Vijgenclafoutis
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
13 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 20 minuten
- Kooktijd:
- 55 minuten
- Aantal personen:
- 8
Ingrediënten
- 8 verse vijgen
- 375 milliliter volle melk
- 250 milliliter slagroom
- 4 flinke eieren
- theelepel vanille-extract
- 125 gram bloem
- 50 gram suiker en een beetje extra
- zout
- 25 gram ongezouten boter
Clafoutis is een lekker zomerse taart gemaakt van eieren, room en melk gebonden met bloem. Daarin leg je het fruit. Traditioneel maak je clafoutis met kersen maar daar gaat deze site niet over. Deze clafoutis is uiteraard gemaakt met vijgen. De vijgenclafoutis ziet er prachtig uit en is een feest om te eten. Lekker in de zomer onder een parasol, voor een picknick of op het terras!
Warm de oven voor op 190 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier. Smeer het papier in met wat boter en bestrooi de bodem met extra suiker zodat overal wat suiker op zit. Meng in een kom met een schenktuit de melk, slagroom, eieren en het vanille-extract. Mix het geheel kort tot alles goed gemengd is.
Pak een aparte kom met schenktuit en zeef hier de bloem in, voeg de suiker en het snufje zout nu toe. Pak een mixer en giet nu langzaam het melk/roommengsel erdoor terwijl je het geheel mixt. Het moet een egaal beslag zijn. Maak je geen zorgen als het veel te dun lijkt. Dat klopt gewoon en komt tijdens het bakken helemaal goed. Het heeft de consistentie van dun pannenkoekenbeslag. Giet dit beslag nu in de vorm.
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Verwijder de topjes van de vijgen en snijd ze in de lengte in 2 delen. Leg ze met de opengesneden kant in het beslag. Doe dit zo voorzichtig mogelijk zodat er geen beslag in de vijgen loopt. Inderdaad op de foto is dit niet bij alle vijgen gelukt maar het is mooier om dat wel te proberen. Veel succes ermee dus;-) Leg een klein stukje boter bovenop de vijgen als ze in het beslag liggen. Bak het geheel nu 50 tot 55 minuten. De clafoutis moet goudbruin aan de bovenkant zijn en smeuïg van binnen maar niet dun. Controleer dit desnoods met een cocktailprikker.
Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi de vijgen direct (nu ze nog warm zijn) met een klein beetje suiker per vijg. Dien de clafoutis warm of op kamertemperatuur op. Schep er gewoon een lepel van op een bord, puntjes ervan snijden hoeft niet. Eet smakelijk!
Reacties
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.
anneke arkema van maison 1800 in Lapradelle-Puilaurens ( Aude, Frankrijk ) 30 augustus 2010 19:14 uur
Mijn vijgen zijn nog lang niet rijp, dus een zomerrecept zit er niet in tenzij ik de vijgen koop, maar dan zijn ze erg duur. Maar als ze klaar zijn voor gebruik, ga ik dit recept vast uitproberen!
rodie 23 oktober 2010 14:50 uur
I.p.v vijgen heb ik gesneden gepocheerde kwee peren gebruikt. (had ik in de vriezer) Wel eerst een laagje van het beslag in de schaal gedaan en 10 min in de oven gezet.
Toen de kweeperen voorzichtig over het beslag verdeeld, met suiker bestrooid en dan de rest van het beslag erop gegoten.
Heerlijk als warm toetje gegeten met lobbig geklopt slagroom.
Okke Amerongen 23 oktober 2010 21:35 uur
Nou klinkt ook niet verkeerd. Ga ik ook een keer proberen!
Yvonne de roode 24 oktober 2010 10:28 uur
\even een reactie op de prijs van vijgen. Bij de groenteboer of supermarkt zijn ze inderdaad erg duur,maar ik koop ze regelmatig per 10 stuks op de markt .
Deze week voor 2,50 de 10. En dat vind ik best te doen.
Okke Amerongen 24 oktober 2010 10:33 uur
Ha Yvonne, dat is een goede prijs! Daar kun je nog wel eens verse vijgen voor kopen! Geniet ervan!
Céline 26 oktober 2010 10:24 uur
De vijgen in mijn tuin in zuid Frankrijk zijn natuurlijk allang op maar misschien voor volgend jaar het volgende recept. Ik maak een clafoutie op de volgende manier: 4 eieren, 450gram kwark, 100 gram suiker 2 zakjes vanillesuiker, 2 tot 3 eetlepels maizena en een snufje zout. Een schuimig mengsel maken van kwark, suiker,eieren en zout, dan gezeefde maizena erbij. Tot slot over de met vijgen belegde schaal gieten. (vijgen eventueel voorweken in wat likeur)en 1 uur in voorverwarmde oven bakken op 170o (hete lucht) of 200o (traditioneel). Vijgen zijn op zich al tamelijk calorierijk en op deze manier heb je een lichtverteerbaar geheel. In de winter gebruik ik pitloze gedroogde pruimen.
Céline 26 oktober 2010 10:32 uur
hier ook mijn recept voor vijgenjam. 1 kilo verse vijgen, geraspte schil van een halve biologische sinaasappel plus het sap van de hele vrucht, sap van halve citroen, eventueel een snufje kaneelpoeder, wat gehakte noten. Als geleermiddel marmello 2 (natuurvoedingswinkel) met 3 ons suiker.
Volg de aanwijzing op de marmelloverpakking. Open potten in koelkast bewaren i.v.m. de weinige suiker
Okke Amerongen 26 oktober 2010 19:49 uur
Goede tip Céline, met kwark maak je de clafoutis zeker lichter!
Catharina 28 januari 2011 17:52 uur
als je gedroogde pruimen kan gebruiken, zou je het dan ook niet met gedroogde vijgen kunnen maken? als je ze ev laat weken in de likeur?
Heeft iemand dat al eens geprobeerd?
Okke Amerongen 29 januari 2011 21:43 uur
Ha Catharina, ik ken dit recept alleen met verse vijgen. Céline gebruikt inderdaad gedroogde pruimen en als dat werkt moet het met gedroogde vijgen ook kunnen. Ik denk dat het wel heel anders zal smaken als met verse vijgen. Laat het zeker even weten of het lekker is geworden!
patrick 2 oktober 2013 12:13 uur
dikke zever, vijgen zijn maar rijp rond september, dus zeker géén zomerrecept
Martha Noens 9 augustus 2014 15:44 uur
geen dikke zever-wij hebben al vanaf 25 juli verse vijgen in de tuin , dus z
eker .wel … zomers recept Lekker recept
HILLY MAESSEN 19 oktober 2014 11:54 uur
WIJ HEBBEN NU NOG VERSE VIJGEN AAN DE STRUIK, DUS GEEN ZEVER, ZE HADDEN OOK AL VROEG IN HET VOORJAAR VRUCHTEN!!