Cupcakes met vijgen

Cupcake met vijgen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 10 reacties

Voorbereidingstijd:
10 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Aantal personen:
12

Ingrediënten

  • 6 verse vijgen
  • 110 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 110 gram basterdsuiker
  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract of zakje vanillesuiker
  • 1 à 2 eetlepels melk
  • 250 milliliter slagroom
  • paar lepels gewone suiker

Op internet worden er hele oorlogen uitgevochten over het verschil tussen een cupcake en een muffin. De korte samenvatting: een cupcake is een licht cakeje mét versiering. Een muffin is een zwaarder cakeje zónder versiering. Een muffin is meer geschikt als stevig tussendoortje of als ontbijt. Een cupcake is een dessert. Ach ja... je zult er maar druk mee zijn. Dit is in ieder geval een heerlijke cupcake met verse vijg.

Warm de oven voor op 180 graden. Pak een muffinblik waar 12 muffins in kunnen en doe hier de papieren vormpjes in.

Klop de boter en de basterdsuiker tot er een romig mengsel ontstaat. Klop de eieren in een aparte kom. Klop nu beetje bij beetje de eieren erdoor. Roer het vanilleextract door het mengsel. Roer met een grote lepel het zelfrijzend bakmeel erdoor. Het geheel moet nu een lekker cakebeslag zijn. Roer als het te dik is, een klein scheutje melk erdoor.

Doe het mengsel in de papieren vormpjes totdat ze halfvol zijn. Let op het heet niet voor niets zelfrijzend bakmeel. Ze hoeven dus echt maar halfvol!

Bak de cakejes 10-15 minuten totdat ze mooi bruin zijn aan de bovenkant. Prik met een sateprikker in een van de cakejes. Als de sateprikker er schoon uit komt, zijn de cupcakes goed. Laat de cakejes 10 minuten afkoelen. Haal ze dan uit het muffinblik en zet ze op een rooster zodat ze helemaal goed af kunnen koelen.

Klop de slagroom met een paar lepels suiker (niet te veel). De slagroom moet romig blijven en niet hard. Lobbig (lekker woord!) moet het worden. Als je de cupcakes gaat opdienen, lepel er dan een laag lobbige (mmm) slagroom overheen en leg er een halve verse vijg bovenop. Eet smakelijk!

Tips:

Cupcakes zijn goed voor te bereiden. Maak ze pas af met room voordat je ze gaat opdienen.

Deze foto is gemaakt door Emilie volgens mij een enthousiaste veganist maar daar zal je in dit recept geen last van hebben 😉

Reacties

  1. els rijken 1 september 2010 18:30 uur

    Ik heb nu een goede oogst van mijn boompje: een stuk of 12! Daar wil ik graag cupcakes mee maken, maar…..moet ik de vijgen schillen of alleen wassen? Groet, Els

  2. Okke Amerongen 2 september 2010 20:20 uur

    Hallo Els, Verse vijgen hoef je alleen maar te wassen. Als je in de winkel verse vijgen koopt zijn ze soms toch al een stuk minder vers. Dan kun je ze beter schillen door de vijgen in kwarten te snijden en de schil eraf te pellen. Succes! Okke

  3. Frank Houweling 5 september 2010 08:39 uur

    En ik maar denken dat ik muffins at! Een beetje vreemde combinatie, zou er zelf niet zo snel op gekomen zijn. Is het proberen wel eens waard! Nu moeten mijn vijgen nog rijp worden!

  4. Okke Amerongen 5 september 2010 10:56 uur

    Met dit weer kan het nog wel lukken met die rijpe vijgen. Anders kun je altijd nog overstappen op Vijgen en bier😉

  5. esther 12 september 2011 18:31 uur

    hi okke, ben toevallig op je site terecht gekomen omdat ik een recept van cupcakes met vijgen zocht. mijn idee was om het bij het ontbijt te serveren maar als ik jou berichtjes zo lees kan ik beter een muffin maken ……. mijn vraag, heb jij voor mij een recept van een muffin met vijgen ??

    alvast bedankt voor je reactie, groeten Esther

  6. Okke Amerongen 14 september 2011 21:26 uur

    Hallo Esther, Ik heb even geen recept voor muffins maar ik zou gewoon iedereen 2 cupcakes geven 🙂

  7. Jacqueline 16 oktober 2011 22:39 uur

    Mijn vijgenboom heeft dit jaar zo waar/eindelijk (na 8 jaar) eetbare vijgen. Nu wil ik iets met die vijgen gaan maken en ben begonnen met jam. Maar moet ik de vijgen nu wel, of juist niet, schillen? Ik kom er niet uit…. HELP

  8. esther 17 oktober 2011 08:46 uur

    hi Jacqueline, ik maak zelf elk jaar vijgenjam en ik gebruik alleen het binnenste van de vijg …… ik snijd de vijg in vieren en schraap hem/haar als het ware schoon met een mes (het velletje geeft een nogal bittere smaak aan je jam :() groetjes & suc6 Esther

  9. Jacqueline 17 oktober 2011 11:28 uur

    OK. Dankjewel voor je reactie. Heb je misschien ook nog een lekker/leuk recept voor die jam? Ik heb nu een deel van de vijgen (zonder velletje) samen met een zelfde hoeveelheid sinasappelsap gekookt (20 min) en vervolgens basterdsuiker erbij gedaan. En dat dan weer 4 min laten koken. Daarna in een potje gedaan, maar het blijft eigenlijk te vloeibaar om jam genoemd te kunnen worden. Ik vermoed dat ik beter geleisuiker kan gebruiken en wat citroen er nog bij. Maar wellicht heb jij een goed recept?

  10. Okke Amerongen 17 oktober 2011 21:19 uur

    Hallo Jaqueline, Hier vind je 2 recepten voor vijgenjam: http://www.vijg.nl/recepten/vijgen-in-rode-wijn-om-te-bewaren/ en http://www.vijg.nl/recepten/vijgenjam-met-walnotenlikeur/ Om een wat stevigere vijgenjam te krijgen kun je twee dingen doen: langer inkoken of geleermiddel toevoegen in de vorm van geleisuiker of in de vorm van pectine van vruchten. Bij drogisten kun je vruchtenpectine kopen van het merk Marmello. Veel succes!