Verse vijgen invriezen?
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding
Josje Regout heeft in het prachtige Nieuwkoop een kleinschalige kwekerij met oude fruitrassen. Via Twitter stuurde zij mij een berichtje: ik eet/drink nog verse vijgen uit de diepvries; eigen teelt
. Dat zijn goede berichten want verse vijgen zijn slecht te bewaren. Tegelijkertijd kun je van een mooie vijgenboom een makkelijke 10 kilo vijgen halen. Je kunt hier natuurlijk allemaal jam van maken maar vijgenjam is eigenlijk niet geweldig lekker. Het probleem is duidelijk!
Ik was vooral benieuwd hoe het zou smaken. Want je kunt in principe bijna alles wel invriezen. Via mail stuurde Josje nog de volgende aanvullende informatie: de smaak is iets diepvries achtig, na verloop van tijd. Verder prima sappig, maak een fruitmixer van met div. fruit. Was weer grote oogst van 2 struiken. Teveel om direct op te eten.
Goede tips allemaal. Natuurlijk is een verse vijg lekkerder dan een vijg uit de diepvries maar dit is een prima oplossing voor een grote oogst. Van vele mensen heb ik gehoord dat het afgelopen jaar een enorme oogst heeft gebracht. Daar komt dit bericht te laat voor maar volgend jaar is er misschien ook weer een goed voorjaar en mooie zomer toch? Bedankt voor de tips Josje!
Op zoek naar oude fruitrassen? Kijk dan eens op de site van de kwekerij van Josje Regout.
Reacties
Over deze site
Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.
Jan de Bruin 8 maart 2012 16:57 uur
Ls,
Kunt u eens vertellen hoe u vijgen zonder wormpjes krijgt.
Als ik ze pluk dan zijn ze vaak al vol met wormen en zijn nog niet blauw.
Volgens mensen pluk ik ze dan te laat, of spuiten jullie ze tegen vliegen.
Vriendelijke groeten, Jan.
Okke Amerongen 11 maart 2012 09:22 uur
Hallo Jan, De meeste vijgenrassen kun je tussen augustus en oktober oogsten. Ik weet niet wanneer jij ze normaal oogst maar dan heb je in ieder geval een idee of je ze misschien te laat oogst. Er zijn vele verschillende rassen en lang niet alle rassen worden blauw of paars. Er zijn ook rassen die groen blijven terwijl ze toch rijp zijn. Als de vijg zacht in de hand aanvoelt kun je er eens een proberen te oogsten. In het ergste geval heb je een ras in de tuin die niet geschikt is voor ons klimaat. In dat geval zul je er nooit rijpe vijgen van oogsten. Het is in ieder geval niet nodig om de vijgen te spuiten. Het is wat lastig om je vraag goed te beantwoorden maar ik hoop dat je toch wat aan mijn antwoord hebt. Veel succes in ieder geval.
Manon 21 maart 2012 11:02 uur
Dag Okke, we hebben sinds een paar jaar een vijgenboom die beschut staat en het behoorlijk goed doet. We genieten de hele zomer van de vruchten – aan invriezen komen we niet toe! Van welk ras de boom is, weet ik niet. Het zijn vijgen met een relatief dunne schil. Vorig jaar ontdekte ik dat de vijgen die eind september/begin oktober nog aan de boom hingen (en waarvan ik dacht dat ze niet meer rijp zouden worden), weliswaar niet heel groot waren en een vrij dikke schil hadden, maar daar binnen een heel rijp, vol en zoet vruchtvlees verborgen. Heerlijk! Ik haalde er zomaar nog een paar potten jam van af!
Okke Amerongen 30 maart 2012 13:01 uur
Hallo Manon, Vaak worden deze tweede lichting vijgen niet meer rijp. Bij jou gelukkig wel. Er zijn heel wat mensen die hier jaloers op zullen zijn! Leuk om te horen dat dit lukt. Het komt vast door het goede en vroege voorjaar en natuurlijk de goede standplaats.
Anja Leeuw 3 april 2012 22:52 uur
Hallo,ik had vorig jaar ook een leuke opbrengst. Zo te zien gaat het dit jaar niet lukken want ons boompje is bevroren geweest. Jammer want ik vind ze heerlijk
Okke Amerongen 7 april 2012 08:22 uur
Hallo Anja, Balen, maar geef de boom niet te vroeg op. Soms groeit er onderuit de struik toch nog weer een nieuwe struik. De bevroren/dode takken kun je dan gewoon afknippen. Ik hoop voor je dat je vijgenboom weer opkomt. Anders in april gewoon een nieuwe planten.
Riet Luising 12 juni 2012 22:33 uur
Hoe eet je de vruchten??
Okke Amerongen 13 juni 2012 20:09 uur
Hallo Riet, Een verse vijg eet je met schil en al. Is de vijg al wat droger dan kun je de schil eraf pellen. De ingevroren vijgen kun je het beste ergens in verwerken. Josje gaf als tip om ze in de blender te mengen met ander fruit/sap voor een gezond en lekker drankje.
groenblaadje 10 juli 2012 16:34 uur
Hallo, we hebben blauwe vijgen, tientallen kilos, maak heel veel jam en die is heerlijk hoor. Om de 2 dagen pluk ik 4 kg voor jam. Geen wormen.
Ik woon in Z. Frankrijk, hier zijn ze nu rijp, ga proberen ze in te vriezen.
Succes allemaal
Okke Amerongen 18 juli 2012 10:15 uur
Hallo Groenblaadje, Van dat soort oogsten en hoeveelheden kunnen wij hier in Nederland alleen maar dromen. Zeker met deze herfstachtige zomer đ Veel succes met de oogst!
Thea Wierenga 12 augustus 2012 22:16 uur
Hallo Okke,ergens in april heb ik een mail gestuurd met de vraag;vijgenboom dood?dit ivm met de laate strenge vorstperiode.Jou advies,geef hem nog een maand,maar toen was er nog niets te zien,ik had besloten om hem tot volgend voorjaar de kans te geven en met succes hoop ik.En ik heb geluk sinds een week zit er een zijscheut ongeveer 6 cm boven de grond!!!!!Nu is mijn vraag aan jou>wat moet ik nu doen????
Vriendelijke groet,
Thea Wierenga
Okke Amerongen 12 augustus 2012 22:27 uur
Hallo Thea, Mooi nieuws dat je vijg na al die tijd toch nog is uitgelopen. Ik zou hem gewoon zo veel mogelijk laten groeien. In november als het blad gevallen is zou ik het dode hout eruit snoeien. De vorm van de vijgenboom is dan wel zoek maar dat duurt gewoon een paar seizoenen voor hij weer helemaal mooi is. Veel succes!
Thea Wierenga 13 augustus 2012 15:51 uur
bedankt voor de reactie maar het gaat om een vijg op stam,blijt het verhaal dan het zelfde?
Het enige wat er nu dus aan zit is een lootje helemaal onder aan de stam,wat snoei ik dan in november?/
Thea
Okke Amerongen 15 augustus 2012 07:37 uur
Hallo Thea, Als de stam echt dood is zou ik hem gewoon afzagen. Dat zou ik dan ook in November doen. Maar kijk het nog wel even aan met die mooie weer. Ik heb al mails gehad met foto’s van mensen die later hoger op de stam toch nog uitlopers kregen. Zet er dus niet te vroeg de zaag in.
ine van well 21 augustus 2012 10:20 uur
ja in de diepvries wil ik proberen voor de winter smootie,
heb de laatste dagen 12kg geplukt,blauwe en groene(victoria vijg),
jam is wel lekker ,ook op roomijs beetje aanwarmen de saus,heerlijk,
jam recept,1kg vruchtvlees 750gr suiker en sap van 2citroenen,half uur koken, moet er wel bij vermelden dat ik in zuid spanje woon.
ine van well 21 augustus 2012 10:24 uur
hier was geen plaats meer in vorig reactie,
vijgen inkruisen,maar niet tot op de bodem,beetje geitenkaas met e.v.gemalen amandelen ,dit vulsel in de vijg en 5min in de oven,
heerlijk als apperatief
Okke Amerongen 22 augustus 2012 07:45 uur
Hallo Ine, Twaalf kilo vijgen! Ik ben er jaloers op hoor! Vijgenjam is inderdaad lekker bij ijs. Ik ben nog bezig om een goed vijgenrecept te maken. Maar ik ben nog niet helemaal tevreden. Tot die tijd experimenteer ik lekker verder.
Niekie 27 augustus 2012 10:26 uur
Mijn vijgenboom zit vol vijgen, maar, in tegenstelling tot vorige jaren, blijven ze helaas hard en klein. Hij is, net als anders, in het voor jaar gesnoeid. Aan de onderkant is een grote loot gekomen. Heeft het zin die weg te halen? Ligt het aan het voorjaar? Ik vind het echt heel jammer.
Okke Amerongen 28 augustus 2012 07:55 uur
Hallo Niekie, Als ze vorig jaar wel rijp geworden zijn is de boom in ieder geval geschikt voor het Nederlandse klimaat. Dit voorjaar was erg slecht dus dat kan een rol spelen. De loot is geen probleem. Die kun je snoeien als het blad gevallen is. Hier kun je een mooie stek van maken.
wiel boumans 1 september 2012 12:31 uur
hallo thea een tip voor het jonge scheutje zou wat nopenfolie kopen en hem deze winter daar omheen doen doe dit iedere winter met mijn jonge plantjes kunnen ze met rust aan de winter wennen groetjes wiel
Okke Amerongen 1 september 2012 17:50 uur
Hallo Wiel, Dat is een mooie tip. Bedankt! Je leest wel eens over vliesfolie maar noppenfolie kan natuurlijk ook.
Geert-Jan 16 september 2012 15:15 uur
Hallo Okke,
Met wat vijgenboompjes in bloembakken en de gelezen leuke verhalen en ervaringen van anderen op jouw site, kijk ik veel enthousiaster naar deze mooie fruitsoort.
Ik ben door deze verhalen voornemens om mijn grootste boom (struik) een Brown Turkey in het voorjaar op een vaste plek in de volle kleigrond (tegen een witte muur op het zuiden) te zetten. Nu hij nog in een pot staat, zitten er al behoorlijk wat vijgen aan.
Omdat ze niet echt groot worden ca. 4-5 cm, is mijn vraag: om grotere vruchten te krijgen, moet je een vijg dan ook dieven?
Helaas kreeg ik de foto niet toegevoegd.
Okke Amerongen 17 september 2012 22:24 uur
Hallo Geert-Jan, Een vijg hoef je niet te dieven. Als je hem in het voorjaar (na de laatste nachtvorst) op een mooie beschutte plek op het zuiden plaatst dan verwacht ik een mooie en flinke oogst voor je. Bedankt voor de complimenten trouwens. Erg leuk om te horen!
Roland Volmer 7 oktober 2012 21:32 uur
Wat een ontzettend interessante website heb je Okke!!! Heel erg bedankt voor alle informatie… volgend jaar staat hier ook een vijgenboom in de tuin.
Voor alle liefhebbers van vijgen en roomkaas heb ik een tip! Boursin heeft een variant van het bekende kruidenkaasje nu ook hier in nederland op de markt gebracht… Boursin met VIJGEN en WALNOOT!
Ik nam deze altijd mee uit Frankrijk, maar dat hoeft nu niet meer… Helaas is Boursin Vijgen & Noten nog niet verkrijgbaar in alle supermarkten. In een deel van de vestigingen van C1000, Coop, Plus en Hoogvliet kun je Boursin Vijgen & Noten al wel krijgen!
Groeten uit Enschede
Gijs-Jan Kolet 13 oktober 2012 16:56 uur
Hoi Okko, ik had al eerder een keer gereageerd op jouw site en een foto van onze vijg meegestuurd. Die is inmiddels zo’n twee meter hoog en breed. Heeft dit jaar (al vanaf eind juli) veel vruchten gegeven. Ik wilde vragen wat te doen met de (kleine) vijgen die nu nog aan de boom zitten. Maar uit jouw antwoord 23 (17 september 2012) maak ik op dat ik die gewoon kan laten zitten tot volgend jaar (ps. vriezen ze dan niet stuk ?) mvrgr geejeekaa
Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:15 uur
Hallo Roland, Bedankt voor de complimenten. Ik zal eens kijken of ik de Boursin kan vinden. Altijd leuk om een keer te proeven en op de site te zetten.
Okke Amerongen 19 oktober 2012 08:26 uur
Hallo Gijs-Jan, De vijgen vallen bij vorst van de boom af. Het goede nieuws is dat de boom in het nieuwe jaar gewoon weer nieuwe vijgen krijgt. Een mooi vooruitzicht!
margreet 11 april 2013 13:38 uur
welk ras kan ik het beste kopen en waar?
olga 4 mei 2013 18:46 uur
Mijn vijgenboom is nu 2 meter en ruim 5 jaar oud maar heeft slechts 3 onrijpe vijgjes gegeven.
Wie kan mij vertellen waar ik een goede vijgenboom, of stek kan kopen die vruchten geeft in Den Helder. Ik vraag mij af hoe groot de vijg is die 12 kilo vruchten geeft.Lijkt mij heerlijk.
ine van well 4 mei 2013 21:38 uur
ja deze boom kort ik ieder jaar en hij is nu 8mtr breed en niet hoger als 5 mtr
anders kan je de vijgen toch niet plukken,
denies 19 juni 2013 22:26 uur
elk jaar maak ik vijgenjam van onze blauwe vijgen, dit jaar reeds 45kg! Die jam is overheerlijk, ik maak hem of met een goeie scheut bruine rum of met rode porto, vermits ik in Portugal woon, en de meeste van mijn jamproevers prefereren deze boven aardbeienjam!!!!
Els 28 juni 2013 18:24 uur
Hallo ik heb een vijg boom best al groot ik wil hem graag een beetje terug snoeien de buren vragen steeds wanneer ik hem gaat snoeien . en dan nog de vijgen blijven ook groen en ik haal ze er dan toch maar af anders vallen ze in de aarde en als ik ze dan iets zacht woord dan kan je ze wel eten maar het hoor paars te worden ik hoor graag van u bij voor baat dank Els
Okke Amerongen 10 juli 2013 20:08 uur
Hallo Denies, Ik ben jaloers op de enorme vijgenoogst! In Portugal is het klimaat zeker beter dan in Nederland. Als je plek hebt zou ik experimenteren met andere en bijzondere rassen. Er zijn zo veel soorten vijgenbomen en bij jou is het klimaat er uitermate geschikt voor!
Okke Amerongen 10 juli 2013 20:12 uur
Hallo Els, Een vijgenboom kun je het beste snoeien als het blad gevallen is maar nog voor het echt winter is. De plant is dan in ruste. In ons klimaat is dit meestal in november.
francis Kuipers 9 augustus 2013 17:16 uur
Hai Okke,
Ik heb ooit bij Blokker een heel klein vijge”boompje”gekocht. Die is inmiddels uitgegroeid tot een grote, vooral brede struik. Vorig jaar had ik er veel vruchten in die helaas niet allemaal rijp werden. Stuk of 4 maar….
Nu zit ie weer helemaal vol met vruchten, ik denk wel 80 tot 100, en hij vormt steeds weer nieuwe vruchtjes, het gaat eindeloos door. Ook heeft ie veel, groot blad.
Mijn vraag is: wat kan ik doen om de vruchten meer kans te geven om rijp te worden???
Wat van de vele grote bladeren weg halen, de kleine beginnende vruchtjes verwijderen, zodat de grotere vruchten meer voeding krijgen????
Ik ben zo trots op de vijg, en zou graag dit jaar wel willen oogsten.
Misschien kun jij me hierin adviseren.
groet Francis
Okke Amerongen 11 augustus 2013 08:41 uur
Hallo Francis, De drie dingen die je kunt doen om rijpe vijgen te krijgen zijn: een geschikt ras kiezen voor ons klimaat, een plek op het zuiden, een plek uit de wind. Deze drie dingen hebben veruit het meeste effect. Je kunt proberen om blad rondom de bijna rijpe vijgen weg te knippen maar ervaring heb ik er niet mee. Als je dit van plan bent laat dan zeker even weten of het werkt. Kleine vruchtjes verwijderen zou ik niet doen. Je beschadigd de boom hier onnodig door.
Elly Dries 20 augustus 2013 09:55 uur
Beste Okke,
Is het noodzakelijk om bij het snoeien van grotere takken de “wond” met een middel in te smeren?
Alvast bedankt. Vriendelijke groet Elly
Okke Amerongen 25 augustus 2013 13:52 uur
Hallo Elly, De vijgenboom kun je het beste snoeien als de boom het blad verloren heeft maar voor het begin van de winter. Meestal in november. Nu zou ik het niet doen om het bloeden van de takken te voorkomen.
audenaert 26 augustus 2013 22:01 uur
Ik heb mijn bomen al meerdere jaren en heb ze nog nooit teruggesnoeit en heb dikkere vruchten dan in de winkel
Voor degene die het nog niet wisten he
karlijn 27 augustus 2013 12:38 uur
iemand nog tips wat te doen met mijn vijgen? De afgelopen week heb ik al ruim 12 kilo vijgen van onze vijgenboom afgehaald en er jam (met oa walnoten en amandelen) van gemaakt. Ook zitten er al bakjes in de vriezer (met kaneel en suiker voor een lekker dessert met mascarpone).
Bart van der Zijl 30 augustus 2013 08:22 uur
Hoe kan je de vijgen het beste verpakken voor ze in de vriezer gaan? Ik heb verleden jaar wel 30 kilo in plastic zakjes verpakt en het gehele jaar met vijgen ontbeten, maar er komt erg veel vocht aan de vijgen. Is dat dus te verhelpen? ze komen daardoor niet echt mooi uit de vriezer, dus b.v. niet om een mooi voorgerecht met geitenkaas mee te maken.
Bart
Okke Amerongen 30 augustus 2013 09:09 uur
Hallo Bart, De vijgen in de vriezer blijven gewoon niet mooi. Ik kan het niet mooier voor je maken. Je moet ze dus verwerken en een gerecht waarin de vrucht mooi zichtbaar is kun je er dus eigenlijk niet meer meer maken. Beter is om er bijvoorbeeld een taart mee te bakken of een smoothie mee te maken.
weaver 30 augustus 2013 12:45 uur
hallo, ik woon in de Algarve, heb +/- 30 vijgebomen, ik maak confituur, bak er taartjes mee en vries ze in, bij mij blijven die wel mooi, ik gebruik ze dan voor mijn kip met porto en vijgen recept of ik vul er mijn bladerdeeggebakjes mee en maak er confituur van wanneer mijn potjes leeg zijn
annemiek 17 september 2013 17:26 uur
veel vijgen dit jaar. Als de huid springt zijn ze rijp (helaas dat vogels vaak net een dag eerder dat ze rijp zijn.
Naast invriezen gebruik ik ze voor een vijgen-portsaus bij het vlees: heerlijk!
francis Kuipers 17 september 2013 17:39 uur
Ik heb toen der tijd een vraag gesteld.Ik had veel bladeren en vruchten aan mijn vijgestruik.Vroeg me toen af of ik er wat bladeren af moest halen, zodat de vruchten meer zon kregen. Vorig jaar waren de vele vruchten ook niet rijp geworden. Uiteindelijk heb ik maar een paar bladeren eraf gehaald en wat takken weggehaald waar hele kleine vruchtjes aan zaten.
Nu ik geduld heb gehad en er toch nog wat zon kwam helpen, heb ik er al een behoorlijke portie afgehaald en er in combinatie met geraspte appel, jam van gemaakt. Dus…..geduld en zon is wat nodig is.
groet Francis
g.kerum 22 september 2013 12:01 uur
Onze vijgen zijn nog allemaal groen en keihard.worden die nog rijp?
Okke Amerongen 22 september 2013 17:44 uur
Hallo G. Kerum, De vijgen die nu nog klein en keihard zijn worden waarschijnlijk niet meer rijp. Tenzij er ineens nog een fantastisch lange en warme herfst krijgen. Helaas.
Hendrik 21 oktober 2013 11:01 uur
Beste Okke
Ik wilde al lang een vijgenplant en heb er nu ook eentje gekregen voor mijn verjaardag. Het is een brown turkey met een dunne stam van ong. 40cm die bovenaan opsplitst in twee kleinere takjes die elk een blad of twee dragen. Voorlopig staat hij in een pot, in de trappenhal van ons appartementsgebouw, net onder een glazen dakkoepel. Daar wordt het immers snel warm als de zon er wilt doorkomen, en heeft hij natuurlijk weinig last van wind. Nu had ik enkele vraagjes. Is het nodig om hem dit jaar nog te snoeien (en hoe doe ik dat dan het best)? Kan ik hem de eerste jaren binnen in de pot laten staan, zodat we hem bij een eventuele verhuis in volle grond kunnen plaatsen, of denk je toch dat het beter is hem volgende lente meteen uit te planten? Alvast bedankt voor je hulp! Groeten.
Okke Amerongen 21 oktober 2013 19:37 uur
Hallo Hendrik, Een kleine vijg met een paar takjes zou ik niet snoeien. Eerst maar een beetje laten groeien tenzij de niet tevreden bent met de vorm. Je kunt hem dus wel gewoon snoeien. Maar met zo’n jonge plant zou ik alleen afknippen wat een mooie vorm in de weg staat. Je kunt hem eerst laten groeien en later in de volle grond plaatsen. Je plant hem dan het beste in mei zodat de vijgenboom nog het hele jaar de tijd heeft om goed te wortelen. Als je hem toch in de volle grond wilt planten zou ik dat komende lente al doen. Misschien dat de plant anders verwend raakt en de overgang naar buiten dan zwaarder valt als er een zware winter komt. Dit is meer een gevoel dan ervaring hoor. Veel succes in ieder geval.
marleen 3 november 2013 20:35 uur
Ik heb een 3-jarige vijgenstruik staan, zo’n 6 takken steken uit de grond van 1,5 meter hoog. Dit jaar kreeg ik er veel vruchten aan, helaas zijn ze klein en groen gebleven, oneetbaar. Ik wil de struik een andere plaats geven, op het Zuiden(ipv oosten)tegen een muur, uit de wind. Doe ik dat nu? Of wachten tot het voorjaar. Adviseer je terugsnoeien?
Okke Amerongen 16 november 2013 11:09 uur
Hallo Marleen, Terugsnoeien kun je doen als het blad gevallen is. Waarschijnlijk nu al. Dit hoeft niet maar maakt verplaatsen wel makkelijker. Verplaatsen doe je in het voorjaar na de nachtvorst. In ons klimaat kun je dat dus het beste in mei doen. Als je nu snoeit probeer dan ook een paar vijgenstekken te maken. Stel dat er toch iets mis gaat met je boom dan heb je nog een reservestek. Veel succes!
kas 8 april 2014 21:25 uur
Beste okke,
ik heb een koude kas waarin ik graag de Alma zou willen planten. Waar kan ik dit ras kopen?
Wie heeft er ervaring met kweken van vijgen in een kas?
Groet
kas
Okke Amerongen 8 april 2014 22:40 uur
Hallo Kas, Ik lees op internet dat de Alma een Amerikaans ras is. Daar zou ik het zoeken want ik weet niet wie dit ras in Nederland verkoopt. Met het telen in kassen heb ik geen ervaring. Ik weet helaas ook niet wie dit in Nederland doet op een wat grotere schaal waar je wat van zou kunnen leren. Misschien weet een andere lezer raad?
Julie loos 17 april 2014 21:26 uur
dag okke,ik heb al 25 jaar een vijgeboom,meegebracht uit het zuiden van frankrijk.Hij stond daa.r als een klein miezerig ding tussen twee rotsen.Nu zijn we een eind verder,en na een verhuis,17jaar geleden,staat hier een pracht van een boom.Nu staan er momenteel wel duizend jonge vijgjes aan,maar elk jaar vallen ze er allemaal af als ze ongeveer half was zijn.Ik heb er nog nooit 1rijpe vijg van gehad.Zou de oorzaak zijn ,dat hij uit het wild komt?Nu ga ik hem eens kalk bijgeven(op hoop van zegen)groeten Julie
weaver 18 april 2014 12:30 uur
ik woon 20 jaar in de Algarve, heb 20 vijgenbomen in mijn tuin en ik volg de raad van de portugezen, weinig water, resultaat , in de maand mei massa’s vijgen
Okke Amerongen 30 april 2014 08:48 uur
Hallo Julie, De rassen die het goed doen in een Mediterraan klimaat zijn vaak niet geschikt voor ons klimaat. Ze hebben een lang en warm seizoen nodig en daar ontbreekt het bij ons aan. Als je na 17 jaar nog geen vijgen hebt dan komen ze er waarschijnlijk ook nooit meer aan in ons klimaat. Er blijft niets anders over dan te genieten van de mooie boom of de boom te rooien en te vervangen door een ras dat het wel doet in ons klimaat. Veel succes!
Hanneke 1 mei 2014 19:14 uur
Hoi Okke,
Wij hebben sinds enkele jaren twee vijgenbomen in de tuin, mooi op een warme plek, uit de wind, tegen de muur en op het zuiden. Nu vraag ik me af wanneer de vijg normaal gesproken voor het eerst vrucht gaat dragen. Ondanks het warme weer zie ik nog geen enkel teken. Ben ik te ongeduldig?
Hoeveel jaar moet de boom zijn voordat hij vruchten gaat dragen?
(NB: Het schijnt een ras te zijn wat in ons klimaat goed gedijt en vruchten draagt. Meer weet ik er niet van.
Groeten,
Hanneke
Regis Vermeire 13 juni 2014 12:13 uur
Vorig jaar boom (8cm stam diameter) uit pot in volle grond geplant. verbazing was groot te zien hoeveel vijgen er op verschenen een maand of 2 geleden. Ondertussen merkte ik gisteren op dat er nog tal van kleine extra vijgjes te voorschijn komen (2de oogst?). Geen idee over de soort, is er een manier om dit te herkennen ? Weet dus ook niet of ze groen blijven of gaan verdonkeren. Wat is de normale oogsttijd rekening houdend dat ze er nu qua grootte al meer dan ok uitzien… RĂ©gis
Okke Amerongen 22 juni 2014 09:43 uur
Hallo Regis, Vijgen zijn meestal rond augustus/september rijp. Het kan natuurlijk wat verschillen per ras en van jaar tot jaar. Dit jaar is alles wat vroeger omdat het voorjaar zo mooi was. De kleine vijgen zijn inderdaad de 2e oogst maar in ons klimaat komt dat zelden voor.
Wilma 24 juli 2014 19:45 uur
ik heb een vijgenboom, elk jaar veel lekkere vruchten, dit jaar aan de aanzet zijn ze hard, en het uiteinde wat openbarst is zacht, waar ligt dit aan? te droog, te nat? ook nu weer veel vruchten, maar dus niet zo lekker!
Peeters 26 juli 2014 09:41 uur
Hallo beste,ik heb al 53 jaar een vijgeboom,die heel veel vruchten geeft.voor mooie grote vruchten,moet je als de vijgen goed gevormd zijn,zo’n 3a4 cm ,twee bladeren na de laatste vrucht eraf,zo is je boom reeds gesnoeid,en de zon kan beter bij de vijgen.wist je dat het sap melkachtig vocht goed is tegen wratten?enkele malen herhalen,en wrat weg,succes.
Eleonoor 27 juli 2014 18:54 uur
Ook ik heb ooit een tak met 1 blaadje bij de Blokker gekocht. Inmiddels weet ik niet meer wat ik met die geweldige oogst aan moet. Voorheen was het per dag wel aan te eten maar nu ! Emmer vol en ik ben de enige die ze lekker vind. Ik heb een recept voor de taart met pruimen gezien ergens. Zou dat ook met vijgen kunnen? Ik wil ze niet weggooien <Zonde !,,,
Okke Amerongen 31 juli 2014 07:57 uur
Hallo Eleonoor, Mooi dat je zo’n goede oogst hebt. Als je zo veel overvloed hebt zou ik er gewoon op los experimenteren. Op mijn site staan ook recepten voor taarten met vijgen. Mocht je een nieuw recept met vijgen hebben dan hoor ik het ook graag. Veel succes!
Ria Schreurs 7 augustus 2014 15:41 uur
L.S.
Leuk dat eenieder zo enthousiast is over zijn vijgen; echter de vraag m.b.t. de wormpjes in de vijgen wordt door niemand beantwoord. Heeft iemand hier ervaring mee en wat is de volgen procedure/ bestrijding. Zelf heb ik n.l. ook last van deze wormpjes en kan derhalve mijn vijgen niet eten. Zou heel blij zijn met een afdoende reactie. Ook op internet kan ik niets vinden m.b.t. de bestrijding hiervan.
Okke Amerongen 15 augustus 2014 06:21 uur
Via Ine van Well ontving ik deze reacties op het probleem met de wormpjes: Hier in Zuid-Spanje,spuiten ze de vijgenbomen in het vroege voorjaar,als er hele kleine vijgen aan beginnen te komen,
Is een of ander insect die veroorzaakt het afvallen van de vijgen voor ze rijp zijn. En veroorzaakt ook de wormpjes in de vijgen. Dit is het enige wat ik er van weet. Volgend voorjaar worden de vijgen bomen bij ons ook gespoten, hoop dan dat dit probleem is opgelost.
P. de Reus 15 augustus 2014 13:52 uur
Van internet geplukt, zelf nog geen ervaring mee maar misschien is dit iets.
U kan vijgen ook drogen in de oven met warme lucht op maximaal 60° C. Nadien onderdompelen in siroop van 32° B. (Béaumé). Uithalen en afkoelen. Opnieuw even in de oven en weer even drogen. Het resultaat is evenwel nooit hetzelfde als industrieel gedroogde vijgen. De smaak daarentegen is beter!
Peer 7 september 2014 21:57 uur
Ben niet zo’n kok dus,
Ik koop een pakje om appeltaart te maken en vervang de appels door vijgen,schil ze en snij ze in stukjes.
Makkelijk en heerlijk.
Henriette Goselink 8 september 2014 18:09 uur
Beste Okke,
Leuk al die reacties van vijgenboom eigenaars. Ik ben ook zo iemand en heb 5 jaar geleden een stekje gekocht op het deense eiland Bornholm. Dit stekje kwam van een vijgenboom aldaar die vol met vijgen zat. Mijn idee was, als een vijg het hier goed doet moet deze zeker in Nederland een succes zijn. En inderdaad, het stekje kreeg een beschut plekje, 1 week voor het begon te vriezen in november en alleen de grond met wat bladeren afgedekt. Na het eerste jaar was hij flink gegroeid en zaten er al vijgen aan maar slechts 2 eetbare. Het tweede jaar was hij hoger en ook in de breedte gegroeid met meer eetbare vijgen. Dit proces ging elk jaar verder en nu kon ik wel 90 heerlijke vijgen oogsten. Hiervoor moest ik wel een gevecht aangaan met de merels in de tuin die ze ook erg lekker vinden. Ik snoei de boom elk jaar in november. Er zitten dan nog heel veel kleine groene vijgen aan, die de winter overleven. In het voorjaar ontspruiten weer heel veel nieuwe vijgen en de oude worden wat groter. Volgens mij worden die oude vijgen rijp in augustus / september en moeten die nieuwe vijgen wachten tot volgend jaar. De vijgen lijken hier dus 2 jaar nodig te hebben om te rijpen. Is dat mogelijk? Vorig jaar heb ik stekken gemaakt van de gesnoeide takken die ik nu al vergeven heb. Dit jaar kan ik weer nieuwe stekken maken. Mocht iemand interesse hebben, laat het dan weten.
Okke Amerongen 29 september 2014 06:40 uur
Hallo Henriette, Mooi dat je vijgenstek het zo goed doet. Ik ben geen teler en weet eigenlijk meer van het lekkere eten en koken. De informatie over de boom heb ik met hulp van experts op de site gezet. Volgens mij vallen veel oude vijgen af en worden de nieuwe vijgen in een seizoen rijp. Als je stekken in de aanbieding hebt dan heel graag. Ik kan je bij de andere aanbieders van stekken zetten op de pagina over vijgen stekken? Laat maar weten of dat goed is.
Els 10 november 2014 22:44 uur
Ook ik heb een vijgenboom voortgekomen uit een stekje uit de tuin van de oude meneer Anton Philips, deze zomer heb ik er veel vijgen vanaf gehaald, zeer gezond en lekker. Ik heb ze ingevroren naast de jam die ik gemaakt hebt. Deze week maar eens kijken wat ik er mee kan maken, mijn vriendinnen komen zaterdag eten. Hoop dat ze nog lekker smaken.
Els 10 november 2014 22:46 uur
Oh ja nog even dit, de een zegt je moet in het voorjaar snoeien en de ander zegt voor de winter, ik heb nog nooit gesnoeid maar het moet wel omdat hij te groot wordt, hoe zit het nu?