Vijgen telen in de moestuin, het verhaal van Jaap Nooy

26 april 2011

Vijgenboom in moestuin Jaap Nooy Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Jaap Nooy uit Weesp mailde mij dat hij al 20 jaar mét succes vijgen teelt in de moestuin achter zijn huis. Op verzoek wilde hij wel wat tips en trucs delen. Mooi! Ik krijg namelijk heel veel vragen van lezers van vijg.nl of het mogelijk is om vijgen te telen in Nederland. Hier kan ik kort over zijn: met het juiste ras en een goede plek voor de vijg kan dat prima. Lees hier meer over het planten van een vijgenboom. Het verhaal van Jaap Nooy bewijst dat het echt prima kan:

Ik heb lang geleden op een binnentuintje midden in Amsterdam een uitlopertje van een door honingzwam aangetaste vijg van 15 m hoog en zonder vruchten geplukt. Deze uitloper heb ik in een emmer zonder bodem midden in mijn moestuin(tje) achter het huis geplant. Hij staat dus in weer en wind en al 20 jaar heb ik zo’n 130 volrijpe vijgen. De vijg is 2 meter hoog en ca. 2,5 meter doorsnede. Snoeien doe ik als hij te hoog wordt en dat geeft geen enkel probleem.

embryos aan vijgenboom van Jaap Nooy Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Vorig jaar heb ik de vijg na lange tijd maar eens een halve meter ingesnoeid, hoewel hij nooit hoger dan 2,5m is geweest. Dacht dus dit jaar maar weinig vijgen te krijgen. Op deze foto zijn de embryo’s van 35 vijgen te zien, die meestal allemaal rijp worden. Zo te zien is het een Brown Turkey en de smaak is heerlijk. Oogsten doe ik als de vijg paars is, barstjes vertoont en bezocht wordt door wat mieren, dan is de vijg lekker zoet. De tweede oogst wordt in ons klimaat buiten niet meer rijp.

Door de grote oogst maak ik ook vijgenjam. Onlangs heb ik wat stekken genomen; jonge uitlopers met een stukje oud hout er aan en in water gezet. Water regelmatig ververst en na ruim twee maanden(!) komen er wortels uit, die per dag een halve cm groeien. In de pot gezet en nu maar afwachten hoe hij het doet. Hopelijk heb je wat aan deze ervaringen.

De visie van Jaap op moestuinieren: niet te gecultiveerd. Als het niet wil groeien bv. bloemkool op mijn veengrond, dan maar niet, maar als het wel wil groeien mag het z’n gang gaan. De siertuin staat nu dus vol met Judaspenning, wolfsmelk en wat paardenbloemen.

Jaap, ontzettend bedankt voor de tips. Ik wens je ook voor dit jaar weer een geweldige vijgenoogst en veel moestuinplezier!

Reacties

  1. Ineke 26 april 2011 13:03 uur

    Heeft Jaap nog zo’n stekje over voor ons? Wij hebben wel een vijg maar die doet niet veel. Of moeten we nog geduld hebben? Hij staat er nu 2 of 3 jaar.

  2. Okke Amerongen 26 april 2011 20:57 uur

    Hallo Ineke, Ik heb je verzoek voor een stekje doorgestuurd naar Jaap. Als een vijg na 2 of 3 jaar niet veel doet dan is er waarschijnlijk wel iets aan de hand. Meestal zijn het stevige groeiers. Als er geen vruchten aan zitten of ze worden niet rijp kan het heel goed aan het ras liggen. Er zijn diverse rassen die in ons land niet rijp worden omdat ze te laat afrijpen. Een goede standplaats kan daar nog wel wat aan helpen maar soms is een ras gewoon niet geschikt voor ons klimaat. Kies daarom voor een veilig ras zoals ze te vinden zijn in https://www.vijg.nl/rassen/

  3. Elly 10 mei 2011 21:10 uur

    Hallo Okke,
    Wij zijn helemaal gek van planten die eigenlijk hier in Nederland niet voorkomen maar voornamelijk rond de middellandsezee. Vandaar dat we ook een vijgenboom hebben.
    Deze hebben we nu 3 jaar. Gekocht op de markt als plant met 3 vijgen erin. Later in een grote kuip gezet met wielen eronder en deze zetten we dan in de winter voor ons raam buiten dat is namelijk de zuidkant van ons huis. Afgelopen najaar kon ik al zien dat hij vijgen zou krijgen dit jaar. We hebben vijgen hoor zijn nu al bijna 4 cm groot en geweldig mooi. Dit jaar worden ze zeker rijp en goed. We zijn er dan ook heel trots op! Welk ras het is weten we niet. Ik stuur een foto naar je e-mail adres.

  4. Okke Amerongen 11 mei 2011 07:30 uur

    Hallo Elly, Bedankt voor de mooie foto’s! Ik zal ze ook op deze pagina zetten. Dan kunnen nog meer mensen ervan genieten.

  5. h. meulenberg 16 mei 2011 13:56 uur

    Hallo allemaal,
    Ik heb 3 vijgebomen , waarvan er 2 vijgen dragen. Bij mijn struiken/bomen komen de vijgen tegelijk met de bladeren, dus al vroeg in het voorjaar. Vorig jaar hebben ze ook gedragen, maar op het moment dat ik de vijgen wilde gaan plukken, waren ze allemaal verdwenen. Vogels? Mijn vraag is: wanneer zijn deze vijgen rijp? Als ik tot september wacht, weet ik zeker dat alleen de vogels er van hebben genoten.

  6. Okke Amerongen 16 mei 2011 17:28 uur

    Als de vogels achter de vijgen aan gaan zou ik kiezen voor bescherming door netten. Ook niet helemaal rijpe vruchten eten de vogels gewoon op. Vijgen zijn rijp als ze lekker zacht aanvoelen. Er zit wel verschil in rassen dus als ze zacht voelen en makkelijk van de boom te plukken zijn is het handigste om er gewoon even 1 te proeven. Drie bomen is wel veel, leuk hoor!

  7. antoinette van nistelrooij 16 mei 2011 23:38 uur

    ik heb sinds ongeveer 10 jaar een vijgenboom,hij is ontzettend groot,ongeveer 3 a 3.5 meter en bijna net zo breed.
    er staan nu weer honderden vijgen aan maar over enkele weken vallen ze er allemaal af, zonder dat ze rijp zijn.
    ze zijn dan nog helemaal groen,heb ik misschien de verkeerde soort of staat hij niet goed
    met vriendelijke groet antoinette van nistelrooij

  8. Frank Houweling 19 mei 2011 09:19 uur

    Probeer de boom eens het hele jaar door terug te snoeien (alle uitlopers weghalen) en een gedeelte van de vruchten ook weg te halen. Misschien krijgen de overige vruchten dan een betere kans om af te rijpen.

    Waarom de vijg het niet doet kan liggen aan:
    – Het ras.
    – Hij staat te koud.
    – De grond is te rijk.

  9. Hans Vagevuur 21 mei 2011 22:46 uur

    Ik heb een vijg van 1,5 meter hoog in een grote pot. Afgelopen winters heb ik hem overwinterd in de garage.
    Ik heb twee varge:
    1. moet ik nog extra voorzorgsmaatregelen nemen al ik hem komende winter buiten wil laten staan? (Hij wordt namelijk te groot voor binnen.
    2. Vorig jaar heeft hij kleine vuchtjes ontwikkeld. Die groeien nu door. Worden dat volwaardige vijgen of moet je aan het eind van de winter onrijpe vruchten verwijderen?
    GRoet
    Hans

  10. Heiko Houweling 24 mei 2011 07:41 uur

    Beste Hans,
    In de winter is het belangrijk dat de vijg niet te nat staat.
    Meestal wordt de vijg op een verhoging in de tuin geplaatst, zodat het water weg kan stromen.
    In de pot zitten de gaatjes aan de onderkant.
    Om het water weg te laten stromen, kunt u onder de pot een klein stukje hout leggen, zodat deze gaatjes vrij zijn.
    Hierdoor kan het water aflopen.

    De vijg moet u uit de winterzon houden, hier droogt hij namelijk erg van uit.
    U kunt deze het beste in de luwte zetten.
    Als het erg hard vriest, kunt u de pot inpakken in noppenfolie.
    U moet dan wel uitkijken dat de vijg af en toe water krijgt, anders droogt deze uit.

    Van de vruchten die er nu in zitten, is de kans groot dat deze afrijpen.
    De meeste vijgen verkleuren iets als ze afrijpen.

    Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben,

    Met vriendelijke groet,

    Heiko Houweling

  11. Javier Sanchez 29 mei 2011 08:23 uur

    Beste, ik heb al 6 jaar een vijgenboom staan in mijn tuin die van een stekje uit Zuid-Frankrijk meegekomen is en nu 3m hoog is. De vijgen rijpen niet omdat er hier geen wespjes zijn. Hoe maken ze een vijgenboom zelfbestuivend? Is dit mogelijk met een 6 jaar oude boom?
    Hartelijke groeten,
    Javier

  12. Okke Amerongen 30 mei 2011 08:03 uur

    Beste Javier, Een boom kun je niet zelfbestuivend maken. Hij is zelfbestuivend of niet. Er zijn vijgenrassen die de vijgenwesp als bestuiver nodig hebben maar de meeste rassen niet. Als er wel vijgen aan komen, maar ze niet rijp worden en voor de winter van de boom vallen, is de kans groot dat het ras niet geschik is voor het Noordelijke klimaat.

  13. Kap 1 juni 2011 21:04 uur

    Hallo Okke,
    Leuke site hoor!
    Ik zocht dus wat info over onze vijg: Fico del Portogallo.
    Maar behalve de naam staat er verder niet veel over….Jammer!
    Tot nu toe vallen de vijgjes eraf voor ze rijp zijn,maar dit jaar,door het warme,vroege-voorjaar
    zijn het er véél(meer dan 200!)en zijn ze gróót,en tot mijn verbazing Geuren ze Super lekker,
    Naar bloemen! Nooit geweten! Jij wel?
    Deze boom maakt zelf “jonkies”naast de stam,die ik dan er uit steek,en weer ergens anders plant….Zou dat weer een volwaardige boom worden??
    Bedankt voor de Tips&Tricks!
    Arnhemsegroeten,
    Kap

  14. Annelies Houtman 2 juni 2011 10:49 uur

    Beste Vijgenboomkenners, wij hebben een vijgenboom in een kuip op het terras. Deze heeft nu bladeren die om krullen, bruine vlekken vertonen en vervolgens geel worden en dan van de boom vallen. Wat is er aan de hand?! Kan iemand mij vertellenof ik teveel water geef, er een ziekte in zit,of misschien iets anders? Kan in de boeken en op de sites geen informatie vinden. Alvast hartelijk dank! Zo kan ik onze vijg misschien nog redden. Annelies Houtman.

  15. Laura 3 juni 2011 11:33 uur

    Wij hebben min of meer hetzelfde probleem als mevr. Houtman; bladeren die omkrullen alsof de plant vocht te kort heeft. Alleen bij ons vallen de bladeren er (nog)niet af en ze worden ook (nog)niet geel. Afgelopen week een emmer water gegeven (ondanks dat ik op internet tegenkwam dat dit eigenlijk niet goed was maar je probeert toch wat). Nu hebben we ook eetgaatjes in de bladeren zonder dat ik bezoekers kan ontdekken, uiteinde van takken die zomaar doodgaan, nieuwe bladeren die een ‘leerachtig’ uiterlijk hebben,..help! ik vind het zo zonde omdat we de boom pas 3 jaar in de tuin hebben maar vorig jaar 12 vijgen op hebben kunnen eten en nu zitten er ook weer meer dan 80 in….tot op heden nooit problemen gehad met de boom…

  16. Laura 3 juni 2011 11:33 uur

    onze vijg staat overigens in de volle grond, mocht dat verschil maken…

  17. Laura 4 juni 2011 20:17 uur

    inmiddels ook bewoners ontdekt; licht-oranje beestjes van 1 mm, ze lijken wel op vlooien want als je met je vinger in de buurt komt springen ze weg…op internet niet te traceren…zou het een nieuw soort vlo kunnen zijn?

  18. jena 10 juni 2011 12:05 uur

    Verleden jaar heb ik een spintplaag gekregen op mijn vijgenbomen dat was in juli. Ik heb de planten dan behandelt twee weken na elkaar met de laatste nieuwe bestrijdingsmiddelen, dit gaf geen resultaat.
    Daarna maar geprobeerd met biologische bestrijding en drie weken nadien nogmaals, ook zonder resultaat.
    De plant maakte nieuwe bladeren en deze waren gevlekt (lichtgroen en gele vlekken ) en misvormd.
    Dit jaar heb ik bij het ontluiken van de bladeren de plant bespoten met een bestrijdingsmiddel tegen spint.
    De nieuwe bladeren waren misvormd en met gele vlekken, er waren ook goedgevormde bladeren maar die hadden lichtgroene vlekken in alle soorten vormen, de vijgen vielen af en sommige vijgen waren krom aan de hals, van sommige planten ging de nieuwgroei kapot,en ergens onderaan de tak maakte de plant dan nieuwe takken.
    Ik heb dan alle slechte delen weg gesneden en nu zien de planten er iets beter uit, maar de plaag is niet weg.
    Sommige vijgen bomen zijn jonge planten en staan in volle grond en in kuip.
    Zou ik mijn bomen nog kunnen redden? Wat moet ik hiermee doen.

  19. ati troost 17 juni 2011 12:33 uur

    wij hebben al ongevee 8 jaar een vijgenboom buiten in een grote kuip staan hij staat op het westen en onder in de kuip zit een gat, hij kan dus ook doorwortelen, nu is het probleem dat hij nog nooit vruchten heeft gegeven weet iemand wat daar de oorzaak van kan zijn?

  20. jena 17 juni 2011 13:47 uur

    Dag ati troost,
    Een gezaaide vijgenboom zal bij ons nooit vijgen geven.
    Sommige vijgensoorten moeten bestoven worden door de vijgenwesp, en deze leeft in warme klimaten, dus deze bomen geven bij ons geen rijpe vruchten.

  21. Frieda 23 juni 2011 15:00 uur

    Wij hebben sinds kort een vijg toen ik de boom kocht zaten er 7 vruchten in maar er is maar 1 vrucht overgebleven de rest werd bruin.
    Ik heb de vijg in een grote pot staan maakt dat wat uit?
    Wanneer is het de beste tijd om de boom te snoeien?

  22. jena 23 juni 2011 15:16 uur

    Een vijg geplant in volle grond zonder wortelbeperking zal meer vruchten geven.
    Ik snoei mijn vijgenboom als de plant in rust is, en dat is vanal eind november.

  23. wilma 25 juni 2011 12:22 uur

    Gisteren een prachtige boom gekocht (heb geen ‘groenverstand’), blijkt het een vijgenboom te zijn; ficus carica ‘brown turkey’. Op een stam, ca. 160 cm hoog. Mooie grote bladeren en groene vruchten. Volgens de verkoper tuincentrum kon de boom ook binnen staan. Nu probeer ik er achter te komen hoe ik de plant het beste kan verzorgen. Maar ik zie niet veel over hoe de plant zich binnen in huis gedraagt. Ik heb de boom in huis staan onder een lichtstraat waar niet echt veel zonlicht door komt (noorden). Heeft iemand hier ervaring mee?

  24. jena 25 juni 2011 15:26 uur

    De vijg Brown Turkey moet buiten geplant worden en liefst in volle zon, en is geen kamerplant.
    Brown Turkey geeft rijpe vruchten begin augustus, elke dag rijpe vijgen plukken gedurende een maand.

  25. Tom 3 juli 2011 20:45 uur

    Hoi,

    Ik heb ook een vijgenboom (eigenlijk een plant) die sedert dat hij in de volle grond staat, enorm goed groeit. Dit jaar stonden er een hele tijd lang 4 trotse vijgen te groeien, maar plots heb ik gezien dat er overal extra vijgenknopjes aan het uitkomen zijn, een 20-tal in totaal denk ik nu. Mijn vraag: is het verstandig om een paar van die knopjes te verwijderen, in de veronderstelling dat er dan meer energie overblijft voor de resterende vijgen ? (naar analogie met de druiven). Of heeft dat niet veel zin ?

  26. jena 4 juli 2011 08:49 uur

    De nieuwe jonge vijgen zijn deze voor volgend jaar en die moet je laten staan, hoe meer takken hoe meer vijgen.

  27. Okke Amerongen 9 juli 2011 13:44 uur

    Ha Kap, De Fico del Portogallo ken ik niet maar het klinkt interessant. Er zijn honderden/duizenden vijgenrassen! De stekken die jij plant kunnen gewoon weer mooie nieuwe vijgenbomen worden. Kun je misschien een foto van jouw ras vijgen mailen met wat informatie? Dan wil ik graag een artikel over de Fico del Portogallo schrijven.

  28. Okke Amerongen 9 juli 2011 13:48 uur

    Laura, Kun je een foto maken van deze bewoners? Misschien kan ik een oproep voor je plaatsen en komen we zo met een oplossing voor je vijgenprobleem?

  29. HenkSchlaman 16 juli 2011 12:47 uur

    Dit voorjaar, zeker na de strenge vorst, ong. 40 vijgen aan mijn struik. Ze groeiden als kool! Echter; op de nieuwe takken vormen zich wederom nieuwe vruchten en de groei van de eerste vruchten stagneert. Heb enkele nieuwe vruchten afgehaald maar de struik gaat huilen net als een druif als je hem snoeit. Witte melk komt eruit.
    Mijn vraag: moet ik alle nieuwe vruchten verwijderen om de oude in aug/sept. te kunnen oogsten?

  30. jena 16 juli 2011 13:08 uur

    Hallo Henk,
    Over welke vijgenstruik heb je het, zijn het witte of blauwe en heb je een naam, en staat hij in volle grond geplant?
    strenge vorst, waar is dat dan ( streek)?

  31. Florry Maarse 16 juli 2011 20:27 uur

    Hoi, mijn vijgenboom doet het goed, er zitten veel vijgen aan, maar die blijven nu erg klein (sommigen beginnen al wat geel te kleuren, één geoogst, smaakt nergens naar). Zou dit kunnen komen door het droge voorjaar?Of zouden ze uitgedund moeten worden. Heeft iemand hier ervaring mee?

  32. HenkSchlaman 19 juli 2011 21:31 uur

    Hallo, ben niet helemaal zeker van het ras, maar de bladen lijken erg veel op het ras Brown Turkey, het zijn witte vruchten, staat in de volle grond geplant. Strenge vorst was denk ik toch wel afgelopen winter in héél Nederland.

  33. Okke Amerongen 21 juli 2011 21:40 uur

    Beste Henk, In landen met een gunstiger klimaat geven vijgen vaak 2 keer per jaar een oogst. Dat zijn de kleinere vijgen die je nu ziet. In ons klimaat worden die niet rijp. Als de kou weer komt vallen ze gewoon af. Vijgen kunnen gigantisch produceren en deze nieuwe vijgen zitten de oude niet in de weg. Gewoon laten hangen dus. Wat de vijgen nodig hebben is nu gewoon lekker wat zon en warmte. Dat willen we eigenlijk allemaal wel 😉

  34. jena 22 juli 2011 09:42 uur

    Dag Henk,
    Brown Turkey heeft een drielobbig blad, de vruchten hebben als ze rijp zijn een bruine huid en het vruchtvlees is roodachtig, spijtig dat we geen foto’s kunnen plaatsen.

  35. jena 22 juli 2011 10:00 uur

    Hallo Florry,
    Bij de vijgenplanten die bij ons vruchten dragen heb je twee soorten, enkel dragende en tweemaal dragende soorten.
    De enkeldragende ( unifère) soorten geven meestal in september of oktober rijpe vruchten.
    De tweemaaldragende ( bifère) soorten geven meestal in Juni of in Juli vruchten en dan een tweede maal in September of in Oktober (als het warm genoeg is).
    Rijpe vijgen krijgen barstjes, als je die dan plukt zijn ze heerlijk zoet en sappig, als je die plukt zonder barstjes zijn de vruchten nog niet rijp en smaken ze nergens naar.
    Je kunt dus elke dag rijpe vruchten plukken.

  36. Reggy 30 juli 2011 17:11 uur

    Wat een leuke site is dit!!!!! Ik heb al ongeveer 25 jaar een vijgenboom in de tuin. Naar mijn idee heeft mijn vader eens een stekje meegenomen uit Engeland uit een botanische tuin. Ene jaar doet hij het beter dan het andere jaar. Dit jaar is de oogst goed en erg vroeg. De eerste rijpe vijg had ik al eind juni! Terwijl ze normaal pas in augustus goed rijp zijn. Enige wat ik niet goed durf is snoeien, mijn vijenboom is dan ook meer een enorme struik van 2 meter breed en zeker 3 meter hoog. Hoe en wanneer kan ik het beste snoeien. Ik heb nl vaak vijgen die erg klein en groen blijven, ik denk dat een snoeibeurt daar tegen zal helpen. Haal ik die kleine groene vijgen eigenlijk van de struik aan het eind van het seizoen of moet ik ze laten zitten?
    Alvast bedankt voor de reactie!

  37. jena 1 augustus 2011 16:16 uur

    Dag Reggy,
    De kleine nieuwe vruchtjes die je ziet zijn de vijgen die volgend jaar zullen rijpen. In de winter zullen er vruchten afvallen, en deze die de winter doorkomen zullen rijpen.
    Een vijgenboom mag je snoeien vanaf november als de boom in rust is, en als het niet vriest. Een vijgenboom snoei ja alleen als het noodzakelijk is. Hoe meer takken aan je boom hoe meer vruchten je zult kunnen plukken. Ik heb een kleine vijgenboom op stam van 1.50 meter hoog, en de boom is in totaal 3.50 meter hoog en breed, ik pluk iedere dag vijgen gedurende een maand en dat zijn er per dag 7 of 12, en op 25 Juli 21 stuks, iedere dag is anders, en ik snoei mijn boom nooit.

  38. Belien 2 augustus 2011 10:59 uur

    Hallo ik heb 2 vijgen bomen 1 staat in de volle grond de andere in een grote zinken emmer deze groeit als kool de andere in de volle grond blijft achter in de groei , terwijl ik ze tegelijk gekocht en geplant heb .de boom in de pot geeft nu voor de 2de keer vrucht in de boom in de volle grond begint nu vrucht te dragen nadat ik hem een beetje bloedmeel heb gegeven! Dit wilde ik even kwijt mischien wat voor andere liefhebbers van de vijg!!! Groetjes!!! Belien

  39. Lagopus 7 augustus 2011 14:28 uur

    Hallo allemaal,

    2 jaar geleden heb ik 2 vijgenboompjes bij intratuin gekocht. Deze vijgenboompjes staan naast elkaar op het zuiden. Één van de twee doet het goed, de ander komt steeds slecht uit de winter (loopt weer opnieuw uit). Vorig jaar had ik al een aantal vijgjes maar deze vielen er al erg vroeg van de boom. Dit jaar heb ik er al best veel vijgen aanhangen en twee daarvan lijken al rijp te zijn. Deze twee zijn bruin-geel gekleurd. van binnen zijn ze donker-rood.

    Nu weet ik helaas niet meer welk ras dit is. Ik heb dan ook 2 vragen:

    1) Zijn alle vijgen eetbaar?
    2) Heeft iemand een idee welk ras dit kan zijn.

    Alvast bedankt,

    Lagopus

  40. Jenny Renkema-Hof 9 augustus 2011 15:19 uur

    Wat geweldig, die vele verhalen en raadgevingen over de vijgenboom. Ik heb op mijn balkon een vijgenboompje dat dit jaar 10 heerlijke vijgen gaf. Ze werden uiteindelijk donkerpaars en zeer smakelijk. Mijn vraag is: Omdat er alleen aan de uiteinden van de takken bladeren en ook vijgen groeien zou ik hem graag snoeien, zodat de plant voller van vorm wordt. Heb ik dan ook kans, dat er geen blad meer verschijnt? Dat is mijn grote angst.Graag uw antwoord. Ik heb deze vraag al eens aan een kweker gesteld. Hij raadde mij aan in Febr. te snoeien. Ik lees nu dat Nov. geschikt is. U lijkt mij gespecialiseerd in de vijg. Graag wacht ik op uw raad.Een groet van Jenny Renkema. Het balkon is volop in de zon (als hij tenminste schijnt)

  41. jena 10 augustus 2011 08:55 uur

    Jenny,
    Een vijg kweken in kuip heeft het s’winters veel moeilijker dan een vijg die in volle grond groeid, je zult die s’winters zeker wel beschermen met plastiekfolie? De vijg in kuip snoei je best ieder jaar een beetje in om hem compact te houden. Je kunt ieder jaar enkele takken insnoeien tot de gewenste lengte, dan kun je nog enkele vruchten plukken van de niet gesnoeide takken, snoei je je boom helemaal dan moet je een jaartje wachten om vruchten te kunnen plukken. Snoei kan je vanaf November , December als het niet vriest, als de boom in rust is.

  42. Mia 11 augustus 2011 00:47 uur

    Ik heb twee vijgenstruikjes,
    de ene draagt vruchten, de andere niet( of nog niet)
    ze staan nu het tweede jaar, en vorige week aten man en ik, ieder de helft van onze eerste eigen vijg.
    ze was wel heel, licvht van kleur, maar goed mals, man wees ernaar en ze viel.

  43. Okke Amerongen 13 augustus 2011 07:50 uur

    Mooi verhaal Mia. Van 1 vijg kun je ook samen heerlijk genieten!

  44. Willy 21 augustus 2011 12:42 uur

    Ik heb een jonge vijgenboom één jaar in een serre staan.
    Hij draagt nu reeds heel veel vruchten maar de eersten vergelen voor ze rijp zijn.
    Is dit normaal? Zullen er nog vruchten rijpen dit jaar?
    Bedankt voor je antwoord op dit druk bezochte forum.

  45. Okke Amerongen 23 augustus 2011 18:03 uur

    Hallo Willy, Ik heb geen ervaring met een serre. Maar eigenlijk is dat een “luxe” omgeving waarin vijgen zeker moeten rijpen. Rijpen er helemaal geen vijgen aan? Of vallen er een paar af. Dat lijkt me niet gek als er heel veel aan zitten. Als ze het allemaal niet doen is het gewoon echt niet in orde. Voor de zekerheid vraag ik het toch nog even: ze hebben wel genoeg water hoop ik?

  46. jena 24 augustus 2011 11:55 uur

    Dag Willy,
    Ik heb slechte ervaring met fruitbomen in een serre met vijgenboom en kakiboom,
    In de zomer is het te droog en te warm waardoor je spintplaag krijgt op je bomen, en insecten zijn overbrengers van virusziekten.
    In der serre moet je veel meer water geven en je serre goed verluchten om zo de temperaturen naar beneden te halen. De vijgenboom doet het heel goed bij ons buiten in de volle zon, heb je een kleine boom kweek hem in kuip de eerste jaren tot hij genoeg wortel heeft en plant hem dan in de volle zon.

  47. Laura 30 augustus 2011 16:21 uur

    Onze vijgenboom geeft dit jaar voor het eerst een groot aantal vijgen. Zo groot, dat wij het eigenlijk niet bij kunnen benen…euh…eten. Ik lees op internet dat je vijgen kunt invriezen maar hoe? Met schil, zonder schil, blancheren of op een andere manier? Of gewoon direct de vijg van de tak in de vriezer?

  48. Okke Amerongen 3 september 2011 21:11 uur

    Hallo Laura, Ik heb hier geen ervaring mee. Het is een luxeprobleem een overschot aan verse vijgen. De enige techniek die ik ken is het drogen van vijgen. Dat zou een oplossing kunnen zijn. Zelf heb ik dat nog nooit gedaan maar het zou moeten kunnen in de heteluchtoven oven op een lage temperatuur.

  49. jena 4 september 2011 12:50 uur

    Dag Laura,
    Ik maak vijgenconfituur en doe er het sap van een citroen bij, en ik pel altijd de vijgen. Je kan de vijgen invriezen maar niet langer dan drie maand, ze verliezen hun smaak, en altijd de vijg pellen.

  50. Laura 14 september 2011 14:27 uur

    Wederom een ‘en nu?’ vraag; als je een vijg plukt, wil er wel eens van dat giftige witte sap uit het steeltje komen. Bij het schillen van de vijgen heb ik zo nu een dan een vijg die, zodra je het schilletje eraf haalt, witte puntjes geeft, volgens mij hetzelfde spul als uit het steeltje komt. Wat is hier de reden van? En kan ik de vijg evengoed eten, als ik het witte spul eraf schraap/veeg? of toch maar weggooien voor de zekerheid? Is niet erg, we hebben er dit jaar zoveel 😉

  51. Okke Amerongen 14 september 2011 21:31 uur

    Hallo Laura, Ik ben jaloers op je mooie oogst hoor 🙂 Gewoon opeten die lekkere vijgen. Zeker niet weggooien. Het is een teken dat je gewoon super verse vijgen hebt. Even deppen is wel een goed idee en het steeltje er gewoon ruim afsnijden. Eet smakelijk!

  52. Anneke Boes 20 september 2011 12:31 uur

    Hoe stuur ik een foto blad en vrucht van Brown Turkey? De vruchten zijn rijp als ze gaan “hangen”. Stekken kun je steeds als je snoeit, zet ca. 20 cm. lange stukken, na eerst aan de onderkant net onder een blad af te snijden en alleen het bovenste blad eraan te laten, in een grote pot met zandige aarde. Ik heb het geluk ze in een kasje te kunnen zetten maar buiten (niet in de zon) gaat het ook. Ze wortelen niet allemaal maar zeker de helft. Bij mij staat Brown Turkey in de volle grond (Zandgrond, Renkum). Een eerdere plant van onbestemde herkomst kreeg nooit rijpe vruchten.

  53. Okke Amerongen 23 september 2011 16:30 uur

    Hallo Anneke, Bedankt voor de mooie foto van jouw Brown Turkey vijg met blad. Je hebt helemaal gelijk. Een vijg van onbekende herkomst geeft in ons klimaat vaak geen oogst. Dat risico kun je dus beter niet lopen.

  54. Jannetje Olsen 26 september 2011 12:14 uur

    Beste Okke,
    Jaren geleden kreeg ik van mijn vriendin uit Denemarken een stekje van haar prachtige grote vijgenboom. Hij heeft sindsdien zeker vijf jaar in een pot gestaan. Groeide wel wat en gaf af en toe een vijg. Sinds anderhalf jaar staat hij in de volle grond en heeft echt een groeiexplosie gehad. Is nu bijna twee meter hoog, ook in de breedte en heeft honderden vijgen geleverd en er zit weer een geweldige tweede oogst aan, waarvan ik wel denk dat die niet rijp worden..
    Maar nu komt het. Wij gaan onverwacht verhuizen en willen deze vijgenboom toch erg graag mee. Hoe doen we dat? En zou het helpen als we hem wat snoeien(opstammen)? Heb je daar ervaring mee?
    Heb trouwens geen idee welk ras het is. Maar als hij de Deense winters kan overleven en veel vijgen geeft, ga ik er van uit dat het een geharde soort is..Ik wil best een paar stekken voor je maken.als je wilt.
    Graag horen we tips.

    Met vriendelijke groet- Jannetje Olsen

  55. Okke Amerongen 26 september 2011 21:54 uur

    Hallo Jannetje,
    Je hebt groot gelijk. Van een mooie boom wil je geen afscheid nemen. Eigenlijk moet je een vijg alleen verplaatsen als de wortels ruim de tijd hebben om aan te slaan. Dat is dus het liefst in het voorjaar na de vorstperiode. Dit is dus niet zo’n beste tijd om het te doen. Ik zou het dus of zo snel mogelijk doen als je nu echt weg moet in het voorjaar als je dat met de nieuwe bewoner kunt afspreken. Ik heb helaas geen plaats voor vijgenstekken maar heel erg bedankt voor het mooie aanbod. Veel succes!

  56. annemarie 9 oktober 2011 14:46 uur

    Nav het zinnetje: ‘Een tweede oogt wordt niet meer rijp”: waarschijnlijk door het vroege warme weer en ook warm weer eind september, heb ik nu van mijn brown turkey vijgenboom een tweede oogst. Het gaat om een enkele vijg per dag, en de rijping gaat wat trager dan in juli. Dus het komt dus wel (eens) voor, maar het is inderdaad de eerste keer dat ik het mee maak.

  57. Wim v.d.Minne 9 oktober 2011 17:48 uur

    Leuke site.
    Ik heb een vijgenboom dit jaar over genomen en dus verpoot in de volle grond tegen een muur op het zuid westen. Heel goed gegroeid en er zitten 15 vijgen aan die nog groen en stevig zijn maar wel ruim 5 cm groot.
    Mijn vraag is kan ik ook iets met de groene vijgen? koken bakken noem maar op.

  58. toine 10 oktober 2011 16:27 uur

    ik heb diverse vijgen gestekt gedurende de laatste jaren en dragen ook al vrucht.
    Echter nu al voor het 2de jaar een probleem waar ik niet goed raad mee weet.
    Afgelopen zomer kreeg ik weer last van roodgekleurde bladnerven en deze bladeren vielen dan af of bij vastpakken lieten ze al los.Het steeltje was wat oranje.Geen zichtbare insecten te zien.Weet iemand waaraan dit liggen kan? Misschien teveel regen?

  59. Okke Amerongen 11 oktober 2011 07:55 uur

    Hallo Annemarie, Mooi dat je een (kleine) tweede oogst hebt. Door de late nazomer denk ik. Eerder de uitzondering op de regel maar dan kun je er nog meer van genieten als je het niet verwacht 🙂

  60. Okke Amerongen 11 oktober 2011 07:58 uur

    Hallo Wim, In Turkije verkopen ze groene vijgen op siroop. Die zijn ook nog niet helemaal rijp. Een echt recept heb ik niet maar ik vind er eerlijk gezegd niet heel veel aan. Kook in een verhouding water met suiker (voor de verhouding moet je zelf even onderzoek doen) en kook de vruchten even mee. Doe ze in een pot en overgiet ze met de kokendhete siroop. Ik zou ze dan serveren bij pittige kaas of droge ham. In yoghurt kan ook.

  61. Okke Amerongen 11 oktober 2011 07:59 uur

    Hallo Toine, Ik weet helaas niet waar dit aan zou kunnen liggen. Te nat zou kunnen maar ik weet het eigenlijk gewoon niet. Misschien iemand anders op dit forum?

  62. evelien 16 oktober 2011 18:05 uur

    wij hebben soms wel jonge vijgenboompjes te koop.
    kosten ongeveer 8euro.
    wel graag ophalen in Enschede.

  63. Jaap Nooy 23 oktober 2011 16:07 uur

    Môge Okke,

    Het verbaast mij, dat mensen ondanks jouw website, nog steedes een soort obsessie hebben, dat een vijg in een pot moet staan en warm in de garage o.i.d. moeten overwinteren. Zo niet, dan toch zeker op een beschutte plaats tegen een muur op het zuiden moeten staan.
    Een vijg en in Nederland vooral de Brown Turkey MOET in een bodemloze emmer midden in de tuin gezet worden, zuid, oost, noord of west maakt niet veel uit.
    Niet te pietepeuterig dus. Snoeien kun het beste doen in het voorjaar, als de sapstroom nog niet op gang is gekomen. Je kunt zoveel snoeien als je uitkomt, de vijg is wat dat betreft een soort onkruid dat niet vergaat, maar wel veel nieuwe loten geeft.
    Dus de Brown Turkey is GEEN kas/kamer/garage/schuur of potboom, maar gewoon een buiten boom. Dan geniet de boom en genieten wij ervan zonder poespas.

  64. Annet 30 oktober 2011 18:26 uur

    Hallo Okke,
    Leuke site is dit!
    Begin dit jaar heb ik bij mijn verhuizing de vijgenboom (ong. 1 bij 1 meter) meeverhuisd. Hij staat ingegraven in een flinke speciekuip. Hij is een tijdje in plastic verpakt blijven liggen omdat de nieuwe tuin helemaal betegeld was, maar na een paar weken snel geplant. Dit boompje had ik pas 3 jaar, maar hij heeft nu vrucht gegeven als nooit tevoren. Ze worden nu rijp maar ik vraag me af of ze wel eetbaar zijn; ze smaken nl. niet geweldig (of komt dit door mijn twijfel…?). Bij aankoop stond op het kaartje ‘Ficus Carica’. Kun jij me raad geven? Groet van Annet

  65. Okke Amerongen 3 november 2011 17:47 uur

    Hallo Annet, Ficus Carica is de officiele naam voor vijg. Meer zegt dit dus niet. Wat je zou moeten weten is Ficus Carica Brown Turkey. Brown Turkey is dan een voorbeeld van een ras. Vijgen die nu nog “rijp” worden hebben niet genoeg warmte en zon gehad. Die zijn niet lekker. Als het voorjaar warm is en de zomer mooi heb je eind juli al vijgen tot ongeveer eind september. In November is het allemaal echt al lang voorbij. Gewoon even geduld tot volgend jaar. Hopelijk heb je dan een prachtige oogst.

  66. Laura 3 november 2011 18:37 uur

    Binnenkort zullen wij onze vijg moeten ‘verfraaien’ (snoeien vind ik zo’n rotwoord) aangezien hij dit jaar een enorme groei heeft doorgemaakt en nu het halve terras in beslag neemt. Nu hoorde ik van mijn ouders dat je een bepaald spul moet smeren op de takken die je afknipt. Ze weten niet goed wat voor spul dit is (gesmolten kaarsvet?) en waar het precies goed voor is.Ik vermoed dat dit te maken heeft met het bloeden dat dan zou moeten stoppen. Is hier meer over bekend?

  67. Okke Amerongen 3 november 2011 19:41 uur

    Hallo Laura, Een middel om de boom te behandelen na het snoeien is niet nodig. Het is van belang dat je de boom snoeit als de plant helemaal in rust is. Nu het nog zulk lekker weer is zou ik nog even wachten. Als de plant in rust is dan zijn de sapstromen stilgelegd. Daarmee kan een plant eigenlijk ook nauwelijks meer bloeden. Probeer wel te snoeien voor de echte winter.

  68. Paul 3 november 2011 22:47 uur

    Beste Okke, Wat een leuke site, met heerlijke recepten. We hebben er al heel wat van gemaakt. Wij plukken nu in november nog iedere dag rijpe vijgen van onze boom, die ook lekker zoet zijn. Het is een Brown Turkey, tegen een muur geplant op het zuiden. We maken er nu voornamelijk jam van, met geroosterde walnoten en pijnboompitten. Heerlijk in een brownie, met spaanse schapenkaas of walnotenbrood.

  69. Laura 4 november 2011 15:52 uur

    Okke, weer bedankt voor de goede reactie! En een fijn weekend alvast 😉

  70. annemiek 17 februari 2012 14:02 uur

    Ik heb sinds 10? jaar een vijg die als klein boompje begon en nu ruim twee meter hoog en breed is. Hij doet t goed en draagt veel vijgen. Nu heb ik m in oktober rondgestoken omdat ik ga verhuizen en m graag meeneem.24 maart is de verhuizingsdag en ik kan m eventueel eerder naar t huis overplanten. De voortuin van het nieuwe huis is op het zuid-westen maar heeft naast de prachtige magnolia die er staat niet veel plaats meer voor de vijg. Kan ik de vijg op de hoek zetten dwz in het westen? Daar heeft ie plaats om verder te groeien. Of snoeien en op t zuidwetsen zetten?

    Annemiek

  71. Okke Amerongen 18 februari 2012 19:34 uur

    Hallo Annemiek, Ik zou in ieder geval wachten tot je zeker weet dat er geen vorst meer komt. Dus zo laat mogelijk verhuizen. Ik zou de vijg altijd zo veel mogelijk zon en warmte geven. Ik zou hem dus eerder op het Zuid-Westen dan het Westen plaatsen. Het hangt wel van de omstandigheden af. Als de plant daarna in de schaduw van de Magnolia terecht komt dan win je er ook niets mee. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en alvast veel succes met de verhuizing.

  72. Leny 24 maart 2012 15:07 uur

    Wij hebben een grote vijgenboom in de tuin staan.
    Deze stond er al toen we er kwamen wonen en wij wonen er al ruim 8 jaar.
    Hij geeft altijd veel groene niet eetbare vruchten.
    Ik heb er niet zo veel verstand van maar vind het een mooie boom.
    Maar nu vliegen er enorm veel kleine wespen rond de boom en hier zijn we toch niet zo heel erg blij mee.
    Is hier iets tegen te doen of verdwijnen die wespen vanzelf weer?
    Het zijn hele kleine wespen.
    Op internet staat dat het vijgenwespen zijn maar nergens lees ik of je hier iets tegen kunt doen of dat ze gevaarlijk zijn (steken).
    Er spelen namelijk ook kinderen in de tuin, vandaar.

  73. Karolien 28 maart 2012 11:35 uur

    Dag Okke, onze vijgenboom staat in een grote pot op het terras en heeft net zijn eerste winter achter de rug. Ik heb hem toen tegen het raam gezet en ingepakt met gaasdoek. Ons terras is op de zuidkant en ingesloten dus leek mij dit wel voldoende. Een aantal takken zijn blijkbaar toch vervroren, en nu weet ik niet wat ik moet doen: moeten deze gesnoeid worden? Maar daar is het nu toch de goede moment niet voor? Of gaan ze herschieten vanaf de plek waar ze niet vervroren zijn? Op de overige takken zie ik groene knoppen, maar er is nog geen blad. Is dit normaal? Ben een beetje ongerust of het nog goedkomt met ons boompje, ’t is een van mijn lievelingsplanten! Groetjes!

  74. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:05 uur

    Hallo Leny, Ik zou met niet te veel zorgen maken over deze wespen. Als deze wespen in maart rond die boom vliegen zijn het in ieder geval nog geen normale wespen want de wespenkoningin bouwt nu pas een volk op. Welke andere wespen of wilde bijen het zijn kan ik zo niet zeggen maar de meeste zijn erg onschuldig voor mensen en van grote waarde voor de natuur. Als ze in die 8 jaar nog niet gestoken hebben zou ik me er geen enkele zorgen over maken.

  75. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:11 uur

    Hallo Karolien, Als de takken echt dood zijn en geen enkele knop of uitloper meer hebben kun je ze het beste er gewoon uit snoeien. Als je het nog niet zeker weet laat ze dan nog even zitten. De takken die nog wel groen en fris eruit zien, zullen inderdaad gewoon weer uitlopen. Als je nu al zulke takken ziet is je boom niet verloren hoor! Geen zorgen dus:-)

  76. Fatima 30 maart 2012 21:04 uur

    Hoi Okke,

    Ik heb vorig jaar een stek gekocht van Brown Turkey. Deze gaf in het zelfde jaar nog vruchten maar helaas heeft alleen 1 vijg het overleefd. Die andere verschrompelden als ze nog heel klein zijn om vervolgens af te vallen. Ik heb de de stek geplant in de tuin in de volle zon en met aardewerk scherven in de bodem ( was me geadviseerd) Omdat die ene vijg zo lekker was zou ik graag willen dat het dit jaar beter zou gaan en dus meerdere vruchten zou willen hebben. Wat doe ik verkeerd en hoe moet ik het aanpakken? Bedank alvast.

  77. Karolien 2 april 2012 09:26 uur

    Bedankt voor het advies, Okke! Hoop nu wel dat de nieuwe knoppen niet vervriezen met de nachtvorst… duimen!

  78. Okke Amerongen 3 april 2012 20:17 uur

    Hallo Fatima, Als ik het goed begrijp vallen de kleine vijgen af na een flinke kou. Dat is normaal. In ons klimaat heb je zelden twee oogsten. Als je vijgenboom de winter overleeft heeft dan maakt hij weer nieuwe vijgen aan die meestal rond augustus/september geoogst kunnen worden. Ik denk dus dat je niets verkeerd doet maar wel rekening moet houden met maar 1 oogst per jaar. Van die oogst moet je dan gewoon flink genieten 🙂

  79. Daniel 18 april 2012 21:31 uur

    Beste Okke, bedankt voor het runnen van deze mooie site! Ik heb een vraag over mijn vijgenboompje in een grote pot. Hij is drie jaar oud en heeft voornamelijk binnengestaan, waarbij hij ieder jaar een paar lekkere vijgen heeft voortgebracht. Sinds een week heb ik hem nu buiten staan op het balkon van mijn nieuwe huis, drie hoog en met middagzon. Sindsdien is hij er zienderogen op achteruitgegaan: veel bladeren hebben donkere vlekken en een enkel blad is verschrompeld en krult om. Eerst dacht ik dat het aan de temperatuur lag, maar ik lees hier dat vijgen zelfs tegen lichte vorst kunnen. Het is de afgelopen dagen natuurlijk ook geen best weer gehad, dus misschien is het de wind? Denk je dat ik mijn vijg weer binnen moet zetten, of zijn dit aanpassingsproblemen die na een tijdje vanzelf overgaan? Bedankt voor alle tips!

  80. Okke Amerongen 19 april 2012 09:26 uur

    Hallo Daniel, Bedankt voor de complimenten! Ik heb geen ervaring met de problemen die jij nu met jouw boompje hebt maar ik zal proberen te adviseren. Een vijg staat graag warm en beschut. Het kan dus de wind zijn want het was de afgelopen week koud en guur. Ook de overgang van binnen naar buiten kan erg groot zijn. Misschien is het verstandiger om hem dus toch maar weer even naar binnen te halen en pas naar buiten te zetten als het eindelijk echt lente is. Ik hoop dat het helpt en wens je ook dit jaar weer een lekkere oogst!

  81. Daniel 19 april 2012 12:06 uur

    Bedankt voor het snelle consult Okke! Ik heb het boompje meteen weer binnen gezet omdat hij er vanmorgen alweer belabberder uitzag dan gisteravond. Hopelijk is hij er snel bovenop en dan zal ik ergens in mei nog een poging op het balkon wagen!

  82. Karolien 19 april 2012 12:21 uur

    Hallo, een algemeen vraagje voor ieder die al mini vijgjes op zijn boom heeft: ik probeer in het oog te houden of er nachtvorst aan zit te komen, en als dit voorspeld wordt pak ik mijn boom terug in met gaasdoek om de jonge blaadjes en vijgjes te beschermen. Misschien een beetje zot, ik weet het niet. Hoe pakken jullie dit aan? En is er misschien een site die betrouwbaar waarschuwingen geeft voor specifieke regio’s? Had al gezocht aangezien ik in Haspengouw woon en de bloesems hier ook beschermd worden tegen nachtvorst door de boeren. Vroeg mij af waarop zij zich dan baseren maar heb het antwoord nog niet gevonden. Als jij, Okke, of iemand anders hier advies over heeft, ik hoor het graag! Anderzijds is het misschien helemaal niet meer nodig dit jaar 😉

  83. Bianca 22 april 2012 13:03 uur

    Hallo!
    Mijn vijg heeft vorig jaar enorm veel vijgen gegeven… Maar op dit moment zit er nog geen knopje in de boom… Heeft hij de strenge winter niet overleefd of moet ik geduld hebben?
    Ik woon hier nog geen jaar en heb geen ervaring met een vijgenboom!
    Hoop dat je me kan helpen en dat ik hem niet voor niets dood verklaar…
    MVG Bianca.

  84. Laura 30 april 2012 18:47 uur

    Beste Okke,
    Na een fantastisch vijgenjaar te hebben gehad, vrees ik dat het dit jaar minder wordt; vrijwel alle takken van onze vijgenboom hebben schadeplekken aan de bast. Het is net of het beschadigd is door iets, er missen gewoon plekjes bast. Het ‘rare’ is dat de hibiscus (die 1 1/2 meter verderop staat) dit ook begint te vertonen. Is dit vorstschade of beesies?

  85. Okke Amerongen 6 mei 2012 09:42 uur

    Hallo Bianca, Van een fruitteler hoorde ik ook al dat veel bomen dit jaar toch vorstschade hebben gehad. Bevroren vijgenbomen kunnen onderaf opnieuw uitlopen wacht dus nog zeker even tot het weer echt mooi weer is voordat je het opgeeft en de boom rooit.

  86. Okke Amerongen 6 mei 2012 09:44 uur

    Hallo Laura, ik heb geen idee wat dit kan zijn maar heb van een andere lezer ook foto’s ontvangen. Ik ga hier binnenkort een artikel over schrijven voor deze site en mensen om hulp vragen om of zij misschien weten waar dit aan kan liggen. Ik hoop dat het met wat beter weer snel weer wat beter met de vijgenboom gaat. Veel succes in ieder geval.

  87. Laura 19 mei 2012 19:07 uur

    Okke, misschien dat u hier iets aan heeft bij het artikel; zowel de vijg als de hibiscus zitten werkelijk stikvol slakken. Eén slak weghalen zorgt voor twee terugkomers, ik kijk mn ogen uit hoeveel slakken er op deze twee struiken dit jaar zitten. Zou het misschien vorstschade kunnen zijn en dat de slakken de beschadigde stukken bast opruimen? Overigens geeft de vijg nog steeds geen teken van leven, het blijft afwachten…

  88. Okke Amerongen 23 mei 2012 16:33 uur

    Beste Laura, Kun je er misschien een foto van maken? Ik ben druk met een pagina over ziektes en plagen bij vijgen. Daar zou dit verhaal, helaas voor jou, mooi bij passen. Zou mooi zijn als je daar mee kunt helpen.

  89. Natascha 19 juni 2012 20:38 uur

    Hallo Okke,
    Mijn vijgenboom doet het al 5 jaar ( hij is ouder maar 5 jaar in mijn bezit ) heel goed. Maar dit jaar lijkt het wel of hij moeilijk op gang komt, hij heeft nog maar weinig bladeren en vijgen in verhouding tot voorgaande jaren, kan dit door de afgelopen vorstperiode komen?
    ( Hij heeft nu ook uitlopers aan de onderkant.)

    Daarnaast heb ik net als Laura van bericht 84, beschadigingen aan de bast, dit was eerst niet zo, en wat is het? Hij zit bij mij niet vol met slakken, af en toe een of twee meer niet.
    En kan je er iets aan doen om verdere schade te beperken?
    Ik heb foto’s gemaakt en die zal ik je mailen.

  90. Okke Amerongen 21 juni 2012 20:33 uur

    Hallo Natascha, Bedankt voor de foto’s. Ik weet eerlijk gezegd niet wat het is maar ga het wel voor je uitzoeken. Er is nog een andere lezer die ook soortgelijke foto’s heeft gestuurd dus je staat in ieder geval niet alleen met dit probleem. Zodra ik er meer over weet laat ik het weten.

  91. Hanneke Haaksma 5 augustus 2012 21:57 uur

    Beste Okke,
    Mijn vijg (brown turkey) staat in de kas. Een kleine struik heb ik in het najaar als leiboom gesnoeid. Ik heb hem in de kas op het zuiden gezet. De boom groeit goed. Hij krijgt genoeg water. Er kwamen veel vijgen aan. Ong. 100. Op dit moment, begin augustus, worden de meeste vijgen geel en vallen af.
    Is het te warm op het zuiden in de kas?

  92. Okke Amerongen 6 augustus 2012 22:37 uur

    Hallo Hanneke, Op dagen met flink wat zon kan het in een kas echt heet worden. Deuren of ramen moeten dan echt open. Ook gebruikt de plant dan echt grote hoeveelheden water. Droogte is een belangrijke reden waarom vijgen van de boom af vallen. Ik zou daar dus de oorzaak zoeken en toch meer water geven. Veel succes!

  93. kieta 11 augustus 2012 12:24 uur

    Sinds drie jaar een vijgenboom (brown turkey) en dit jaar voor het eerst vijgen. Maar voordat ze beginnen te kleuren worden ze aangevreten door mieren. Die eten in twee dagen een hele vijg weg… Laat ik de vijgen te lang hangen? Is er iets te doen tegen mieren?

  94. Okke Amerongen 12 augustus 2012 14:05 uur

    Hallo Kieta, Tegen mieren kun je bestrijdingsmiddel inzetten, maar ik doe dat zelf eigenlijk liever niet omdat het zo’n rommel is. Een vriendelijkere methode is om een lijmband om de boom te plakken. Je koopt ze bij een tuincentrum. Bijvoorbeeld de lijmband van het merk Ekostyle.

  95. Luuk Francken 24 oktober 2012 14:55 uur

    Je hoeft geen stekje van Jaap te krijgen. Je kunt de vijg gewoon in een tuincentrum (Intratuin?) kopen. Deed ik ook, jaren geleden en heb nu een prachtige boom achter in de tuin die elk jaar terug gesnoeid moet worden, anders kan ik er niet meer bij. Het hout is heel zacht dus gaat dat gemakkelijk. Hij draagt twee maal per jaar. Alleen de laatste komt vaak te laat. Ze worden dan groot en paars terwijl de bladeren al geel worden. Je kunt daar heerlijke jam van maken en andere dingen. De groene zullen helaas afvallen. Dat wordt dan wel midden-eind oktober. Ik heb elk jaar weer een wedstrijd met Jaap, een goede vriend van mij en mijn echtgenote. Hij weet het niet, maar ik win het altijd!!

  96. doevendans 29 oktober 2012 14:19 uur

    een vraag ik heb een ficus caica higuera een kleine in een bak van 80cm bij 80cm en 90hoog gevuld met een kwart hydrokorrels en de rest mediteranee aarde en potgrond staat midden in voortuin in de westenwind en noorderwind zou geen kwaad kunnen volgens tuincentrum maar wanneer moet je hem inpakken met fleese
    hoop op een antwoord

  97. Okke Amerongen 6 november 2012 22:03 uur

    Hallo Doevendans, Als je besluit om de vijg in te pakken dan zou ik dat doen voor de ergste vorst. Veel succes!

  98. Luuk Francken 7 november 2012 01:07 uur

    Hoi Doevendans.
    Mijn boom staat gewoon in de volle grond achter het huis in de tuin. Ik doe er nooit iets mee. De laatste winter ging de temperatuur echt onderuit, tot tenminste – 25 en het enige wat er gebeurde is dat de eerste oogst minder en wat later was. De tweede oogst was enorm en begint nu met de bladeren af te vallen. Beschermen? Ik geloof niet dat het nodig is.

  99. sal 20 januari 2013 23:38 uur

    Welke vijgenboom geeft een en snelle oogst? en welke vijgenboom overleeft het beste in de nederlandse klimaat? en welke is ook winterhard?

  100. Luuk Francken 21 januari 2013 00:49 uur

    Geen nood. Ik heb de mijne gewoon bij Intratuin gekocht, een groot tuincentrum. Ondertussen is de boom al ruim 20 jaar oud. Deze boom is dus winterhard en overleeft het Nederlandse klimaat prima. Gewoon in de volle grond. Wel moet ik elk jaar drastisch snoeien, want anders wordt hij me te hoog. Maar dat is eenvoudig, want het hout is zacht. Geen speciaal type dus.

  101. sal 21 januari 2013 11:39 uur

    Kan je vijgenboom in een pot doen, en daarna in de balkon kan dat? Zal hij vruchten geven?

  102. Okke Amerongen 26 januari 2013 14:05 uur

    Hallo Sal, Het vijgenras Brown Turkey is de veiligste keus. Op een goede plek geeft deze het meeste kans op een goede opbrengst en een kleine kans op vorstschade. Dit is ook de meest verkochte vijgenboom in ons land dus het moet lukken om deze te vinden bij een tuincentrum.

  103. Okke Amerongen 26 januari 2013 14:05 uur

    Hallo Sal, Dat kan prima.

  104. Anne 3 februari 2013 14:19 uur

    Beste allen,
    Wij zijn onlangs ingetrokken in ons nieuwe huis en hier staat een prachtige vijgenboom van 2,5 meter. Echter weet ik niet goed hoe ik hem moet verzorgen.
    Alle bladeren zijn weg alleen hangen er nog allemaal kleine vijgen aan. Sommigen zijn beschimmeld. Moet ik alle vijgjes verwijderen zodat er ruimte komt voor een nieuwe vrucht of gewoon laten hangen?

    Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven.

    Alvast bedankt.

    Gr

  105. Okke Amerongen 3 februari 2013 14:24 uur

    Beste Anne, Je kunt de vijgjes gewoon laten zitten. In het nieuwe jaar vallen ze af en komen er gewoon weer nieuwe vijgen aan de boom. De natuur lost dit allemaal voor je op.

  106. Anne 3 februari 2013 14:32 uur

    Ontzettend bedankt voor je snelle reactie.

    Gr

  107. Luuk Francken 3 februari 2013 17:22 uur

    In de lente en zomer gaat de boom weer hard uitlopen. Je zult hem van tijd tot tijd danig moeten insnoeien om er bij te kunnen! Dat is gemakkelijk: gewoon afknippen / zagen waar je hem te hoog vind worden. Het betekent wel dat je op die tak voorlopig geen vijgen krijgt. Maar hij zal weer uitlopen en veel vijgen geven. Okke zei dat de vijgen vanzelf afvallen. Klopt. Tenzij je een hond hebt zoals wij hadden. Alles wat er af viel ging regelrecht bij haar naar binnen. Groen of paars maakte niet uit. het enige resultaat: erg breekbare drolletjes, want de zaadjes gingen er direct doorheen…..Veel plezier met de boom!

  108. jean vandebosch 3 maart 2013 23:07 uur

    hoi okke kan je van zaad ook een boom kweken komen er vijgen aan grtjs jean

  109. Luuk Francken 3 maart 2013 23:16 uur

    Hoi Jean
    Zaad is niet nodig voor de voortplanting. Pak een langere tak aan de onderkant, snijd die een beetje in en stop hem onder de grond, dus nog steeds vast aan de boom. Leg er een stevige steen op zodat hij er niet uit komt en dan maar wachten. Met een beetje mazzel kun je hem helemaal afknippen en in de grond zetten als een nieuwe boom! Werkt uitstekend.

  110. joke 13 april 2013 21:38 uur

    Ik heb een vraagje ?in mijn tuin staat al sinds 21 jaar een vijgenboom 5 meter hoog en zeker 4 meter doorsnee ieder jaar heb ik heel veel kilo’s heerlijke vijgen geplukt ,behalve vorig jaar toen heb ik er maar een stuk of 5 rijpe af kunnen halen ,in het najaar zaten er wel heel erg veel kleine vijgjes aan ,,maar die zijn niet meer gerijpt nu na zo’n strenge winter zijn de meeste vijgjes uitgedroogd, wat moet ik nu doen al die vijgjes er af halen en evt snoeien ,of later snoeien ,alvast bedankt voor uw reactie met vriendelijke groet joke

  111. Okke Amerongen 7 mei 2013 12:00 uur

    Hallo Joke, De vijgenboom lost dit zelf gewoon op. Gewoon laten zitten. De vijgjes vallen vanzelf af en er komen ook gewoon weer nieuwe vijgen aan je boom. Ik hoop op een mooie oogst voor je dit jaar!

  112. joke 21 mei 2013 22:00 uur

    Hallo Okke ,dank je wel voor je reactie ,inmiddels zitten er aan de top kleine vijgjes en blaadjes ,dus ik denk dat inderdaad ,mijn boom zich zelf weer hersteld heeft ,dus je hebt gelijk ,ik laat het je nog weten ,of de oogst gelukt is ,Luuk francken heeft het erover dat zijn hondjes vijgen opaten als ze van de boom gevallen waren , Mijn kleinste hondje werd een paar jaar geleden erg ziek ,het bleek niervergiftiging te zijn ,door veel testjes en bloed onderzoek vroegen ze ook aan mij wat voor planten ik allemaal in mijn tuin had,ik zei ook dat ik druiven en een vijgenboom had,enz,, toen heb ik van de dierenarts gehoord dat vijgen giftig zijn voor hondjes dus dat ik dat niet meer mocht geven aan hun ,terwijl ze er zo gek op waren ,iedere dag aten ze samen met mij de vijgen rechtstreeks van de boom ,(mijn boom is nog nooit bespoten ) dus daar kan het ook niet aan gelegen hebben ,!!! heb jij hier wel eens van gehoord ????? ook wil ik je mijn complimenten geven voor je site ,die is wel zo goed en informatief , dank je wel groetjes joke

  113. joke 21 mei 2013 22:16 uur

    Hallo Okke ik wilde je dit ook nog even laten weten ,Ook druiven waren giftig voor hondjes zei de dierenarts,die aten mijn hondjes ook uit mijn tuin heb jij daar ook wel eens van gehoord ,mijn man heeft toen mijn druivenplant helemaal helemaal geruimd ,omdat wij het risico niet meer wilde lopen ,dat er nog een ziek zou worden ,en de achtertuin waar mijn vijgenboom staat heeft mijn man gelijk afgesloten met hoog gaas , en een hekje ,voor de zekerheid mischien heb jij hier ook wel eens van gehoord ??? laat het mij dan ook even weten ,Groetjes joke

  114. Luuk Francken 22 mei 2013 00:00 uur

    Ik heb ook druiven in mijn tuin. Blauw. En ook die werden soms door mijn hond Amber gegeten. Niet met veel plezier, want ze vond ze niet echt lekker. Maar ja, de baas vond het leuk om ze te geven. Ze heeft er nooit iets van overgehouden. Ook nooit ziek geweest. Tenminste niet van die vijgen en druiven. De druiven waren dus echt wel in de minderheid. In het bos at ze ook vaak rijpe bramen. Weet geen last van gehad.

  115. Natas 22 mei 2013 10:24 uur

    Hallo Joke,
    Het hoort misschien niet op deze site maar kijk svp op onderstaande sites en daar kun je zien dat o.a. Druiven en vijgen giftig zijn voor honden en ook nierfalen kunnen veroorzaken.
    Of Google op; giftig voor de hond.

    http://www.vriendenbeardedcollie.nl/artikelen/BC%20giftige%20tuinplanten.htm

    http://www.alletop10lijstjes.nl/10-soorten-voedsel-die-giftig-zijn-voor-de-hond/

  116. Okke Amerongen 22 mei 2013 10:58 uur

    Hallo Joke, Ik wist hier niets vanaf maar heb ook geen honden. Goed informatie om ook op deze site te hebben dus dank je wel. Ook bedankt voor de complimenten voor mijn site. Leuk om te horen!

  117. paula de Heer 23 mei 2013 16:58 uur

    Hallo.. 2 jaar geleden Ficus Carica gekocht met 8 vijgen er aan….Na strenge winter helemaal terug gesnoeid en 4 nieuwe uitlopers behouden. Omdat wij 2 hoog op het zuiden en aan zee wonen en vaak een te sterke wind staat hebben we hem in kas staan…3 muren van plastic plus een deur dus geen sjeik geval….deze uitlopers zijn inmiddels 2 meter hoog (dus een jaar oud) en er groeid vanaf maart nu zijtakken aan…MAAR…veel blad en geen enkele vijg te herkennen……grond is vochtig (dus niet nat) en kalkhoudend. Ik zou graag weer een aantal vijgen willen dus alle hulp is welkom.

  118. joke 9 juni 2013 15:57 uur

    Hallo Natas dank je wel voor de tip

  119. Hendrika 5 juli 2013 23:24 uur

    Zijn vijgenbomen gevaarlijk voor katten?

  120. Okke Amerongen 10 juli 2013 20:17 uur

    Hallo Hendrika, Op deze vraag weet ik helaas geen antwoord. Ik hoop dat iemand anders je kan helpen. Weet een andere kattenliefhebber raad?

  121. Natas 12 juli 2013 09:56 uur

    Hallo Hendrika,
    Ik vond het volgende op Google;
    Vijgenboom (Ficus macraphylla)
    GIF: Sap.
    SYMPTOMEN:
    Tast de slijmvliezen en de nieren aan.
    Bron: http://www.kattenplaza.nl/infoplanten
    Volgens mij komt het sap alleen vrij bij snoeien en het afhalen van de vijgen.
    Dus dan zou ik de kat een dag ofzo uit de buurt houden.

  122. Clasien van driel 24 juli 2013 18:02 uur

    Hallo Jaap, een vraag uit het zonnige Montélimar ( zuid Frankrijk): wij hebben hier in onze tuin een aantal vijgenbomen staan (echt onkruid), maar er zitten heel veel vijgen aan, ze worden donker van kleur, en lekker zacht, maar als je ze dan open maakt zijn ze gortdroog en zit er totaal geen smaak aan. Wij hebben dit huis vorig jaar gekocht, dus geen enkele ervaring met deze bomen. In Nederland hadden wij ook een vijgenboom, en die gaf kilo’s heerlijke vruchten, dus je snapt onze frustratie….. Wat is er verkeerd gegaan?

  123. Paula 2 oktober 2013 10:52 uur

    Goedendag……vraagje…..kan een vijgenboompje in pot nadat die al zijn bladeren heeft laten vallen in een donkere ruimte staan zoals ik dat met mijn brugmansia ook doe?? die heeft namelijk geen daglicht meer nodig nadat de bladeren eraf zijn.

  124. Frank 17 oktober 2013 18:52 uur

    Hallo, wij hebben sinds april dit jaar 2vijgen en die staan in hele grote potten
    Ze zijn flink gegroeid en hebben het tot september perfect gedaan
    Zelfs met een aantal mooie vruchten.
    Begin deze maand hebben we ze binnen gezet ter bescherming van de grote hoeveelheden water die viel. Er werd ons verteld dat ze niet tegen veel water konden
    Maar nu worden ze helemaal geel, vallen ze uit en de bladeren krijgen bruine vlekjes.
    Wat kan dit zijn is hier een oplossing voor of zijn ze kapot aan het gaan?

    Mvgr Frank Bierings

  125. Luuk Francken 17 oktober 2013 19:36 uur

    Niet bang zijn: de vijg zal al zijn bladeren verliezen in de herfst en volledig kaal overwinteren. De groene vijgen die er dan nog aanzitten zullen er op den duur ook afvallen. Er zijn wel wat recepten voor groene onrijpe vijgen op internet te vinden als je dat wilt. Mijn vijg staat al jaren in de volle grond en is enorm groot geworden. Elk jaar veel, heel veel lekkere vijgen. Behalve dit jaar: de “eerste” oogst was verloren met de enorme kou in het begin van het jaar en de tweede oogst, die nu al rijp had moeten worden, is door diezelfde koou ook 14 dagen of meer te laat. e zullen niet meer rijpen voordat de bladeren er af gaan. Helaas.

  126. jacques 24 oktober 2013 18:01 uur

    Ha Jaap,
    Vraagje aan jou als routiner: ik heb twee nog jonge Brown Turkey’s (jaar of drie). Ze zijn nog laag, maar geven wel een paar vijgen. De vroege vijgen die dit jaar daadwerkelijk rijpten waren echter niet lekker: waterig, weinig smaak, niet zoet. Is dit normaal voor een jonge vijg (die misschien nog te weinig zonlicht vangt)? Of heb ik gewoon een slecht ras gekocht?
    gr.
    Jacques

  127. Britt 25 oktober 2013 13:12 uur

    eerverleden jaar mij vijg flink teruggesnoeid na een enorme oogst met heerlijke vijgen. Het duurde even voor er weer vijgen aan kwamen,dit jaar, maar de boom zit weer helemaal vol met vijgen. Echter geen rijpe, ze vallen er nu wel af. Heb ik te veel gesnoeid, komt het door het slechte voorjaar? Wat kan ik het beste doen?

  128. Luuk Francken 25 oktober 2013 14:47 uur

    Klopt! Wat ik altijd “De eerste oogst” noem, meestal de meest lekkere, is dit jaar een puinhoop geworden door het koude voorseizoen. De tweede oogst komt nu pas van de boom. Terwijl de bladeren al afvallen en geel worden, probeert de boom nog met een laatste spurt vijgen te rijpen. Er zullen wel vele groene vijgen afvallen, omdat er geen sappen meer lopen (reden voor de gele bladeren), maar als je geluk hebt haal je er nog aardig wat vanaf. Wel elke dag even controleren, want ze rijpen in een dag of twee. drie. Van kleine groene vijg naar een mooie, grote blauwe vijg. Geniet er van! En dan maar weer wachten op het volgend jaar!
    groetjes, Luuk

  129. Ruud Slotema 3 november 2013 16:30 uur

    Mooi verhaal! Ik vroeg mij af of het ook mogelijk is of de vrucht, dus de vijg, ook kan worden gebruikt om te kweken. Net zoals met zaden bv.
    Alvast mijn dank voor reactie.
    Hg
    Ruud

  130. Remco 4 november 2013 09:12 uur

    Ik heb een franse wilde vijg nu al zo’n 18 jaar oud (stam diam 25cm en hoogte ong 3,5 mtr.). Voor mijn werk (therapie kwekerij in de psychiatrie) vermeerderen wij en kweken wij deze vijg op voor verkoop. Deze vijg stekt zich heel makkelijk en levert veel smakelijke vruchten op. Ik merk dat mijn oude vijg in vergelijk met de jongere die ik geplant heb minder vruchten draagt die ook niet allemaal rijp worden, leeftijd zal een rol spelen. Snoei helpt hierbij. De standplaats is belangrijk: een beschutte plek waar de oostenwind niet direct aankan verdient de voorkeur. Wat betreft teveel vocht of niet aan de wortel daar heb ik (of heeft deze soort) geen last van.
    De vrucht van een vijg is eigenlijk een naar binnen gekeerde bloem vandaar dat hij ook kan geuren als een bloem.

  131. Patrick Deprez 8 november 2013 12:18 uur

    Hallo,
    Heeft iemand ervaring met vijgen binnen in huis? Veel licht en glas zijn aanwezig. Ik beschik over 15 verschillende rassen, de een al beter dan de ander, maar de meesten staan in volle grond andere in pot zodat ik die ’s winters in de schuur kan zetten.

  132. Okke Amerongen 16 november 2013 11:10 uur

    Hallo Ruud, Met het gebruiken van vijgenzaad heb ik geen ervaring. De veiligste keus lijkt mij om stekken van de vijg te maken of gewoon een jonge vijgenboom te planten.

  133. toine 16 november 2013 15:42 uur

    Heb onlangs na drogen van 2 dagen van zaad uit grote verse Turkse vijgen diverse plantjes gewonnen.
    Ook uit gedroogde Turkse heb ik 2 plantjes maar wordt afwachten wat dat is want denk dat na stomen van deze vijgen zaad eigenlijk niet goed meer is.
    En dan is het natuurlijk afwachten.zijn het van 2 slachtige of echte natuurlijke vijgen want dan zal er geen bevruchting zijn!

  134. Kesteloot Jaime 22 november 2013 15:56 uur

    Hallo,
    wij hebben een vijgenboom die een 5tal jaartjes oud is en ieder jaar zijn vele vruchten afgeeft maar nu zie ik bij het verwijderen van te rijpe vruchten dat de boom vol zit met oranje stippen op de takken wat moet ik doen ?
    groeten

  135. valentino 5 februari 2014 21:08 uur

    hey
    heb mijn driejarige vijg die in pot zit.
    binnen gehaald en in de kamer geplaats waar mijn ketel staat.
    met gevolg dat hij begin december al terug wakker werd.
    er staan nu heel dikke vijgen is dat goed voor de boom.
    en gaan die vijgen het halen als ik d eboom terug buiten zet.
    grtjs

  136. Okke Amerongen 8 februari 2014 07:54 uur

    Hallo Valentino, Geen idee of deze vijgen het gaan halen. Als je ze in de kou naar buiten zet dan vallen ze bij vorst nog van de boom. Als je de boom binnen laat staan tot de vijgen rijp zijn kun je ze misschien wel eten? Ik heb hier zelf geen ervaring mee.

  137. Patrick 8 februari 2014 08:48 uur

    Hallo,
    Deze plant is deze winter niet in rust gegaan, om te overwinteren moeten vijgen in pot in een schuurtje (vorstvrij en donker) geplaatst worden zodat ze na de winter beetje bij beetje aan licht en warmte kunnen wennen.
    Vijgen in volle grond reageren gewoon op het licht en de warmte dat de natuur geeft. Volgens mij kan je deze vijg nu nog beter in een niet verwarmde schuur of bergplaats zetten voor nog een maand of 2-3. De bladen zullen waarschijnlijk afvallen maar de plant zal tenminste van een beetje rust kunnen genieten en de vruchten zou ik plukken.
    Bij mij staan in de schuur : Petite Negri, Lisa, Galbun, Ronde de Bordeaux, Panache, Alma, Blanche d’Argenteuil, Madeleine Blanche, en in volle grond : Black Jack, Brown Turkey, Pingo d’ell Mel, Galbun, Alma, Petite Negri.
    Veel succes, Patrick

  138. valentino 8 februari 2014 10:53 uur

    hey
    bedankt voor het antwoord.
    maar als ik mijn vijgenboom zoo zie dan scheelt er niks aan.
    eerst zijn de vijgen gekomen en nu zit hij al vol blad.
    er zijn al vijgen op die groter zijn als een pingbol bal.
    denk zelfs groter.
    ga hem toch binnen laten en zal af wachten.
    zal jullie op de hoogte houden.
    geef hem dagelijks water is dat nodig graag had ik uw mening hier over.
    ps denk dat er zoo een zestig vijgen aan hangen.
    grtjs.

  139. valentino 8 februari 2014 10:59 uur

    hallo
    mijn vijgen boom heeft tot eind oktober begin november buiten gestaan.
    daarna in mijn garage tot begin januari en was duidelijk aan rusten.
    de bladeren waren er allemaal afgevallen.
    hij is pas beginnen waker worden als hij 10 dagen in mijn verwarmde kamer stond.
    er is wel duidelijk verschil met de vijgen die er nog op waren.
    de nieuwe vijgen doen het veel beter
    denk dat ik die vijgen van vorig sezoen er af ga doen.
    zijn wat donkerder van kleur en veranderd niks aan.
    Vijgenboom van Valentino, wakker uit winterrust

  140. jacques 24 maart 2014 09:51 uur

    Ha Okke,
    Ik heb twee Brown Turkeys in de tuin staan, momenteel vol openende knoppen en (zeer) kleine vijgjes. Voor de komende nachten zijn temperaturen rond het vriespunt verwacht )(tussen -1 en +1). Ook in Gouda, waar ik woon.
    Kunnen ze daar tegen (zolang het niet echt een paar graden ónder nul wordt), of kan ik ze beter beschermen?
    Jacques

  141. Okke Amerongen 8 april 2014 22:44 uur

    Hallo Jacques, De jonge vijgen kunnen hier slecht tegen maar bij een normaal voorjaar en zomer groeien er gewoon genoeg vijgen aan je boom. Mits… je een ras hebt dat voor ons klimaat geschikt is en de boom op een warme plek met zon staat.

  142. Ton 14 april 2014 22:05 uur

    Hallo Okke,
    Vorig jaar september heb ik een oude vijgenboom overgenomen.
    de plant stond vol in het blad en heb de boom tot 80 cm teruggesnoeid.
    De boom staat in de volle grond op het zuidwesten. tot nu toe geeft de boom geen enkel teken van leven. wat kan ik het beste doen ?

  143. Patrick 15 april 2014 13:52 uur

    Dag Ton,
    Dit is wel een beetje verdacht want na deze uitzonderlijke winter staan aan al mijn vijgenstruiken in volle grond al op z’n minst blaadjes en aan de meeste ook al vijgenknoppen de een al groter dan de ander. Ook aan deze die gewoonlijk laat, te laat of helemaal niets voortbrachten.

  144. Hercule 5 mei 2014 14:30 uur

    Mooie site Okke!!

    Vraagje, onze vijgenboom staat in een grote pot op ons zonnig terras.
    Dit jaar komt hij echter niet goed op gang…
    de blaadjes krullen, verdrogen en vallen af. Ik geef hem nochtans voldoende water. Wat kan het probleem zijn?

    ik ben nogal gehecht aan deze boom 🙂

  145. Celia 16 mei 2014 12:00 uur

    Dag Okke
    Wij hebben vorig jaar een Ficus Carica Rouge De Bordeaux gekocht en nu zaten er een paar vijgen aan.
    Ik was zo trots en wilde het gisteren aan een vriendin laten zien, maar helaas de vijgen zijn allemaal verdwenen.
    Waar zijn ze gebleven??????

  146. Oetra 15 juni 2014 15:45 uur

    Hi!
    Hoe herken ik of de vijg teveel of juist teveel water krijgt? Hij staat in een pot op ons balkon op het zuiden. Groeit als kool en er zitten wel 30 vijgen in. Ik geef regelmatig (om de dag) bijna een volle gieter water, maar heb het idee dat dit niet genoeg is. De bladeren beginnen lichtjes te krullen en zijn nog niet geel… Wat een kenmerk zou moeten zijn van te droog staan. Weet iemand raad?!

  147. Sanne 17 juni 2014 20:35 uur

    Beste Okke,

    ik heb een vraag over onze vijgenboom. De vijg staat sinds 3 jaar in ons voortuintje, is ruim 2,5 meter hoog (redelijk groot gekocht bij tuincentrum), prachtig in het blad en hij geeft elk jaar paarse vruchten (soms net iets te laat rijp). De boom staat in de volle, redelijk onvruchtbare grond zonder bak o.i.d. Nu gaan we waarschijnlijk juli/augustus, dit jaar al, verhuizen. Is het haalbaar onze geliefde vijg levend mee te krijgen? Bij het nieuwe huis is ook een tuintje, wel met minder zon. Alvast dank (!) en groet, Sanne.

  148. Okke Amerongen 22 juni 2014 09:47 uur

    Hallo Sanne, Als je gaat verhuizen heb je geen keuze. Graaf een zo groot mogelijke kluit uit en transporteer de boom naar jullie nieuwe huis. Daar plant je hem in een groot ruim gat. De grond is dan los en dan kan de vijg hopelijk nog wat wortel schieten. Omdat je de vijgenboom op het warmste moment van het jaar gaat verplanten is het belangrijk om goed water te geven en te blijven geven zodat de plant niets te kort komt op zijn nieuwe plek. Veel succes.

  149. Okke Amerongen 22 juni 2014 09:51 uur

    Hallo Celia, Het spijt me maar ik heb geen idee waar je vijgen gebleven zijn.

  150. agnes 22 juni 2014 12:11 uur

    Hallo Okke en alle andere vijgenliefhebbers 🙂
    ik overweeg om een vijgenboompje aan te schaffen, maar niet voor de tuin of terras, gewoon voor binnen…toch lees ik weer reacties, berichten, dat deze boom eigenlijk een “buitenboom” is. Dit heeft mij dus aan het twijfelen gezet. En mijn vraag is, kan de vijgenboom/struik/plant in de woonkamer (wel op een zonnig plekje) overleven? Lieve groetjes.

  151. Okke Amerongen 22 juni 2014 12:16 uur

    Hallo Agnes, Een vijgenboom kan gewoon binnen groeien mits er heel veel licht is. Dus bijvoorbeeld onder een glazen koepel of echt pal voor een raam.

  152. Natas 22 juni 2014 12:37 uur

    Hallo Celia,

    Misschien hebben vogels je vijgen opgegeten?
    Als ze rijp worden heb ik altijd dat er vogels aan eten maar dan nemen ze meestal niet een hele vijg mee, ze eten wat lekker is en laten de rest hangen.
    En als je dat niet weghaalt gaan de vliegen er nog van smullen.

  153. G.H. de Kruijff 6 juli 2014 13:19 uur

    Hallo,

    Mijn vijgeboom is afgelopen voorjaar grondig gesnoeid door de tuinman en vervolgens is hij weer helemaal uitgelopen. Nu doet het verschijnsel zich voor dat complete jonge scheuten vanaf de stam afbreken. De bladeren worden slap en vervolgens kun je de hele nieuwe scheut er zo afpakken.
    Graag zou ik advies krijgen wat te doen en wat de oorzaak van dit verschijnsel is.

  154. Patrick 6 juli 2014 14:18 uur

    Staat de plant in de wind? Is er iemand te dicht gekomen? Is er bij de snoei niet te veel ineens weg genomen? Te droog of te nat kan ook
    Als de plant voeger wel vrucht voortbracht, dan zal zij dit weer doen. Een milde winter betekent echt niet dat alles beter wordt, integendeel denk ik.
    Veel vijgen komen nu pas in actie, geduld loont, uitkijken!
    Mag ik hier ook de opmerking plaatsen dat veel “tuinmannen” helemaal geen affectie hebben met fruitbomen laat staan met vijgen.
    Snoei is soms beter in het vroege najaar, niet altijd, een plant staat dan de hele winter met een open wonde als je deze niet afdekt;

  155. Steftje 3 augustus 2014 22:04 uur

    Hallo,
    ik ben sinds het voorjaar verhuist en heb nu in men ander huis een vijgenboom staan. Hij hangt vol met vruchten die jammer genoeg terug gaan inkrimpen (kleine groene). Ik had maar een paar volgroeide vruchten en nu stopt het. Ik heb wel ongeveer een maand geleden een behoorlijk dikke tak met een grote snoeischaar verwijderd ( hij zat lelijk in de weg ).Zou dit de oorzaak kunnen zijn ? Verder heb ik nog geen ervaring met vijgenbomen .

  156. Anneke Hubert 7 augustus 2014 11:22 uur

    Hallo,

    Ik heb sinds enkele jaren een vijgenstruik/boom. Sinds dit jaar draagt hij heel veel vijgen.
    Ik zou graag willen weten om welke soort het gaat en of deze vijg eetbaar is?

    Groetjes, Anneke

  157. Okke Amerongen 7 augustus 2014 12:10 uur

    Hallo Anneke, Er zijn wel 1000 vijgenrassen. Het is dus heel moeilijk om daar uitsluitsel over te geven. Ik heb nog niet gehoord van oneetbare vijgen. Het ene ras kan wel behoorlijk verschillen van de andere qua smaak. Maar je kunt dus gewoon je eigen vijgen proberen. Ik hoop van harte dat ze lekker zijn maar dat verwacht ik wel!

  158. marielle 9 augustus 2014 17:24 uur

    Wij wonen nu 2 jaar in ons nieuwe huis en voor staat een prachtige boom. Nooit geweten wat het was en het maakte me ook niet uit. Maar nu verteld de vader van een vriendinnetje dat het een vijg is en de vrucht eetbaar. We hebben hem gelijk geproefd en ze zijn heerlijk!

  159. valentino 28 augustus 2014 10:15 uur

    heb net wat plaatjes van mijn vijgen door getsuurd.
    grtjs.
    valentino

  160. Marieke Jongboom 2 september 2014 18:08 uur

    Wij hebben sinds 3 weken een vijgenboom. Staat in een groot kubuskrat. (1m x 1m) Boom is ongeveer 7 jr oud. Gekocht bij tuincentrum.
    Nu worden de bladeren geel… hellup! In de bak zit een mengsel van compost, vermiculiet en potgrond. Ook zit er onder de kluit van de vijg een zak meditereaanse grond. Heeft hij te rijke grond?.. of te nat?.. grond houdt door de vermiculiet goed vocht vast. Wat moeten we doen?…

  161. Luuk Francken 3 september 2014 16:58 uur

    Maak je geen zorgen. De vijd verliest in het najaar al zijn blad, en dat begint met het koudre weer nu al een beetje. Bladeren worden eerst geel en vallen dan af. Eventuele vijgengaan ook dood en vallen of af, of worden door je hond opgegeten (de mijn at haar buik er van vol en het enife resultaat was dat haar drolletjes erg bros waren door al de pitjes). Misschien heb je mazzel. Een paar redden het misschien nog met de de nazomer. Of je maakt er jam van. Gewoon even afwachten wat er in het voorjaar van komt.

  162. Luuk Francken 3 september 2014 16:59 uur

    Sorry voor de tikfouten!

  163. toine 4 september 2014 01:43 uur

    pitjes in de vijg ??? hier in nederland? De soorten hier die rijp worden zijn tweeslachtig en hebben geen pitjes.!!!

  164. Luuk Francken 4 september 2014 14:02 uur

    Beste Toine!
    Oh oh. Wat laat jij je zelf kennen. Elke vijg, OOK in Nederland, heeft honderden heel kleine pitjes. De vijgen die hier rijpen, zoals in mijn tuin, hebben die dingen dus ook. Je kunt ze gewoon opeten. Merkt ze zelfs niet. Maar ze zitten er echt in. Daar is de vijg voor bekend!

  165. toine 4 september 2014 19:24 uur

    Heb toch nog maar eens even gekeken Luuk ..Had er nog een partij in de diepvries maar buiten hangen de bomen ook nog vol.Echter de soorten die ik zelf kweekte uit verse en ja ook gedroogde hebben ook vijgen. Echter de vrouwelijke bloemen die bevrucht moeten worden door de vijgenwesp worden niet rijp.Zij geven vrucht met pitjes die zo heerlijk kraken tussen je tanden.De andere soorten welke zichzelf bevruchten hebben volop vrucht welke rijp zijn maar deze hebben als je goed kijkt geen pitjes.Je kunt deze dus ook niet zaaien alleen wel erg goed stekken..Voor de liefhebber heb ik hier nog zaailingen van Turkse gedroogde en verse vijg van ongeveer een meter hoog, Gratis. Echter voor afrijpende vrucht is het wachten op de vijgenwesp.Blijf toch benieuwd Luuk of jij er een hebt met van die krakende pitjes….deze staan bovenaan mijn verlanglijstje

  166. toine 10 september 2014 13:13 uur

    Bete Luuk,
    Een rectificatie mijnerzijds lijkt me hier op zijn plaats!
    Berichtgeving dat de hier afrijpende niet door vijgenwesp bevruchtte vijgen pitloos zijn.Ben dit al enkele malen tegen gekomen.Echter,deze week jam gemaakt en bril opgezet en er zit iets wat lijkt op pitjes ,maar door er normaal op te duwen verdwijnt het in de massa.Echter bij de jam kwamen er wel bovendrijven.Volgens verder onderzoek hebben ze hier WEL pitjes maar zijn ze onvruchtbaar.Voor ik verder alles geloof ga ik deze toch proberen te zaaien.Nog beter nieuws kwam ik tegen dat er ook soorten zijn { niet gekweekt } welke van nature geen vijgenwesp nodig hebben…dat is dus wat i zoek.Deze zullen wel vruchtbaar zaad leveren mits ze niet op een andere manier volgroeien.Zal denk ik wel weer een soort zijn dat hier in dit klimaat slecht groeit. Uitdaging dus.

  167. rutten 12 september 2014 12:05 uur

    ik heb een vijg in pot die groene vruchten geeft ze zijn rijp en lekker zoet ze zitten niet apart aan de takken maar in trossen en het blad heeft maar twee inkepingen klopt het dat er ook groene vijgen zijn ik bedoel natuurlijk groene vruchten

  168. Irene van der Klugt 14 oktober 2014 22:33 uur

    Hallo Okke en andere kenners,
    Wij zijn bij vrienden in Italië en hun vijgenboom ziet er niet goed uit. De bladeren kleuren geel tot bruin, behalve bij de nerven. Dat wijst volgens ons op een voedingsgebrek. Herkennen jullie dat?

  169. Okke Amerongen 15 oktober 2014 10:08 uur

    Hallo Irene, Als dit probleem zich sinds kort pas voor doet denk ik dat er niets aan de hand is. Over een paar weken vallen de bladeren en dat zie je geleidelijk. Wat je dan ziet is gewoon dat het herfst aan het worden is. Als het de hele zomer al zo is dan is er misschien wel iets mis. Vijgen doen het prima op wat armere grond dus heel snel zullen ze geen voedingsgebrek hebben.

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.