Dessert van vijgen, Les Fruits Bio van Lucien Georgelin

5 oktober 2010

Dessert van vijgen van Lucien Georgelin Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Bij biologische winkel Rio de Bio in Utrecht kocht ik dit Dessert van vijgen. In de winkel viel mijn oog op dit mooie potje. In de rechteronderhoek staat Cuit au chaudron. Een chaudron is een koperen ketel die vroeger veel gebruikt werd om in te koken. Onder andere voor jam. Zelf heb ik ook zo’n echte jampan en ik ben er nog steeds heel blij mee. Iedere jam komt mooier uit deze pan. Een echte aanrader dus!

Het product is biologisch en heeft het AB (Agriculture Biologique) keurmerk. Er is geen suiker aan toegevoegd. De ingrediënten: vijgen 75%, geconcentreerde druivensap, pectine, geconcentreerd citroensap. Totaal suikergehalte is 33 gram per 100 gram. Het product is bovendien gegarandeerd kleurvrij en bevat geen bewaarmiddel. Ja het staat echt zo op die pot. Vertalen… altijd lastig.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de smaak en die is prima. De jam is niet erg stevig en ik denk eigenlijk dat het woord ‘dessert’ het beste als ‘compôte’ vertaald kan worden. Mijn Frans is niet goed genoeg om dit met zekerheid te kunnen zeggen. De vijgenjam die ik eerder geproefd heb van Côteaux Nantais was echt heel zoet. Daar was nog suiker aan toegevoegd en aan dit dessert alleen geconcentreerd druivensap. Het gehalte vruchten is ook hoger (75% tegenover 65%). Dit is inderdaad lekker als een luxe fruittoetje. De smaak is een stuk milder, echt prima.

Display Lucien GeorgelinOp de verpakking is nauwelijks te zien wie er achter dit product zit. Het blijkt een bedrijf te zijn dat Lucien Georgelin heet. De producten zijn ook te koop in een heuse online shop van Lucien Georgelin. Uit beide websites blijkt dat dit een groot bedrijf moet zijn. Er is een heel groot assortiment, en ze produceren ook huismerken. In het assortiment zit onder andere: jam en compôte, ambachtelijk snoep, terrines en patés, allerlei eendenlever gerechten (zie mooie display op de foto), kant en klaar maaltijden, chutneys en tapenade.

Lucien Georgelin blijkt dus gewoon een groot bedrijf te zijn mét een bio lijn. Dit klinkt slecht maar het is juist positief. Er is gewoon geld te verdienen met bio. Het is goed als bedrijven daar werk van maken. Van de overheid moet je het niet hebben. Supermarkten kopen nagenoeg alleen in bij grote leveranciers die altijd kunnen leveren. Als deze partijen bio gaan voeren dan komt er aanbod en heeft de consument straks hopelijk wél wat te kiezen. Nu kán de consument vaak gewoon niet voor bio kiezen omdat het aanbod ronduit mager is.

Reacties

  1. van hees o 30 november 2012 16:52 uur

    ik kocht onlangs nog confituur 100% vruchten confituur,maar waar ik deze aankocht met name in de match te Mechelen.
    doch worden deze hier niet meer verdeeld,mijn vraag waar kan ik aan mijn confituur nu nog bekomen

  2. Okke Amerongen 9 december 2012 09:19 uur

    Hallo Van Hees, Ik kocht deze confituur in een biologische winkel en zou daar ook zoeken.In Nederland zijn er wel webshops die dat verkopen maar of dat in België ook zo is weet ik helaas niet. Dat is nog wel de moeite van het zoeken waard. Veel succes!

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.