Vijgen en bier

3 september 2010

Rochefort 10 Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Hayo en Arnoud zijn gek van bier drinken. Ze hebben er zelfs een weblog over: Bestetotnutoe.nl – bier drinken met een missie. Kijk dat is nog eens een mission statement om in te geloven en naar te leven! De mannen van Bestetotnutoe.nl combineren alles met bier. Vreemd genoeg pakt het nog goed uit ook! Onlangs lieten zij mij een bier proeven dat goed combineert met chocolade. Lees hier wat de mannen te melden hebben over bier & vijgen:

Vijgen en bier
We snappen dat zo’n titel wat uitleg nodig heeft. Het is niet meteen de eerste combinatie die bij de meeste mensen bovenkomt. Bij ons is zo’n combi niet zo heel raar. Wij houden namelijk van bier, en niet zo’n beetje ook.

Wij drinken niet af en toe een speciaalbiertje, nee wij gaan verder. Veel verder. Wij zijn van die rabiate bierevangelisten. Ooit op een feestje in een hoek terechtgekomen waar je niet uit kon? Met een rare vent die vijf uur durende monoloog over bier af stak? Grote kans dat wij dat waren. Sorry nog daarvoor.

Vijgen en bier lijken op het eerste gezicht een onmogelijke combinatie. Dat is niet helemaal waar. Goed, een pilsje en vijgen zijn niet geweldig samen. Maar laten we eens verder kijken. Er zijn verschillende bieren die qua smaak en geur heel dicht bij vijgen liggen.

Zware donkere trappistenbieren zoals een Rochefort 10 hebben als je ze inschenkt een enorm fruitige neus. Je ruikt heel veel fruit zoals banaan, aardbei, rozijnen en heel veel vijg. Donker en zoet. Het bittere in het bier is een mooi contrast met het zoete van de mout. Vijgen met een glas Rochefort? Ik teken ervoor.

Rodenbach Grand CruMaar niet alleen een zwaar donker bier is een mooie combinatie. Je zou ook een zurig rood bier kunnen proberen. Een mooi voorbeeld is een Rodenbach Grand Cru. Dit bier is zuur, een beetje zoals een geuze. Het heeft ook iets zoets. Dat zoete pakt de zoetigheid van de vijgen goed op. Het zure komt dan opzetten en snijdt door het plakkerige heen. En dan ben je weer klaar voor de volgende vijg.

Een laatste combinatie, die wij overigens nog niet geprobeerd hebben is een wat heftigere. Een grote, flinke en stevige stout. Stouts zijn donkere bittere bieren met heel veel karakter. Een stout en vijgen zijn niet meteen vrienden. Sterker nog, ze liggen nogal ver uit elkaar. En dat kan heel goed werken. Soms gaan eten en drinken samen, soms staan ze ver uit elkaar. Als ze ver uit elkaar staan kunnen ze elkaar enorm versterken. Een beetje zoals een zoetzure saus.

Dus wat ons betreft ga je aan het experimenteren. Laat je niet tegenhouden door wat je denkt te weten en te kennen. Vijgen en bier zijn wat ons betreft een geweldige combinatie. Laten jullie het weten als jullie het geprobeerd hebben?

Hayo en Arnoud, heel erg bedankt voor deze bijdrage! Ik had het zelf nooit zo kunnen verzinnen;-) Benieuwd naar Bestetoe.nl? Ga eens kijken op de beste website over bier drinken van Nederland of volg Bestetotnutoe op Twitter Proost!

Reageren op dit bericht is niet meer mogelijk

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.