Gekonfijte vijgen

11 januari 2012

Gekonfijte vijgen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

In München kocht ik in het Spanisches Fruchthaus gekonfijte vijgen. Ik kocht 2 soorten: halb kandiert en voll kandiert. Voor deze gekonfijte vijgen is een groen vijgenras gebruikt en waarschijnlijk waren deze vijgen ook nog niet helemaal rijp en dus nog stevig. Gekonfijte vijgen worden in een suikersiroop gedompeld tot je ze lang kunt bewaren. Voll kandierte vijgen worden vaker gedompeld dan de halb kandierte variant. Tijdens dit proces worden de vijgen doorzichtig zodat ze bijna van glas lijken. Een heel mooi gezicht.

Je verwacht dat deze vijgen ontzettend zoet zijn maar het valt wel mee. Ze zijn eigenlijk gewoon erg lekker. Natuurlijk zijn ze zoet maar ook heel zacht van smaak met iets fris. Je voelt de pitjes van vijgen nog knisperen in je mond. Gewoon een heel mooi product.

Je serveert deze vijgen bij pittige kaas of een worstplankje. Ook kun je deze vijgen in stukken snijden en toevoegen aan luxe krenten of vruchtenbrood maar daarvoor zijn ze wel aan de prijzige kant. Maar…misschien is dit wel een typisch Nederlandse opmerking. De kerststollen die je in Duitsland koopt zitten bomvol mooie gekonfijte vruchten en zijn dus ook prijzig.

Ik heb deze gekonfijte vijgen in Nederland nog niet eerder gezien. Als jij weet waar ze te koop zijn, laat het dan zeker even weten.

Reacties

 1. Angela Boslooper 15 januari 2012 11:17 uur

  ziet er lekker uit.
  denk je dat ik het ook zelf zou kunnen maken en enig idee hoe?
  groetjes
  angela

 2. Okke Amerongen 15 januari 2012 12:07 uur

  Hallo Angela, Ik heb hier geen ervaring mee dus ik kan je geen eigen advies geven. De mevrouw in de winkel vertelde dat ze in een suikersiroop gedompeld worden totdat ze helemaal gekonfijt zijn. Dat zou je dus ook zelf kunnen proberen maar ik heb hier geen ervaring mee. Als je het gaat proberen wil je dan laten weten of het lukt. Als het kan wil je er dan ook een paar foto’s van maken? Dan kan ik het ook weer op de site zetten zodat anderen het ook zelf kunnen proberen. Veel succes in ieder geval!

 3. pim 19 augustus 2012 22:18 uur

  ha okke,
  toffe website man !!!

  ik/we wonen in kroatie, en ik genoot net van een fris glas zelfgemaakte vlierbloesemlimonade.
  zalig spul, reden om er op m’n weblog wat op in te gaan.

  over vijgen, da’s hier “on”-kruid, net als vlier.
  je suggestie om ze te suikeren ga ik testen, je hoort nog wel.
  wij drogen ze hier, recht van de boom, en zodra ze gedroogd zijn worden ze twee keer gedompeld in zeewater,tussendoor weer drogen uiteraard.
  bewaren gebeurt vervolgens in een papieren zak, met flink wat laurierblasd ertussen.
  resultaat: de zoete intese smaak van vijgen, een zweem ziltigheid en de geur van de laurier.

  ik sla je website op, wordt dus vervolgd, want je hebt een mooie bron van informatie waar ik graag wat aan toe voeg.

  pozdravi iz dalmacija, pim.

 4. Okke Amerongen 20 augustus 2012 21:57 uur

  Hallo Pim, Bedankt voor de complimenten! Als je zelf vijgen gaat konfijten, wil je dan misschien foto’s maken van het proces? Misschien is het wel iets voor deze site? Als je verder informatie hebt over vijgen en Kroatië dan hoor ik het ook graag.

 5. Nienke 26 juli 2013 19:04 uur

  Hoi Okke,
  Wat een leuke site! ik heb net kruisbessen jam gemaakt, wat ik geproefd heb smaakte lekker, bedankt voor het recept. Ik heb vorige week bij Ranzijn een boekje gekocht met een recept om vruchten te konfijten: Minibijbel Inmaken, Catherine Atkinson en Maggie Mayhew, Veltman Uitgevers (2013) blz 76/77

  Misschien heb je er iets aan. Gr, Nienke

 6. Okke Amerongen 28 juli 2013 20:42 uur

  Beste Nienke, Leuk, ik zal eens zoeken of ik heb boekje kan vinden. Veel succes met het konfijten!

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.