Vijgen na pasen

2 april 2012

Vijgen aan een vijgenboom Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Vijgen na Pasen is een Vlaams-nederlands gezegde en betekent in het Nederlands ‘mosterd na de maaltijd’, dus iets doen wat eigenlijk te laat komt. De vijgen waren vroeger nooit vers hier in het noorden maar kwamen altijd gedroogd uit het Turkse Rijk op de markt, en gedroogd fruit mocht men in de 40 daagse katholieke Vastentijd eten.

Palmzondag, de laatste zondag voor Pasen en de dag waarop Jezus Jeruzalem binnenkwam, werd vroeger ook wel eens ‘Vijgenzondag’ genoemd omdat Jezus vijgen wilde eten op de dag dat hij naar Jeruzalem liep. Na Pasen mocht men weer van alles eten, dus wilde niemand meer een gedroogde vijg……nĂș was ’t ook te laat!

Overigens, in het Sint-Katelijne-Waver dialect schrijf je ‘Vaage na Paase’ en zegt men in het Haarsteegs ‘hij komt mee zun aaier nao Paose’…….dus geen vijgen maar eieren na Pasen!

Pimm van der Donk heeft deze informatie uitgezocht. Hartelijk dank!

Reacties

 1. H.Langeveld 21 oktober 2013 20:34 uur

  Wat kan ik doen met een grote hoeveelheid nog groene vijgen, een enkeling begint paars te kleuren maar zijn niet lekker.

 2. Peter beterweter 25 januari 2014 01:11 uur

  Beste heer Langeveld,

  Wat een vervelende situatie! Nou nou nou… Je kan groene vijgentaart met rozijnen maken! Ik ben er dol op! En mijn kleinkinderen ook. Peter peter zeggen ze dan, wat een goed gebruik van groene vijgen!

  Veel succes en stuur me een mailtje voor het recept!

  Groentjes haha!

  Peter

 3. marieke 25 juli 2014 14:28 uur

  Ik heb vijgen uit eigen tuin zo groot als een handpalm. Mooi groot, donker paars van binnen en lekker zoet. Onze boom geeft heel veel vrucht. Na al meer dan 100 geplukt en er hangen er nog wel meer dan 50 bijna rijpe vruchten aan. Ik kan geen vijg meer zien.
  Help!!!

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.