Vijgen en olijventapenade

Vijgen met olijventapenade Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 9 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
5 minuten
Aantal personen:
6

Ingrediënten

  • 250 gram gedroogde vijgen
  • 120 milliliter water
  • 250 gram kalamata olijven
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel gehakte verse thijm

Een tapenade bestaat meestal uit olijven, kappertjes en ansjovis. Tegenwoordig zijn tapenades er in alle soorten en smaken en daar sluit ik me graag bij aan. Deze vijgentapenade is een lekkere combinatie van zout met zoet. Eens een keer wat anders voor bij de borrel dus!

Doe de vijgen in de keukenmachine en hak ze tot ze fijn zijn. Voeg water toe en mix tot er een lekkere pasta van vijgen ontstaat.

Voeg nu de olijven toe en maal het opnieuw tot een smeuige pasta. Voeg nu de olijfolie, de balsamicoazijn en de verse tijm toe en meng het nog even goed. Dien deze tapenade op met geroosterd brood, stokbrood of crackers.

Tips:

De tapenade is lekkerder als de smaken de tijd hebben om op elkaar in te werken. Probeer daarom de tapenade van te voren te maken.
Kalamata olijven kunnen door andere smaakvolle donkere olijven vervangen worden.

Deze foto en dit recept is gemaakt door Elena

Reacties

  1. Cynthia Vermeer 24 juni 2010 20:58 uur

    Lekker en makkelijk recept. Vreemde combinatie maar hij werkt goed!

  2. Renée Middelkoop 14 augustus 2010 14:26 uur

    Een heerlijke tapenade.
    Ik heb een deel van de vijgen substantie ingevroren zodat ik het van de winter nog eens kan maken.

  3. Fresia Lunenburg 17 augustus 2010 12:23 uur

    Lijkt me heerlijk! Een vraagje; moet je de vijgen schillen? Of is dit een hele rare vraag……

  4. Okke Amerongen 17 augustus 2010 23:54 uur

    Je hoeft gedroogde vijgen nooit te schillen. Soms moet je verse vijgen wel schillen, als ze eigenlijk niet meer zo vers zijn. De schil is dan taai en dat is niet lekker. Voor dit recept heb je gedroogde vijgen nodig en hoef je dus niet te schillen. Succes met het recept en laat zeker even weten hoe het gelukt is.

  5. wendy visser 23 augustus 2011 17:05 uur

    Kan dit ook gedaan worden met verse vijgen? Zo ja, hoe liggen de verhoudingen dan met de overige ingredienten? Denk dat je een puurdere smaak hierdoor krijgt!

  6. Okke Amerongen 23 augustus 2011 18:33 uur

    Hallo Wendy, Ik zou het niet doen. Verse vijgen hebben een fijne smaak. Olijven hebben een vrij sterke en stevige smaak. De smaak van de vijg valt dan weg. Ik denk dat de tapenade verder ook vrij nat kan worden als je verse vijgen gebruikt maar dat is een kwestie van proberen. Veel succes!

  7. Ans 2 november 2011 14:14 uur

    lijkt me en prima combinatie ga het zeker een keer proberen

  8. W.N.Hoornweg 2 november 2012 17:24 uur

    Een heerlijke Tapenade. Alleen staat er in het recept niet bij wanneer je de balsamicoazijn moet toevoegen. Moet dat wel of niet. Ik heb het aan het eind toegevoegd en het smaakt goed

  9. Okke Amerongen 6 november 2012 22:05 uur

    Hallo W.N. Hoornweg, De balsamicoazijn kun je inderdaad aan het einde toevoegen. Het stond inderdaad niet in het recept maar door jouw tip nu wel. Bedankt voor de hulp!