Salade van gebakken vijgen met spek

Salade van gebakken vijgen met spek Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 3 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
2-4

Ingrediënten

  • 2 verse vijgen per persoon
  • krop botersla of andere neutrale sla
  • dik gesneden spek
  • olijfolie
  • azijn
  • grove mosterd
  • honing
  • peper
  • zout

Superproducten kun je vaak het beste vrij minimaal bereiden. Eigenlijk net als een echt goede zanger of zangeres niet een enorm begeleidingsorkest nodig heeft om te schitteren. Voor de vijg is dit zeker het geval. Zo'n supervrucht heeft niet meer nodig dan een sterke begeleiding: frisse sla met zoute spek. Lekker!

Vraag een goede slager om spek iets dikker dan normaal te snijden. Beter nog: vertel je slager wat je gaat maken. Daar krijg je de leukste gesprekken van. Ik zoek een spek om dikke plakjes uit te bakken en bovenop een frisse salade met verse vijgen te leggen. Een goede slager waardeert dit zeker en komt met het beste advies. Zo krijg je het lekkerste vlees, precies bij jouw gerecht.

Bak de plakken spek rustig uit totdat ze mooi krokant zijn. Leg ze even op een keukenpapiertje om het vet af te deppen. Is wat vetter eten niet jouw zorg? Mooi, dan is het recept weer anders. Neem dan iets stevigere sla en roer dit heel kort door de pan met het uitgebakken spekvet. Vinaigrette is dan niet meer nodig. Een beetje azijn is nog steeds lekker. De rest van het recept blijft dan hetzelfde. Terug naar het officiële recept.

Was de sla en haal de nerven eruit. Laat de sla uitlekken in een vergiet. Het beste is om de sla in een slacentrifuge te drogen. De dressing blijft er dan beter op zitten en de salade is dan gewoon lekkerder.

Klop in een kom een vinaigrette van olijfolie, azijn, honing, mosterd, peper en zout. Begin met een flinke hoeveelheid olie, voeg dan ongeveer 1/3 azijn toe, een theelepel honing en een theelepel grove mosterd. Klop het goed door en begin met proeven. De vinaigrette is bewust losjes opgeschreven. Er is veel verschil in azijnsmaak, zuur en vooral persoonlijke smaak. Goede vinaigrette krijg je allen door goed te proeven. Wanneer is het dan goed? Als jij het lekker vind. Laat de vinaigrette even staan in een aparte kom.

Snijd de vijgen in de lengte door de midden. Bak in een droge pan de vijgen kort met de opengesneden kant naar beneden totdat ze mooi bruin zijn. De vijgen zijn nu gekarameliseerd. Meng nu pas de vinaigrette door de sla. Leg de spek erop en de vijgen. Nu weet je weer waarom verse vijgen zo lekker zijn. Eet smakelijk!

Reacties

  1. Anna 26 augustus 2011 06:47 uur

    Een heel verrassend resultaat. Erg lekker.
    Ook geschikt als maaltijd.

  2. Okke Amerongen 3 september 2011 21:07 uur

    Hallo Anna, Mooi dat het lekker was. Ik heb dit recept ook wel eens als maaltijdsalade gegeten. Zeker als je een flinke oogst hebt is dat een aanrader. Anders kom je er nooit vanaf 🙂

  3. Marlon 2 augustus 2014 22:18 uur

    Superlekker, de vijgen worden zoeter door het bakken….mmm