Geitenkaas-tijmbrood met appel en vijgen

Geitenkaas-tijmbrood met appel en vijgen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 1 reactie

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
35 minuten
Aantal personen:
8

Ingrediënten voor het deeg:

  • 330 g tarwemeel voor boerenbrood
  • 200 ml hand warm water
  • 3 g droge gist
  • 1 el boter
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 vers (zachtbrokkelig) geitenkaasje (ca. 75 g)
  • 1 zoete handappel
  • 2 verse vijgen
  • 2 el honing
  • 3 takjes tijm

ZTRDG heeft een site bomvol lekkere adresjes en heel veel goede recepten. Het meest jaloers ben ik op die mooie foto's! Ik ben dus superblij dat ze mij dit lekkere recept gestuurd hebben. Zo promoten we samen de vijg en ik natuurlijk een beetje ZTRDG.

Meng het meel met het water, gist, boter, zout en suiker tot een goed gemengd deeg. Kneed het deeg vervolgens zeker 10 minuten intensief door voor een goede glutenvorming. Laat het deeg in een diepe kom met een vochtige doek erover in een lauwe oven (50 ºC) 40 minuten rijzen.

Brokkel de kaas in stukjes, snijd de appel en vijg in stukjes en ris de blaadjes van de tijm. Meng de appel, kaas, vijgen en tijm. Druk het deeg tot een vrij platte ronde schijf. Verdeel het mengsel over het deeg (laat de randen vrij) en schep/knijp de honing erover. Vouw en druk het deeg vanaf de randen een aantal malen naar het midden zodat er een grove vloerbrood vorm ontstaat.

Leg het brood op een bakplaat en besproei het licht met water. Laat het deeg nog 30 minuten in de lauwe oven rijzen.

Neem het brood uit de oven en verwarm de oven naar 200 ºC. Bestrooi de bovenkant van het brood met bloem en bak het brood in ca 35 minuten in het midden van de oven gaar (het brood klinkt hol als het gaar is). Laat het brood goed afkoelen voor het gesneden wordt.

Deze mooie foto heb ik gekregen van ZTRDG. Neem voor meer lekkere recepten eens een kijkje bij ZTRDG.

Reacties

  1. Frederique 3 oktober 2010 22:20 uur

    Hoi Okke,

    Oefening baart kunst. En vandaag was het duidelijk oefenen. Waldkornmix, verse (harde) geitenkaas, 3 vijgen, 1 appel en rozemarijn (want de tijm was op). Wat een lekker combinatie is dat zeg! Zojuist het brood gebakken. Voor de eerste keer niet in de broodmachine maar in de AGA, en het brood ziet er prachtig uit. De vulling is er aan de zijkant een beetje uitgelopen, dus kon ik lekker proeven. Bleek dat ik de honing ben vergeten, maar die sprenkelen we er bij het eten wel overheen.

    Over 3 weken komt een professionele fotograaf bij ons eten. Dan ga ik een nieuw vijgenbrood bakken, met honing en tijm, en dan wordt het helemaal Kunst.

    die foto volgt 😉