Stekken maken van je vijgenboom
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Vijgenliefhebber Jim legt in dit artikel uit hoe hij vijgenstekken maakt van zijn vijg. Hij geeft ze weg aan andere liefhebbers. Zo krijgen steeds meer mensen in Nederland een vijg in de tuin en daar ben ik natuurlijk helemaal voor! Jim is ook nog op zoek naar nieuwe bijzondere vijgenrassen. Wil je een stek met Jim delen? Zijn gegevens staan onderaan dit artikel net als de gegevens van enkele andere eigenaren die wel een stek willen delen. Het verhaal van Jim: Zoals gezegd een vreselijke koude winter met schade aan m’n vijg die heerlijke vijgen geeft in een goed jaar zoals 2011!
Knip stekken van je vijgenboom
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Ik heb in november/ december voor de vorst wat takken gesnoeid met een doorsnede van 1,5 cm en een lengte van ongeveer 35 cm maar wel met voldoende slapende ogen. De ogen zitten op de plaats waar het blad heeft gezeten (klik op de foto om te vergroten).
Graaf de stekken van je vijg in
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De genomen stekken (stuk of 10) gewoon als bundel schuin in de grond gegraven met ongeveer 1/4 boven de grond. Vooral niet te precies zijn. Ik heb geen stek poeder gebruikt of andere wonder middelen die misschien de opbrengst wel vergroten maar hup in de grond. De stekken heb ik iets afgedekt met afgevallen naalden van m’n himalaya ceder voor de vorst. Dat heeft geholpen! Van alle stekken heeft slechts 1 stek het niet overleefd.
Verpot de stekken als ze aanslaan
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Ik heb ze in m’n tuin op een beschutte plek ingegraven en gewacht met uitgraven tot ze voldoende blad hebben ontwikkeld. Dit geeft aan dat ook de wortels zich goed hebben ontwikkeld! Daarna heb ik ze opgepot met een deel van de grond van de tuin en aangevuld met tuinaarde. Bij het planten opgelet dat het takje wat uitgegroeid is, omhoog wijst. Dit word de nieuwe stam. Het kan het zijn dat de stek wat schuin in de pot geplant is!
Deel, en maak anderen blij met je vijgenstekken
M’n eigen vijg is een onbekend ras met heerlijke vruchten, groen van buiten en donker rood en heel sappig en zoet als jam van binnen en ik ben ook erg blij dat deze het heeft overleefd. Van de zomer had ik al veel liefhebbers voor een stekkie van m’n vijg nadat ze de vruchten hebben geproefd! Mijn belangrijkste tip is dus: Maak reserve boompjes van de soorten die je koestert! Ik heb geleerd van deze winter, geduld! Succes bij het stekken, en ik leef mee met de mensen die nu treuren om hun verlies!
Jim, ontzettend bedankt voor de mooie foto’s en adviezen voor dit artikel. Slim dat je door het nemen van stekken van de vijgenboom probeert te voorkomen dat je straks je favoriete vijgenras kwijt bent door vorstschade aan de vijg. Ik hoop van harte dat je via deze site de collectie uit kunt breiden met een paar bijzondere vijgensoorten.
Aflegger maken van vijgenboom – methode 2
Een aantal lezers gaven ook de tip om een aflegger van de vijgenstruik te maken. Als je een vijgenstruik met takken laag bij de grond hebt kun je die takken omlaag buigen tot op de grond. Bedek ze vervolgens met aarde. Leg er desnoods een steen op als de tak de neiging heeft om weer om hoog te buigen. Na verloop van tijd gaan deze afleggers ook wortel schieten. Je kunt ze dan afknippen zodra ze wortels hebben en op een andere locatie planten.
Vijgenstek maken in papier in een plastic zak – methode 3
In de commentaren vond ik deze methode. Het was in het Duits geschreven en ik heb het zo goed mogelijk proberen te vertalen en aangevuld met tips over deze methode die ik verder op internet gevonden heb.
Knip vijgenstekken van ongeveer 15cm lang van takken van minimaal een potlood dikte. Let erop dat op elke stek ook een oog (knop) te vinden is (zie foto bovenaan).
Wikkel de stekken in krantenpapier en maak het krantenpapier goed vochtig. Doe het pakket in een afgesloten doorzichtige plastic zak. Een grote ziplock zak is hiervoor ideaal maar een gewone pedaalemmerzak werkt ook prima.
De vijgenstekken hebben warmte nodig, rond de 25 graden. Leg ze dus in je woonkamer op je vensterbank op een plek met wat zon. De doorzichtige zakken werken als een mini broeikas.
Iedere 2 weken even controleren of het papier nog vochtig genoeg is. Als de stekken aan de uiteinden papperig worden een klein beetje bijsnoeien.
Na een paar weken verschijnen er kleine witte puntjes en daarna kleine wortels op de stekken. Dit kan 4 weken duren. Pas op want deze wortels zijn erg teer.
Als de wortels 2 cm lang zijn kun je ze voorzichtig overpotten in kleine doorzichtige plastic bekertjes met een mengsel van potgrond en hydrokorrels. De bekers moeten gaatjes in de zijkant en onderin. hebben. Houdt de stekken en de aarde goed vochtig maar zorg dat ze niet te nat staan.
Door de doorzichtige bekers kun je zien of de vijgenstekken goed wortels ontwikkelen. Als dat het geval is plant je ze over naar een minikas of naar een grotere pot.
Reacties
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.
Annie Cox 3 augustus 2012 14:11 uur
Hallo Jim,
Mijn vijgenboom vertoond bruine roestvlekken, weet jij de oorzaak?
Nog een vraag mag hij op de tocht staan.
Dank je voor de tips van het stekken ik zal het zeker doen en je een foto sturen.
Met vriendelijke groet,
Annie Cox
Okke Amerongen 6 augustus 2012 22:38 uur
Hallo Annie, Een vijgenboom heeft een hekel aan tocht. Dat is dus niet aan te raden. De oorzaak van de roestvlekken weet ik zo snel niet.
eddy bakker 8 augustus 2012 20:31 uur
heb een paar stekken van een vijgenboom meegenomen uit frankrijk,die in een glas water stonden krijgen worteltjes en nieuwe knoppen de andere die ik gelijk in de grond gedrukt heb zijn dood.
nu in stekgrond gezet met stekpoeder in twee potjes.wanneer mogen ze dan buiten geplant worden zitten nu net in de potjes in augustus,en staan binnen.misschien niet verstandig om ze over 1 a 2 maanden buiten te zetten ivm winter en nog jonge plantjes???wachten met buiten zetten in pot of volle grond wat is het beste.met vriendelijke groet ed.
Okke Amerongen 9 augustus 2012 06:50 uur
Hallo Eddy, Ik zou ze dan nu zo snel mogelijk buiten planten en regelmatig water geven zodat de jonge wortels genoeg water krijgen en kunnen groeien. Als we nog een beetje mooi weer krijgen kunnen ze nog wel groeien maar het is al wel vrij laat. Als je op zeker wil spelen dan zou ik ze binnen overwinteren.
tine boelens 9 augustus 2012 11:44 uur
Wat leuk; deze info is precies wat ik zoek! Ik heb in April uit portugal twee takjes van vijgeboom uit het wild meegenomen en in stekgrond gezet. Een ervan heeft het gedaan en heeft drie bladeren maar groeit al 4 weken niet meer en vertoont roestplekken. Hij/zij staat nu buiten. lijkt me het beste de plant te laten overwinteren binnen in een pot, met andere grond? Wat zanderiger? Ik doe het gewoon voor fun, niet voor de vruchten! Zou het leuk vinden om antwoord te krijgen! Tine
eddy bakker 9 augustus 2012 12:28 uur
bedankt voor je antwoord,als ik ze dan binnen overwinter waar het beste te zetten en hoeveel water in zomer en winter ben leek op dit gebied met stekjes.bij voorbaat dank ed.
eddy bakker 9 augustus 2012 12:31 uur
p.s nog wat vergeten,wanneer kan ik ze dan buiten zetten half mei.of 1 stek buiten proberen mag dat dan in volle grond heeft nog maar net worteltjes??en 1 binnen overwinteren.heb 2 stekken
ineke 9 augustus 2012 14:38 uur
Goede dag ,
Ik heb een vraag , ik heb een vijg in het voorjaar gekocht en staat in een pot. Ik zie geen vruchten eraan . Kan dat pas volgende jaar of is er iets van een mannetjes en een vrouwtjes vijg ? bijv net als bij hop
ineke 9 augustus 2012 14:43 uur
Sorry eddy , nog een vraag .
Bij het snoeien moet je snoeien tot de ” muur ” ?? wat wordt daar mee bedoeld ?
Niet gewoon de stam het is bij mij een pot plant van zo een 1 1/2 meter maar hij moet niet te hoog worden , tot zo een 2 1/2 meter
Okke Amerongen 12 augustus 2012 13:54 uur
Hallo Tine, Ik weet niet wat de oorzaak is van de roestplekken. De vijg kun je waarschijnlijk nog wel buiten planten (op een zonnige plaats met weinig wind). Als je op zeker wilt spelen, overwinter hem dan binnen en plant hem pas buiten op het moment dat er geen nachtvorst meer komt. Dat is meestal eind april of in mei. De vijg heeft geen rijke grond nodig en kan prima wat zanderig grond hebben.
Okke Amerongen 12 augustus 2012 13:55 uur
Hallo Eddy, Half mei kun je ze zeker buiten zetten. Meestal is er dan echt geen nachtvorst meer.
Okke Amerongen 12 augustus 2012 13:58 uur
Beste Ineke, Een jong vijg heeft niet altijd vruchten. Komend jaar mag je in ieder geval de eerste vruchten verwachten. De vijg die in Nederland te koop is, is zelfbestuivend.
Okke Amerongen 12 augustus 2012 14:00 uur
Beste Ineke, De vijg terugsnoeien tot de muur is bedoeld voor mensen die hem tegen een muur planten. Als je de vijg in toom wilt houden kun je dan takken terugsnoeien tot de muur zodat het niet te veel ruimte in je tuin inneemt. Bij een vijg in een pot kun je in de periode dat de vijg in ruste is (na de bladval, waarschijnlijk in november) snoeien zoals jij het model van de boom wilt hebben.
edejong 15 augustus 2012 17:41 uur
Ik heb een brown-turkey vijg eerst drie jaar in een pot. Nu al weer vijf jaar in de volle grond een prachtige boom met dit jaar volop vijgen, heerlijk van smaak, zeker een aanrader voor in de tuin. In de pot had ik na drie jaar al vijgen. Ik heb wel een tuin in de stad. Hier heeft het 11 graden gevroren afgelopen winter en geen schade aan de boom. Ik ga zeker proberen te stekken, groet E de Jong.
Tiermonde 15 augustus 2012 22:59 uur
Ik heb een vijgboom in mijn tuin, ongeveer 4 jr oud, zij is heel groot geworden, mooie boom. Dit jaar heeft vijgen gegeven, helaas zijn ze niet eetbaar. Ze blijven gewoon kleine vruchten. Kan iemand mij advies geven, zodat de vijgenboom vruchten kan geven
mvg Tiermonde
eddy bakker 17 augustus 2012 12:15 uur
beste okke,heb hierboven wat berichtjes geplaatst,maar stekjes gaan niet goed.zijn aan het verschrompelen de nieuwe blaadjes en was afgeknipt van jonge groene twygen de stekken .dus volgens my kan dat niet.
kan ik evt van u in okt of november evt een paar goede stekjes van u krygen.af en toe water in de winter zeker by binnen overwinteren.
of evt stekjes van een andere liefhebber.als ik reactie kryg zal ik myn adresgegevens wel afzonderlyk mailen voor evt stekjes op te sturen.by voorbaat dank eddy bakker.
Okke Amerongen 19 augustus 2012 18:38 uur
Hallo Ellie, Mooi dat je inmiddels een goede oogst hebt. Laat zeker even weten hoe het stekken lukt.
Okke Amerongen 19 augustus 2012 18:42 uur
Hallo Tiermonde, Als de vijgen kleine vruchten hebben die niet rijp worden staat de boom misschien niet op een goede plaats. De boom moet op een warme plaats staan waar weinig wind is. Een andere mogelijkheid is dat je een vijgenboom hebt van een ras dat niet geschikt is voor ons klimaat. Dan is er niets aan te doen en kun je beter een nieuwe vijgenboom planten die wel geschikt is voor het Nederlandse klimaat.
Okke Amerongen 19 augustus 2012 18:44 uur
Hallo Eddy, De stekjes hebben het met dit warme weer erg moeilijk. Veel water geven is noodzakelijk. Ik heb zelf nu geen vijgenboom om stekken van te maken maar misschien kan iemand op deze site je wel verder helpen. Kortom: wie helpt Eddy aan een mooie vijgenstek?
eddy bakker 22 augustus 2012 11:45 uur
hallo jim,hier even een vraag.zou ik aub een paar stekjes van uw boom kunnen krijgen in okt -nov.
heb u stuk gelezen op site van okke amerongen.hoe overwinter ik hem dan met water geven(hoeveel in de winter met stek binnen water geven)
alleen kan dit evt via post met stekjes???wil de kosten wel betalen hoor geen probleem.
bij voorbaat dank e.lust
edith de Rooij 28 augustus 2012 20:21 uur
onze prachtige vijgeboom is nu 13 jaar oud en geeft al jaren vele heerlijke vijgen alleen dit jaar (na die strenge winter) heb ik er nog pas 8 vijgen af kunnen halen die rijp waren de rest van de boom zit propvol met kleine vruchtjes die ik niet meer rijp zie worden. is hier een oorzaak voor of moet ik die kleine vruchtjes verwijderen zodat de grotere beter groeien? ik heb dit nog nooit eerder bij de boom meegemaakt heeft iemand misschien een oplossing?
Okke Amerongen 28 augustus 2012 20:35 uur
Hallo Edith, Er zijn heel veel mensen die aangaven dat de vijgenboom een flinke tik van de vorst heeft gekregen. De kleine vruchtjes worden inderdaad niet meer rijp als ze eind augustus nog heel klein zijn. Je kunt ze zonder probleem gewoon laten zitten. Ik ben bang dat je volgend jaar pas weer een flinke oogst kunt verwachten. Dit jaar is dan dus verloren maar… jouw boom leeft in ieder geval nog. Volgend jaar beter, helaas.
yves cindy 29 augustus 2012 18:04 uur
ik heb nu zo`3 jaar een vijg in pot.
Hij hangt nu vol met donkergroene vijgen , ze lijken volgroeid , maar ik denk toch dat ze met rijpen groter worden .
Is dit zo , en worden ze überhaupt nog rijp?
Okke Amerongen 30 augustus 2012 06:56 uur
Hallo Yves & Cindy, Er zijn ook vijgen die groen blijven en dus nooit donkerpaars of bruin worden. Ik kan zo eigenlijk niet zeggen of de vijgen nog groter worden. Het hangt af van het ras. Het beste is om te voelen of ze zacht in je hand voelen. Meestal zijn ze dan rijp. Als dat het geval is zou ik er een proberen om te kijken of ze goed zijn.
Anneke 2 september 2012 22:12 uur
Dag Okke,
Wat een leuke site. Vandaag kocht ik een kleine vijg, de Brown Turkey. We hebben ook nog een flink grote vijg, die geeft groene vijgen, geen idee welk ras. Ik las hier over stekken en heb zelf goede ervaring met een methode die ik zelf bedacht. Wellicht heeft iemand anders die ook bedacht , dat kan natuurlijk 🙂 Na een aantal pogingen met stekjes en stekpoeder zag ik dat een spontane stikheet goed deed: een laaghangende tak was op de grond gezakt en had wortel geschoten. Afleggen, heet die methode geloof ik. Hierboven ook beschreven. Zo heb ik het gedaan: Neem een flink stuk huishoudfolie, leg er een hand vol tuinaarde in. Beetje nat maken.. Met een beetje handigheid rol je nu de folie om een geschikte tak die je wil stekken. Waar een of twee knopen op zitten. De aarde zit dan rondom te tak en de folie houdt alles op zijn plek. Na een paar weken zie je de wortels door de aarde groeien onder de folie. Dan snij je de tak af net onder de folie en plant je de stek in de volle grond, zonder de folie. Ik deed dit in de zomer en dat leverde prima stekken op.
Hetty Christiaanse 3 september 2012 12:32 uur
Dag Okke, ik heb mijn vijg in de herfst verplaats, vlak voor de strenge kou. Ik dacht in het voorjaar dat hij dood was. maar er kwam (heel laat) Toch blad.
Vanmorgenheb ik onderaan de stam (Opschot?) 6 takken weggehaald. Groene takken met groen blad. Kan ik die takken stekken? In de grond of in water?
Dank voor je antwoord. Dag, Hetty Christiaanse
Okke Amerongen 3 september 2012 21:22 uur
Hallo Anneke, Dat is ook een mooie manier om stekken te maken. Als je een keer een foto van jouw truc wilt maken dan zou dat leuk zijn. Dan voeg ik het toe aan het artikel. Dat zou super zijn! Bedankt voor je tip in ieder geval. Erg leuk!
Okke Amerongen 3 september 2012 21:24 uur
Hallo Hetty, Je kunt de stekken gewoon proberen te stekken zoals in het artikel beschreven. Dus gewoon voor ongeveer 2/3 of 3/4 in de grond en goed vochtig houden. Ze zullen vast niet allemaal opkomen maar ja, wat moet je met 6 extra vijgenbomen? Veel succes!
jk 7 september 2012 11:36 uur
leuke site
ik had hier 4 vijgen bomen staan in mijn tuin
helaas na wat strenge winters zijn er maar 2 overgebleven deze heb ik ook nog tot ongeveer 15 cm moeten afknippen tot bij de grond na de vorst schade die ze hadden opgelopen . toen liepen ze weer mooi uit
nu pluk ik er mooie rijpe vruchten van
alleen het stekken wil niet zo lukken hier
waarneer kan ik het best er stekken van nemen en welke stek ??
Peter Colson 11 september 2012 17:01 uur
Hallo Jim. Bedankt voor je geweldige site. Zou het mogelijk zijn om foto’s bij de verschillende rassen te plaatsen?
Ik ben woonachtig in Spanje en hier groeien vijgen als het ware in het wild. Er zijn heel veel verschillende soorten, maar jammer genoeg ben ik geen “specialist”. Ik kan wel foto’s sturen en eventueel ook stekjes (enkel tegen portokosten). Wie weet is er iemand geinteresseerd. Het blijft wel een gok met het klimaat. Hier hebben we soms een paar dagen vorst, maar dat is niet te vergelijken met Nederland. Reacties?
Okke Amerongen 12 september 2012 09:52 uur
Hallo JK, Jammer dat je twee vijgenbomen verloren bent. Vijgen kun je het beste stekken na het vallen van het blad. Meestal in november. De beschrijving vind je in dit artikel. Veel succes!
jk 12 september 2012 09:55 uur
ik heb al eens wat stekken gestekt maar ze wilde maar niet wortelen …doe ik iets fout ? ik knip takken van plus-30 cm deze zet ik in potgrond ..maar ze wortelen niet aan
Okke Amerongen 12 september 2012 09:57 uur
Hallo Peter, Het artikel is gemaakt met hulp van Jim maar de site is van mij (Okke). Ik zou graag bij alle rassen ook foto’s plaatsen maar er zijn er gewoon te veel en lang niet alle rassen doen het goed in Nederland. Een site waar veel foto’s op te vinden zijn is figs4fun, de site is wel Engelstalig dus ik hoop dat dit geen probleem is.
Okke Amerongen 12 september 2012 10:00 uur
Hallo JK, Staan ze dan misschien te droog? En knip je de stekken wel nadat het blad gevallen is, in november/december? Als dat niet werkt misschien toch met stekpoeder proberen. Eigenlijk zou dit niet nodig hoeven zijn. Een andere lezer gaf als tip om vochtige aarde met huishoudfolie om de tak te wikkelen. Na een tijdje komen er dan ook kleine wortels aan. Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar het lijkt me de moeite van het proberen zeker waard. Veel succes!
jac janssen 13 september 2012 21:21 uur
ik heb een vijgenboom gekregen ben daar heel blij mee ! er zitten vruchten aan ,waar aan kan ik constateren dat deze goed zijn voor gebruik /eten. ben een echte leek ,dank voor uw tegenbericht
Okke Amerongen 13 september 2012 22:06 uur
Hallo Jac, Als de vijgen zacht in de hand zijn en makkelijk los te plukken zijn. Veel vijgen worden ook paars als ze rijp zijn. Alleen niet alle vijgen. Er zijn ook rassen die groen of geel blijven. Als de vijgen zacht in de hand voelen en makkelijk los laten, zou ik er een proberen of ze lekker zijn. Eet smakelijk!
Maresa Simioli 1 oktober 2012 13:09 uur
Hallo, ik heb gisteren een vijgenboom uit de volle grond gehaald en in een pot gezet om binnen te overwinteren. De vijgenboom heb ik in juni klein gekocht en is mooi gegroeid in de volle grond met veel bladeren tot zo’n 60 cm hoog. Nu hangen alle bladeren en ben ik bang dat hij het niet gaat redden, of is dit normaal de 1e dag na het verplanten?
jk 2 oktober 2012 09:51 uur
hallo maresa
ik denk dat je de vijgenboom wat te vroeg verplant heb ..
je had beter kunnen wachten tot het blad er af was …..
bij het uit doen heb je welicht ook wat wortels beschadigt ..of het nog goed komt .??? .maar hoe zo heb je hem eigelijk uitgegraven hij had de winter gewoon buiten kunnen staan ( ingepakt in nopen plastiek .als het erg vries of erge sneeuw val is .mijn vijgen bomen staan al jaren buiten zomer en winter in volle grond
hoop dta het met jou boompje nog goed komt
jac janssen 2 oktober 2012 20:34 uur
ja wat is het voor de leek soms moeilijk om het goed te doen ,daarom heb ik de behoefte om raad te vragen aan de mensen met ervaring,ik heb geleerd bij twijfel niet doen maar eerst info in winnen dan handelen naar de raad die gegeven is /word ,zo zit ik met de afwachting wanneer zal ik een van de vruchten kunnen plukken en worden ze wel rijp .nu zitten ze nog stevig vast aan de boom ,in afwachting gaan we steeds even op onderzoek uit,ja geduld is een schone zaak of zeg je vergeet het maar als ze nu nog niet rijp zijn .gr jac
jk 3 oktober 2012 08:15 uur
ik heb wel de ervaring dat als het al wat laat op het jaar is ze niet meer rijp worden of al er toch nog rijp worden ze niet zo heel lekker zacht meer worden
maar dat is mijn ervaring
hoe dik zijn de vijgen nu bij jou (@ jac janssen
jac janssen 3 oktober 2012 20:53 uur
de dikste is zo rond de 3 cm stevig maar wel nog hard ,moet ik wachten tot ze van zelf afvallen gelijk met de bladeren .ik heb de boom gekregen met Vaderdag hij staat in een bak dit met het oog winter!? gr jac
jk 4 oktober 2012 08:18 uur
de vijgen laat ik hier altijd zitten tot ze er van zelf afvallen ..
of ze nu nog echt door rijpen denk het niet met dit weer .
staat hij binnen of buiten in een bak
johan 4 oktober 2012 10:23 uur
Hallo ik heb mijn vijg overgepoot nu vallen de bladeren er af behalve van een stekje is hij nu nog levens vatbaar
jk 4 oktober 2012 10:33 uur
hallo johan
stond je vijg in de vaste grond .en heb je hem toen overgeplant na een pot of ??en waarneer heb je hem overgepot
jac janssen 4 oktober 2012 11:14 uur
de boom staat buiten in een ommuurde patio en hij heeft op die plek veel uren zon (als die er is) zeker na de morgen !
gerard scholtalbers 17 oktober 2012 20:21 uur
Ik heb sinds 2 jaar ook een vijg. van een tuinder in Hernen gekocht. \prima plant, mooi groen en de eerste vijgen kwamen al in juni/juli en waren groot, groen en sappig zoet van binnen. Daarna is de plant tegen de zuidmuur flink gaan groeien en kwam er in elke oksel een wat kleinere vijg. Dat is zo gebleven. Heb een paar stekken op water en daarna op water en zand gezet en dat lijkt het goed te doen maar ik ga proberen zoals omschreven in een bosje in de koude grond. Volgend projectje is plaatsen dakbomen, ik voel veel voor de dakmoerbei en dan fruitless.
Ik heb ook een kiwi maar daar is dit jaar niets aangekomen, helaas moest wel een 2 slachtige zijn maar… raad?
groet gerard.
Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:11 uur
Hallo Jac & JK, De vijgen zullen nu niet meer rijp worden. Vijgen van een paar centimeter groot kun je zo eigenlijk niet eten. In Oost-Europa en Turkije maken ze de vijgen nog in op siroop. Door het zoet, en door smaakmakers toe te voegen zoals rum of kruiden, krijg je zo toch nog een aardig resultaat. Zo lekker als heerlijk rijpe verse vijgen van de boom worden ze alleen nooit.
jac janssen 19 oktober 2012 20:25 uur
ik dank voor het tegenbericht ten aanzien onrijpe vruchten! ik heb vandaag dus de moet gehad om de dikste te plukken en door te snijden en voorzichtig aan de inhoud die ,rood bruin van kleur is , te proeven ! geen smaak ! als ik dus goed begrijp komt de zoete smaak dan pas als je ze zou koken met een suiker oplossing ? ik ben daar niet zo voor fruit moet z`n eigen smaak hebben ! ik geniet van een appel ook al is hij soms zuur !,onder vinden is ook een leuke zaak ,dus op naar het komende jaar , wat ik wel heb ontdek is dat (onze koolmees) geregeld in de boom zit ,er hangt een nestkastje in de buurt, en dat vind ik al een pluspunt,nogmaals dank .jac
Inge 21 oktober 2012 14:34 uur
Hoi vijgenboom kenners,
Voor de derde keer heb ik in het najaar een vijgenstek in pot mogen ontvangen. Helaas hebben de vorige twee het niet overleefd. De 1e heb ik die winter binnen gehad maar helaas stierf de plant van de dorst en misschien ook wel van de warmte. De tweede plant stond in de tuin maar die is verdronken volgens mij. Wat is het advies bij mijn derde poging? Ik hoor het graag. Gr. Inge
Okke Amerongen 6 november 2012 22:01 uur
Hallo Inge, Drie maal is scheepsrecht! Dit jaar gaat het je vast lukken. Als het kan zou ik gewoon een paar extra stekken snijden en ze op 2 verschillende plekken in de tuin planten. Dan moet het vast lukken. Veel succes!
jac janssen 6 november 2012 22:22 uur
Beste kenners : ik heb de moed gehad om te oosten wat er te oosten viel net voor de eerste nachtvorst ; heb ze toen gewassen en in een keteltje +/- 10 min gekookt er toen 1/2 kg suiker aan toegevoegd en een glas rode wijn plus een snuf kaneel ,het geurde geweldig nogmaals 10 min zacht laten koken ,toen de vruchten er uit gehaald en het brouwsel geproefd besloten het nog wat in te koken twee potjes genomen daar de vruchten in verdeeld en toen de potjes afgevuld met brouwsel zo dat de vruchten geheel ondergedompeld er in zitten ,na afkoeling gesloten en donker weg gezet om zo het intrekken te bevorderen ,dit alles in de hoop dat straks bij open maken iets geweldigst zal plaatsvinden ,het resultaat zal ik ook vermelden de smaak van het brouwsel was veel zeggend ,gewoon lekker. aan of opmerkingen zijn welkom .ik heb kortgeleden van een kennis gedroogde vruchten kunnen proeven die had ze mee gebracht uit Bosnië.je moet dit wel willen proeven.gr jac
edith de Rooij 6 november 2012 22:36 uur
hoi Okke.
onze vijg is nu 13 jaar oud en geeft al jaren flink vruchten af maarheb dit jaar niet echt veel vijgen kunnen plukken ligt dat aan het weer? nu is de boom al helemaal kaal en hangen er nog honderden hele kleine onrijpe vijgjes aan. mijn vraag is of ik die eraf moet halen of zo moet laten hangen. ik weet van andere jaren dat ze heel erg gaan schimmelen. weet jij wat ik het beste kan doen?
jk 7 november 2012 09:31 uur
nou ik heb plus- 1 weekje terug een flink aantal stekken afgedaan van mijn vijg
ook op een beschut plekje ingegraven ..nu maar afwachten
wil 1 vijgen boom gaan aanplanten voor mijn voliere
ben 9 november 2012 22:46 uur
hallo,
onze vijg die we 4 jaar hebben heeft vorig jaar veel ( 65 ) vruchten gegeven.
dit jaar maar 3 rijpe vruchten en op dit moment zitten er ong 60 kleine groene aan die nu niet meer rijpen. moet ik die er af halen voor de winter of vallen ze vanzelf.
jk 10 november 2012 10:24 uur
de kleinere vijgen vallen er gewoon af u hoeft deze niet er af te plukken .
yves cindy 10 november 2012 14:37 uur
hallo,
Ik heb net 3 stekken afgesnoeid en ze in potjes geplant . Het is 2 jarig hout en ze zitten vrij diep in de grond .
Kan ik ze binnen op een koel plekje bewaren zodat ze volgende lente gaan uitlopen of is in de volle grond een betere optie?
bedankt voor de reactie
Wiechger 15 november 2012 15:03 uur
ik heb in de hal van onze school een vijgenboom in pot staan (diameter 90cm) De boom zat toen ik hem kocht vol vijgen. Bij binnenkomst in oktober zijn alle bladeren afgevallen op een paar na. Is dat elke herfst het geval? De boom staat erg licht en zonnig. Wanneer zal de boom weer gaan uitlopen en blad vormen? Hoe kan ik de boom het best verzorgen om de boom het hele jaar binnen te houden? Zal hij binnen ook vrucht dragen?
Vriendelijke groet,
Wiechger
Okke Amerongen 9 december 2012 09:17 uur
Beste Yves, In kleine potten bevriezen vijgenstekken eerder. Ik zou ze dan liever op een koele plaats bewaren. Vergeet dan alleen niet af en toe een beetje water te geven maar niet te veel.
jac janssen 10 december 2012 21:34 uur
mogelijk te laat maar als Ben dit leest ? probeer dan maar eens uit ,pluk de kleine vruchten en behandel ze als of ze groot zijn .volgens een recept .ik heb de kleine niet weg gedaan maar ook zo behandeld en zie ze smaken gelijk de grote heerlijk !!!
kim van ’t oever 25 januari 2013 10:44 uur
hoi okke,
ik kwam weer op je leuke site terecht toen ik een oplossing zocht voor het volgende probleem;ik heb al jaren een heerlijke vijgenboom maar een paar nachten geleden sloeg het noodlot toe;de wilde konijnen hadden zo’n honger dat ze alle bast van de stam hebben gegeten!!kan ik ze niet kwalijk nemen maar ik dacht misschien kan ik m redden door stekken te maken,maar het is wel hartje winter… kan dat denk je?de boom is zo’n 2,5 meter hoog met 4 hoofdstammen die zo’n 40cm zijn afgekloven helemaal rondom. ik woon ook niet erg op kamertemperatuur;zit op een boot met alleen een houtkachel dus het schommelt nogal(de temperatuur),wel vorstvrije huiskamer(,die al erg vol staat met planten).groetjes kim
kim van ’t oever 25 januari 2013 10:52 uur
ps ik ben de konijnen nu maar gaan voeren,maar het leed is al geleden.ik heb ook een boomchirurg gebeld,die zei wacht maar tot de lente of hij nog iets gaat doen,maar als de bast helemaal weg is gaf hij me niet veel kans.er zitten op dit moment ook geen mooie dikke knoppen in,ik weet niet of dat noodzakelijk is voor goede stekken.ik zou ze wel bij iemand anders warm kunnen zetten evt. is misschien in water beter dan in potgrond voor de 1e klap te boven te komen?
kim van ’t oever 25 januari 2013 10:56 uur
oja,en moet je per se zulke dunne takjes gebruiken of hebben grotere stekken ook goede kans?
Okke Amerongen 26 januari 2013 14:08 uur
Hallo Kim, Hier heb ik geen ervaring mee. Je kunt het denk ik het beste gewoon proberen. Er zit vaak hout genoeg aan een vijgenboom zodat je gerust wat kunt snoeien. Dat zou ik dan wel doen als de echte kou wat uit de lucht is. Snoei ook gerust wat stevige stekken, die zijn wat taaier en hebben een goede kans om wortel te schieten. Veel succes!
kim van ’t oever 26 januari 2013 22:24 uur
bedankt. ik vind die methode van natte aarde met folie eromheen binden wel leuk,die ga ik eerst proberen. morgen komt de dooi…het moet denk ik wel voordat de sapstroom op gang komt,maar dat duurt nog even.we zullen zien.er zit hout zat aan om te experimenteren. die konijnen hebben 6 jaar lang niet naar die boom gekeken trouwens,ik had het niet verwacht.dus dat is bij deze ook een waarschuwing voor andere lezers met “buitengebiedvijgen”.
jean vandebosch 25 februari 2013 22:57 uur
hoi okke heb zaadjes gepland van een brazieljaanse vijg gekocht in de supermarkt denk je dat het iets word groetjes jean
helen lagendijk 4 maart 2013 12:44 uur
hallo weet jij ook of een vijgenboom verplaats mag worden en wanneer is de beste tijd daarvoor en wat is de beste manier mijn vijgenboom is nu ongeveer 2,5m en geef elk jaar tientallen vruchten. groetjes
Hanna van der Avert 5 maart 2013 15:11 uur
ik kreeg in oktober een stek van een Griekse vijg. Heb hem laten overwinteren in de bijkeuken: licht, constante temperatuur. En ineens zag ik dat hij aan het uitlopen is. Geweldig. Met het mooie weer nu heb ik hem in de zon gezet. Maar: nu zie ik dat het frisse groene blad ietwat verbleekt. Wat kan dat zijn? Schimmel? Of hoort het erbij. Kan ik hem al in de volle grond zetten in de tuin? Alvast dank voor je aandacht.
Okke Amerongen 13 maart 2013 18:20 uur
Hallo Helen, Een vijgenboom kun je het beste verplaatsen na de vorst. Dus eind april/mei is een goede tijd. Dan heeft de boom de rest van het jaar de tijd om goed te wortelen.
Okke Amerongen 13 maart 2013 18:21 uur
Hallo Hanna, Ik weet niet precies waarom het blad verkleurt. Heeft de vijg genoeg water? Je kunt de vijgenboom in de volle grond zetten nadat de vorst weg is. Dus eind april of in mei.
Jorine Venhuizen 27 maart 2013 16:58 uur
Hoi,
Mijn man heeft vorig jaar oktober voor zijn verjaardag een vijg gekregen van de overburen… Hijjhad de winter overleefd,maar… een paar dagen geleden heeft onze pup hem uit de tuin getrokken en gesloopt. Na twee dagen zoeken heb ik net nog wel het stammetje met wat worstels eraan gevonden. Die staat nu in een laagje water in de zon op de vensterbank… Lekker warm.. hopelijk redt ie het. Tijdens mijn zoektocht naar hoe ik hem kan redden kom ik nu hier terecht. Je hebt me erg nieuwschierig gemaakt naar jouw stekjes van jouw overheerlijke vijg…. Ik weet niet of het kan… Maar zou ik een stek van je mogen hebben om mijn man mee te verassen als troost? 🙂
Okke Amerongen 6 april 2013 00:10 uur
Hallo Jorine, Mooi balen dat de stek uitgegraven is. Maar ik verwacht dat hij het wel gaat redden. Plant hem niet uit voor mei. Nachtvorst kan een jonge plant nog te grazen nemen en dat is jammer. De foto’s heb ik gekregen van een lezer van de site van zijn stekken. Ik kan je dus helaas niet aan de stekken helpen maar verwacht dat dit ook niet nodig is. Jouw stek gaat het vast goed doen. Veel succes!
Jorine 6 april 2013 13:32 uur
Beste Okke,
Bedankt voor je reactie. Het restant van de vijg lijkt het niet te gaan redden. Ik zie geen nieuwe worteltjes en er zit wat schimmel op de stam. Ik dacht dat jij stekken zat had, gezien je oproep bovenaan deze pagina 🙂 Maar misschien heeft iemand anders die dit leest een stek voor me? En anders zal ik uitkijken naar een lekkere vijg dit jaar en er een stekje van maken 🙂
jfk 6 april 2013 16:02 uur
ik heb op het najaar ook .een aantal vijgen stekken gestekt in de tuinaarde
nu wachten of ze ook gewortelt zijn ..
Rico 17 april 2013 17:28 uur
Hej okke ,
Ik had de intentie om de vijg een lekkere dikke stam te geven .
nou heb ik vorig jaar in de rust periode al zn takken gesnoeid in de hoop dat ie nu in het voorjaar al zn energie in nieuwe loten en de stam stopt .
Is dit een tevergeefse poging geweest of juist niet ik hoop dat ik dit jaar vrucht krijg , vorig jaar begonnen de knoppen net te komen in aug/sept
Groetjes Rico
Okke Amerongen 7 mei 2013 12:02 uur
Hallo Rico, Ik weet natuurlijk niet precies wat je gedaan hebt maar ik ga er vanuit dat de vijg gewoon weer uitloopt. Zeker nu het weer wat warmer is. Nog even geduld dus.
Rico 8 mei 2013 18:12 uur
Hey bedankt voor je reactie , a mooi ff gedult hebben ik zie ok sinds vandaag een mooi groen buldje boven in de stam dus dat ziet er goed uit 🙂
Bedankt Suc6 !
jfk 8 mei 2013 18:14 uur
hier beginnen de vijgen bomen nu ook uit te lopen ..
de vijgen stekken die ik gezet had .zijn met de grote schoonmaak weggeooit .beetje dom maar waar .ahhaha
edejong 11 mei 2013 17:53 uur
Een uitlopertje naast de vijg vlak bij stam 6 cm lang met kleine wortel,
in pot gezet en ja hoor een heel klein groen blaadje,( geweldig de natuur.)..
De vijg in mijn tuin is 9 jaar oud, in het najaar vol met vijgen er zijn er een paar afgevallen nu weer vol met nieuwe vijgen, ik ben in volle verwachting of alle vijgen van najaar en voorjaar rijp worden. ze zijn zo heerlijk, vruchten uit eigen tuin. gr Ellie
Jerry 15 mei 2013 21:41 uur
Hoi okke,
Ik heb pas een vijg (brown turkey) gekocht en geplant in een emmer en die in de tuin ingegraven, de plant is ongeveer 40 cm hoog en heeft drie takken met ongeveer 8 vijgen totaal. Nu is mijn bedoeling om hier een mooie dikke boom van te laten groeien van ongeveer 2 tot 2,5 m, maar heb de indruk dat hij meer in de breedte groeit dan in de hoogte, klopt dit? Heb je tips voor me hoe ik dan zou moeten snoeien.
Bij voorbaat dank.
Leuke site!!
Groet Jerry
Okke Amerongen 18 mei 2013 13:30 uur
Hallo Jerry, Je kunt de takken omhoog leiden door ze wat vanaf de stam naar de boom toe te trekken met rubberen lint voor het leiden van bomen. Na de oogst als het blad gevallen is (meestal rond november) kun je ook afknippen wat je niet bevalt. Zo krijg je de boom stap voor stap wat meer in de gewenste vorm. Het snoeihout kun je gebruiken voor het stekken. Zo blijf je lekker bezig 🙂
W. Hof 23 mei 2013 22:04 uur
Hallo Okke,
Ik heb onlangs een Brown turkey gekocht in het tuincentrum. Deze staat in een grote pot. Ik heb er een mengsel bij gedaan van vermiculiet, compost en turfstrooisel. Is dit goed voor de vijg? Moet ik hem ’s winters binnen doen (vanwege de pot)? Ik heb geen plek om hem in de tuin te zetten. Wel kan ik hem in een hele grote bak doen.
Alvast dank voor de antwoorden.
Mvg,
Wanda
Okke Amerongen 25 mei 2013 07:47 uur
Hallo Wanda, De vijg is niet zo moeilijk en doet het goed op een wat armere grond. Compost is prima maar liever niet bemesten. Je hoeft hem ’s winters niet naar binnen te doen maar het is wel verstandig om hem in een wat grotere pot te doen. Dan kan de vijg goed groeien en heeft de vorst ook minder kans om alles te bevriezen. Maar… als je ruimte hebt voor een flinke pot dan is er misschien toch een plek in de volle grond beschikbaar? Dat is zeker tegen het bevriezen veel beter maar niet noodzakelijk hoor.
kat 9 juni 2013 11:43 uur
hallo ik heb een tak gekregen dat moest ik in de grond plaasten meer niet
maar hij staat nu 5 weken in de grond maar gebeurd helemaal nix zitten wel genoeg van die ogen aan. kan ik nog verwachten dat het een vijgenboom gaat worden? of moet ik het er maar uitrekken en nog een keer proberen heb er geen verstand van maar wil heel graag een vijgenboom in me tuin hebben
jac janssen 9 juni 2013 17:59 uur
Ik ben nog steeds in afwachting of er wel een vijg aan de boon zal komen dit jaar ? mooi groen blad maar verder ben ik er niet zeker van ,vorig jaar heb ik wel vruchten geoogst en ingemaakt heerlijk .zou het aan de koude natuur gelegen zijn,ik blijf het ook vreemd vinden dat er geen bloesem nodig is om een vrucht te verkrijgen. sterkte allemaal
Ger van de Kolk 16 juni 2013 17:16 uur
Hallo Jim,
Heb een vijgenplant (boompje) gekocht in een pot. Omdat in de pot alleen wortel zit van de vijg en nul aarde heb ik besloten hem over te potten in een grote pot doorsnee 75 cm. Nu na een aantal dagen gaan de blaadjes slap hangen en vermoed ik dat tie gaat overlijden. Had ik het anders moeten doen? Tijdens het overpotten heb ik de kluit gewoon overgezet in bemeste tuinaarde. Graag je advies.
Met vriendelijke groet,
Ger van de Kolk
Okke Amerongen 16 juni 2013 18:21 uur
Hallo Kat, Je kunt een nieuwe poging ondernemen maar eigenlijk is het beter om dit aan het eind van het jaar te doen als het blad gevallen is. Maar als je ergens nog wat vijgenhout kunt snoeien is het de moeite van het proberen waard. Veel succes.
Okke Amerongen 16 juni 2013 18:22 uur
Beste Jac, Als er nu nog niets aan je boom zit verwacht ik niets meer dit jaar. Je zou dan nu toch tenminste hele kleine beginnetjes van vruchten moeten zien. Ik hoop dat ik ernaast zit en je alsnog een mooie oogst zult krijgen.
Okke Amerongen 16 juni 2013 18:26 uur
Hallo Ger, Ik denk dat je het gewoon goed gedaan hebt. Het kan wel dat de plant gewoon water te kort komt en met wat extra vocht gewoon weer wortel gaat schieten en op krachten komt. Ik hoop dat dit het geval is. Veel succes in ieder geval!
jac janssen 16 juni 2013 20:16 uur
dank voor je tegen bericht met betrekking vruchten Nu bedenk ik me een vraag aan je zou ik zelf debet aan de niet opgang komen van vrucht dragen door overbemesting?er zitten wel zeer weelderige bladeren en aan de takken en er komen ook nieuwe scheuten maar daar is ook alles mee gezegd .ik wil nog wel wat leren bedank jac
Okke Amerongen 16 juni 2013 20:23 uur
Hallo Jac, Een vijgenboom hoef je niet te bemesten. Hij doet het goed en graag op arme grond. Bemesten kan zeker tot uitbundige groei leiden ook van het blad. Of je hierdoor ook geen of nauwelijks vruchten krijgt dat weet ik eigenlijk niet. Maar mest is echt niet nodig.
Edith de rooij 16 juni 2013 22:32 uur
Mijn ouders hebben n 2e jaar oude vijg in de tuin en daar zitten nog steeds geen vruchten aan is dit normaal of hadden rond allang vijgen aan moeten zitten?
jac janssen 17 juni 2013 20:21 uur
hier steek je wat van op ,bij de aankoop hebben ze aan mijn kinderen dus iets verkocht wat overbodig is /was ! dan denk je als leek al gouw in het voorjaar even wat mest geven dan komt het goed !maar niks is dus minder waar ,ik zal dus de meststof maar aan de rozen en ander planten geven ,bedank voor de leerzame tip !mochten er als nog vruchten verschijnen dan meld ik me weer ,gr jac
desiree 21 juni 2013 21:00 uur
Hallo Okke, ik heb plm 5 à 6 jaar gelden een stek opgekweekt tot een vijgenboom. De stekken hadden toen minivijgjes maar sinds de groei tot op heden geen vrucht meer gezien. De boom staat al een paar jaar in een ruime pot. Heb je een idee waarom ik geen vrucht krijg? Ik geef ruim water in de zomer en geen mest. M. Vr .groet Desiree
Okke Amerongen 10 juli 2013 20:06 uur
Beste Edith, Een vijgenboom moet eigenlijk na 2 tot 3 jaar echt wel vruchten geven. Maar het is afhankelijk van het ras en de standplaats of de boom ook echt vruchten gaat geven. Voor tips hierover verwijs ik je graag naar de pagina over de vijgenboom.
Okke Amerongen 10 juli 2013 20:11 uur
Hallo Desiree, Het is moeilijk om een goed antwoord te geven. Misschien is het ras niet geschikt voor ons klimaat? Weet je of de boom waar je de stek van genomen hebt wel vruchten gaf? Of heb je een stek meegenomen uit een zuidelijk land met een beter klimaat? Misschien staat de pot niet op een goede plek (zeer zonnig en beschut tegen de wind)? Meer tips lees je op de pagina over de vijgenboom.
jac janssen 10 juli 2013 20:54 uur
hoera ! als ik het goed zie dan mag ik alsnog een oogst binnen halen dit jaar !?ik zie namelijk plotseling knopjes verschijnen in de boon op de takjes waar het blad aan zit zeg maar in dat hoekje ,kreeg van een medewerker tuincentrum de opmerking u moet hem niet verwennen want dan gaat hij alleen maar blad maken en groeien ,wat ik wel nog zie ! er zijn bladeren die bruine vlekje vertonen ,ik pluk die weg (er zitten er genoeg aan)ben geen liefhebber van spuiten ,maar mogelijk dat er een hulp bericht kan komen met als je dit of dat doet…….dank daar voor
Okke Amerongen 10 juli 2013 20:57 uur
Hallo Jac, Die paar slechte bladeren zou ik gewoon verwijderen. Over het algemeen is de vijgenboom taai en hoef je echt niet te spuiten. Niet verwennen is inderdaad een goede tip. Ik hoop van harte dat je toch nog een oogst krijgt!
Iris 18 juli 2013 11:38 uur
Wat fijn, zo’n hele site met tips over vijgenbomen. Bedankt! Ik heb net een stekje gekregen, en begrijp nu dat dit niet het beste getijde is om te stekken, maar ik ga het proberen!
hakima 23 juli 2013 13:15 uur
Hallo
Ik heb een hele mooi vijgenplant gekregen van iemand. Heb hem in een grote pot gedaan en nu lijkt het alsof de plant aan het afsterven is. De bladeren hangen er maar doods bij en dat terwijl de plant in volle bloei was toen ik hem kreeg.
Kan ik de plant nog redden?
jfk1 23 juli 2013 16:16 uur
geef u hem wel genoeg water in die pot
jac janssen 23 juli 2013 20:20 uur
ik ben er met de melding dat er na lang wachten als nog vruchten aan mijn boom komen ik ga nu iedere dag even zien hoe het er aan toe gaat !? dat er nog vruchten komen is een echte verrassing ,maar zo als het nu met alles is gegaan (een maand later) zal het ook met de vijgen zo zijn ,ik blijf het een vreemd gebeuren vinden dat er voor het ontstaan van een vrucht geen bloesem is ,groet jac
Clasien van driel 25 juli 2013 07:15 uur
Hallo, wij wonen sinds vorig jaar in Montélimar (zuid Frankrijk). In onze tuin staan een aantal vijgenbomen, waarvan drie boordevol vruchten. Maar het gekke is dat de rijpe vruchten (donkerblauw en zacht) van binnen gortdroog zijn en geen smaak hebben. Wat is daar aan te doen? Hoor dat graag van u.
jfk 25 juli 2013 09:16 uur
Hallo Clasien
ik woon zelf in nderland en heb ook al een aantal jaren een vijgenboom staan
dit maak ik ook wle eens mee dat sommige vijgen te droog enniet eetbaar zijn
maar volgens mij komt dit door dat het te laat in het jaar is
Clasien van driel 25 juli 2013 21:29 uur
Dus ik kan volgend jaar gewoon weer hopen ? 😉 mijn man had het al over omhakken 😉
jac janssen 25 juli 2013 22:35 uur
als je ze oost en dan in een pot met rode wijn en honing enkele weken laat staan is het mogelijk wel een lekkernij ,is maar een tip
Dimitri Mens 3 augustus 2013 14:42 uur
Hoi okke,
Wij hebben sinds maart een moestuin overgenomen en daar stond een geweldige vijgenboom. Inmiddels een kleine 60 a 80 vruchten aan de boom. Ik ben me al aan het verheugen de vruchten te proeven. Hoe kan je er achter komen welke soort boom het is. Is er een boek waar de diverse soorten in staan ??? Ik zal binnenkort eens een foto naar je sturen van de vijgenboom en mocht het een lekkere soort zijn, dan ga ik zeker proberen te stekken. Voor lekkere gerechten of inmaken van vijgen hou ik mij aanbevolen….
Okke Amerongen 11 augustus 2013 08:39 uur
Hallo Dimitri, Misschien kan een gespecialiseerde teler zien welk ras vijgenboom het is. Er zijn alleen gigantisch veel rassen dus dat is echt lastig om te bepalen. Er is een boek vijg in de lage landen. Daar staan een aantal rassen in maar dit is verre van compleet.
Ursula 12 augustus 2013 09:38 uur
Hallo Okke, Ik heb verleden jaar een vijgeboom gekocht en toen zaten er 4 vruchten aan die alle 4 goed rijp geworden zijn.Van ’t voorjaar heb ik de takken terug gesnoeid en liep de boom mooi uit.Nu zit er 1 piep klein vruchtje aan en worden al wat bladeren geel.Heb jij enig idee wat de oorzaak hiervan is?
karim 16 augustus 2013 20:47 uur
Hallo,
Wij hebben een grote vijgenboom van ong 4 meter hoog met 3 dikke stammen van ong 8 cm. Kan zo een grote vijgenboom nu uitgegraven worden om in nieuwe tuin te plaatsen? We verkopen hem namelijk en volgens de geinteresseerde kan dat alleen in oktober. Volgens mijn Paps kan dat nu ook wel mits op de juiste manier gedaan. Weet iemand hier het zekere antwoord? Bij voorbaat dank
jac janssen 16 augustus 2013 21:11 uur
Volgens mijn kennis van het verplanten van bomen en stuiken moet dit heel zorgvuldig en kundig gedaan worden ,het beste is dat als het blad verloren is en de sapstroom stilstaat dus in de herfst er is wel een methode di wel eens word toe gepast. rond de stam op een behoorlijk afstand de wortel doorsteken maar de boom laten staan een tijd lang en dan in de herfst rond de steek sleuf uitgraven zo dat de kluit er aan blijft zitten (de haar worteltjes mogen namelijk niet uit drogen )een jutte doek om de kluit wikkelen en dit geheel voor vervoer goed vastmaken en pas losmaken als alles weer in een plantgat zit, dit is een hele klus moet met zorg gedaan worden .ga eens ten rade bij een hovenier /tuinman of bedrijf dat bomen kweekt en dus ook vervoerd .ik hoop dat je er uit komt gr jac
jfk1 17 augustus 2013 10:57 uur
als je het echt kundig wilt doen
moet je eigenlijk al 1 jaar van te voor een gleuf om de boom graven zo dat hij nieuwe wortels gaat aan maken in zijn kluit ( beetje moeilijk uit te leggen zo via hier maar
De wortels die dan worden doorgestoken maken het komende seizoen binnen de kluit nieuwe fijne wortels waardoor de boom of struik op de
nieuwe plek beter aanslaat
maar je kunt nu geen boom verplanten beter wachten tot het blad er af is .of werken via zo gleuf .
Vincent 23 augustus 2013 20:49 uur
Hi,
ik heb stekjes uit Sardinie meegenomen waarvan ik weet dag vijgen echt heel lekker smaken. De stek is deze zomer in pot uitgelopen tot een flinke plant . Ik ga hem deze winter binnen laten overwinteren en in het voorjaar in de achtertuin op het Zuiden planten. Hoop dat ie verder gaat. De vijgen zijn roze van binnen en blijven groen aan de buitenzijde. Hopenlijk gaat ie vijgen geven.
Gr.
Okke Amerongen 25 augustus 2013 13:50 uur
Hallo Ursula, Ik weet zo snel niet waar het aan ligt. Het kan zijn dat de boom te droog staat? Maar in principe kan een vijgenboom wel wat droogte hebben.
dre 25 augustus 2013 15:04 uur
hallo okke
hebeen vraag heb een hele mooie olijf boom in kuip staan maar die laat nu al zijn blad al vallen kan jij mij een oorzaak geven vruchten blijven hangen groeien ook nie erg snel maar vind het super jammer dat zl het blad op de grond ligt en niet meer aan de boom hangt
Okke Amerongen 25 augustus 2013 15:26 uur
Hallo Dre, Van olijvenbomen weet ik echt niets. Ik kan je er geen goed advies over geven.
Kees Kars 28 augustus 2013 20:42 uur
Hallo Okke Amerongen.
Ik heb vandaag 28-08-2013 een vijgenboompje gekocht, onze tuin is op het zuiden dus overdag veel zon. nu heb ik ruimte in mijn tuin gemaakt waar hij moet staan maar lees in uw uitleg dat hij niet in de volle wind mag staan, stel ik heb geen andere plek, is het dan heel erg als hij wel in de volle wind staat.
De boom is ongeveer twee meter hoog, zou een schutting er achter een optie zijn ! graag hoor ik een reactie van u.
jfk1 29 augustus 2013 08:41 uur
ben al een paar daagjes bijna iedere dag vijgen aan het plukken van me vijgen bomen .ze zijn heerlijk
afgelopen jaar had ik er jam van gemaakt .heerlijkk!!!!
jac janssen 29 augustus 2013 21:17 uur
laat ik beginnen met te zeggen dat het een blijvend verrassing is steeds weer opnieuw wachten tot dat er een vrucht komt en dan ja hoelang duurt het eer ze rijp zijn en geplukt kunnen worden ,we zullen altijd afhankelijk zijn van het gegeven dat de zon haar werk moet dien wat rijping betreft ,zo maar plukken en eten is me nog niet gelukt wel heb ik vorig jaar de OOGST geplukt en gekookt in suikerwater en rode wijn laten staan enkele weken laten in werken en toen de eerste keer genoten ,als toevoeging in yoghurt
het was goed maar dit jaar wil ik rum gaan toe voegen aan het kooksel ,dus wachten tot ze rijp zijn .mijn boom staat in de patio en heeft als de zon schijn vol op de middagzon dit ter info.veel plezier
andre uleman 30 augustus 2013 07:46 uur
hallo okke
heb een vraag over mijn voor heen mooie vijgen boom dit jaar aangeschaft van ongeveer twee meter hoog zat in pot heb hem over gezet ongeveer een maand of drie geleden in een specie kuip met gaatjes onder in voor het water dat het weg kan wat er eventueel in komt met regen ,dat is ongeveer een maand of twee en half goed gegaan
nu zit die vol met vruchtjes heel kein overgens maar laat blad vallen worden eerst geel en dan na een dag of wat liggen de bladeren op de grond , de vruchten overgens ,,niet eetbaar’ blijven mooi hangen , aan het einde van de takken zitten wel groene puntjes dus groeien doet die wel
heb hem niet te veel of te weinig water gegeven en regelmatig by gemest met vloeibaare mest stof ,boom staat op het zuiden in hoek van schutting dus ook uit de wind maar wel in de volle zon de hele dag,
heb er dus alles aan gedaan om de boom een goed leven te laten leven
hoop dat u mij advies kan geven om hier wat aan/mee te doen
mvg
andre uleman
Okke Amerongen 30 augustus 2013 09:05 uur
Hallo Kees, Minder wind is beter maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Als de boom niet goed groeit kun je altijd nog wat beschutting plaatsen. Je hebt trouwens een flinke boom gekocht! Leuk daar heb je hopelijk al snel oogst aan.
Okke Amerongen 30 augustus 2013 09:08 uur
Beste Andre, Wat balen dat de vijgenboom het slecht doet. Regelmatig water geven is goed maar mest heeft de vijgenboom niet nodig, compost is altijd goed maar als de plant in een pot zit met verse aarde is dat nu ook niet nodig. Stop dus maar met mesten. Ik durf je alleen niet te zeggen of dat de oorzaak is. Het goede nieuws: vijgenbomen zijn taai dus geeft de boom niet te snel op hoor! Ik hoop van harte dat het allemaal weer goed komt. Veel succes!
jfk1 30 augustus 2013 09:21 uur
mijn vijgen staan hier soms volop in de wint hoekhuis
maar groeien en vijgen geven doen ze goed
alleen het stekken is me niet gelukt .
edejong 31 augustus 2013 10:47 uur
De vijgen oogst is weer aan gebroken, mijn vijg is 9 jaar oud, de een na de andere vijg zie ik mooi paars kleuren al weer 40 vijgen geplukt, de vijgen zijn dit jaar 3 weken later rijp van wegen het koude voorjaar Ik deel uit en ga er jam van maken en kan vandaag weer oogsten.Ik heb de vijg wel getopt want de vijg groeit maar door , in het najaar weer terug snoeien.De boom moet niet te hoog worden is nu ongeveer 3 meter hoog .Heb tweede boom staan 3 jaar oud dit jaar 9 vijgen de vijgen staan in de zon.Heb uitloper bij boom in pot gezet in het voorjaar, groeit ook weer uit tot boom
Jacques 5 september 2013 16:47 uur
Geluksvogel! Wat voor vijg heb je? Ik heb zelf twee (nog jonge) Brown Turkey’s in de tuin staan, maar de vijgen hierin (direct bij het uitlopen in het voorjaar gevormd) zijn nog groen, hard en totaal niet opgezwollen.
Is dat normaal voor een Brown Turkey?
Jacques
jfk1 5 september 2013 17:07 uur
@Jacques
hier ook 2 Brown Turkey’s
ieder jaar pluk ik meer en meer vijgen .
als de vijg hier uitloopt krijg hij ook van die jonge onrijpe vruchten .maar deze groene vruchtjes groeien uit tot best dikke vijgen .niet iedere jonge vijg word dit jaar ook rijp
Jacques 6 september 2013 08:40 uur
@jfk1
Wanneer zijn de eerste zo ongeveer rijp bij jou, jfk1?
Nu al? Of hebben ze nog even te gaan?
jfk1 6 september 2013 09:01 uur
@jacques
ik heb nu ongeveer toch al zo 3 @ 4 weekjes dat ik vijgen kan plukken
er hangen nog veel kleine aan .deze worden dus niet meer rijp helaas
waar neer ze rijp zijn hangt van het weer af .( hoe meer zon hoe beter
maar wat er nog rijp word is heerlijk
jammer dat we hier geen foto,s kunnen zetten van onze vijgen ( boom
Anne-Marie 6 september 2013 09:46 uur
Beste Okke,
Ik wil binnenkort graag een stekje meenemen naar Spanje, voor in de tuin van het nieuwe huis van mijn vriendin. Ik heb na de vorst van 2011, nu alleen takken van 1 tot 1.5 meter die zijn uitgelopen onderaan de dode stam. Hoe neem ik een stek mee in het vliegtuig? Mijn tweede vraag is: Ik heb nu een soort van struik van uitgelopen takken (16) onderaan de (dode) stam. De stam heb ik op jouw aanraden tot 1 meter hoog afgezaagd en de uitlopers eraan vastgebonden. Maar het ziet er nu dus raar uit. Wat zal ik doen, 1 grote tak omhoog laten groeien en de rest stekken, of heb jij een goed idee? Alvast bedankt voor je reaktie.
Met vriendelijke groet, Anne-Marie
andre uleman 6 september 2013 23:56 uur
beste okke
is het mogelijk om via jou site aan een eetbare vijg te komen een die lekker is en het ook doet in ons klimaat ben nu de hele zomer al aan het zoeken naar een goede vijg is er iemand die stekken heeft of boompjes die mij daar aan kan helpen hebeen vijg nu die inme tuin staat die het nog steeds niet lekker doet maar ook niet voor consuptie is wel winter hard zeggen ze in kuip min 15 dus hoop dat het waar is wat ze zeggen en ik hem over hou is er iemand die mij kan helpen
met vriendelijke groet
andre uleman
ria wildemors 7 september 2013 22:50 uur
Hallo allemaal,
Wie heeft er voor mij ’n paar stekjes van ’n vijgeboom?
Ik betaal de portokosten dan wel.
Alvast bedankt.
Gr. Ria wildemors
Okke Amerongen 8 september 2013 10:32 uur
Beste Anne-Marie, Een stek kan best een dag in een koffer blijven. Tenzij er echt al wortels aan zitten. Die zijn gevoelig voor beschadiging. In dat geval kun je gewoon een stuk snoeihout in je koffer meenemen. In Spanje volg je dan met dat stuk snoeihout de aanpak zoals die in het artikel beschreven is. De boom is nu uit vorm. Het beste is om hem in november na de bladval weer wat meer in de gewenste vorm te snoeien. Voor een boom die zo veel schade heeft opgelopen duurt het echt wel een paar jaar voor hij weer helemaal mooi is. Je zult in het jaar erop in november waarschijnlijk nogmaals moeten snoeien totdat de vorm weer meer naar je wens is. Een grote tak kiezen als nieuwe stam lijkt mij een prima keuze als je meer een ‘boom’ model wilt. Als je kiest voor een struik model kun je weer meer takken laten staan die in de breedte groeien. Het snoeiafval zou ik zeker gebruiken om meer stekken te maken. Er is niet één juiste manier maar meer een kwestie van smaak voor welk model boom je wilt hebben. Veel succes!
Okke Amerongen 8 september 2013 10:34 uur
Hallo André, Ik heb zelf geen stekken in de aanbieding maar wie weet zijn er mensen op deze site die dat wel hebben? Kortom: is er iemand die André en ook Ria aan stekken kan helpen? Laat dan zeker even een reactie achter.
jfk1 8 september 2013 10:53 uur
@Andre en ria
ik heb straks wel een aantal stekken .
alleen moet Okke nog even goed uitleggen hoe w estekken nemen .haha op een goede manier .voor de afgelopen winter had ik er 20 in de grond gezet .maar helaas niets geworden .ligt het aan mij
wat de stekken betreft moeten we maar even kijken hoe we dat regelen .
het betreft een vijgen boom genaamt . Brown Turkey’s
Richard 8 september 2013 16:18 uur
Beste Okke,
Ik heb een vijgenboom gekocht en hij doet het super.
Alleen wil ik hem klein houden, kan ik in rust (november) alle nieuwe takken ongestraft wegsnoeien, maar loopt hij dan wel weer uit in het nieuwe jaar?
Ik zou overigens graag een foto sturen van mijn mooie vijg in mijn zelfgemaakte pot. Waar kan ik deze naar toe sturen?
ria wildemors 8 september 2013 16:24 uur
Hoi richard,
Je mag mij wel een foto sturen van jouw vijgeboom.
Ook zou ik graag wat stekken hebben als je die wilt missen.
Graag hoor ik dat van jou.
Vr.gr. ria wildemors
Richard 8 september 2013 16:42 uur
Hallo Ria,
Geen probleem, waar kan ik de oto naar toe sturen.
Dan communiceren we even via de mail over de stekken.
Gr. Richard
ria wildemors 8 september 2013 16:49 uur
Hoi richard,
Je mag de foto wel sturen naar riaenfranswildemors@gmail.com
Gr. Ria wildemors
Annie Cox 9 september 2013 10:52 uur
Hallo Okke,
Graag wil ik mij aansluiten bij personen die graag een stek ontvangen.
Ik heb een Vijgen boompje sinds een paar jaar als stek gekregen van een kennis maar weet er niets van niet zijn naam of zo ik stuur je een foto misschien ken jij hem.
Met vriendelijke groet,
Annie
ria wildemors 9 september 2013 14:16 uur
Hoi annie,
Ik zou graag een stekje ontvangen.
Kun je me jouw woonplaats doorgeven?
Ik woon in lochem
Gr. Ria wildemors
edejong 10 september 2013 16:45 uur
beste mensen de brown turkey is te koop bij de meeste tuincentra, en kosten echt niet zoveel.Ik heb er zo ongeveer 4-a -5 euro voor betaald dan begin je met een plant van ongeveer 50 cm hoog, elk jaar groeit de plant 40 cm. Wil je er een boompje van maken zijtakken weg snoeien dat kan het hele jaar, en in november toppen. Niet mesten gewoon goed in de zon laten groeien, zo heb ik nu een boom van ongeveer 9 jaar 3 meter hoog en een van 3 jaar oud 150 meter hoog ook dit jaar takken gesnoeid. Dit jaar 70 vijgen geplukt ja ik tel ze want ik ben er erg trots op er zitten nu nog heel veel kleine vijgen aan de boom of die rijp worden hangt van het weer af , de laatste rijpen vijgen gister geplukt dus dat is nog even smullen , tot mails maar weer.
Anne-Marie 10 september 2013 17:44 uur
Beste Okke, bedankt voor je antwoord! Ik heb takken van wel 1,5 meter lang, dus niet van 35 cm. Kan ik de procedure zoals boven beschreven is ook bij lange takken toepassen? Dan heb je al gelijk een wat groter boompje.
Met vriendelijke groet, Anne-Marie
Rianne 10 september 2013 20:25 uur
Hey! Ik ben net terug uit Israel en heb een stekje van een vijg meegenomen. Ik heb hem in een glaasje water staan, het blad is nog groen, maar de knop die erin zit verschrompeld wat. Het stekje maakt wel worteltjes nu. Iemand nog tips voor mij? Ik zou het zo gaaf vinden als mijn stekje het overleefd…. thanks!
edejong 10 september 2013 23:49 uur
Rianne zo heb ik een uitloper die naast mijn boom groeide van 4 cm met een kleine wortel in het voorjaar in kleine pot gezet en dat stekje heeft nu al 5 flinke blaadjes is nu ongeveer 8 cm groot ,heb wel wat stekpoeder aan wortel gedaan .zo kweek je weer een boompje.
Rianne 11 september 2013 18:40 uur
Wow ga ik ook proberen. Bedankt voor de tip.
Coranne 14 september 2013 16:00 uur
Wat een informatieve site, bedankt!
Ik heb een mooie grote vijgenboom (3 m) gekocht, opgekweekt in pot die ik graag het hele jaar binnen wil zetten. Staat op een lichte, tochtvrije plaats. Is er bekend of dat goed te doen is en zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?
Dank voor het meedenken,
Coranne
Ankie Klaassen 18 september 2013 14:06 uur
Hoi Okke
Mijn vijg is meer een struik dan een boom. De takken zijn naar een flinke windvlaag gaan hangen. Ik zou hem graag tot boom snoeien, maar ja hoe doe je dat? De takken zijn ook slap! De vruchten zijn amper 2cm groot. Het ras weet ik niet maar hij is 3 jaar oud, kun jij me op de goede weg helpen?
Okke Amerongen 18 september 2013 14:42 uur
Hallo Coranne, Vijgen kun je prima in een kas kweken dus als jij de vijgenboom in je woning wilt zetten moet dit prima kunnen. Enige voorwaarde is dat er genoeg licht is en dat is in lang niet alle woningen het geval. Veel succes!
Anne-Marie 18 september 2013 15:41 uur
Beste Okke, nog bedankt voor je antwoord! Maar ik heb takken van wel 1,5 meter lang, dus niet van 35 cm. Kan ik de procedure zoals boven beschreven is ook bij lange takken toepassen? Dan heb je al gelijk een wat groter boompje?
Met vriendelijke groet, Anne-Marie
Okke Amerongen 18 september 2013 15:56 uur
Hallo Anne-Marie, Ook met langere takken kan dit best. Ik zou wel zorgen dat je een paar stekken hebt omdat ze niet altijd allemaal uit komen. Als je een paar lange takken hebt dan zou ik die gewoon gebruiken. Heb je maar een lange tak dan zou ik om risico te spreiden er een paar stekken van knippen. Veel succes en ik hoop dat de stekken uitkomen.
Hans 30 september 2013 13:01 uur
Hoe knip ik de stek af? schuin of recht en hoever onder het oog? gebruik ik potaarde of tuinaarde waneer ik en bloempot gebruik. Moet de stek regelmatig water hebben? Opeen lichte of donkere plaats bewaren!
jac janssen 30 september 2013 20:37 uur
Het is dat ik met spijt moet melden dat dit jaar mijn oogst van de vruchten verloren beschouwd kan worden ! de vruchten beginnen af te vallen en zijn hard en geel/groen van kleur ,dus niet rijp,als ik er een doorsnijd dan is het hart droog en zonder pitjes ,het is een prachtige boom met mooie bladeren en met veel vruchten , ik denk dat ik de beginners fout heb gemaakt door in het voorjaar de boom te bemesten ,zo dat hij wel goed gegroeid is met een mooie kruin van bladeren ,en daar dus al zijn energie heeft in gestoken m en de vruchten er maar bij heeft genomen , als iemand van jullie me kan helpen met tip en raad dan sta ik daar graag voor open met dank voor de moeite. gr jac
Hans 1 oktober 2013 12:50 uur
Ook bij mij is het dit jaar niet best gegaan. Heb er in totaal 6 rijpe vruchten vanaf geplukt en de vogels hebben de andere 5 opgevreten Op dit moment hangt hij vol met hele kleine vruchten die er met de regelmaat van de klok afvallen. Heb de boom niet bemest. Alles is trouwens erg laat. Ook de druiven beginnen nu pas te kleuren.
jac janssen 1 oktober 2013 20:18 uur
Hans bedank ik lees uit Uw/jou bericht dat ik niet alleen een tegenvaller heb te verwerken !?soms kan het tegen zitten maar dan is het goed te vernemen dat je niet alleen zit en de zaag niet hoef uit het vet te halen zo gezegd en er no kans op een nieuw jaar ?geduld man is een schone zaak.
Hans 1 oktober 2013 21:12 uur
Tja, door het gekke weer van de afgelopen zomer is alles een beetje ontregeld. De vijg, en ook de druif hebben genoeg (sproei)water gehad. Daaraan heeft het niet gelegen. Mijn buurman, een Italiaan die goed op de hoogte is van de vijvgenteelt, heeft precies het zelfde probleem met zijn boom. Het kan zijn omdat wij in de westhoek van Nederland wonen.
jfk1 2 oktober 2013 08:49 uur
hier ook de vijgen bomen hangen nu nog vol met kleine vijgen .
maar ze worden niet meer dikker ( jammer
zelf woon ik in het zuiden des land
de boom bemest ik nooit.maar ach het blad is ook wel mooi om te zien .
volgend jaar weer een nieuw begin ( als ze het de winter weer goed overleven
edejong 2 oktober 2013 11:03 uur
Zo behandel ik de vijg ;november flink terug snoeien 40cm per tak, een mooie kroon van maken—– [model boom] en takken aan de stam weg snoeien wil je er een boompje van maken niet te bang zijn om te snoeien ;snoei geeft bloei,,, ik heb in – maart alle kleine vijgen die er gedurende de winter nog aan zaten er af gehaald heel snel kwamen er al weer nieuwe vijgen aan .Boom laten groeien . niet mesten en geen extra water geven . In augustus had ik rijpe vijgen , dan kun je wat takken die te veel zijn weg snoeien, dat kan het hele jaar, goed het model in de gaten houden , de boom groeide flink ,dan top je alle takken 20 -30 cm er af– weer het model in de gaten houden, zo temper je het groeien van de vijg.. dat komt ten goede aan de vijgen groei zo heb ik een flinke oogst gehad .Straks in november snoei ik de vijg weer terug zo blijft het een boom waar ik makkelijk de vijgen kan plukken. Het is een fabel dat je vijgen niet kan bewaren ze worden steeds lekkerder als je ze een paar dagen extra laat rijpen op een schaal gr ellie
Esther 2 oktober 2013 20:04 uur
Wat een ontzettend leuke en informatieve website! En ongetwijfeld zal ik met vragen komen die er al tussen staan maar ik heb niet alles even goed gelezen.
Ik heb iets te laat dit jaar (in juni) mijn vijgenplant (Brown Turkey) uit zijn pot bevrijd en in de volle grond gezet. Maarrrrr,…. Ik denk dat ik de verkeerde positie gekozen heb, want als hij dadelijk boven de 1 meter uitkomt is hij groter dan de schutting aan de achterzijde van de tuin en vangt hij alle wind die vanaf de open vlakte (weiland weiland en nog meer weilanden) onze tuin in blaast. Kan de vijgenboom daar tegen?
Het liefst wil ik de schutting niet verhogen aangezien we het mooiste zonsondergang uitzicht hebben wat een mens zich wensen kan. 😀
Maar als ik de boom moet verplaatsen, wat is dan de beste methode en periode om te doen? De boom/plant is al best gegroeid en heeft zelfs al kleine vijgjes. Ook al worden die nu niet meer rijp, ik hoop op een succesvolle vijgenoogst.
Okke Amerongen 10 oktober 2013 17:34 uur
Hallo Esther, Bedankt voor je leuke reactie. De vijgenboom kun je daar best laten staan. Als het allemaal niet blijkt te werken kun je altijd nog een stek maken van je vijgenboom en hem op de ideale plaats zetten. Als je hem toch wilt verplaatsten zou ik dat pas in het voorjaar doen nadat de vorstperiode voorbij is. Dat is meestal in mei. Geniet van je zonsondergang en ik hoop op een mooie oogst voor je.
jac janssen 10 oktober 2013 20:27 uur
wil nog even melden dat bij mij de vijgen beginnen af te vallen van de boom ze zijn hard en heel vast en als ik er een pluk dan is het net of er een melkachtige vloeistof aan het stengeltje zit ! ik daar aan geproefd ! geen reuk of smaak te constateren als een vrucht /vijg door snij dan is de inhoud droog en hard,ze verkleuren wel van groen naar zacht geel ,ik beschouw het als een verloren vruchtjaar,jammer maar waar ,want ik denk namelijk niet dat de vruchten met koken in suiker er beter op worden, of zie ik dat helemaal verkeerd, dat is de vraag gr jac
Rietje 11 oktober 2013 13:03 uur
Lees dat het stekken vaak mis gaan. Ik heb nog een andere manier. Een tak die laag bij de grond zit, op de grond met een steen of bloempot er op. En na een tijdje hebben ze mooie stevige wortels
gr
edejong 12 oktober 2013 00:06 uur
Nog een tip ; rond de stam van de vijg vaak kleine uitlopers met kleine wortel , zelf een heel klein uit lopertje kan weer een boompje worden.gr
Ruth 12 oktober 2013 12:49 uur
blaadjes van mijn vijgeboom worden geel. vallen de blaadjes van een vijgeboom af in de wintertijd?
edejong 12 oktober 2013 22:51 uur
ja de bladeren worden mooi geel en vallen van de boom , de kleine vijgen die nog aan de boom zitten kun je laten zitten of er af halen, ik heb dat zelf in het voorjaar ; maart -april gedaan ze werden bruin en verrot. De boom is in de winter zonder blad , november kun je de vijg in snoeien.Dan heb je volgend jaar meer kans op vijgen is mijn ervaring. gr
edejong 12 oktober 2013 22:57 uur
Ja de bladeren worden mooi geel en vallen van de vijg, vrij laat in het voorjaar komt er weer nieuw blad aan de vijg. gr.
Dorine 18 oktober 2013 10:51 uur
Hallo,
Ik heb een 5jarige vijgenboom veel vruchten maar groeiden niet heb dan maar alle grote bladeren afgesneden zodoende de vruchten van de volle zon konden genieten en dit heeft gewerkt. Dit ter info 🙂
Met een vijgeboom moet je beetje geduld hebben hihi
Groeten van de kust
Esther 20 oktober 2013 10:30 uur
Heel erg bedankt voor de reactie! Ik ga er in het voorjaar lekker mee aan de slag.
Anne 23 oktober 2013 23:03 uur
Met belangstelling de meeste berichten gelezen. Mijn driejarige vijg, staat op het dakterras. De bladeren zijn nu aan het vergelen .maar ik zag tot mijn schrik dat drie takken poederachtig wit geworden zijn. Kun je me een remedie geven? Hartelijk dank.
Barbara 24 oktober 2013 17:24 uur
HELP! Ik heb van mijn 2 vijgenbomen de takken die vanuit de stam groeien vorige week afgeknipt en op de vensterbank in het water gezet. Mijn bedoeling was zelf wat takken te stekken. Bij het tuincentrum gaven ze mij het advies de takken in het water te laten wortelen op de vensterbank, omdat dit de groei van de wortels zou versnellen…
Inmiddels een week verder, hangen de bladeren helemaal slap en lijken uit te drogen.. Is het nu afgelopen?
Ook zie ik op het gedeelte van de tak die in het water zit een soort van waas (ik ben bang dat het schimmel is, maar weet het niet zeker..) dit zat er al na een paar dagen…
Is er nog hoop? Wat kan ik nu het beste doen? En ik heb zo’n 4 a 5 takken in een vaasje, kan dit?
Groet,
Barbara
Tomgreen 24 oktober 2013 22:00 uur
Hoi Barbara, ik neem aan dat je het water ververst? Dat de bladeren slap hangen vind ik niet vreemd want er gaat nu veel energie in wortelen/overleven. De waas komt denk ik door dat de plant wat sap afscheid. Ik zou de vijgen in twee vazen doen. Krijgen ze veel zon? Lijkt mij altijd goed. Misschien iemand nog aanvulling? Ik ga morgen ook wat op water zetten, in de kas en buiten op een beschutte plek.
Barbara 24 oktober 2013 22:18 uur
Hi! Bedankt voor je reactie.
Ik heb het water 2 x ververst in 1 week tijd. Ik tik net de bladeren aan en ze vallen er zo af. Heb de takken nu verdeeld over 4 glazen, 2 per glas en 1 van 3. Ik heb ze weer op de vensterbank neergezet, waar ze iedere dag zon krijgen.
De onderkant van de takjes heb ik schuin afgeknipt… Denken jullie dat dit goed is zo? Het is voor mij de eerste keer dat ik dit doe en heb verder totaal geen ervaring hierin en dus geen idee wat wel goed is of niet. Het leek me heel leuk om het te proberen en zo een eigen boompje te creëren!
De waas leken toch wel hele minuscule haartjes (schimmel???) snap alleen niet dat het zo snel zou kunnen ontstaan? Alleen op het deel wat in het water zit. Ik heb nu net met verversen de takjes ook een beetje schoongespoeld en hoop dat het zo goed is..?
edejong 31 oktober 2013 22:38 uur
barbara ,op internet bij planten stekken is heel veel informatie te vinden.
Mia 2 november 2013 22:25 uur
twee indentieke vijgestruiken, de ene al 3de jaar vruchten, de andere, nog altijd niets. hoe kan dat?
Bernard 9 november 2013 18:24 uur
Ik heb stekken genomen van onze grote vijgeboom .
deze staan nu al vier weken in vochtige aarde en ik hoop dat er worteltjes aan komen zodat ik ze in de grond kan stoppen , maar het wil maar niet .
Wat moet ik doen?
Onze grote vijgeboom doet het erg goed en ik heb een ideale plaats om nog meer vijgebomen te cultiveren .
wat nu?
achim 11 november 2013 20:59 uur
fijgenstecken ca 15 cm lang mit augen bleistift dick oder mehr in zeitungspapier (keimfei) wickeln feucht halten in einer plastictüte um die 25grad temperatur alle zwei wochen nachsehen wenn matschig kürzer scheiden nicht in die sonne legen sind kleine weiße punkte auf dem holz macht das nichts danach kommen kleine wurzel mann muß geduld haben kann 4wochen dauern alles mit viel gefühl und vorsichtig die wurzeln sind sehr zerbrechlich sind die wurzeln 2cm lang in dursichtige plastikbecher mit seitlichen und boden löchern umsetzen nicht mehr wie zwei stück keine erde perlitte regelmäßig feucht halten nun kann man sehen wie sich die wurzeln entwickeln sie düfen nicht austrocknen ein minni kas oder große plastickiste durch sichtig helfen gegen austrocknen auch nicht zu nass halten kein wasser in den bechern alles kann man sich ansehen bei ju tube viedeos us fig vor fun . sind genug wurzeln vorhanden umsetze in keimfeieerde halb mit perlitte vermischt so nun viel geduld und sucsess lg achim aus dem bergischen landl
Hans 11 november 2013 21:50 uur
Kan iemand dit verhaal in het Nederland vertalen?
Okke Amerongen 16 november 2013 12:02 uur
Hallo Achim en Hans, Bedankt voor de hulp en de informatie. Ik heb het vertaald en aangevuld met wat extra informatie die ik op internet nog gevonden heb.
jfk 16 november 2013 12:06 uur
afgelopen jaar een 20 tal vijgen gestek . in volle grond ..helaas niets geworden
nu heb ik er in een pot gestek….eens afwachten of ze nu wel wortel krijgen we zien het volgend jaar wel
Filip 7 december 2013 20:01 uur
Wij wonen nu 3 jaar in het zonnige Andalucia, nl in Riogordo-Malaga. Wij hebben hier een enorm grote vijgenboom die de donkere vruchten levert. Stekken gaat hier heel goed en doen we hier als volgt: gewoon een tak (scheut van één jaar) in de grond en klaar. Een 20 cm in de grond en 2 ogen boven de grond. Niet vergeten water te geven. Takken van één jaar lopen hier uit tot 2 meter. In het midden van de kruin hebben takken van één jaar een diameter van zeker 4 cm. Ik zal eens zo een tak een halve meter in de grond steken. Als die dan schiet heb ik dan mss al anderhalve meter voorsprong. Ik ben benieuwd. Ik zal ook zo een grote tak ‘stekken’ in een pot. Die zal dan dienen later als decoratie.
Veel vijgenbomen staan hier gewoon in het wild, zowel met donkere vruchten als die met de groene vruchten.
Grtjs uit het zonnige Riogordo.
b van de weerd 27 december 2013 19:23 uur
hallo okke
ik ben bert van de palmentuin ik ben al zoon10 jaren bezig met subtropies tuinieren heb in middels een kleine botaniesetuin
en in zoon 20 a 30 s00rten vijgen heb groeien ik heb een jaar gestekt in de winter en het ging erg goed 80 prosent sloeg aan daar naar is het mij noott meer gelukt
in 2011 is mijn vijgen gaard voledig bevroren bij min 20 ongeveer het waren toen al grore bomen
de colectie had wijnig of geen schaden ik heb maar een hand je vol rassen die echt fruit geven de rest vald wat tegen de bonte vijg durf ik niet buiten te planten heb jij daar ervaring mee
welkerassen heb jij zo al
kijk ook even op depalmentuin.nl.nu
groet bert
Okke Amerongen 19 januari 2014 19:55 uur
Hallo Bert, Ik heb op je site gekeken. Lijkt me leuk om een keer langs te komen bij de Palmentuin om je vijgencollectie te bekijken! Ik heb op dit moment helaas helemaal geen plek voor vijgenbomen:( Dat komt ooit wel weer hoop ik. Jij hebt dus veel meer ervaring met de teelt. Ik hoop dat de winter zo blijft en de collectie er goed door komt!
Hans 31 januari 2014 12:54 uur
Het is nu eind januari 2014 en de stekken beginnen te wortelen in de pot. Het is verbazend dat he gelukt is. Wanneer kunnen ze de volle grond in? Heb reeds een mooie boom staan.
Okke Amerongen 8 februari 2014 07:51 uur
Hallo Hans, Mooi dat het gelukt is om stekken te maken! Ze kunnen het beste pas de grond in als de kans op nachtvorst voorbij is. Dat is in april of mei.
hek abbink 6 april 2014 13:59 uur
hoi,
even een vraag kun de vijgen ook in het voorjaar stekken??
gr henk.
jfk 6 april 2014 15:41 uur
dit jaar weer stekken in de grond gezet ( in pot stuk of 7 .en weer lopen z eniet uit afgelopen jaar ook al mislukt
wat doe ik fout
Okke Amerongen 8 april 2014 22:41 uur
Hallo JFK, In het artikel staan 3 varianten voor het maken van stekken. Probeer misschien eens een van de andere methodes? Ik hoop dat het je daarmee wel lukt. Veel succes.
Okke Amerongen 8 april 2014 22:42 uur
Hallo Henk, Het is beter om te stekken in het najaar als het blad gevallen is. Maar het kan geen kwaad om het ook eens in het voorjaar te proberen. Van andere lezers heb ik gehoord dat de boom daar wel van kan gaan bloeden. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.
jfk 9 april 2014 09:31 uur
Hoi okke
in pot lukt me dus niet
ze afleggen .heb al 1 tak plus- 1 jaar afgelegt tot d egrond afgedekt met aarde en iets zwaars er op gelegt .tot nu toe ook nog geen wortels
ik dnek dat ik egwoon nog maar een jonge vijg koop in d ewinkel .hahah
groetjes jfk
sonia 13 april 2014 13:10 uur
Hallo,
ik van een vriedin een aantal vijgentakken gekregen, ze heeft haar boom moeten snoeien omdat het enorm uit de hand liep.
kan ik deze takken nog als stek gebruiken?
ze zijn bijna een meter lang.
groet
sonia
Maggy 23 april 2014 13:02 uur
Wij hebben 4 jaar geleden onze eerste vijg gekocht en in de volle grond gezet. Die maakt elk jaar mooi blad maar er is nog niet een rijpe vrucht aan gekomen. Twee jaar terug dachten we na de winter dat hij dood was en hebben er een jonkie voor geplant. Die maakt wat kleinere bladeren, veel meer takken met de ogen veel dichter op elkaar en heel veel vruchtjes. Vorig jaar is er daar eentje van gerijpt. Dit jaar, zeker als dat lekkere weer aanhoudt, verwacht ik dan eindelijk een flinke oogst. Er zitten al meer dan 20 vruchtjes aan, de grootste is al bijna zo groot als mijn duim (op 23 april). Bij mijn vorige huis had ik buren met een vijg die eerst een paar jaar extreem groeide, al meteen een boom waar ze onderdoor konden lopen, maar pas toen ze kalk gingen geven kwamen er rijpe vruchten aan. Wij hebben onze twee boompjes dus ook meteen kalk gegeven. Stekken hebben we nog nooit geprobeerd maar is misschien wel verstandig. We hebben ze ook nog niet gesnoeid, ze zijn allebei nog geen 1,50 hoog. Ik ben benieuwd of het bomen of struiken worden. Ik heb ook geen idee of het verstandig is om die eerste naast de tweede te laten staan. De officiële namen hebben we niet. Tips die nog niet hierboven beschreven zijn, zijn welkom.
Barbara 23 april 2014 17:49 uur
Ik heb 2 mooie stekjes binnen staan in grond met al aardig wat blad er aan. Nu had ik deze van de week buiten gezet, 2 dagen en zag dat sommige bladeren bruin beginnen te worden…ziet er niet goed uit! Hoe kan dit en wat moet ik doen?? Ik heb ze inmiddels weer naar binnen gehaald, maar wilde ze eigenlijk buiten in een grotere pot zetten. Graag jullie reactie!
mariette van veenendaal 25 april 2014 11:26 uur
Beste Okke,
wat is een lekkere winterharde vijgenboom-soort? de brown turkey is dus niet de lekkerste maar welke wel (naast die van jou, tenzij je natuurlijk nog een stekje voor me zou hebben..)
vriendelijke groet, Mariette
Okke Amerongen 30 april 2014 08:50 uur
Hallo Maggy, Mooi dat de 2e boom goed aanslaat. Ik zou de bomen niet met elkaar laten concurreren. Vijgenbomen zijn sterke groeiers en het zal ook steeds moeilijker worden om de boom te rooien. Ik zou dus zo snel mogelijk de 1e boom verwijderen. Veel succes!
Okke Amerongen 30 april 2014 08:51 uur
Hallo Mariette, Kijk maar eens bij fruitbomen.net zij hebben een mooie collectie met vijgenbomen. Zelf heb ik geen stekjes voor je helaas. Ik heb op dit moment geen tuin meer waar plaats is voor de vijgenboom. Helaas 🙁
KJ 3 mei 2014 23:21 uur
Mijn vijgenboom is 3 jaar geleden ook achter gebleven,toen heb ik hem afgezaagd,ik dacht dat hij echt dood was maar in dat jaar juni is hij weer uitgaan lopen ,ik heb geprobeerd die drie uitlopers te redden maar helaas met de voorjaarsstorm afgelopen zijn ze eraf gewaaid. Nu in het voorjaar zijn er een 10 tal uitlopers uit de grond gekomen en er zitten nog vijgen aan ook,en veel. Ik heb opk nog een vraag ” heb je ook wel eens aan occuleren gedacht” moet toch ook kunnen? Ik zelf heb het niet geprobeerd, ga ik wel doen met eem paar takken die uit de grond komen. Gr KJ
Richard 5 mei 2014 13:03 uur
Ik heb nu een vijgenplant dat redelijk groot is geworden, van 35cm naar 130 cm in een paar jaar. Ook heeft hij nu meerdere takken. Ik heb er een heleboel gesnoeid in November ’13 en heb er 2 gelaten. Hij geeft altijd genoeg vijgen maar het probleem is dat ze net niet rijp genoeg worden om te eten. soms word een enkeling dan bordeauxrood maar de rest blijft groen en onrijp. Wat kan men hiertegen doen? Ook vroeg ik mij af of de plant ooit groot word en een dikke stam krijgt, of blijft dit een plantje. het liefst zie ik over een paar jaar een boom. kan men dit proces bevorderen Gr. Richard
maci 8 juni 2014 10:24 uur
ik ben opzoek naar cuttings van verschillende vijgeboomen ( zie methode 3)
oh bij methode 2 krijg je sneller wortels als je de schors verwijdert wat onder de grond komt te liggen ongeveer 3 cm daar komen de wortels dan uit.
als je meer wilt weten over methode 3 wat erg goed lukt kijk op youtube en zoek op “fig cuttings” zelf heb ik nog geen vijgen boom maar weet dat ze het erg goed doen hier in hongarije.
groeten,
Maci
jfk1 8 juni 2014 12:08 uur
dit jaar worden de vijgen die half dik zijn geel en droog is daar een rede voor
Mariam 12 juni 2014 11:12 uur
Hallo allemaal,
Ik had een boompje bij de praxis gekocht maar deze gaf geen vruchten. Mijn ouders waren op vakantie naar Marokko en hebben 2 takjes meegenomen in een bak met water. Dit was in september, ik heb ze toen gelijk in de grond gestopt. Nu 2 jaar later zijn het al prachtige bomen met vruchten.
hanan 22 juni 2014 21:28 uur
Hoi
ik heb een klein vijgenboom gekocht bij een tuincentrum een maand geleden en ik heb meteen in de grond geplant hij zit tegen de muur op een zonnige plek maar nu zijn bijna alle blaadjes afgevallen mag ik weten wat is de oorzaak en bedankt van te voren
Maggy 23 juni 2014 18:21 uur
Uit een pot in de volle grond terecht komen is voor veel planten een schokkende ervaring, de zuurgraad is anders, de vochthuishouding is anders en de wortels worden bij zo’n operatie meestal ook beschadigd. Natuurlijk kunnen er ook larfjes, rupsen, kevertjes, schimmels en noem maar op in je grond op de loer hebben gelegen. Maar gezien het droge weer van de afgelopen tijd gok ik erop dat je te weinig water hebt gegeven.
ellen brouwer 28 juni 2014 07:52 uur
Hallo jim,
Een paar maanden heb ik een vijgeboompje gekocht. Hij deed het goed en er groeiden een paar vijgjes van ca 3 cm doorsnee. Een week gleden heb ik hem overgepot in een grotere pot. In een behoorlijke pot (nu eigenlijk nog een beetje aan de ruime kant), met potaarde en een goede afwatering met grint onderin. Sinds een dag of 2 gaat het plotseling niet meer goed. Het blad wordt geel (beginnend aan de rand vh blad / iets gevlekt over het blad verspreid) en valt af. Ik denk dat nu ca 10-20% van het blad is afgevallen en ca de helft geel is. Is hier wat aan te doen of wat doe ik niet goed?
Alvast bedankt voor een reactie
Okke Amerongen 29 juni 2014 09:05 uur
Hallo Ellen, Heeft de plant in de pot wel genoeg water? In een pot hebben alle planten veel sneller last van droogte.
Sanne 1 juli 2014 12:54 uur
Beste Okke,
Ik had vandaag ook een bericht geplaatst. Volgens mij is er iets mis gegaan, want zie mijn bericht nergens meer staan. Nog een poging:
Wat een fijne website. Ik heb sinds vorig jaar een vijgenplant. Heb hem in de grond geplaatst en hij was dit jaar enorm gegroeid. Gisteren besloot ik hem een nieuwe plek te geven. Helaas zijn er wat wortels gesneuveld. Toen ik vandaag ging kijken, zag ik dat zijn blaadjes hangen. Ik heb hem gisteren veel water geven en vandaag ook weer.
Gaat mijn vijgenplant dood? Kan ik hem nog van de dood redden? Is het misschien een idee om wat takken te stekken. En bij hoeveel ogen zou ik dan moeten snoeien? Ik heb namelijk nog nooit een plant gestekt.
Ik hoop dat je me kunt helpen. Was erg trots op mijn vijg! Alvast erg bedankt.
Luuk 2 juli 2014 22:07 uur
Hoi,
Wij hebben een vijg die heel hard groeit en inderdaad kleine vruchten mee heeft genomen van vorig jaar. Ik weet alleen niet wanneer ze rijp zijn. Vaak zijn ze nog hard en laat ik ze hangen, maar als ik dan later weer kijk, zit er een gat in de onderkant en zijn ze gaan rotten. Toch zijn ze dan nog steeds niet rijp. Weet je hoe dit komt en hoe ik dit kan voorkomen en hoe wee ik of ze eetbaar/plukbaar zijn.
Alvast bedankt voor je antwoord.
Luuk
Okke Amerongen 4 juli 2014 19:25 uur
Hallo Luuk, Als je vijgen nooit rijp worden dan is het ras boom waarschijnlijk niet geschikt voor ons klimaat. Hoe het komt dat ze verrotten dan weet ik niet.
Okke Amerongen 4 juli 2014 19:28 uur
Hallo Sanne, Je bericht is gewoon doorgekomen hoor. Balen dat het zo slecht met je vijg gaat. Maar geef niet te snel op. Het is vrij droog en door de vijg te verplaatsen heeft de plant een flinke tik gekregen. Blijf gewoon goed water geven. Dan komt de vijg er waarschijnlijk gewoon weer bovenop. Veel succes!
trudy 12 juli 2014 09:48 uur
ik heb een vijge boom maar de vruchten worden niet rijp ik zal graag een stekje van je willen hebben gr trudy
jean 12 juli 2014 13:19 uur
hallo ik ben op zoek naar een vijge boom Nazareth heb verschillende soorten om te ruilen grtjs jean
Nordin 15 juli 2014 17:15 uur
Hoi ik ben nordin, heb zojuist wat gelezen over vijgen en heb interesse om ook wat stekken in me tuin te planten en zou graag wat stekken willen hebben, is het mogelijk dat je me erbij kunt helpen.
Ik zie u reactie graag tegemoet.
Maggy 16 juli 2014 14:28 uur
Hoi Norin,
Misschien verstandig om erbij te zetten waar je woont? In het najaar ga ik mijn vijg snoeien, in Amsterdam. Maar als je uit Groningen of Maastricht moet komen om wat takjes op te halen, is een boompje van de lokale bloemist goedkoper.
Diego Schorr 20 juli 2014 12:42 uur
Leuke technieken! Weet je misschien ook hoe je takken kan laten samengroeien. Ik heb dit in Italie gezien en de vijgenbomen zien er dan heel mooi grillig uit. Ik heb bij mijn vijgenboom nu meerdere enten samengebonden maar zie ze nog niet vergroeien.
Marian 25 juli 2014 22:37 uur
Hallo,
ik heb ( Amsterdam) een vijg die het uitstekend doet, maar ik zou ook graag een andere soort willen hebben.
Zoals de Hardy Chicago, Del Portogallo, Rouge de Bordeaux, Précoce de Bordeaux of een Brown turkey.
Zou iemand met mij willen ruilen?
rico 27 juli 2014 10:47 uur
Hoi ,
Ik zag dat Ellen Brouwer 28 juni 2014 07:52 uur had gepost dat t niet erg goed ging met haar vijg en dat okke even geen oplossing wist .
Nou wij hadden het zelfde , geen blad meer aan mn vijg ….
Maar wat bleek nou , wij hadden 2 hele mooie potten waar ze in stonden pal in de zon beter kan niet zou je zeggen voor de vijg toch ?
Maar wat het probleem was de potten waren van kunstof en niet van beton of andere steen soort dus begonnen de wortels langzaam aan te koken als ie de hele dag pal in de zon stond.
Wat wij hebben gedaan is ze even op een iets koelere plaats gezet en dat deed m erg goed met 2 a 3 dagen begonnen de kleine vijgjes te groeien als een malle en op dit moment zijn ze al 3 a 4 keer zo groot en zit er weer een hoop blad aan .
Dus ik zou ze ff op een iets koelere plek zetten of de pot vervangen als hij van kunstof is.
Gr Rico
Karin Singeling 27 juli 2014 11:30 uur
Leuk, nog meer vijgenstekkers hier te zien. Ik stek ook al een tijdje van een rijk bloeiende vijg met enorm veel heerlijke vruchten. Ga het ook eens proberen om de stekken direct in de grond te zetten. Stek normaal altijd op water. Lukt overigens niet altijd, het beste in het voorjaar.
Gerda 27 juli 2014 11:36 uur
Mijn boom heb ik bij toeval gestekt, snoeihout had ik in maart tijdelijk in een emmer gezet waar wat regenwater in stond. Na een paar maanden keek ik er toevallig naar en zag een enorme bos wortels aan de takken zitten. Ik heb daar veel mensen een plezier mee kunnen doen, ze zijn allemaal aangeslagen in de volle grond!
jac 27 juli 2014 11:53 uur
Beste Karin :in je schrijven lees ik dat je een rijk bloeiende vijg heb?
ik heb me altijd al afgevraagd !mis ik niet iets er komt een blad er komt een vrucht maar blei zie ik nooit, hoe ziet dat .groetjes
Jim 31 juli 2014 17:53 uur
Wat een giga hoeveelheid aan info en vragen, toen ik dit verhaaltje schreef over stekken en vorst schade in 2011 had ik niet gedacht dat het zo uitgebreid zou worden!
Erg leuk en ook de andere tips om te stekken zijn top, zoals gezegt ik heb een onbekende vijg met in een goed jaar heerlijke groene vijgen redelijk van maat 5/6cm schat ik donkerrood vrucht vlees bijna jam en zoet.
Ik heb nog enkele stekken die in de volle grond staan ik graaf ze als u interesse heeft op maar oppotten of uitplanten is aan U.
Zelf zou ik graag een stek van de ijskristal vijg vanwege het mooie blad, maar een andere leuke ruil is natuurlijk ook prima!
Succes met het stekken en wie weet tot gauw!
Jim 31 juli 2014 17:58 uur
Leuk he!
Ja natuurlijk rijk bloeiend!
De vijg is een omgekeerde bloem, dus als je veel vijgen hebt kun je spreken van rijkbloeiend!
Heel leuk.
Okke Amerongen 31 juli 2014 19:23 uur
Hallo Jim, Je hebt aardig wat losgemaakt met je uitleg over hoe je een vijg moet stekken. Nogmaals super bedankt!
jean 3 augustus 2014 09:19 uur
ja tuurlijk mag je mijn email adr plaatsen heb nog ong 25 stekjes grtjs jean
Jacques 3 augustus 2014 14:54 uur
Ha Okke,
Ik heb dit voorjaar een Signora gepland, Een mooi gevormde nog jonge plant. Hij staat er mooi bij (mooi in blad), maar groeit amper en draagt geen vrucht. In de bladoksels zijn ook geen knoppen te zien.
Dit in tegenstelling tot mijn Brown Turkey (waarvan ik de eerste heerlijke vijgen al gegeten heb), en een Col; de dame die ik in pot heb (paar vijgen, volop knoppen).
Kan het zijn dat de Signora volgend jaar alsnog knoppen en vijgen zal produceren? Of is het veeg teken dat in de bladoksels niets te zien is (en was het dus een miskoop)?
H.j.a 5 augustus 2014 07:16 uur
hallo,
wie heeft er voor mij diverse vijgen stekken met soort naam erbij aub. heb er geen dus kan niet ruilen. kan mischien wel blij maken zaden als bonen, bieslook of bloemen e.d. mischien heb je ook nog andere zaden of stekken in de aanbieding laat maar weten. vind het leuk om van alles diverse te verzamelen en te ruilen/geven.
groetjes
Anton van Woerkom 6 augustus 2014 01:41 uur
Ik ben op vakantie in Turkije bezig geweest met de genoemde tips voor het stekken van een vijgenboom, die achter ons vakantiehuis stond. Ik had een uitloper van de boom met een stuk wortel uitgegraven en deze in een bakje water gezet. Binnen een paar dagen was het loof dood, maar ik liet de wortel in het water liggen. Na een week zat deze vol met witte puntjes! Thuisgekomen deze wortel in een potje gezet en een paar weken later was er al een stengel met een paar blaadjes gevormd.
Vijgen stekken is dus gemakkelijker dan we denken: graaf een paar stukken wortel uit, gooi ze in een bak water en pot ze op als er na een paar weken wortels hebben gevormd!
Groeten van Anton
Wim Plate 7 augustus 2014 09:41 uur
We hebben een stek in de tuin staan die reeds twee meter hoog is. Hij heeft nog geen zijscheuten. Op welke wijze kan ik dit beinvloeden? Misschien door de kop eruit te halen?
Groeten Wim
Okke Amerongen 7 augustus 2014 12:06 uur
Hallo Jacques, De Brown Turkey doet het bijna altijd en is zeer geschikt voor ons klimaat. De Signora ken ik zelf niet. Maar ik zou niet te snel opgeven. Als je in het voorjaar plant is het niet zo dat je dan altijd direct hetzelfde jaar een flinke oogst hebt. Geeft het dus nog even tijd voor je de boom afschrijft.
Ben Peeters 9 augustus 2014 13:20 uur
Ik ben al een 10-tal jaar gepassioneerd door het opkweken van vijgen en heb ondertussen een collectie van een 15-tal soorten. Dit jaar is er dankzij de zachte winter een super oogst! Enkele van de soorten die het bij mij in volle grond uitstekend doen:
– Ronde Precoce de Bordeaux
– Green Ischia
– Galbun
– Dalmatie
– Brown Turkey
– Northland
– Everbearing
Ik ben bereid om in het najaar stekken te nemen en te laten wortelen voor wie dat wenst. Ik ben uit Vlaams-Brabant in België, misschien niet onbelangrijk voor wie interesse heeft en een bezoekje wil brengen…
Groeten, Ben
E-J 9 augustus 2014 13:38 uur
3 jaar geleden heb ik een vjg van onbekend merk geplant op de beste plaats in mijn tuin. het jaar erop hadden we meteen een paar dikke grote vruchten. nu is ie boven mijn hoofd gegroeid en komen er steeds meer dikke vruchten af eerst groen en dan worden ze paars en zacht…Heerlijk!!
heb net na dit gelzezen te hebben twee takken uitgezocht en daar aarde met huishoudfolie eromheen gedaan. kijken wanneer er wortels uitschieten zodat ik kan stekken 🙂
E-J 9 augustus 2014 13:40 uur
Ik heb een paar weken geleden de groei kern uit alle takken gehaald aangezien de stam nog heel dun was, Nu is de stam veel dikker en komen er meer zijtakken af!
Marian 9 augustus 2014 14:32 uur
Hallo Ben, ik zou graag met je ruilen , want je noemt wat soorten waar ik naar op zoek ben vooral goed winterharde zoals chicago of del portogallo.
Vind je het leuk om gegevens uit te wisselen. Ik woon in Amsterdam C. en heb een volkstuin. ( bezoekje hier kan ook)
jean vandebosch 9 augustus 2014 14:42 uur
hey ben ik ben op zoek naar vijgestekken galbun dalmatie everbearing en Nazareth heb zelf ook vijgestekken zoals angelique bornholm alma Valencia bianco gentile brogiotto nero kunnen misschien uitwisselen groetjes jean
Okke Amerongen 15 augustus 2014 06:17 uur
Hallo Jean, Ik heb de rassen die jij hebt even bij jouw mooie aanbod in het artikel gezet. Anders moeten mensen wel heel ver om laag lezen in de commentaren om je aanbod te vinden.
Okke Amerongen 15 augustus 2014 06:18 uur
Hallo Ben, Wat een mooie collectie vijgen! Ik heb jouw mooie aanbod in het artikel gezet. Anders moeten mensen wel heel ver om laag lezen in de commentaren om je aanbod te vinden. Super dat je deze mooie collectie wil delen. Ik hoop dat je via de site zelfs nog kunt uitbreiden.
Anneke Krakers 16 augustus 2014 16:42 uur
Hai Okke, kan ik mijn vijg ook over een pergola leiden en dus in vorm snoeien?
Ben Peeters 16 augustus 2014 18:29 uur
Beste Anneke, een vijg laat zich heel goed snoeien, maar is niet de ideale plant voor een pergola. Hij behoudt altijd een beetje zijn eigen karakter en doet niet altijd wat jij wil. Bovendien kan een vijg tijdens een strenge winter volledig kapot vriezen waarna hij opnieuw uit de wortels opschiet. Jammer als je de voorbije vijf jaar bezig was om hem over je pergola te leiden…
Ben Peeters 17 augustus 2014 11:05 uur
Hoi vijgenliefhebbers,
Ik heb deze week wat tijd en energie gestopt in het maken van een blog over mijn vijgensoorten. Foto’s en beschrijvingen zijn te vinden op volgend adres:
http://vijgeninjetuin.wordpress.com/
De blog is wel nog niet helemaal af, maar ik hoop dit de volgende weken in orde te brengen. Okke, wil jij deze link ook op jouw blog plaatsen? Nog een kleine correctie: ik ben van Vlaams-Brabant, niet van West-Vlaanderen…
Anneke Krakers 17 augustus 2014 12:18 uur
Dankjewel voor je reactie Ben!
hans elzinga 17 augustus 2014 15:12 uur
Ik heb jaren geleden een ficus carica meegenomen uit Denemarken, met de gedachte als ie het daar doet, dan bij ons in Friesland ook.
inderdaad prima hier , veel vruchten die natuurlijk niet allemaal rijp worden.
Ik heb hem al een paar keer gestekt maar zou wel een andere soort erbij willen hebben , liefst 1 die ook wintervast is , wie heeft er iets voor me beschikbaar
Lydia Vos 20 augustus 2014 10:56 uur
Ook ik heb van een vriendin ooit een stek gekregen van de vijgenboom. Hij is uitgegroeid tot een flink boompje, met heerlijke vruchten, waarvan ik vorige week vijgenjam heb gemaakt. (Goede tip om de vijgen te combineren met aalbessen bedankt)Ben er helemaal trots op!! Ik weet alleen niet welk soort het is. Wist trouwens niet dat er zoveel soorten waren leuk om er meer over te horen en te lezen. Groetjes,
jfk 20 augustus 2014 11:41 uur
Dit jaar ook al veel vijgen 20 stuks tot nu toe geplukt en er jam van gemaakt en er zo gegeten Het stekken van vijgen takken lukt mijniet heb nu 2 aflegers in de grond gedaan waar van 1 nu wortels heeft gekregen er hangen nu nog en stuk of 10 vijgen die zogoed als rijp zijn om te plukken
Okke Amerongen 21 augustus 2014 07:40 uur
Hallo Ben, Leuk dat je ook een site begonnen bent. Ik heb het erbij gezet en de correctie doorgevoerd.
Wolvin 24 augustus 2014 17:02 uur
Beste Okke,
nog een paar maanden en dan kan ik weer gaan snoeien.
Daarom mijn vraag:
Hoe/waar kan ik ze het beste snoeien, als mijn doel is zoveel mogelijk vruchten te krijgen?
Ben Peeters 24 augustus 2014 20:03 uur
Beste Wolvin,
Nieuwe vijgen groeien steeds aan jong hout. Dit betekent dat, indien je vijgen wil, je nooit alle takken ineens mag terugsnoeien. Wanneer je een mooi vertakte struik hebt, snoei je best elk jaar de helft van je takken heel sterk terug zodat je altijd oogst hebt. Op de plaatsen waar je takken hebt weggesnoeid zullen steeds nieuwe takken ontstaan. Wees niet bang om je vijg fors te snoeien. Deze boom kan hier goed tegen.
Maggy 26 augustus 2014 14:05 uur
Help. Onze vijgen groeien de pan uit. Prachtige struiken met gigantische bladeren en vele tientallen jonge vruchten. Van de vruchten die er dit voorjaar aan kwamen zijn er 4 rijp geworden, 3 aan de ene, 1 aan de ander. Verrukkelijk.
Maar er moet nu helaas fiks gesnoeid gaan worden, En dan wel liefst zo dat ze niet binnen een jaar weer zoveel te veel ruimte in gaan nemen. Indien mogelijk zou het ideaal zijn als we de struiken omhoog konden dwingen tot bomen met een forse kruin en stevige stam. Zo zou onze loopruimte veilig gesteld zijn. Maar nu lees ik dat nieuwe takken juist te verwachten zijn, waar gesnoeid is. Dus onderaan loopruimte snoeien zou betekenen onze eigen loopruimte ondermijnen…
Ze blokkeren nu echt de weg naar de poortdeur aan de ene kant en naar de barbecue aan de andere kant. Als snoeien geen oplossing is, moeten ze verplaatst, maar ik zie geen andere zinnige plaats in de tuin.
Wie weet raad?
Maggy 26 augustus 2014 14:08 uur
Oh ja, het spreekt voor zich dat als we eenmaal gaan snoeien, er uiteraard stekken (onbeworteld) van beide soorten (namen onbekend) in Amsterdam af te halen zullen zijn.
jfk1 26 augustus 2014 18:02 uur
Hoi Maggy
ik heb het afgelopen jaar ook mijn vijg zo gesnoeit dat ik er ook gewoon lang en onder door kan lopen .
ik heb gewoon alle takken tot en met bij de hoofstam afgesnoeit zo kan hij niet meer daar uitlopen hij ziete r nu uit als een boom zeg maar helaas kan ik hier geen foto zetten
mvg jfk1
Ben 26 augustus 2014 20:01 uur
Hoi Maggy,
Als je niet wil dat er nieuwe scheuten groeien, snoei je de tak weg tot tegen de stam. Wanneer je een stam wil creëren, snoei je alles weg behalve één sterke tak vanaf de grond. Deze kan je best steun geven met een paaltje zodat hij mooi recht staat. Dit ene stammetje maak je takvrij tot op de hoogte dat je vertakking wil toestaan. In het voorjaar knijp je gewoon alle jonge knoppen op de stam weg, zodat de energie volledig naar de gewenste takken gaat. Dit moet je wel enige tijd herhalen. Met wat geduld heb je dan na enkele jaren een mooi boompje zonder hinderlijke zijtakken.
Maggy 27 augustus 2014 12:14 uur
Ben en Jfk,
Hartelijk bedankt voor de tips. Maar voor alle duidelijkheid wil ik er toch nog wat dieper op ingaan. Of het dit jaar nog barbecue-weer wordt is koffiedik kijken. Maar als het zo is, willen we barbecuen en dat kan nu echt niet meer. Nog erger is het dat de brandstof voor onze kachel door de poortdeur naar de schuur moet en ook die poortdeur is versperd. Ik ben bang dat nu snoeien de struiken een veel te gevoelige klap zal geven om de aanstaande winter te overleven. Beide struiken zijn nog jong, 2 en 4 jaar, en komen nog lang niet aan 2 meter. De takken zijn veel te dun en te kort om als “stam” dienst te doen. En verder vind ik het natuurlijk ook triest om alle jonge vruchten nu alweer te vermoorden.
Dus ik hoop dat het ook iets gefaseerder kan. Nu eerst links en rechts 50cm tot een meter eraf, misschien wat takken opbinden, volgend voorjaar nog een beetje eraf en zo geleidelijk een echte stam laten ontstaan? En in de tussentijd hopen op nog wat rijpe vruchten? En als dit plan kan, heeft het dan ook zin om ‘m een “winterjas” aan te trekken?
jfk1 27 augustus 2014 12:48 uur
Hier heb ik ook gewoon alle zijtakken afgesnoeit
En 1hoofstam laten staan het snoeien heb ik gedaan toen alle bladeren van de boom waren de kleine vijgjes worden denkelijk toch niet meer rijp
Als je dus een hoofstam heb moet je daar van uitgaan .ze zeggen wel eens snoeien is groeien .heef je vijgenboom waar hij nu staat dan wel genoeg plek want het duurt even voor dat hij een paar meter hoog is mijn vijgen staan nu ik meen een jaartje of 6 en die zijn nu plusminus 3,50hoog mischiens nog iets hoger
Anders snoeien in een paar keer
Fennie 2 september 2014 08:34 uur
Wist niet dat er zoveel mensen enthousiast over vijgen waren, top hoor! Ik heb pech gehad want 4 jaar geleden een boompje gekocht wat de hovenier zelf uit Italie had gehaald. Inmiddels een prachtige boom, maar de vruchten rijpen af in: december! Waardoor we er niet veel aan hebben. Er zijn dus ook soorten ongeschikt voor hier. Sinds ik vorige week verrukkelijke vruchten van een vriendin kreeg (boompje gewoon bij de Blokker gekocht!) weet ik het zeker: de boom gaat om. Vraag: kan ze nu takken afknippen of gaat de boom dan ‘bloeden’?
Wim Kuipers 3 september 2014 23:19 uur
Vorig jaar heb ik een hele zachte vijg meegenomen uit Frankrijk.
Deze heb ik een beetje stukgemaakt en in een pot met aarde gedaan. Heb nu 10 plantjes van 8-10 cm. Heb ze verpot. Moeten ze veel water? En moeten ze van de winter naar binnen?
Wie wil het mij vertellen?
Wim
jfk1 6 september 2014 14:16 uur
Eindelijk na lang proberen nu 2 afleggers die wortels hebben gekregen
Het stekken wilde hier maar niet lukken ,
Nu wil ik de afleggers als het blad er af is ze overzetten in pot
En dan met pot en al ingraven en de jonge takken eventuweel tegen de vrieskou komende winter beschut inpakken Of is dit niet nodig om te doen
Martin 9 september 2014 10:52 uur
Ik heb een mooie vijg in een pot staan buiten. Nu is mijn vraag of hij van de winter naar binnen kan en dan zijn blad kan behouden. Ik vind het blad ook erg decoratief. Of verliest de Brown turkey altijd zijn blad in de winter!
Maggy 9 september 2014 11:08 uur
Een aantal van de meest in de weg zittende takken van mijn vijgen zijn inmiddels gesnoeid en voor het geval nog iemand wil proberen er wortels aan te trekken tijdelijk in een emmer water gezet. Een takje onderaan blijkt een puur natuur aflegger. Beide planten zijn zeer enthousiaste groeiers en jong vijgjes-makers. De een geeft af en toe een geelgroene rijpe vrucht, de ander veel vaker paarse vruchten, beide lekker zoet en sappig. De snoeitakken en de aflegger (van de paarse) zijn af te halen in Amsterdam, vraag Okke om mijn email adres.
Ben 9 september 2014 23:49 uur
Beste Martin;
Vijgenbomen zijn sowieso bladverliezend. Zelfs als je ze binnen laat overwinteren, is het noodzakelijk dat ze een ‘winterperiode’ meemaken. Een vijgenboom in pot laat je best altijd binnen (in de garage of berghok) overwinteren omdat de kans op kapotvriezen van de wortels in pot groter is dan in volle grond.
Ellen 10 september 2014 17:07 uur
Ik heb twee stekken gekregen van een kennis, die ze nú al heeft getopt tot de muur. Ze hebben een dag op water gestaan. Kan ik ze nu in stekgrond gaan zetten, en moeten de bladeren afgeknipt worden, geheel of gedeeltelijk ? Ik zou het geweldig vinden als ze gaan wortelen :).
Lorena 12 september 2014 21:24 uur
Hallo, vijgen-experts,
Ik heb een vraag waarbij julie me misschien kunnen helpen. Ik kocht 2 maanden geleden een vijgenboompje in pot en heb deze buiten op het balkon. Echter eind augustus begon deze alle bladeren te verliezen en nu (12 september zit er geen blad meer aan), echter het lijkt of er nog wel knoppen zitten voor nieuwe bladeren.
Wat kan er aan de hand zijn? Wat kan ik doen?
Bij voorbaat hartelijk dank!
Lorena
Hans 20 september 2014 12:24 uur
Hallo,
Ik heb verleden jaar ergens een scheut geplant en was deze uit het oog verloren. De scheut is beginnen groeien (tussen een andere struik door) en is nu een lange tak van ongeveer drie meter zonder zijtakken. Waarschijnlijk omdat hij geen licht genoeg had. Ik heb die ander struik nu uit gedaan en de vijgentak laten staan. Wat doe ik nu best om hem zijtakken te laten krijgen? Zo een een lange tak is natuurlijk ook geen zicht. Kan ik hem gewoon middendoor knippen zodat er op de overblijvende tak nieuwe scheuten kunnen komen? Of komen die zijtakken vanzelf nu hij genoeg licht krijgt?
Bedankt voor je reactie, Hans
moerli jane 9 oktober 2014 20:07 uur
Hi ik woon in Suriname n had n plantj vn n familie gehad.hij was zo mooi gegroeid n hd ook vruchten gedragn.dat was heerlijk. Jammer genoeg hb mijn plantj kwijt.hij s aangetast door mierenn ik kwam er niet bij. nu hb ik hm niet meer.zpu graag weer zo’n plantj willn hbn of kn iemand mij mt zoiets helpn.heel hartelijk dank zou ik mtn zegn
Vesna Stevanovic 26 oktober 2014 19:27 uur
hallo, ik heb ook een vraagje. We hebben ook ooit een kleine stekje gekregen, eigenlijk mijn man voor zijn 40 verjaardag, maar nu is de boom/stuik best wel groot voor onze tuin. De boom/struik is nu 6 jaar oud, en heeft heel veel vruchten ze zijn lekker zoet en sappig. We komen zelf uit Kroatië en natuurlijk onze vijg ook. Onze boom staat wel in de volle grond op een hele zonnige plek. Na veel denken en twijfels word onze vijg over paar weken overgeplaatst naar een mooie grote plek (boerderij).We vinden dat natuurlijk aan de ene kant leuk maar aan andere kant hebben we er best wel moeite mee. Dus we willen toch proberen ook te steken ,maar hoe? Dat is onze vraag. Bij voorbaat hartelijk bedankt.
Groetjes Vesna
Luca 29 oktober 2014 12:34 uur
Hallo toffe vijgenrubriek
Ik heb bijna alles gelezen , maar ik zit met een probleem , de kruin wordt iets te groot , de stam van de vijgenboom in volle grond is ongeveer 15 cm dik , mag ik de kruin er volledig uitsnoeien ?? en stompjes van een 20 tal cm overhouden .
Dit boompje heeft nog nooit rijpe vruchten gehad , dit jaar bijna eentje lol , persoonlijk vind ik het zonde om de boom volledig te verwijderen omdat hij zo mooi staat in mijn tuintje daarom deze vraag
Groeten en bedankt
naatje 9 november 2014 22:50 uur
Ik heb al 5 jaar een vijgenboom, gekregen van mijn moeder van de blokker.
Ik heb jaarlijks meer dan 200 vijgen van de eerste rijp. Dit jaar ook ruim honderd van de tweede rijp. Ik doe maar wat, wat betreft snoeien.
Maar ik heb een goede tip om vijgen sneller te laten rijpen.
Als de vijg bijna rijp is, groot maar nog hard, doe je met een watje het kruintje insmeren met olie. Binnen een paar dagen zijn ze rijp en lekker zoet.
Hoe het werkt weet ik niet maar het werkt.
groet naatje
Nancy 21 november 2014 13:16 uur
Ik heb reeds 6 jaar twee vijgen struiken, boompjes en nog telkens geen vijgen en wij eten dat zo graag, het wil maar niet lukken.
Heeft er iemand bruikbare stekjes? Ik woon in De Haan- Brugge
truus 6 december 2014 14:56 uur
mijn vraag is moet ik de overgebleven vijgen er af halen nu het kouder wordt