Vijgenjam van Bakken met passie

26 januari 2011

Vijgenjam van Bakken met passie Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Ik ben nogal allergisch voor rommel in mijn huis. Tegelijkertijd ben ik gek op lekker eten. Mensen die mij kennen nemen daarom vaak iets lekkers te eten mee. Godzijdank krijg ik bijna nooit een of ander prul voor in huis. Dat gaat zo de container in. Als verrassing kreeg ik laatst een potje vijgenjam van Bakken met passie uit Amsterdam. Leuk én lekker!

De ingrediënten zijn simpel: 70 gram vijgen op 100 gram. De rest is rietsuiker. Je proeft meteen dat er verse vijgen in zitten. De schil is dan vaak wat zachter en de smaak wat frisser. Er zitten bovendien flinke verse stukken vijg in. Dat ziet er mooi uit maar het eet ook veel lekkerder. Eet deze vijgenjam bij wat pittige kaas of een andere zoute/hartige tegenhanger. Ook op een lekkere kwark of Griekse yoghurt is dit een heerlijke jam.

Bakken met Passie is te vinden op
Albert Cuypstraat 51- 53
1072 CM Amsterdam
020-6628309

Ik ben er zelf nooit geweest maar volgens Evelyn Grooten van Coupeuse.nl is het een heerlijke plek om taart te kopen en te eten. Haar toelichting: Ik heb er heerlijke taart gekocht en werd heel aardig geholpen door een oudere mevrouw. Ik had meteen zin om er een tijdje te blijven. Behalve lekkere taart, verkopen ze ook lekker brood en dus deze jam van hoge kwaliteit. Een aanrader dus!

Reacties

 1. Jaap Nooy 16 april 2011 15:43 uur

  Môge Okke,

  ik heb lang geleden op een binnentuintje midden in Amsterdam een uitlopertje van een door honingzwam aangetaste vijg van 15 m hoog en zonder vruchten geplukt.
  Deze uitloper heb ik in een emmer zonder bodem midden in mijn moestuin(tje) achter het huis geplant. Hij staat dus in weer en wind en al 20 jaar heb ik zo’n 130 volrijpe vijgen. De vijg is 2m hoog en ca. 2,5m doorsnede. Snoeien doe ik als hij te hoog wordt en dat geeft geen enkel probleem. Zo te zien is het een Brown Turkey en de smaak is heerlijk. Oogsten doe ik als de vijg paars is, barstjes vertoont en bezocht wordt door wat mieren, dan is de vijg lekker zoet. De tweede oogst wordt in ons klimaat buiten niet meer rijp.
  Door de grote oogst maak ik ook vijgenjam. Van Gilse heeft een recept op de website met vijgen, bruine basterd, geleisuiker en Pernod en dat is wel heel speciaal.
  Onlangs heb ik wat stekken genomen; jonge uitlopers met een stukje oud hout er aan en in water gezet. Water regelmatig verversd en na ruim twee maanden(!) komen er wortels uit, die per dag een halve cm groeien. In de pot gezet en nu maar afwachten hoe hij het doet.
  Hopelijk heb je wat aan deze ervaringen.

  La Gemüse,
  Jaap Nooy
  Weesp.

 2. Carin 5 augustus 2011 20:48 uur

  Je kunt de lage takken met zand bedekken en zo nieuwe stekken maken.

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.