Vijgenazijn van Popol

9 november 2010

Vijgenazijn van Popol Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Via Bonny van Sighem kreeg ik deze mooie fles vijgenazijn uit Zuid-Frankrijk. Dat is nog eens een leuke verrassing! De azijn heet op zijn Frans Préparation culinaire de vinaigre à la pulpe de figue. Azijn met moes van vijgen dus maar dat klinkt een stuk minder. Toch maar de Franse schrijfwijze aanhouden dus?!

Popol lijkt een behoorlijke grote Franse producent. Ze zijn gevestigd in de Saint-Cyr-les-Lecques aan de Middellandse zee ten oosten van Marseille. Ze maken alleen al 15 soorten azijn, zelfs van mango. Daarnaast een enorme collectie, jams en ingemaakt fruit. De siropen lijken mij vooral interessant: mimosa, papaver en viooltjes.

De azijn bestaat uit 41% azijn, 41% vijgenpulp, suiker en pectine van appels. De verkopers op internet adviseren om de azijn te gebruiken bij:

  • kalfslever
  • salade met maagjes en levertjes van gevogelte
  • foie gras of een eend
  • deglaceren van saus bij rood vlees

Tsja, uit dit soort opsommingen krijg je het gevoel dat je echt HELEMAAL NIETS in huis hebt en de hele tijd mis grijpt. Waar liggen de maagjes ook alweer?! Ik droom een beetje weg over die Fransen. Zouden ze dit nou echt eten? Gewoon als tussendoortje bij het staken voor behoud van de 22-urige werkweek?

Terug op aarde en snel naar toepassingen voor de Hollandsche keuken. Deze azijn is heerlijk als dressing bij salade met pittige toevoegingen zoals pittige kaas, spekjes, noten etc. De smaak is gewoon echt zuur zoals het hoort bij azijn. Niet dat zoete wat tegenwoordig overal in zit. De vijgen proef je er ook zeker in en dat is gewoon een hele lekker toevoeging. Uiteraard wil ik mijn Franse correspondent Bonny van harte bedanken voor dit lekkere cadeau!

Reacties

  1. Bonny 9 november 2010 22:47 uur

    Hoi Okke,
    Graag gedaan natuurlijk. Enne, in de Franse supermarkt liggen de blikken met eendenmaagjes gewoon naast de blikken Smac. Niks bijzonders. Heerlijk met kropsla, tomaat en walnoot. Neem ik volgende keer mee!

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.