Ruim 10 kilo vijgen uit je achtertuin?

23 augustus 2010

Joris Butter Vinexfarmer Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Internet brengt ‘idioten’ bij elkaar, daarom is het zo leuk. Joris Butter heeft een normale tuin in een typische vinexwijk in Hoofddorp. Niets aan de hand tot zover. Maarrrr…behalve een stukje gras en een terras is iedere plant in zijn tuin eetbaar. Er staan bietjes, kruisbessen, rode bessen, een aantal soorten witte en rode druiven, veel kruiden én een boom vol verse, rijpe vijgen;-) Na kort e-mailcontact is de afspraak tussen deze 2 ‘idioten’ snel gemaakt.

Eenmaal aangekomen in een echte vinex wijk in Hoofddorp, vertelt Joris over zijn tuin en zijn vele experimenten. Aan alles merk je dat Joris een echte lekkerbek is. Dat schept een band! Hij maakt van zijn eigen druiven onder ander wijn. De rode wijn is goed gelukt maar de witte wijn is te zuur geworden. Nu wil hij kijken of hij dit jaar een destillaat van druiven kan maken. Misschien om te bewaren op een eikenhouten vaatje. Als iemand nog een 5 liter vat voor hem heeft, laat het hem weten.

Vijgenboom HoofddorpVerder geeft hij enkele belangrijke tips over moestuinieren in een gewone achtertuin. De plaats is cruciaal. Zoals het hoort in een Nederlandse achtertuin staan er aan beide kanten schuttingen. De planten aan de zonkant doen het goed en die aan de schaduwkant hebben het moeilijk. Aan beide kanten staat een laurierstruik. De struik aan de schaduwkant ziet er niet goed uit en is aangevreten door een of ander insect. De laurier aan de zonkant lacht je toe. Zijn vijgenboom staat op een zonnige en beschutte plaats in een hoek tussen schutting en tuinschuur. Helemaal goed dus! Meer info hierover vind je op de pagina over het planten van een vijgenboom. Het resultaat mag er ook wezen. Joris gaat dit jaar meer dan 10 kilo vijgen oogsten, gewoon in Hoofddorp!

Vergelijk Turkse en Nederlandse vijgIk had een boek bij me met vijgenrecepten en we kiezen er 2 uit: clafoutis met vijgen en vijgen met mascarpone en sinaasappelkaramel. Eerst boodschappen doen. Bij een Turkse winkel liggen verse vijgen. Joris neemt er 2 mee voor een vergelijkend warenonderzoek. De vijgen kosten €1,- per stuk. De vijgen zijn minder langwerpig maar een stuk breder. Samen met zijn vrouw en dochter proeven we de verschillen. De Turkse vijg is wel zoet maar niet zo lekker fris. De Nederlandse vijg is een stuk lekkerder!

Vijgenclafoutis en vijgen met mascarponeDe dames gaan nog even winkelen. Wij zorgen ervoor dat er straks wat lekkers is als ze weer terug zijn. Zowel de clafoutis als de vijgen met marscapone met sinaasappel karamelsaus zijn allebei heerlijk geworden. Met de dames eten we het lekker op het terras in de vinexmoestuin. Als het tijd is om afscheid te nemen krijg ik nog een zak van zeker 2 kilo verse vijgen mee! En een pot vijgenjam. Joris, ontzettend bedankt voor de geweldige middag en de lekkere vijgen! Joris zijn experimenten zijn te volgen op Vinexfarmer.

Reacties

 1. jeroen 23 augustus 2010 11:42 uur

  “De rode wijn is goed gelukt maar de witte wijn is te zuur geworden”

  Ik denk dan meteen: witte balsamico!

 2. Aaron Peters 23 augustus 2010 12:49 uur

  Okke, leuk dat je je middag zo beschrijft, prettig leesvoer.

  Wij hebben een vijgenboom in de tuin en die doet het voor geen meter. Boom wordt niet groter, vijgen zijn klein en groen, niet ‘volwassen’. Ik las op die andere pagina over de juiste plek het volgende “zorg dan in ieder geval dat de vijg niet vol in de wind staat”. Nu, dat is precies het geval! En die boom is gewoon geplant door de hovenier. Kan ik de boom nog verplaatsen of overleeft ie dat niet?

  PS: jammer dat ik niet op die andere pagina een reactie kon achterlaten …

 3. Piet Bakker 25 augustus 2010 17:49 uur

  Vijgen doen het prima, te prima bij mij, nu al voor 3e jaar… boom wordt topzwaar en vijgen hangen in de vijver.

  Wat ik eigenlijk wil, is ‘basic’ information. Wanneer is-ie rijp? Welke tijd, of hoe zie je dat en hoe verwerk je vijgen? Hoe lang kan je ze laten liggen, moeten ze gewassen of geschild worden… dat soort dingen dus.

 4. elly 31 augustus 2010 21:18 uur

  Nou Piet wij hebben de vijgenoost al bijna helemaal op.als taart met geitenkaas en honing op bladerdeeg.kan ook met uitgebakken spek
  Maar je vraag was waneer zijn ze rijp,wij halen de vijgen er af als zij donker gekleurd zijn maar wij voelen de vijgen ook altijd en als ze zacht voelen halen wij ze er af.wij snijden het topje er af en schillen ze dan dun .
  In de koelkast staan ze toch wel 3/4 dagen (ongeschild)wij zijn nu al 3 weken vijgen aan het eten, maar kan iemand mij mischien vertellen of je ze kan invriezen?
  of gaat dit ten kosten van de smaak,
  Ik las wel ergens dat je ze kan drogen maar dan wordt het suikergehalte hoger.
  waar ik dan weer niet bij van wordt.
  Ps er blijven steeds nog wel kleine vijgen in de boom hangen bijna tot de winter die hebben niets gedaan en halen wij er in de winter af.
  groeten Elly

 5. P A C Hoven 15 oktober 2010 15:55 uur

  M.H. Ik zoek een adres waar ik gedroogde vijgen kan kopen voor mijn dwergpapagaaien bvd Piet Hoven

 6. margreet roggen 15 oktober 2010 17:49 uur

  je kunt gedroogde vijgen bij alle natuurwnkels kopen. Ongeveer 8 euro voor een kilo.

 7. Okke Amerongen 19 oktober 2010 20:24 uur

  Gedroogde vijgen zijn ook bij notenkramen op de markt te koop. Verder inderdaad ook in natuurwinkels zoals Margreet al aangeeft. Succes!

 8. Carin 5 augustus 2011 20:21 uur

  Wij eten de vijgen met de schil. We hebben de bomen al een aantal jaren, paars en wit. Oorspronkelijk uit Sardinië. ‘k Zat te kijken of ik ze kan invriezen iemand ervaring mee?

 9. Okke Amerongen 7 augustus 2011 09:03 uur

  Ha Carin, Met invriezen heb ik geen ervaring. Misschien wil jij het wel eens met een paar vijgen proberen? Ben benieuwd!

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.