Tutti Frutti met vijgen
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
27 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 10 minuten
- Kooktijd:
- 30 minuten
- Aantal personen:
- 8
Ingrediënten
- 300 gram tutti frutti
- 200 gram gedroogde vijgen
- 750 milliliter troebele appelsap
- pijpje kaneel
Tutti Frutti is een wat ouderwets gerecht van gedroogde vruchten zoals abrikozen, peren, appels, pruimen. Voeg hier gedroogde vijgen aan toe en je maakt dit toch al luxe gerecht nog luxer. Dit is zo weinig werk om te maken dat het een raadsel is waarom je het eigenlijk niet vaker maakt?! Aan de slag dus om de lekkerste tutti frutti te maken.
Laat de tutti frutti en de gedroogde vijgen in een afgesloten bak een nacht in de koelkast wellen in de appelsap. Breng de gewelde vruchten samen met de appelsap en het pijpje kaneel aan de kook. Laat het op laag vuur een half uur doorkoken met de deksel op de pan. De vruchten zijn nu al heel lekker en kunnen zo al gegeten worden.
Jij wilt natuurlijk nog veel lekkerdere tutti frutti. Laat hiervoor de vruchten met het sap afkoelen. Laat ze nog een nacht in de koelkast in een afgesloten bak staan. De vruchten worden nu nog sappiger en zuigen zich verder vol met de appelsap en het kaneelaroma. De volgende dag heb je echt een GEWELDIGE tutti frutti.
Geef deze tutti frutti in plaats van appelmoes bij de warme maaltijd. Als nagerecht zonder enige andere toevoeging is dit al geweldig. Met rijstpudding, griesmeelpudding echte vanillevla, ijs (ik kan nog een uur doorgaan…) is dit nog weer lekkerder.
Tips:
Tutti frutti én goede gedroogde vijgen koop je het beste bij de notenkraam op de markt.
Varieer eens met de kruiden en voeg in plaats van kaneel een keer kardemom, pimentkorrels, gember of een ander kruid met een stevig aroma toe. Uiteraard niet al deze kruiden tegelijk.
Henriette gaf ook nog een goede tip. Voeg na het koken 2 eetlepels oranjebloesemwater toe.
Vervang de appelsap een keer door een fles droge witte wijn. Ook heerlijk!
Laatste waarschuwing: gebruik NOOIT appelsap van appelconcentraat zoals Goudappeltje. Dit smaakt naar beurse appel. Bah!
Reacties
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.
paula 2 december 2010 22:40 uur
Ik ben aan het smullen! umummmmmmmmm
Okke Amerongen 5 december 2010 13:30 uur
Mooi om te horen Paula. Ik ben er ook heel enthousiast over!
miep 6 december 2010 19:16 uur
Lijkt me heerlijk, en nog een beter resultaat is bio en ongezwafelde vruchten…
Ik ga het uit proberen met de kerst….dank je….
Okke Amerongen 6 december 2010 22:58 uur
Goede tip Miep! Ik heb wel eens ongezwafelde abrikozen geproefd en die waren inderdaad veel lekkerder. Ze waren wel behoorlijk donkerbruin maar echt veel lekkerder!
Henriette Vinkenvleugel 10 december 2010 21:17 uur
Okke, ik heb de tutti frutti gemaakt en er na het koken, van het vuur af, nog 2 eetlepels orangebloesemwater aan toegevoegd. Erg Lekker
Okke Amerongen 11 december 2010 08:52 uur
Hallo Henriette, Dat lijkt me inderdaad een hele lekkere aanvulling! Ik heb het ook even in het recept zelf onder tips toegevoegd. Dan zien mensen het ook als ze de reacties niet lezen. Bedankt!
Rodie 31 december 2010 15:43 uur
Een heerlijk recept, ik heb het vanmorgen gekookt en zoals je zei Okke, het smaakte al heerlijk. En dat zonder toevoeging van suiker.
Ik laat het nog een nachtje in de appelsap staan dan kan de visite morgen ook smullen. P.S Waar kan ik orangebloesemwater kopen?
Een goed uiteinde iedereen en een gezond 2011. Dat we nog veel recepten van Okke mogen klaar maken. Okke bedankt voor de heerlijke recepten.
Okke Amerongen 15 januari 2011 16:48 uur
Bedankt Rodie, De beste wensen voor 2011! Oranjebloesemwater is te koop bij Turkse of Marokkaanse winkels.
B.unuvar 28 januari 2011 07:13 uur
Dag allemaal.
Een simpel receptje voor de liefhebber.
Pak een paar lekkere zachte gedroogde vijgen.
Snij ze in kleine mini blokjes.
Kleinbeetje olijfolie in de pan. Verwarm de vijgen in de pan. Niet te lang maar wel goed warm laten woorden. E voila Klaar is kees.
Dit kun je daarna smorgens op n lekker stukje stokbrood bij de ontbijt opeten.
Let Op dat je je mond niet verbrandt. Houdt de warmte namelijk behoorlijk lang vast
Wordt in turkije vaker gedaan in de regio Adana. Is echt super lekker en gezond.
gr
anneke 16 december 2011 12:57 uur
recept is helemaal geweldig,erg lekker!!
ik heb als extra nog 1 zakje vanillesuiker toegevoegd
doe ik ook bij stoofpeertjes en pannekoeken cake,ach eigenlijk doe ik het overal wel bij !!
Okke Amerongen 16 december 2011 16:38 uur
Hallo Anneke, Alles met vanillesuiker dus 🙂 Bij stoofpeertjes doe ik meestal kaneel en soms ook kardemom. Ook heel lekker!
Marinette 20 december 2011 20:01 uur
Hallo,
Die Tutti Frutti ga ik ook eens maken,lijk me lekker.en dan een beetje oranjebloesem erbij,samen met pannenkoeken moet heerlijk zijn.
Ik wens je ook een zalig kerstfeest en een gelukkig en gezond 2012
Marinette
Okke Amerongen 20 december 2011 20:39 uur
Hallo Marinette, Tutti frutti met pannenkoeken heb ik nog niet eerder gemaakt maar het lijkt me wel lekker. Oranjebloesem is ook een mooie toevoeging. Voor jou ook een fijne kerst en een heel goed 2012!
Hannie 20 december 2011 21:50 uur
Moet ik verse gember gebruiken of bolletjes op siroop?
Leuke tips om deze Kerst eens anders die heerlijke tutti frutti klaar te maken!!
Fijne feestdagen toegewenst!!
Okke Amerongen 20 december 2011 22:11 uur
Hallo Hannie, Je kunt het beste verse gember gebruiken. Snijd er een paar dunne plakjes vanaf en laat ze de nacht meetrekken in de koelkast. Daarna kook je ze ook mee en na het koken verwijder je de stukjes. Ze zijn niet lekker om op te dienen. Voor jou ook fijne feestdagen en een heel goed 2012!
Nelleke 25 december 2011 13:07 uur
Heb net het oorspronkelijke recept afgemaakt voor straks bij het kerstdiner. Het smaakt al heerlijk, Ik laat het zoveel mogelijk afkoelen. Lauw en dan lekker bij de andere gerechtjes en/of bij de ijstaart.
Ga zeker de andere ideetjes ook nog eens proberen.
Nelleke 25 december 2011 13:12 uur
Vergeet je nog heel fijne kerstdagen en een gezond 2012 toe te wensen.
Okke Amerongen 25 december 2011 15:19 uur
Hallo Nelleke, Bij een ijstaart is ook een heerlijk idee. Voor straks alvast eet smakelijk en voor jou ook nog fijne kerstdagen en een heel goed 2012!
connie 21 januari 2012 01:30 uur
Hallo Okke,
Ik heb de tutti fruti germaakt met witte wijn. De 2 eters die ik het geserveerd heb
waren unaniem: dit was de lekkerste tutti fruti ever! Veel dank dus voor je recept.
Kijk uit naar de volgende.
Hartelijke groet,
Connie
Okke Amerongen 22 januari 2012 13:59 uur
Hallo Connie, Geweldig om te horen dat het zo lekker was! Ik ga mijn best doen om nog meer lekkere recepten erop te zetten.
Nico 29 juli 2012 23:11 uur
Heerlijk recept die Tutti Frutti. Ik heb er voor het koken nog 2 eetlepels biologische bloemenhoning (AH) toegevoegd. Met groot succes voor de smaak!
Okke Amerongen 6 augustus 2012 22:35 uur
Hallo Nico, Met honing zal dit recept inderdaad ook heerlijk zijn. Bedankt voor deze lekker tip!
henny 26 oktober 2012 12:05 uur
ik heb een vraag kan je vijgen ook drogen ,en hoe ?????
Okke Amerongen 6 november 2012 22:02 uur
Hallo Henny, Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik verwacht dat je vijgen gewoon in de oven moet kunnen drogen. Op een rooster op 70 graden en dan goed in de gaten houden of ze niet te droog worden. Veel succes en laat zeker even weten of het gelukt is.
Annelies 22 december 2013 00:20 uur
Voeg aan de appelsap een scheut calvados toe, dat geeft net wat meer diepte aan de tutti frutti.
Geweldig recept!
Maaike 18 september 2014 23:15 uur
Lijkt me heerlijk! Kun je in plaats van appelsap ook gewoon water gebruiken?
Okke Amerongen 19 september 2014 07:14 uur
Hallo Maaike, Je kunt hiervoor ook water gebruiken maar dat is echt minder lekker.