Gestoofde honingvijgen met gorgonzola op toast

Gestoofde honingvijgen met gorgonzola op toast Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 6 reacties

Voorbereidingstijd:
5 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
10

Ingrediënten:

  • 20 verse net rijpe vijgen
  • 1 fles eenvoudige (merlot) rode wijn
  • 2 flinke eetlepels honing
  • 2 takjes tijm

Verse vijgen gestoofd in stevige rode wijn. De rode wijn geeft het zoet van de vijgen een extra dimensie. Lekker bij after dinner kaas met zachte witschimmel en/of blauwschimmelkazen en notenbrood maar ook lekker bij gestoofd varkensvlees met gekookte pastinaken. Mmmm!

Leg de vijgen in een kookpan. Giet er zoveel wijn op dat ze net onder staan. Lepel de honing erop en leg de tijm erbij in. Leg een stuk bakpapier op de vijgen om ze onder de wijn te houden.

Breng de vijgen langzaam tegen de kook aan en laat ze ca 10 minuten zachtjes sudderen. Voel of de vijgen zacht zijn en neem de pan van het vuur. Doe ze voorzichtig over in een met soda schoongespoelde pot en laat ze afkoelen. Bewaar de vijgen in de koelkast en serveer ze op kamertemperatuur.

Deze mooie foto heb ik gekregen van ZTRDG. Neem voor meer lekkere recepten eens een kijkje bij ZTRDG.

Reacties

  1. Anna Pellikaan 4 december 2010 20:04 uur

    Hoelang blijven de vijgen in de pot in de koelkast goed?

  2. Okke Amerongen 5 december 2010 13:32 uur

    Anna, ik zou de vijgen binnen een 2-4 weken op proberen te eten. Dat is vast geen probleem want ze zijn heerlijk!

  3. karlijn 25 juli 2011 19:48 uur

    het recept klinkt bij ons als muziek in de oren, maar voor we het gaan maken vroegen wij ons af of de schil van de vijgen afgehaald moet worden??

  4. Okke Amerongen 26 juli 2011 08:58 uur

    Hallo Karlijn, Vijgen kun je in principe gewoon met schil eten. Soms koop je alleen verse vijgen die eigenlijk niet zo vers zijn. Dan zou ik ze wel even schillen. Het steeltje verwijder je met een mesje en je snijd de vijg kruislings in (niet te diep snijden). Dan pel je als het ware de schil eraf. Eet smakelijk!

  5. petra 11 augustus 2011 17:18 uur

    Net het recept gemaakt en ik denk dat er niets in een potje in de koelkast terecht komt………wat heerlijk, om zo uit de pan op te eten!

  6. Okke Amerongen 13 augustus 2011 07:52 uur

    🙂 Mooi Petra, als iets lekker is lukt het mij ook nooit om wat te bewaren!