De vijgenkassen van Schloss Sanssouci in Potsdam

14 november 2011

Vijgenkas Schloss Sanssouci Bekijk een grotere versie van deze afbeelding

Schloss Sanssouci in Berlijn Potsdam is ontworpen naar schetsen van Koning Frederik de Grote zelf in 1745-1747. Het slot is in Rococostijl gebouwd. Sinds 1990 staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het mooiste aan het slot is het prachtig aangelegde park. Hoogtepunt is wat mij betreft de indrukwekkende weinberg met 6 terrassen. Op deze terrassen groeien vijgenbomen in 168 glazen nissen.

Weinberg Schloss Sanssouci in Potsdam Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Een beetje koning wil natuurlijk in zijn zomerslot gewoon heel lekker eten! Logisch dat de keuze op verse vijgen en druiven viel. Om van deze twee lekkere maar warmteminnende vruchten te kunnen genieten Frederik de opdracht om een wijnberg met terrassen aan te laten leggen. De berg kreeg 6 lagen met terrassen. Echt een spectaculair gezicht! De tuin was perfect op het zuiden gebouwd zodat de muur zo lang mogelijk zon krijgt. De muur geeft zo, ook nadat de zon weg is, nog warmte aan de vruchten af.

Vijgenkassen Schloss Sanssouci Bekijk een grotere versie van deze afbeelding De glazen nissen bevatten mooie gietijzeren deuren met kleine glazen ruitjes. Omdat Berlijn een landklimaat heeft met lange en strenge winters kunnen de deuren ook geheel afgesloten worden. Handig, want zo blijven de vijgen tegen de ergste vorst beschermd en kunnen vroeg in het voorjaar alweer snel opwarmen. De omstandigheden zijn zo ideaal voor een mooie en zekere vijgenoogst met lekkere zoete vruchten.

De meeste lezers van deze site zullen waarschijnlijk nooit een wijnberg aanleggen 🙂 Uit de aanpak van Frederik de Grote kun je wel wat leren. Als je een vijgenboom gaat planten probeer hem dan op het zuiden te planten. Tegen een muur is ideaal want dan heeft de boom beschutting en lange tijd warmte. Dat zorgt voor rijpe en smaakvolle vruchten. Mooie tuinder die Frederik!

Naast de wijnberg is een absoluut hoogtepunt de orangerie. Die beslaat ongeveer 2 paleisvleugels en is echt gigantisch! Binnen staan natuurlijk diverse citrusbomen maar ook andere planten die buiten niet goed kunnen overwinteren. Echt prachtig. Het slot zelf is mij wat te veel wansmaak. De koning heeft bijvoorbeeld een ruïne laten aanleggen. Dat zegt al genoeg… Verder allerlei protserige beelden. Naar Schloss Sanssouci ga je eigenlijk vooral voor het prachtige park en natuurlijk voor de mooie vijgenkassen.

De foto van de terrassen is gemaakt door Martin2606.
Meer info vind je op de website van Schloss Sanssouci.

Reacties

 1. j.a.kaspers 27 november 2011 12:52 uur

  Hoe kan je de vijgen over houden b.v. voor consumptie.
  Het de eerste keer dat er zoveel aan zaten,ongeveer 50 vijgen dan is het zonder dat zij van de boom vallen op de grond er niets mee doen.

  bij voorbaaat hartelijkdank

  hans kaspers wijk bij duurstde

 2. Okke Amerongen 28 november 2011 18:38 uur

  Hallo Hans, Als de vijgen groen zijn kun je ze nog inmaken met siroop. Je kookt dan water met flink wat suiker en kookt de groene of bijna rijpe vijgen in even in de siroop. Vervolgens giet je de vijgen met hete siroop in een pot. Snel deksel erop en pot op de kop. Maar erg lekker is dat niet, ook niet vies, gewoon niet veel bijzonders.
  De vijgen die nu nog aan de boom hangen kun je er rustig afhalen, rijper worden ze nu niet meer. Als het gaat vriezen vallen de grote vijgen eraf. Veel succes!

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.