Vijgen uit Turkije van AH Excellent

30 mei 2011

Vijgen uit Turkije van AH Excellent Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Eerder schreef ik al over gedroogde vijgen. Een van de beweringen was dat je geen gedroogde vijgen moet kopen na januari. De vijgen van Albert Heijn kocht ik begin april dus wat uitleg is hier wel op zijn plaats! Deze vijgen zijn wél gewoon lekker mals van binnen. Op de verpakking staat wat meer informatie: Gewelde vijgen, 200 gram. Dit zijn dus geen gedroogde maar gewelde vijgen. Zo kan AH dus ook buiten het seizoen deze vijgen verkopen.

De vijgen zijn lekker mals van binnen. Eerder kocht ik eens van dit soort gewelde vijgen bij Albert Heijn maar daar was vanillearoma aan toegevoegd. Niet een vleugje maar een BOM! Bah! Deze vijgen zijn gewoon lekker. Een net gedroogde vijg van de markt is lekkerder maar hier is niets mis mee.

Aan deze vijgen is als conserveringsmiddel E202 toegevoegd: Kaliumsorbaat. Dit middel werkt tegen schimmels en gisten. Dat zal wel nodig zijn na het wellen. Hierdoor is het vochtgehalte omhoog gebracht waarmee de kans op schimmels zal stijgen.

AH Excellent beveelt deze vijgen aan bij salades, desserts, gebak, ijs of als snack. Daar sluit ik me gewoon bij aan.

Reacties

 1. Esther 6 september 2011 00:28 uur

  Deze heb ik ook pas ontdekt. Ze zijn echt lekker! Doe ze vaak in stukjes door mijn yoghurt. Mijn favoriet is om ze in stukje te snijden en samen met geroosterde amandelen van de AH te eten 🙂

 2. Okke Amerongen 6 september 2011 22:26 uur

  Klinkt goed Esther, zacht met iets te knabbelen erin. Goed idee!

 3. Ellen 13 september 2011 22:01 uur

  Vanmiddag voor het eerst het zgn Vijgenbrood gekocht op de markt
  in Nieuwegein! Heerlijk zeg! Is dit al te koop in een supermarkt…..
  Het is behoorlijk prijzig, maar vlgs de Marktkoopman(kaasboer) wordt dit handgemaakt,hij krijgt het binnenkort “machinaal”gemaakt en dan ligt de prijs
  iets aantrekkelijker, de smaak ook?? Ik kocht 2 soorten, één met de amandelen
  en de andere met walnoten, maar nogmaals ; pittige prijs, ben dus benieuwd of
  AH dit verkoopt…..en hoe zit het met de calorieën??

 4. Ellen 13 september 2011 22:07 uur

  moet dit vijgenbrood in de koelkast bewaard worden?
  zal de smaak niet ten goede komen, maar misschien wel langer houdbaar?

 5. Okke Amerongen 14 september 2011 21:29 uur

  Hallo Ellen, Vijgenbrood is een caloriebom! Maar wel heerlijk. Je kunt het buiten de koelkast bewaren maar pak het wel in met huishoudfolie tegen het uitdrogen. Het is lang houdbaar maar vaak gaat het sneller op dan je denkt. Met walnoten heb ik het nog niet eerder gezien. Met amandelen wel. Ik heb het ook al in een paar supermarkten gezien. Dat verschilt echt van wijk tot wijk dus je moet een beetje geluk hebben. Bij Turkse winkels verkopen ze het ook vaak.

 6. Marie-Louise 3 juli 2012 22:00 uur

  Uit Turkije heb ik gedroogde vijgen meegebracht. Onlangs proefde ik vijgenjam en nu zou ik dat willen maken. Kan ik dat met mijn gedroogde vijgen of kan ik er iets anders van maken?
  Ik halveer ze ook en druk er een halve walnoot in. Ook lekker, maar calorie rijk !!!
  Ik hoop dat iemand mij kan helpen aan een recept voor jam of pasta.

 7. Okke Amerongen 8 juli 2012 20:42 uur

  Hallo Marie-Louise, Vijgenjam maak je over het algemeen met verse vijgen omdat de droge vijgen te weinig vocht bevatten. Je kunt natuurlijk ook vocht toevoegen maar het is toch wat lastig om dan de maten allemaal goed te krijgen. Op de receptenpagina staan enkele recepten met gedroogde vijgen. Vooral tutti frutti vind ik zelf erg lekker. Dat kun je in een grote hoeveelheid maken en lang bewaren en zelfs invriezen. Een aanrader!

 8. valentino 28 augustus 2014 10:18 uur

  in mijn streek worden die vijgen door midden gesneden en dan word er een amandelnoot in gedaan terug dicht gedaan en dan laten ze drogen in d ezon.
  heerlijk.
  de streek is puglia in het zuiden van italie.
  valentino

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.