 november 2014 22:08 uur

    Hallo Okke,
    Wij hebben 2 vijgebomen, beide buiten in een mand 60*60*60 staan (een is een brown turkey, andere zou dat ook zijn, maar is dat niet: produceert groene vijgen, die overigens ook zeker lekker zijn).
    Vraag is: tot welke temperatuur mogen de bomen buiten blijven en bij welke temperatuur (dag / nacht) is het raadzaam ze binnen te halen?

  104. Okke Amerongen 6 november 2014 16:49 uur

    Hallo Wim, De meeste vijgenbomen kunnen best wat vorst hebben. Het grootste probleem is langdurige vorst. Dan kan een pot makkelijker door en door bevriezen. Dus bij langdurige vorst waar het zowel dag en nacht vriest zou ik voor de veiligheid de boom naar binnen halen. Dan zou ik hem wel binnen houden tot de lente om te voorkomen dat hij al vroeg gaat uitlopen en buiten toch weer vorst te verwerken krijgt.

  105. Fam. van Beusekom 7 november 2014 18:55 uur

    Beste Okke,
    Wij hebben sinds 2 jaar ook een kleine vijgenboom uit stek. Afgelopen jaar was hij nog klein genoeg om onder een emmer te plaatsen ’s nachts, alleen dit jaar is hij (helaas/gelukkig) gegroeid. We waren al van plan om, net als bij onze aardbeien, wat stro op de bodem te leggen. Maar heb jij misschien nog wat tips? BVD

  106. Fam. van Beusekom 7 november 2014 18:55 uur

    PS
    Hij staat in volle grond

  107. Okke Amerongen 8 november 2014 10:57 uur

    Hallo Fam. van Beusekom, De vijg in de volle grond kan prima overleven. Zeker als hij een seizoen gehad heeft om goed te groeien. Dan is de boom diep genoeg geworteld om te kunnen overwinteren.

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.