Vijgen met mascarpone en sinaasappelkaramelsaus

Vijgen met mascarpone en sinaasappelkaramelsaus Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
30 minuten
Aantal personen:
4

Ingrediƫnten

  • 8 verse vijgen
  • 100 gram suiker
  • 250 milliliter slagroom
  • 125 gram mascarpone
  • 2 grote pitloze sinaasappels
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 1,5 theelepel geraspte sinaasappelschil

Zoete vijgen met sinaasappelkaramelsaus combineren perfect met de romige mascarpone. Dit stevige nagerecht zet je zo op tafel. Doordat je de saus van te voren klaar kunt maken, kun je alles goed voorbereiden. Handig als er eters komen om van die lekker vijgen te proeven. Dit gerecht is een feest om te zien en vooral om op te eten!

Was de vijgen voorzichtig en snijd ze in de lengte door de midden. Rasp de sinaasappelschil tot je 1,5 theelepel schil hebt. Leg de vijgen in een schaal met de opengesneden kant naar boven. Schil de sinaasappels nu dik zodat je op het vruchtvlees zit en de hele sinaasappel rondom alleen nog maar vruchtvlees toont. Snijd met een scherp mes de partjes eruit zodat alleen het vruchtvlees overblijft. Leg dit even apart om straks te gebruiken voor het garneren.

Verdeel de suiker egaal over de bodem van een koekenpan. Verwarm op half vuur de suiker zonder te roeren. Schud de pan af en toe door tot de suiker een goud bruine kleur heeft. Let erop dat de karamel niet te donker word. Dan is de smaak bitter en niet lekker.

Giet nu de slagroom erbij. Het borrelt flink! Klop met een garde de suiker erdoor totdat er geen klontjes meer zijn. Kook dit goed in (zeker 5 minuten) totdat de saus dik is. Roer nu de geraspte sinaasappelschil erdoor. Giet het geheel in een maatbeker om iets af te koelen. Roer nu het vanille-extract erdoor. Deze saus kun je warm opdienen maar is ook op kamertemperatuur heerlijk. Wanneer je de saus eerder hebt gemaakt ter voorbereiding kun je hem vanuit de koelkast weer opwarmen.

Leg de vijgen mooi op een schaal of leg 4 vijgenhelften op ieder bord. Giet de saus er mooi overheen. Leg op iedere halve vijg een theelepel mascarpone. Door met 2 theelepel tegen elkaar in te scheppen kun je een mooi gevormd lepeltje mascarpone vormen. Leg om de vijgen heen partjes sinaasappelvruchtvlees. Het feestmaal is klaar. Eet smakelijk!

Reacties

  1. Elly Oostrum 26 september 2010 18:58 uur

    Een heerlijke combinatie. Stevig kun je het wel noemen, maar zo lekker. Vooral de sinaasappelkaramelsaus was een topper. De saus heb ik inderdaad van te voren gemaakt, dan is het gerecht heel snel klaar.

  2. Elselijn 7 oktober 2010 15:37 uur

    Ik ben zo benieuwd naar de vijgen met caramelsaus! Maar… bij het lezen van het recept is het mij niet duidelijk wanneer de sinaasappelrasp erbij moet???
    Kan iemand het mij vertellen? Ik zou het morgen al willen maken…
    Bedankt!

  3. Okke Amerongen 7 oktober 2010 23:40 uur

    Beste Elselijn, Je hebt helemaal gelijk. Ik had niet duidelijk in het recept gezet wanneer de geraspte sinaasappelschil erdoor moet. Ik heb het aan het recept toegevoegd dus nu moet het je lukken. Je kunt dus gewoon het recept morgen lekker klaar maken. Laat zeker even weten of het allemaal gelukt is. En voor morgen alvast Eet smakelijk! Groet, Okke