Vijgenijs met Pedro Ximénez

Vijgenijs met Pedro Ximénez Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 2 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten

 • 250 milliliter slagroom
 • 250 milliliter volle melk
 • 100 gram gedroogde vijgen
 • 100 milliliter Pedro Ximénez
 • 35 gram suiker

IJs maken is een vrij eenvoudig proces. Je moet er wel rekening mee houden dat het koelen veel tijd kost. Even snel ijs maken zit er dus niet in. Houd dus rekening met een lange bereidingstijd. Dat is het geduld overigens meer dan waard want zelfgemaakt ijs smaakt echt heerlijk!

Meng de vijgen met de Pedro Ximénez en laat ze een nacht wellen in de Pedro Ximénez in een afsluitbaar bakje. Eventueel kun je ze ook wat korter laten wellen (zo’n 4 uur).

Verwarm de melk en de suiker in een pan. Let op dat de melk niet aanbrand. Roer regelmatig tot de suiker volledig opgelost is. Giet de room erdoor en laat het zachtjes koken op een laag vuur. Haal de pan van het vuur af en laat het zo’n 15 minuten afkoelen.

Giet het melk en room mengsel in een blender. Voeg de helft van de vijgen nu toe en meng het geheel tot er een fijn mengsel ontstaat. Alle vijgen zijn nu fijngemalen. Bewaar de overgebleven hoeveelheid vijgen. Giet het mengsel uit de blender of keukenmachine in een afsluitbaar bakje en laat het afkoelen. Het is handig om dit een dag van tevoren te doen. Je kunt dan de dag erop het ijs afmaken.

Doe het melk en roommengsel in de ijsmachine of de Midas ijspan. Als het mengsel bijna bevroren is meng dan de grof gesneden overgebleven vijgen erdoor met eventueel overgebleven Pedro Ximénez uit hetzelfde bakje. Laat het nu mengen en bevriezen totdat het ijs klaar is (reken op nog zo’n 4 uur). Eet smakelijk!

Dit recept en de foto is gemaakt met behulp van ijsmeester Robert Jan Verkade. In het dagelijks leven eigenaar van internetbureau Eend en ook te vinden op Twitter voor vragen over goede websites en lekker ijs.

Reacties

 1. Anneke 23 augustus 2012 18:17 uur

  Dit is echt een recept voor gedroogde vijgen. Maak je het met verse vijgen, dan schil verwijderen en / of meer zoetigheid erbij. Lekker met roomyoghurt met honig en noten.

 2. Okke Amerongen 24 augustus 2012 21:16 uur

  Hallo Anneke, Het klopt dat dit echt bedoeld is voor gedroogde vijgen. De gedroogde vijgen nemen de smaak van Pedro Ximenez mooi op. Gedroogde vijgen zijn ook een stuk zoeter. Als je dit recept met verse vijgen maakt moet de verhouding aangepast worden. Meer zoet is dan in ieder geval nodig voor een lekker ijs. De andere verhoudingen moeten waarschijnlijk ook aangepast worden. Als jij hier succes mee geboekt hebt laat dan zeker even weten hoe je het aangepakt hebt.