Gedroogde vijgen kopen, waar je op moet letten

26 oktober 2010

Gedroogde vijgen Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Ron Visch Notenspecialist staat al jaren op de markt op Vredenburg in Utrecht. Hij heeft een flink assortiment noten en zuidvruchten. Hij brandt ook zijn eigen noten waardoor het extra lekker bij de notenkraam ruikt. Vers gebrande nootjes zijn natuurlijk ook altijd lekkerder! Halverwege augustus vroeg ik hem of hij ook gedroogde vijgen had. Daar kwam een heel verhaal achteraan over gedroogde vijgen. Mooi: advies van een echte vakman en dat mag natuurlijk niet op deze site ontbreken.

Ron vertelde mij dat hij in augustus geen vijgen verkoopt omdat het een seizoensproduct is. De vijgen liggen nu te drogen. Kom eind september maar terug. Op mijn vraag waarom er op de markt bij diverse andere kramen wél gedroogde vijgen verkocht worden had hij een kort antwoord: Dat is rommel, met vocht en olie worden die vijgen soepel gehouden maar het beste is er allang af.

In oktober heb ik het opnieuw geprobeerd en er lagen inderdaad vers gedroogde vijgen. Meer informatie volgde. Gedroogde vijgen zijn er in 4 klassen. Klasse 1 is de beste kwaliteit. Op mijn vraag welke klasse vijgen hij verkoopt was de reactie voorspelbaar klasse 1 natuurlijk. Meer goede adviezen volgden, zie onderstaande opsomming.

Hoe koop je de beste gedroogde vijgen

  1. Seizoen: koop alleen gedroogde vijgen van september tot eind januari
  2. Vraag naar de kwaliteit van de vijgen: klasse 1 wil je hebben!
  3. Kijk: gedroogde vijgen moeten er fris en niet dof uitzien
  4. Proef: oude vijgen hebben suikerkristallen en zijn hard en taai. Niet lekker!
  5. Eet: verse vijgen met huid en haar. Je hoeft ze niet te schillen

De beste kans om echt goede gedroogde vijgen te kopen heb je bij een vakman zoals Ron Visch. Op de markt zijn vaak goede notenkramen te vinden. Ook sommige delicatessenwinkels en biologische winkels hebben een goed assortiment. Steun dus deze vakmensen, vaak vinden ze het ook leuk als je in hun product geïnteresseerd bent. Een echt lekkere gedroogde vijg is bovendien ook extreem lekker en onvergelijkbaar met een taaie oude gedroogde vijg!

Voedingswaarde van 100 gram gedroogde vijgen

Inhoud

Hoeveelheid

% van aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid

Caloriën 249 12%
Suiker 48 gram
Voedingsvezels 10,3 gram 39%
Zetmeel 5 gram
Eiwitten 3,8 gram 7%
Calcium 162 milligram 16%
IJzer 2,5 milligram 11%
Magnesium 68,5 milligram 17%

Recepten met gedroogde vijgen

Crostata di ricotta met vijgen in marsala
Gierstpap met gedroogde vruchten”>Gierstpap met gedroogde vruchten
Gebakken gedroogde vijgen met brood
Tutti Frutti met vijgen
Vijgenijs met Pedro Ximénez
Dikke yoghurt met vijgen en gembermarmelade
Vijgen en olijventapenade

Reacties

  1. clara 1 november 2010 21:03 uur

    Voor vijgen kun je ook naar de biologische winkels.

  2. Okke Amerongen 1 november 2010 21:44 uur

    Bedankt Clara, Dat is een goede tip. Ik heb het toegevoegd aan het artikel.

  3. Marita 12 november 2010 15:45 uur

    In Dubrovnik werden gedroogde vijgen verkocht waartussen laurierblaadjes lagen. Jammer genoeg kon niemand mij vertellen waarom dat was (taalbarriere).
    Kunt u mij wijzer maken.

  4. D 17 januari 2011 09:59 uur

    ik ben aan het lijnen en had als verantwoord tussendoortje gekonfijte vijgen gekocht. Weet u wat daar aan is toegevoegd? Of is dit eigenlijk ook gewoon een gedroogde vijg?
    Als u vijgen zou willen promoten kunt u zorgen dat het opgenomen wordt in dieeten als Sonja Bakker etc. Een vijg is vrij onbekend als tussendoortje.
    succes met de site,
    DVD

  5. Okke Amerongen 19 januari 2011 11:32 uur

    Gekonfijte vijgen zijn in geconserveerd in een siroop van suiker. Voor het lijnen is het beter om gewoon gedroogde vijgen te eten. Deze zijn te koop op de markt, in de supermarkt of een notenwinkel. Succes met lijnen!

  6. Arie 5 april 2011 21:54 uur

    laurierblaadjes tussen de vijgen heeft een functie, n.l. de laurierblaadjes zorgen ervoor dat er geen hinderlijke vliegjes (vb fruitvliegjes) rond of op de vijgen komen.
    ik verkoop ook vijgen en de meeste leveranciers in Turkije (Turkse vijgen worden het meest verkocht in Nederland) stoppen een paar van die blaadjes in elke doos vijgen.
    mvg
    Arie

  7. Okke Amerongen 6 april 2011 11:19 uur

    Bedankt voor de uitleg Arie. Mooi dat een noten en zuidvruchten specialist even de moeite neemt om alles duidelijk te maken!

  8. Sander 3 augustus 2011 15:15 uur

    Mooi dat van die laurierblaadjes…. thuis leg ik wel eens een klein schoteltje water met gemalen laurier waar ik geen fruitvliegjes wil hebben (dit lukt wat minder op plaatsen waar hun lievelingshapjes liggen zoals rottend/fruit, zuur, schimmelig en zoete/honing produkten).
    Op dezelfde manier kun je in de tuin wespen wegjagen maar dan met gemalen kruidnagel. En als ik daar lig te zonnen en me insmeer met lavendelolie, zitten er zonder overdrijven minstens 20 keer minder vliegen op en rond me.

    In het buitenland (vakantie Marokko) heb ik ze wel eens rechtstreeks van de boom gegeten. Dit was op het strand van een meertje (er was een derde hittegolf dat jaar en relatief zaten we niet ver van de Sahara), met oogstrelend strak-blauw water waar qua temperatuur nog maar net in gezwommen kon worden. Het zijn dan van die lekkere, mega-dikke, sappige vruchten, die heerlijk zoet zijn zonder die mierzoete smaak van gedroogde vijgen. Ik vond ze zodanig schandalig lekker dat ik er een stuk of 10 opat. Maar tevens leek het even een soort ‘verboden vrucht’.
    Dit had ik nl. niet moeten doen want dit kostte nipt m’n leven. Ik kreeg ’s avonds al niet minder dan 42 graden koorts (wat het absolute maximum is), ik kon me niet meer bewegen, toilet aan ziekte-“bed”, werd continu besprenkeld met ‘koud’ water – vooral tussen vingers en tenen en het was die dag 53 graden in de schaduw. De meneer van het gezin waar we op bezoek waren adviseerde mij bij de boom om ze te gaan eten en stopte me ook niet. Natuurlijk had ik dit toen zelf al moeten weten bij de voorbereiding van mijn eerste ‘verre’, warme vakantie en is het eigenlijk gewoon m’n eigen schuld.
    Ze moeten eerst een tijdje goed worden gekoeld, wat in Nederland denk ik slechts alleen op de zeg maar pak ‘m beet 35-+ graden-dagen moet. Marokanen kunnen net als wij ook niet tegen een bonk gist. Deze goed geschoolde Marokkaanse meneer wist het kennelijk ook niet. Zo leek deze vakantie dus mijn laatste te worden. Ik geloof na 3-4 dagen was ik weer een beetje ‘de ouwe’ en besloten we zowaar om gewoon te blijven.

    Zo zie je maar wat er allemaal niet geschreven kan worden over een paar vijgen. Nu dan even iets meer ontopic….
    Het schijnt dat gedroogde vruchten prima kunnen worden diepgevroren, zo kunnen die paar maanden (een zeer acceptabele invriesperiode voor gedroogd fruit) prima overbrugt worden. Gewoon een bordje erbij zetten zodat evt. onwetende klanten altijd nog kunnen kiezen. Bakkers doen dat ook wel eens, wanneer tegen sluitingstijd het brood al op blijkt te zijn.
    Goed, zelfs “ingevroren binnen een goede tijdsmarge” zou je “niet vers” kunnen noemen, maar dat geldt natuurlijk ook voor gedroogde vruchten. Spreekt men over “niet vers” dan gaat het meestal om niet-diepgevroren produkten die kwaliteit hebben verloren.
    Volgens de meeste infobronnen gaat er bij diepvriezen niets of vrijwel niets verloren (een klein beetje water van het produkt; lijkt me bij gedroogde vruchten al helemaal geen probleem).

    Behalve “geen warme vruchten eten” misschien ’n tip voor de vijgverkoper ?

  9. Okke Amerongen 7 augustus 2011 08:59 uur

    Hallo Sander, Bedankt voor je leuke uitgebreide verhaal. Mooi dat het allemaal toch nog goed gekomen is. Verse vijgen zijn gewoon extreem lekker en ik kan me prima voorstellen dat je er gewoon een flink aantal eet als de kans zich zo aandient! Met het invriezen van vijgen heb ik geen ervaring. Misschien iets leuks voor een lezer met een flink overschot om dat eens uit te proberen?

  10. Mevr. Henna Blonk-Mul 10 oktober 2011 23:31 uur

    Hallo Okke, in oostenrijk waar ik half woon, zijn ze op dit moment van het jaar vers te koop, en omdat ik ze dan volop in huis heb, eet ik dagelijks bij mijn fruithapjes 2 soms 3 stuks mee, maar graag zou ik willen weten wat voor vitamines er in de vijgen zitten. Ik was erg blij met deze site, erg leuk alles over vijgen te lezen, misschien plant ik volgend voorjaar wel een boom, mooie vrucht ook om te zien.
    Bedankt, en succes verder. Mevr. Blonk-Mul.

  11. Okke Amerongen 11 oktober 2011 08:04 uur

    Hallo Mevrouw Blonk-Mul, Ik heb helaas niets kunnen vinden over de voedingswaarde van verse vijgen. De voedingswaarde van gedroogde vijgen is hier te vinden: http://en.wikipedia.org/wiki/Common_fig Het staat ergens links onderaan deze pagina.

  12. Margriet 19 oktober 2011 17:42 uur

    Van: http://www.groentenfruitbureau.nl/veggipedia/vijgen

    Voedingswaarden vijgen (per 100 gram)

    Kcal: vers 84, gedroogd 259
    Kalium: vers 253 mg, gedroogd 680 mg
    Calcium: vers 54 mg, gedroogd 162 mg
    Magnesium: vers 15 mg, gedroogd 68 mg
    Fosfor: vers 32 mg, gedroogd 76 mg

  13. emmanuella 1 november 2011 21:10 uur

    Dag Okke,
    dank voor het snelle antwoord ivm de chutney…..
    Heb je toevallig (of iemand anders) een receptje voor confituur van gedroogde vijgen???? Ben al een tijdje op zoek.

  14. Okke Amerongen 3 november 2011 17:50 uur

    Hall Emmanuella, Een recept voor confituur van gedroogde vijgen heb ik niet. Gedroogde vijgen lekker stoven in rode wijn met kruiden of in appelsap met kruiden vind ik zelf lekkerder. Dat kan je in de koelkast best wel even bewaren. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  15. Paul 4 november 2011 00:51 uur

    Ingrediënten
    250 g gedroogde vijgen, zonder steel, fijngesneden
    250 ml sinaasappelsap
    65 g gele basterdsuiker
    Bereidingswijze
    Breng de vijgen met het sinaasappelsap in een pan aan de kook en laat ze op zacht vuur ± 20 min. koken. Pureer het vijgenmengsel kort met de staafmixer zodat de schilletjes gepureerd en de pitjes nog zichtbaar zijn. Voeg de basterdsuiker toe, breng het mengsel langzaam al roerend aan de kook en laat het 4 min. al roerend borrelend koken. Schep de jam in een schone jampot, sluit af met een deksel en laat afkoelen.

  16. Okke Amerongen 6 november 2011 11:39 uur

    Hallo Paul, Goede tip om het met sinaasappel te maken. Echte pure vijgenjam vind ik te zoet maar met sinaasappelsap voeg je ook wat fris toe. Misschien is zelfs wat rasp van sinaasappelschil ook nog een lekkere toevoegen. Ik ga het een keer proberen. Bedankt voor de tip!

  17. emmanuella 6 november 2011 20:02 uur

    bedankt, ga ik zeker uitproberen.
    Trouwens, we hebben onze chutney ‘goed’ gekregen, zonder extra kweeperen wel maar hij is lekker nu…

  18. Okke Amerongen 8 november 2011 20:35 uur

    Ha Emmanuella, Mooi dat het toch nog goed gekomen is met de chutney. Soms is het best lastig advies geven van een afstand. Ben blij dat het toch nog goed gekomen is1

  19. nanny boerman 26 maart 2012 10:19 uur

    Vijgen ….. energie tot en met …onderweg slap en moe en hongerig ? … b.v. Postbodes ?!… mensen die veel onderweg zijn …. eet een vijg …. daar kun je zeker weer een half uur verder …. gewoon per stuk verpakt in een boterham zakje …. ik week ze in schaaltje water …. dan worden ze smeuiig en sappig ….
    Trouwens …. bij Turkse bakkers en slagers en groenteboeren zijn ze VAAK te koop en niet duur …. ik heb 1.50 betaalt voor 250 gram ….Lief verpakt in een rond doorzichtig schaaltje ….. Eet ze

  20. Okke Amerongen 30 maart 2012 13:09 uur

    Hallo Nanny, Klopt helemaal, gedroogde vijgen geven flink wat energie en zijn dus handig om mee te nemen als je veel onderweg bent. Bij Turkse en Marokkaanse winkels maar ook op de markt zijn ze eigenlijk altijd wel te koop voor een goede prijs.

  21. Josephine 9 augustus 2012 09:49 uur

    Waar kun je troebele appelsap kopen?

  22. Okke Amerongen 12 augustus 2012 13:51 uur

    Hallo Josephine, Troebele appelsap kun je bij de supermarkt kopen. Bijvoorbeeld van het merk Flevosap of Appelaere.

  23. a.mulder 19 september 2012 12:04 uur

    Moet je de vijgen met alle pitjes op eten blijven gauw onder je gebit zitten erg lastig. .vr.gr.ate

  24. Menno 19 september 2012 23:07 uur

    Binnenkort wil ik gedroogde vijgen “op port zetten” in een wekpot; is er hierbij iets waar ik speciaal op moet letten?

  25. emmanuella 20 september 2012 20:57 uur

    hallo Menno, met vijgen heb ik het nog niet geprobeerd, maar gedroogde pruimen lukken prima, inprikken met vork en overgieten (royaal) met port.
    Volgens mij zou dat met vijgen ook wel moeten lukken.
    Succes

  26. Okke Amerongen 23 september 2012 08:39 uur

    Hallo Ate, De vijgen moet je inderdaad met pitjes eten. Het is ook onmogelijk om ze eruit te halen dus er zit helaas niets anders op.

  27. Okke Amerongen 23 september 2012 08:40 uur

    Hallo Menno, De tips van Emmanuella zijn uitstekend. Het werkt inderdaad precies hetzelfde als met andere gedroogde vruchten.

  28. Wim 19 augustus 2013 20:30 uur

    Dank voor het recept Paul, (15) ga gelijk aan de slag…
    Volop vijgen in het wild hier (Lissabon)
    Was op zoek naar een recept zonder alcohol.

  29. Hetty 13 november 2013 17:30 uur

    In de periode augustus tot eind november verblijf ik in Griekenland en eet ik veel verse en gedroogde vijgen. Gedroogde vijgen pluk ik hier zo van de boom en bewaar ik, dus daar is niets aan toegevoegd. Ik lees dat in een gedroogde vijg veel meer kilocalorieën zitten dan een verse? Kan iemand mij dit uileggen?

  30. Okke Amerongen 16 november 2013 11:04 uur

    Hallo Hetty, Een verse vijg bevat veel vocht. Als dat verdampt krijg je een gedroogde vijg. In het vocht dat verdampt zitten geen of nauwelijks calorieën maar in de rest van de inhoud wel. Een gedroogde vijg heeft dus per gewicht veel meer calorieën.

  31. annemieke 20 december 2013 18:29 uur

    Domme vraag: ik heb een bakje gedroogde vijgen gekocht, eet ik die met huid en haar op of moet ik ze schillen*

  32. pauline 6 januari 2014 22:45 uur

    en op welke dag staat die ron op de markt , en welke markt?( of is er maar één)

  33. Adelheid 14 januari 2014 23:39 uur

    Omdat ik ’s avonds niet meer wil snoepen heb ik een zakje gedroogde vijgen van De Nieuwe Band gekocht bij de Natuurwinkel. Ik heb nog nooit zulke lekkere gedroogde vijgen gegeten. Overigens heb ik ook ooit het geluk gehad om verse vijgen in Marokko te eten, zo van de boom geplukt. Heerlijk hoor. Gelukkig niet teveel van gegeten…

  34. Okke Amerongen 19 januari 2014 18:45 uur

    Hallo Pauline, Het is alweer even geleden maar volgens mij staat hij op de zaterdagmarkt en anders op de woensdagmarkt op Vredenburg. Op vrijdag is de biologische markt en dat is ook een aanrader.

  35. Okke Amerongen 19 januari 2014 19:06 uur

    Hallo Annemieke, Gedroogde vijgen kun je met huid en haar opeten. Het is zeker geen domme vraag. Ik heb het ook even in het artikel zelf toegevoegd.

  36. Dick 20 januari 2014 13:44 uur

    hallo okke ,nog een vijgenjam recept van een verwoed jammaker:
    gedroogde vijgen klein snijden,in kom met heet water 12 uur laten wellen,daarna met sinasappelsap en een beetje kaneel in de pan koken(eerst wegen ivm geleisuiker toevoegen)daarna pureren,suiker toevoegen,proeven,is het te zoet dan wat citroensap toevoegen.(sinasappelsap met vruchtvlees van aldi)
    vwb puur appelsap:probeer een sappan te vinden(vlooienmarkt)en ga in het najaar valappels zoeken ,deze wassen,rot en kneusplekken wegsnijden appel in stukken snijden (pitten laten zitten bevatten veel pectine)alles in de sappan en je hebt je eigen sublieme appelsap(heet in flessen met schroefdop)

  37. Okke Amerongen 20 januari 2014 20:09 uur

    Hallo Dick, Dat klinkt lekker. Die sappan die vind je vast wel. Ik heb er ook een thuis en gebruik hem voor het maken van kweepeergelei. Werkt super!

  38. Eljeti 3 februari 2014 16:01 uur

    Ik koop gedroogde baby vijgen bij de natuurwinkel en ook op de markt in Den Bosch. Geen suiker toevoegingen, alleen wat tarwemeel zodat ze wit en niet plakkerig worden. Dus niet geconfijt. Kan ik nu aannemen dat deze gedroogde vijgen minder calorieen bevatten dan de geconfijte?

  39. Okke Amerongen 8 februari 2014 07:52 uur

    Hallo Eljeti, De gedroogde babyvijgen bevatten net zo veel calorieën als gewone grote gedroogde vijgen. Het zijn gewoon vijgen van een ander ras maar qua samenstelling zijn ze niet anders en dus ook niet qua aantal calorieën.

  40. Cathrien Vlaskamp 10 augustus 2014 12:36 uur

    Wat een leuke site! Ik mag van de buurvrouw, die nu op vakantie is, de vijgen van haar vijgenboompje afplukken…vandaar dat ik even op deze site stuitte! Gisteren heb ik een vijg doormidden gesneden, een stukje reblochon ertussen gedaan en omwikkeld met parmaham…even aangebakken en dat was superlekker

  41. Nancy Theunisse 4 september 2014 14:47 uur

    Beste kenner,

    Wij wonen op Mallorca en eten vrij veel verse vijgen hier. Nu kom ik net uit het dorp en daar vertelde een vrouw me dat je ook teveel verse vijgen kunt eten. Dat zou slecht zijn voor je. Nu hoor ik dat voor het eerst en kan er weinig over vinden op internet. Wie heeft er ooit van gehoord?
    Ik maak zo namelijk ook dagelijks smoothies van vijgen en ander fruit, en ook vries ik dat dan weer in als ijsjes. Dus ja, zeker nu het de tijd van de verse vijgen is, eten wij ze vrij veel.

  42. Karim 9 december 2014 11:45 uur

    Dag Allemaal, Ik ga jaarlijks (in de zomer) naar Marokko voor de heerlijke vijgen en cactusvruchten. Vijgen zijn voor mij een vrucht uit het paradijs! Over het aantal vijgen per dag….. pffff, ik krijg er zeker zo’n 10-15 op een dag naar binnen (verspreid). Je moet ze wel eerst wassen (ivm stof, kleine insecten). Overigens zijn de Marokkaanse vijgen uit de rif onbespoten, het is eigenlijk een vrucht voor de armen (boeren etc) omdat het eigenlijk overal groeit. Zolang het niet een commercieel product wordt, blijft dit zo.

    Ik krijg overigens volgende week 10 kilo gedroogde vijgen uit de rif binnen, verse oogst/onbespoten. Mocht je interesse hebben, laat dan een berichtje achter.

    Karim

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.