Gekaramelliseerde vijgen met yoghurt
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
5 reacties
- Voorbereidingstijd:
- 5 minuten
- Kooktijd:
- 5 minuten
- Aantal personen:
- 4
Ingrediënten
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 200 gram dikke Griekse yoghurt
- 2 eetlepels honing
- 6 rijpe vijgen
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel basterd suiker
Vijgen zijn zo ontzettend lekker dat een eenvoudige bereiding vaak het beste is. Daar is dit recept een perfect voorbeeld van. Lekkere ingrediënten zonder veel poespas klaar maken. Dit recept is eigenlijk een nagerecht voor 4 personen. Ik at het als ontbijt op bed een dubbele portie dus! Heerlijk :-)
Plet met iets zwaars de peperkorrels en zeef ze even zodat het fijne gruis weg is. Bewaar de overgebleven grove peperkorrels. Meng de honing en de Griekse yoghurt goed. Snijd de vijgen door de midden en bestrooi de opengesneden kant met suiker.
Smelt de boter in een koekenpan en laat de vijgen een minuut of 2 karamelliseren. Leg 3 halve vijgen op een bordje en doe er een flinke lepel yoghurt bij en bestrooi met de grove peperkorrels. Eet smakelijk!
Bron: Dit recept is van de BBC
Reacties
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.
jeannette de roeper 26 augustus 2011 14:04 uur
ik maak een chocolade mousse en op de bodem van de schaal leg ik partjes rijpe vijg, met wat whiskey. daarbovenop de chocolade mousse, die is gemaakt van pure chocolade zonder toevoeging van suiker.
Okke Amerongen 3 september 2011 21:08 uur
Klinkt heerlijk Jeannette, vijgen combineren goed met chocolade!
bart 19 september 2013 17:12 uur
hallo Okke, mooi recept!
Ik heb gisteren zes rijpe vijgen uit de tuin ontvangen, en heb eens zitten googelen, naar recepten.
Ik hink op 2 benen,dwz 2 receptennl, een taartje hartig, vijg met roquefort, ala tart tatin, en een toetje zoet, dat wordt een trifle!
heb eerst de vijgen in een siroop van port agavesiroop en wat rietsuiker, getrokken met wat citroensap, kaneel, paar drops tabasco, en een theelepel mandarijn siroop, zachtjes de vijgen laten sucken , op matige temperatuur. vijgen eruit, na zo,n 10 minuten , en de siroop iets in laten koken zonder aan de kook te brengen. Dit heb ik laten afkoelen , de vijgen teruggelegd , en een nacht laten staan, om te absorberen.
Vanavond ga beiden proberen.
Ik bereid de bladerdeeg apart vooraf, en dan pas de vijg met een deel van de siroop erop, en gekruimeld roquefort, weet niet of t werkt, maar hoop zo niet te kleffe taart te krijgen.
Het toetje, 2 plakken gewone boeren botercake, in een diep schaaltje, siroop aanvullen, lekker veel, maak een soort fluffy yoghurt, door 1 deel griekse yoghurt te mengen met 1 deel geklopte slagroom, even doorspateln, dan over de cake verdelen, dan 2 vijgen gehalveerd boven op en wat extar siroop, en geraspte pure chocolade als topping.
O ja, heb stemgember toegevoegd aan de siroop, dus gewoon mee trekken met het ïnkoken”!
ben benieuwd hoe ik slaap vanavond.
groetje bart..
Okke Amerongen 22 september 2013 19:07 uur
Hallo Bart, Je bent flink aan het koken geslagen met de verse vijgen. Erg leuk om te lezen. Ik hoop dat het allemaal lekker was.
bart 22 september 2013 22:24 uur
hallo Okke, ja t was raak geschoten, met beide recepten.
het zurige bij de triffle, als compensatie van de zoetigheid van port, gember was een goede toevoeging voor de smaak!
De bladerdeeg roq taart was erg smakelijk, dont over do it met de kaas, ik zat goed, en het bladerdeeg apart bakken is veel veiliger voor het eindresultaat. tussendoor steeds laten afkoelen, dat si volgens mij de crux!
groetje bart,
en ja ik ken de verse vijgen uit turkije, met de dauw erop, als je in een pension komt, of hotel, is dat een welkomstgeschenk als je net je koffers neer hebt geplant, en eigenliojk alleen effe aan tukken denkt, en een frisse douche!