Vijgen met rauwe ham en basilicum

Vijgen met rauwe ham Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 18 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediënten

  • 8 verse vijgen (2 per persoon)
  • 2 ons rauwe ham (type naar keuze)
  • vincotto of balsamicoazijn
  • olijfolie
  • verse basilicum (optioneel)

Verse vijgen zijn van zichzelf al perfect. Het zoute van de rauwe ham versterkt de zoete aromatische smaak van de vijgen. Zo blijft een perfect gerecht over. Niet spectaculair qua bereiding, wel qua smaak, en daar gaat het om. Misschien wel de perfecte bereiding voor verse vijgen... mmm

Was de vijgen voorzichtig. Verwijder het steeltje en het kontje. Snijd ze in de lengte in kwarten. Leg op ieder stukje vijg een blaadje basilicum en omwikkel het met een plakje rauwe ham. Besprenkel het geheel met olijfolie en vincotto of balsamicoazijn. Hoewel dit gerecht eenvoudig te maken is blijft dit een van de lekkerste gerechten op aarde.

Let op dit gerecht is alleen fantastisch als je het met de allerbeste producten maakt.
Echt verse vijgen (probeer er maar eens aan te komen), bij voorkeur uit eigen tuin. Geweldige rauwe ham. Een goede italiaanse prosciutto is natuurlijk klassiek, die kun je in Nederland alleen heel moeilijk kopen. Vaak kun je veel beter gewone hollandse rauwe ham kopen. Van een slager die daar nog zijn best voor doet!

Vincotto is ingekookte druivenmost, dit is dus géén azijn. Er is ook azijn van vincotto waar je dit gerecht ook heel mooi mee kunt maken. Een goede vincotto of balsamicoazijn kun je gewoon niet kopen voor € 2,50.

Met de mooiste kwaliteit producten heb je hier een geweldig gerecht mee. Geniet ervan en eet smakelijk!

Tips:

Vincotto is in Nederland moeilijk te krijgen. Balsamicoazijn is dan een goede vervanger hoewel dit wel een azijn is. De smaak is dan wel anders, maar zeker zo lekker.
Voor rauwe ham kun je allerlei soorten gebruiken, mits je maar echt hele lekkere ham uitkiest.

Deze foto is gemaakt door Avlxyz.

Reacties

  1. pimm van der donk 3 augustus 2010 08:30 uur

    Inderdaad ’n heerlijk recept, we hebben het geprobeerd. Hebben er als extraatje een klein beetje heerlijke honing overheen gedaan.

  2. Okke Amerongen 3 augustus 2010 19:34 uur

    Goede aanvulling. Dat kan zeker lekker zijn!

  3. Renée Middelkoop 11 augustus 2010 23:39 uur

    Dit is een *****-sterren voorgerecht.
    Ik heb de vincotto vervangen door balsamico saus en daar meteen het bord leuk mee opgemaakt.

  4. Piet Bakker 30 augustus 2010 21:01 uur

    mijn eerste eigenvijgen-gerecht, en geslaagd. Volgende week is de volgende lading rijp. Ga ik iets nieuws proberen.

  5. Jacqueline 31 augustus 2010 13:43 uur

    We eten, sinds de komst van onze schoondochter in ons gezin, in het seizoen regelmatig verse vijgen met b.v. serano-ham. We snijden de vijgen in (in vieren), hierin doen we snippers oude, pittige kaas en eroverheen wat druppeltjes balsamicosaus.
    De serano-ham wikkelen we er losjes omheen. Even in een warme oven ca. 180 tot de kaas beetje zachter kijkt. Ook cherry of andere tomaatjes, in vieren ingesneden, samen in de de oven smaakt er goed bij.
    Super lekker en evt. ook afgekoeld te eten. Echt het proberen waard, wij zijn helemaal om voor dit (bij)gerecht.

  6. Okke Amerongen 31 augustus 2010 19:53 uur

    Vijgen zijn lekker met een pittig ingrediënt erbij. Oude pittige kaas is een goede aanvulling. Goede tip, bedankt!

  7. pim 12 september 2010 10:44 uur

    ha okke,

    vanuit kroatie een seintje, altijd goed voor de motivatie om nog meer moois op je site te zetten.

    hier groeien vijgen als “onkruid”, ofwel overal, zonder echte zorg en met ladingen vijgen eraan.
    meestal worden ze geplukt en dan in zon en wind gedroogd, maar geloof me, een paar verse vijgen recht van de boom, heerlijk !!!
    echte gedroogde ham, hier noemen ze dat “prsut”, staat hier op elke feesttafel, en wordt door veel mensen zelf gemaakt.
    pekelen, persen, roken en dan drogen, en na een paar maanden aan de balk heb je een ongelooflijk lekkere ham (hoe langer bewaard hoe lekkerder ie wordt).
    verse basilicum, de paarse, groeit in m’n tuintje, en geurt tegen te klippen op.

    conclusie, ik ga vandaag die drie componenten eens samenbrengen, krijg visite van belze vrienden, en zo’n voorgerechtje is nooit weg.

    bedankt voor je site, een reden voor me om eens te experimenteren met het “onkruid” hier.
    misschien eens doormidden gesneden caramelliseren op een laagje suiker in een beboterde pan, en dan lauwwarm serveren met een bolletje ijs.
    ik hou je op de hoogte.

    groeten uit dalmatie/kroatie, pim

  8. Okke Amerongen 13 september 2010 19:56 uur

    Beste Pim, Bedankt voor je jaloersmakende berichten over overschotten aan verse vijgen. Mocht je een keer een typisch Kroatisch recept met vijgen weten dan hoor ik het graag. Misschien kun je wel een foto maken en dan plaatsen we het mooi met recept op deze site. Ik zoek nog een correspondent in Kroatië 😉 Groet, Okke

  9. Martine van Wingerden 24 september 2010 13:26 uur

    Dit recept heb ik voor mezelf wat aangepast en een paar weken geleden gemaakt. Ik heb de vijgen aan de bovenkant kruislings ingesneden, er zachte geitenkaas vermengd met honing in gedaan, en een pecannoot per vijg op de geitenkaas gelegd. Vervolgens 10 min. in de oven op 18 graden. Heerlijk met vers donker bruin brood en plakjes serranoham.
    Mmmmm het was echt smullen!!

  10. Okke Amerongen 25 september 2010 18:30 uur

    Martine dat klinkt als een echt feestmaal. Heb je er een foto van gemaakt? Het klinkt interessant genoeg om er een apart recept van te maken op vijg.nl!

  11. Corrie van Staalduinen 13 augustus 2011 17:38 uur

    Leuke ideeën zo met de vijgen. Wij hebben ook een hele mooie vijgenboom, hij is nu 5 jaar oud en we plukker er elk jaar gigantisch veel vijgen van en dan probeer je wat recepten uit.
    Wat ik zelf elke dag doe, ik rooster een dikke eigen gesneden bruine boterham en daaarop een paar vijgen, heel simpel, ook lekker met een bord met sla, tomaat, appel tonijn uit blik, vijgen en gebakken aardappeltjes. Ook lekker is gegrilde vis met een saus van in boter gebakken appel, druiven en stukken vijgen en een beeetje honing en gember. Eet smakelijk!

  12. Okke Amerongen 14 augustus 2011 13:34 uur

    Hallo Corrie, Klinkt allemaal heerlijk. Iedere dag met vijgen beginnen…wie wil dat nou niet!

  13. J.Frederiksen 24 augustus 2011 17:16 uur

    Ik heb dit jaar heel veel vijgen aan onze boom.
    Mijn vraag: Onze vijgen zijn droog, moeten ze langer aan de boom blijven hangen en zo ja, wanneer kun je zien of ze goed rijp zijn.

    Hartelijk dank voor een reactie,

    Joke.

  14. marinda 28 augustus 2011 11:53 uur

    heerlijk zo veel vijgen recepten.
    wij hebben al een paar jaar een vijgenboom in onze tuin tegen een warme muur en bezorgd ons elke zomer weer vijgen maar dit jaar spant de kroon. Elke dag halen we er weer verse vijgen af en kunnen ze bijna niet op. Daardoor was ik op zoek naar recepten, deze zien er goed uit, we gaan vandaag nog aan de slag.

  15. Okke Amerongen 3 september 2011 21:07 uur

    Hallo Joke, De vijgen moeten van binnen niet droog zijn maar juist sappig. Als ze van binnen droog zijn maar wel rijp zijn dan moeten ze denk ik juist eerder geplukt worden. De meeste vijgen die rijp zijn voelen zacht in de hand. Sommige vijgenrassen barsten zelfs een klein beetje open als ze rijp zijn.

  16. Okke Amerongen 3 september 2011 21:09 uur

    Graag gedaan Marinda, Laat zeker even weten of de recepten goed lukken. Als je zelf nog recepten hebt mail ze dan ook zeker even!

  17. j.boots 3 november 2011 19:39 uur

    het recept vijgen met rauwe ham en basilicum,wordt 5 min kooktijd aangegeven.
    moeten de vijgen eerst 5 min gekookt worden?

  18. Okke Amerongen 3 november 2011 19:45 uur

    Hallo Joke, De vijgen hoeven niet gekookt te worden. Ik heb de kooktijd verwijderd uit het recept. Bedankt voor de tip.