Vijgenjam van Côteaux Nantais

3 juni 2010

Vijgenjam van Côteaux Nantais Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Côteaux Nantais is biologisch teler van 25 soorten appels en 4 soorten peren. Daarnaast produceren ze diverse biologische producten waaronder appelsap, appelcider, azijn, compôte, jam en gelei. De producten van Côteaux Nantais zijn gecertificeerd door Ecocert en sinds 5 jaar ook door Demeter. Mijn aandacht ging natuurlijk meteen uit naar deze pot vijgenjam.

Vijgen bevatten een hoog suikeraandeel. Vijgenjam is dus vaak erg zoet. Dat is bij deze jam ook het geval. De jam is prima van smaak maar is lekkerder te combineren met iets stevigs zoals pittige kaas. Ook 2 lepels vijgenjam in een kom dikke Griekse of Turkse yoghurt met een paar walnoten lijkt me lekker. Puur of op een boterham is dit mij te zoet. Eindoordeel: prima jam met een zeer geconcentreerde en zoete smaak.

De jam is gezoet met rietsuiker en concentraat van citroensap. Wat mij betreft had er wel wat meer citroen in gemogen. De jam is verder gemaakt met 65% vruchten. Gek genoeg mag je dit toch bijzonder noemen. De meeste jams bevatten net 50% vruchten en voor de rest suiker. Volgens de verpakking worden de vruchten au bain-marie bereid in de open lucht. Dit soort teksten klinken ineens weer niet zo biologisch. Meer het soort standaard marketing gewauwel zoals we dat van niet biologische producenten gewend zijn.

Wat betreft de verpakking… het veel voorkomende probleem in de wereld van biologische producten. Het ziet er weer erg ‘biologisch’ uit. Dit is niet bedoeld als compliment. Côteaux Nantais lijkt een vrij grote Franse producent. Zo een die prima in staat moet zijn om de kwalitatief prima producten ook van een lekkere verpakking te voorzien. Nu zit het geheel in een oubollige verpakking die de inhoud geen recht doet.

Neem ook een een kijkje op de website van Côteaux Nantais met een geluidje alsof je in een appel bijt, tsja iedereen heeft zijn eigen humor…

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.