Vijgenjam met walnotenlikeur

Schaal verse vijgen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 23 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
105 minuten

Ingrediënten

 • circa 2 kilo vijgen
 • 800 gram (gelei)suiker
 • halve citroen
 • 1 klein stengeltje rabarber
 • 1 borrelglas walnotenlikeur

Het is mooi om te zien dat anderen soms ook zo aan het ploeteren zijn in de keuken. Zelf heb ik ook al eerder vijgenjam gemaakt. Waarom het niet op deze site staat? Ik was er gewoon niet tevreden over. Dan is het dubbel zo leuk als je uit het niets een mail van Joris Butter krijgt met zijn vijgenjam experiment. Hij is nu in ieder geval wél tevreden met zijn jam. Een beetje oefenen en wat extra ingrediënten zijn volgens hem de oplossing.

Snijd de vijgen in kleine stukjes en gooi het topje weg. Op deze manier hou je ongeveer 1600 gram fruit over. De vijgen bevatten teveel vocht, anders gezegd de vijgenmoes wint aan smaak door het in te dikken, denk maar aan gedroogde vijgen en vijgenbrood.

Neem 1 kilo van de gesneden vijgen en stop deze bij voorkeur in RVS pan en breng het aan de kook. Laat het circa anderhalf uur zachtjes pruttelen, hoe meer water er verdampt, hoe beter.

Ondertussen kunnen we de smaak verbeteren met enkele ingrediënten. Eerst de zure component, het sap van een halve citroen bijvoegen, dat komt in veel jamrecepten voor. Een andere zuurmaker die mij bevalt is rabarber. In kleine stukjes gesneden geeft dit een fris zuur accent. Een klein stengeltje is al genoeg voor deze hoeveelheid.

Walnoten smaken goed bij vijgen, ze versterken elkaar. Ik heb vaak bij jam dat het me na een paar happen gaat vervelen omdat het zo eendimensionaal zoet is. Door notenlikeur toe te voegen krijgt de vijgenjam wat sterkere tonen en wordt de smaak zo interessanter.

Wanneer het inkoken gedaan is, dan is elk geval de alcohol vervlogen. Als het goed is dan is ook zo’n 200 gram water verdampt. Nu is het tijd om te werken aan de fruitigheid en te zorgen voor stukjes in de confiture. Tegelijk met de geleisuiker de overige vijgen toevoegen en opnieuw aan de kook brengen.

Wanneer je gewone suiker zou gebruiken heb je in theorie voldoende natuurlijke pectine in de vijgen om te geleren. In dat geval zou ik eerst de suiker erbij doen. Vervolgens wachten tot de dikte voldoende is en dan pas de overige vijgen erbij doen. Na deze stap nog vijf minuten zachtjes laten koken en de jam is klaar. Met deze hoeveelheid kun je ongeveer vijf gemiddelde jampotten vullen.

Dit recept en deze lekkere foto heb ik ontvangen via Joris Butter, artiestennaam (Vinexfarmer). Lees op zijn weblog vinexfarmer al zijn pogingen om de ultieme vijgenjam te maken en nog veel meer huis tuin en keuken experimenten. Joris, heel erg bedankt voor je bijdrage en zorg dat we op de hoogte blijven van al je experimenten!

Reacties

 1. Verstraeten 22 augustus 2010 11:18 uur

  Ik vraag mij af of je vijgen ook op brandewijn kunt zetten
  graag reactie.Met vriendelijke groet B. verstraeten
  vebu@zeelandnet.nl

 2. Okke Amerongen 22 augustus 2010 13:12 uur

  Hallo B, Dat moet zeker kunnen. Ik heb nog geen specifiek recept voor vijgenbrandewijn maar heb er al meer vragen over gekregen. Ik heb wel een recept voor kweepeerwodka op mijn site over kweeperen. Dezelfde methode moet je toe kunnen passen voor vijgenbrandewijn. Als je dat gaat doen, laat dan zeker even weten hoe het lukt. Met een paar foto’s erbij kunnen we dan jouw recept voor vijgenbrandewijn op de site plaatsen? Succes in ieder geval!

 3. Maria 13 september 2010 19:10 uur

  Heb ook kilo’s vijgen aan onze boom. (Frankrijk) Net jam gemaakt met 1 dl whisky op een kilo vruchten. Heerlijk! Ga morgen met rabarber proberen!

 4. Jaap Schoen 16 oktober 2010 22:47 uur

  Vijgenjam wordt nogal gauw wee of, als je wilt, flauw van smaak. Een paar ons rode of zwarte bessen per kilo vijgen doet wonderen! En toch blijft het echt naar vijgen smaken.
  Groet,
  Jaap

 5. Gonnie uit Frankrijk 18 oktober 2010 22:31 uur

  Ik voeg aan de vijgenjam pijnboompitten en/of gehakte walnoten en een paar gekneusde kardemonpeulen (1 kardemonpeul op 2 potjes vijgenjam). Heerlijke aparte smaak!

 6. Okke Amerongen 18 oktober 2010 22:35 uur

  Goed idee! De jam heeft gewoon een beetje pit nodig. Kardemon heeft dat zeker. Bedankt voor de tip Gonnie!

 7. Rens 29 oktober 2010 22:17 uur

  Ik kreeg vandaag een pot zelfgemaakte jam van Franse vijgen van iemand-via-via. Weet dus niet hoe de jam smaakt. Ik wil er graag een taart of vergelijkbaar mee maken. Is dit mogelijk en heb je hier een recept voor?

 8. Okke Amerongen 30 oktober 2010 08:03 uur

  Die jam is meestal vrij zoet van smaak. Ik heb een recept voor je https://www.kruisbes.nl/recepten/crostata-van-kruisbessenjam/ dit is een Italiaanse taart die je kunt maken met elke jam die je hebt. Met vijgenjam maak je dan zeker een lekkere én luxe versie!

 9. w.bakker 29 juli 2011 10:12 uur

  moet je de vijgen schillen of niet, in een ander recept hadden ze het over de schil verwijderen.

 10. Okke Amerongen 30 juli 2011 14:50 uur

  Beste W. Bakker, Vijgen hoef je in principe niet te schillen. In Nederland koop je alleen vaak verse vijgen die eigenlijk helemaal niet zo vers zijn. Als de schil droog en stug aanvoelt dan moet je ze wel schillen. Haal het topje eraf en snijd ze kruislings in en pel de schil er voorzichtig af.

 11. w.bakker 3 augustus 2011 18:31 uur

  Bedank voor het antwoord, ik heb mijn eigen vijgenboom en de eerste gaan al kleuren.
  Verser kan ik ze niet krijgen.
  W. Bakker

 12. w.bakker 4 augustus 2011 15:36 uur

  nog even een vraagje, ben bij twee slijterijen geweest, maar ze hadden geen walnotenlikeur.
  waar kan ik dat kopen?

 13. Okke Amerongen 7 augustus 2011 09:01 uur

  Hallo W. Bakker, Hier kun je online Walnotenlikeur bestellen: http://www.de-ooievaar.nl/producten/walnoot-28-walnootlikeur/ Er zijn op internet nog wel een paar leveranciers te vinden. Bij normale slijterijen kan ik het inderdaad ook niet vinden.

 14. Susanne 31 augustus 2011 21:38 uur

  Okke, dank voor de inspiratie. Zojuist kilo’s vijgen meegekregen uit de tuin van een vriend. Geen ervaring met vijgenjam. Voor pruimen- en aardbeienjam gebruik ik vaak zwaar rijpende (om niet te zeggen rottende) vruchten. hoe is dat voor vijgen? En 1,5 uur inkoken, is dat niet heel overdreven/ onnodig/ vitamineverkwistend? Of is het idee van vitamine in jam een rare gedachte? Ik hoor graag!

 15. Okke Amerongen 3 september 2011 21:12 uur

  Hallo Susanne, Ik gebruik zelf nooit rotte vruchten voor jam en zou dat ook voor vijgen niet doen. Ik ben geen voedingsdeskundige maar denk dat na het flink koken van vruchten en het toedienen van suiker de meeste jam niet meer zo gezond is. Het is vooral lekker.

 16. Zoë 4 september 2011 13:23 uur

  Hallo,

  Ik proefde laatst in Frankrijk vijgenjam met walnoten. Deze was eveneens heerlijk bij eendenpaté. Ik krijg nu al terug het water in de mond!

  Groetjes Zoë

 17. Okke Amerongen 4 september 2011 13:34 uur

  Kliknt inderdaad lekker Zoë! Mooie combinatie 🙂

 18. adagonsgoosen 4 oktober 2011 17:30 uur

  dank voor de suggestie (walnotenlikeur) Zelf gemaakt en een beetje zwaar van smaak om zo los. te drinken ,wel lekker bij koffie na het eten.Met een handje gepelde walnoten en een borrelglaasje likeuren nog wat sinasappelrasp en het sap van deze…. heeerlijk! handig met een vijgen en een walnotenboom in de tuin.

 19. Okke Amerongen 4 oktober 2011 22:32 uur

  Hallo Ada, Ideaal als je zowel een vijgenboom als een walnotenboom hebt. Mooi dat je het zo eenvoudig kunt combineren. Sinaasappelrasp is er ook lekker bij, lijkt mij.

 20. Gerda 27 juli 2014 11:13 uur

  Ik heb dit jaar een enorme hoeveelheid vijgen aan mijn boom. heeft iemand ervaring met de combinatie vijgen/amaretto? Vond een recept voor een dessert van ijs, vijgen, amaretto en geroosterde amandelen maar wil nu jam maken.

 21. robert 2 augustus 2014 16:24 uur

  Hoi Gerda, ik gebruik altijd amaretto. Is heerlijk.

 22. Sofie Vanherle 25 augustus 2014 19:52 uur

  Ik heb dit jaar zoveel vijgen… heb er al emmers uitgedeeld en zelf een pot of 25 confituur gemaakt. En er staan er NOG veel op… Ik maakte:
  1) vijgen met peren (1/3 peren, Beurré Hardy die beginnen af te vallen op 2/3 vijgen)
  2) vijgen met sinaasappel (per kilo vijgen 1 sinaasappelmet schil en al + sap van een sinaasappel)
  3) vijgen met citroen en gember (1 citroen per kilo vijgen + 5cm gember)
  4) vijgen met paarse stekelbessen (ongeveer half & half)
  5) vijgen met balsamico azijn
  6) vijgenchutney
  Dit weekend volgt nog “vijgen met rabarber” en dan stop ik ermee denk ik…

 23. Lies 30 augustus 2014 14:50 uur

  Heb bovenstaand recept gemaakt maar ipv rabarber heb ik er per kilo vijgen een wilde perzik in gedaan en de suiker weggelaten. Walnotenlikeur vervangen door hazelnootlikeur en de jam is heerlijk.