Vijgentaart met hazelnoten
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
32 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 45 minuten
- Kooktijd:
- 35 minuten
- Aantal personen:
- 8
Ingrediënten
- 185 gram bloem
- 60 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel all spice powder
- 115 gram lichte basterdsuiker
- 55 gram gemalen hazelnoten
- 125 gram ongezouten boter
- 1 geklopt ei
- 315 gram vijgenjam
- 95 gram hazelnoten (geroosterd en fijngehakt)
- poedersuiker
Verse vijgen zijn geweldig maar hebben helaas maar een kort seizoen waarin ze écht lekker zijn. Als je toch iets lekkers met vijgen wilt maken is vijgenjam een mooi alternatief. Natuurlijk onvergelijkbaar met verse vijgen maar ook heel lekker. Vooral met kruiden en geroosterde hazelnoten als tegenhanger voor de zoete jam.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 centimeter doorsnede in.
Meng bloem, bakmeel, kaneel, gemberpoeder, all spice powder basterdsuiker en de gemalen hazelnoten in een keukenmachine. Voeg boter toe en meng het geheel met de Pulse knop tot een kruimig mengsel. Voeg het geklopte ei toe en meng het tot het mengsel een geheel is. Verdeel het deeg in 2 stukken, pak ze in huishoudfolie en leg ze 30 minuten in de koelkast.
Rooster de hele hazelnoten kort in de oven. Stort ze op een theedoek en wrijf de donkere velletjes eraf. Hak ze nu fijn in een keukenmachine of plet ze eerst met de bodem van een pan en hak ze daarna fijn met een mes.
Haal een bal deeg uit de koelkast en rol hem tussen 2 vellen bakpapier uit tot een plak deeg waarmee de bodem en randen bekleed kunnen worden. Bekleed de vorm en druk het deeg goed vast in de vorm.
Vul de bodem nu met de vijgenjam. Rasp de 2e deegbal met een grove rasp. Meng het in een grote kom samen met de geroosterde, fijngehakte hazelnoten. Verdeel dit mengsel over de jam en druk het licht aan. Zorg dat het wel een kruimelig luchtig deeg blijft! Bak de taart in 35 minuten. Laat de taart volledig afkoelen voor je hem aansnijdt. Bestrooi met poedersuiker en geef er eventueel slagroom bij. Eet Smakelijk!
Tips:
All spice powder is verkrijgbaar bij Aziatische winkels en grotere supermarkten. Het bestaat uit anijs, venkel, peper, kaneel en gember maar andere samenstellingen zijn ook mogelijk.
Bron: Bakgerechten van Veltman Uitgevers
Reacties
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.
Mariel 24 februari 2011 11:31 uur
All spice powder kopen is geen probleeem, maar waar kan ik in vredesnaam vijgenjam kopen? AH heeft dit niet, de coop ook niet, DEKA ook niet (althans, niet de filialen in mijn omgeving). Ik heb me suf gezocht want ik wil de taart zo graag eens maken.
Okke, kan jij uitkomst bieden?
b.v.d.
Okke Amerongen 27 februari 2011 10:58 uur
Ha Mariel, Vijgenjam kun je vaak bij biologische winkels kopen, ook delicatessenwinkels hebben het nog wel eens. Ik hoop dat het gaat lukken want het is een heerlijke taart. Succes!
Mariel 11 maart 2011 15:18 uur
Gevonden! Opeens had onze Appie vijgenconfiture van Bon Mamam in het assortiment. Ga vanmiddag nog bakken!
Okke Amerongen 13 maart 2011 16:47 uur
Ha Mariel, Ik hoop dat de taart goed gelukt is? Mooi dat je de vijgenjam toch nog gevonden hebt.
Carien Rosenboom 14 maart 2011 16:20 uur
Fijn, al die mooie recepten!
Wij zitten in Spanje en in augustus september haal ik wel 50 kg vijgen van 1 boom!
Daar maak ik dan jam van, die we hier verkopen, en verwerk ze in toetjes en (voor)gerechten. Altijd een succes.
Ook een mooi gerecht: verschillende slasoorten, eigen dressing, verse vijgen en een mooie jamon iberico (gerookte ham van goede kwaliteit) of gorgonzola ipv ham
Okke Amerongen 14 maart 2011 23:17 uur
Ha Carien, Een overdaad van 50 kilo verse vijgen. Ik probeer jaloezie te onderdrukken! Als je een keer een recept met foto hebt voor zo’n voorgerecht of nagerecht laat het dan zeker even weten. Het is een leuke aanvulling voor deze site.
Jan-Willem 28 juni 2011 18:12 uur
Ik zit in de Dordogne en mag hier op een huis passen.
Ik heb zoveel verse vijgen in de boom hangen, dat ik dacht: laat ik daar eens wat mee doen, voordat alle vogels ze opeten. 😉
Alleen ik wil even weten: wat gooi ik van de vijg erin en wat gooi ik weg…
Het steeltje snij ik er wel vanaf, maar die schil laat ik eraan?
Help, Okke!
groet, Jan-Willem
Okke Amerongen 9 juli 2011 13:54 uur
Ja Jan Willem, Je hebt veel geluk. Van echt verse vijgen kun je alles in de taart doen. In Nederland zijn verse vijgen vaak helemaal niet zo vers. Dan is het topje hard en de schil vaak ook. In het ergste geval moet je de verse vijg dan als het ware zelfs pellen… Maar jij kunt gewoon alles gebruiken. Ik hoop dat mijn reactie nog op tijd komt en de vogels je boom niet leeg gehaald hebben 🙂
M.Flikweert 14 augustus 2011 17:28 uur
Van een buurman kreeg ik verse vijgen,met schil dus.
Mijn vraag is hoe kun je deze vijgen drogen zodat ze er net zo uitzien en smaken als vijgen die je in een winkel koopt?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Okke Amerongen 15 augustus 2011 20:23 uur
Hallo M. Flikweert, het is zonde om verse vijgen te drogen tenzij je er echt HEEL VEEL hebt. Verse vijgen zijn een stuk lekkerder dan gedroogde. Probeer ze dus gewoon vers te eten. Ik heb recepten genoeg dus het moet lukken.
w.bakker 22 augustus 2011 13:41 uur
wat is all spice powder, wat zit erin?
De jam met walnotenlikeur heb ik al gemaakt, iemand had de likeur bij een slijter in Haarlem voor me gevonden, hij is heerlijk
Okke Amerongen 23 augustus 2011 18:28 uur
Er zijn heel veel varianten van Allspice powder. Vaak zit er anijs, kruidnagel, kaneel, Sichuan peper en venkel in. Maar er bestaan ook varianten met pimentpoeder, gember etc. Veel succes!
jeanette 4 september 2011 18:41 uur
hoi Okke,
Wij hebben 2 vijgenbomen met heeeeeel veeeeeeeeeeeel vijgen dit jaar. Kan ik deze ook in de koelkast even bewaren en zo ja hoe lang.
Ik wil er jam van gaan maken, ze zijn niet allemaal tegelijk rijp vandaar dat ik de rijpe al pluk en in de koelkast bewaar.
vriendelijke groet, Jeanette
Okke Amerongen 4 september 2011 18:45 uur
Hallo Jeannette, Je kunt vijgen heel slecht bewaren. Ze bederven snel en ook de smaak is snel minder. Het beste is om er snel jam van te maken of ze natuurlijk vers op te eten. Als je heel veel vijgen hebt lukt dat natuurlijk niet. Eigenlijk kun je dus beter om de paar dagen even goed plukken en dan jam maken. Mooi hoor dat de vijgenboom het zo goed doet. Geniet er maar lekker van!
Marcel 10 september 2011 12:25 uur
Wanneer kan je vijgen plukken, en hoe kan ze zien dat ze er klaar voor zijn?
Okke Amerongen 11 september 2011 08:30 uur
Hallo Marcel, Vijgen zijn rijp als ze zacht in de hand voelen en je ze makkelijk kunt plukken. Sommige vijgen krijgen ook kleine barstjes als ze rijp zijn.
Marcel 11 september 2011 13:55 uur
Welke kleur zij ze dan. Nu zijn nog groen
Okke Amerongen 12 september 2011 07:30 uur
Hallo Marcel, Ik kan die vraag niet goed beantwoorden. De kleur van een rijpe vijg verschilt per vijgenras. Vaak worden vijgen mooi paars als ze rijp zijn maar als je een ander (groen) ras hebt dan blijven ze groen ook al zijn ze rijp. Het beste is om er gewoon een te proberen.
angela boslooper 20 september 2011 08:01 uur
goedemorgen
ik zou deze vijgentaart graag met verse vijgen maken.
hoeveel verse vijgen heb ik dan nodig en laat ik ze heel of in kleine stukjes of door de helft.
we hebben zoveel verse vijgen dat ik niet weet wat we er allemaal mee moeten doen.
heb al jam gemaakt, in rode wijn en nu deze taart.
alvast bedankt
angela
Okke Amerongen 23 september 2011 16:29 uur
Hallo Angela, Ik zou dan eerder deze taart eens maken met de vijgenjam. Voor verse vijgen is dit een heerlijke taart: https://www.vijg.nl/recepten/vijgenclafoutis/ Veel succes!
angela boslooper 28 september 2011 07:55 uur
Hallo Okke, Bedankt voor je reactie. Ik heb ondertussen die vijgentaart gemaakt, met jam, hij was heerlijk. Deze ga ik ook proberen. Je moet toch wat doen met al die vijgen. Alhoewel de vogels ze ook lekker vinden.
groetjes
angela
Erna 2 oktober 2011 17:23 uur
Hallo allemaal, heb vandaag de taart gemaakt met verse vijgen. Wel gekookt met marmello,suiker en wat drank bij gedaan haha, had alleen maar amaretto en mai tai cocktail. Op de bodem geschept, en hij is superlekker. Wou wel even vermelden dat de suiker in het verhaaltje van het recept niet vermeld word. Zeker vergeten, maar de kokkereller weet vast wel dat het door de bloem enz. moet.
Groetjes en fijne avond nog, Erna
Okke Amerongen 3 oktober 2011 12:47 uur
Hallo Erna, Mooi dat de taart lekker is geworden! Bedankt voor het doorgeven van het foutje rondom de suiker. Ik heb het aangepast.
Puck 5 oktober 2011 10:44 uur
help… voor ideeen voor de jam.
In onze tuin hebben wij een behoorlijk grote vijgen boom en afgelopen week heb ik tot twee maal toe 2 kg geplukt (ongeveer 20 stuks p.keer). Heel blij met de jam, maar zoek ook wat variatie. Heb nu 12 potten gemaakt, waarvan 6 met citroen en 6 met sinaasappel en gember. Heerlijk… MAAR de boom hangt nog steeds vol en elke dag kan ik er zeker 10 afhalen.
kun je mij nog helpen aan een lekker jam recept?
ik hoor het graag,
groetjes Puck
Okke Amerongen 6 oktober 2011 18:35 uur
Ha Puck, Voor grote hoeveelheden moet je toch echt jam maken. Varianten zijn met kaneel, kardemom, cognac, peper etc. Als je een grote boom hebt waar veel oogst vanaf komt dan is er geen houden aan en moet je bijna wel jam maken. Je kunt ze ook nog op siroop zetten en dan even wecken. Dat is ook een oplossing maar dan heb je wel weer veel potten nodig. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes!
Lisa 6 november 2011 16:02 uur
Bij de meeste Turkse supermarkten kun je ook vijgenjam kopen.
Yvon 12 december 2011 23:36 uur
Hallo allemaal,
veel verwarring over Allspice. Het is in de meeste gevallen helemaal geen mengseltje hoor, maar een gedroogde vrucht die gemalen wordt. Ook piment genoemd (waarvan veel mensen dan weer denken dat dat paprikapoeder is, maar dat klopt dus ook niet). Hieronder 2 verschillende bronnen, er zijn er nog veel meer.
Groetjes! Yvon
Allspice is the dried fruit of the Pimenta dioica plant. The fruit is picked when it is green and unripe and, traditionally, dried in the sun. When dry, the fruits are brown and resemble large brown peppercorns.
Piment wordt ook wel Jamaicaanse peper genoemd. Beide namen verwijzen naar peper maar dat is piment niet. (zie voor meer info: Weetje (ergens hieronder).
De meeste Engels / Fransen sprekenden hebben het over All spice / Toute epice (alle kruiden) en die naam dekt de lading beter.
Yvon 12 december 2011 23:40 uur
http://en.wikipedia.org/wiki/Allspice
http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/piment.htm
Slordig, ik was vergeten de bronnen te noemen. Bij deze.
John 15 februari 2012 18:08 uur
Vijgenjam is vaak heel goed bij Turkse of Marokkaanse supermarkten te krijgen.
Ank 16 februari 2012 23:00 uur
In Frankrijk is vijgenjam in overvloed. Neem altijd een voorraadje mee als ik er ben.
Ga de taart zeker maken.
Annie 4 oktober 2012 16:05 uur
Vijgen / walnoten jam koop ik altijd bij de JUMBO …ik denk dus dat, dat heel goed kan in de vijgen taart…..heel lekker in ’n toetje ook…. kruimel een bastogne koekje in een glas daar wat van die heerlijke jam op joghurt en een toefje slagroom smullen maar
Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:12 uur
Hallo Annie, Dat moet zeker lukken met de vijgen walnoten jam. Jouw bastognekoek toetje lijkt me ook lekker. Bedankt voor de tip!