Raw vijgentaartje met geitenkaas

Raw vijgentaartje met geitenkaas Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 8 reacties

Voorbereidingstijd:
15 minuten
Aantal personen:
2

Ingrediënten bodem:

  • 100 gram gepelde walnoten
  • 75 gram gepelde pistachenoten
  • snufje zout
  • 4 medjool-dadels, ontpit en in stukjes
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl agavesiroop

Ingrediënten topping:

  • Zes plakjes jonge, rauwmelkse geitenkaas
  • ‘n Handjevol jonge bladsla
  • 2 vijgen, elk in vier partjes gesneden
  • 2 tl agavesiroop
  • 1 tl water

Raw food is 'in', het is gezond maar gelukkig ook gewoon lekker. Ilona van Golen heeft dit lekkere taartje van rauwe vijgen met geitenkaas gemaakt. Ze deelt het graag met andere liefhebbers van lekker eten. Ilona, bedankt voor je hulp en de mooie foto!

Verpulver de walnoten en de pistachenoten in een keukenmachine met een snufje zout. Laat de kokosolie smelten in een steelpannetje op een laag vuur, of in de magnetron. Schenk de vloeibare kokosolie, dadelstukjes en agavesiroop bij het notenmengsel. Laat de keukenmachine net zolang draaien tot je een ietwat plakkerig mengsel hebt dat je compact kunt samendrukken.

Vorm op bordjes of schoteltjes met de hand twee kleine taartbodempjes, met iets opstaande randen. Zet de taartbodempjes een uur in de koelkast, zodat de kokosolie kan stollen en de bodems harder en steviger worden.

Haal de taartbodempjes uit de koelkast en beleg deze met de plakjes kaas. Plaats een toef slablaadjes in het midden van de taartjes en zet hier de partjes vijgen rechtop tegenaan. Roer de siroop los met wat water en bestrijk de vijgenpartjes ermee, om het vruchtvlees mooi te laten glanzen.

Volg Ilona van Golen op Twitter, hier lees je dat ze nog veel meer lekkers maakt.

Reacties

  1. Mia 23 september 2013 20:01 uur

    wij hebben 2 4 jaarse vijgenstruiken, de ene geeft al het tweede jaar vruchten, de andere, nog niets, zelfde staabnplaats, zelfde grond, zelfde weers toestand, en toch, een met en een zonder vruchten.

  2. Ineke 1 oktober 2013 18:18 uur

    En is het dan toevallig één mannelijke en één vrouwelijke vijgenboom?

  3. L.G.Ruiter 5 oktober 2013 20:41 uur

    Jaren geleden een jonge plant gekregen. Mooi plekje op het zuiden.
    Altijd vruchten gegeven,van dit voorjaar de oude stam weggezaagd en een jonge loot laten groeien.
    Nu ongeveer een meter hoog en alweer vijgen er aan.Prachtig toch !
    Lammert Ruiter Putten . (Gld )

  4. Mia 31 oktober 2013 01:25 uur

    Ineke, sorry dat ik niet eerder hier kwam, en nee, ik zou het niet weten, samen gekocht, bij elkaar geplant, de ene vruchten de andere alleen blad

  5. Ria Runia 24 november 2013 14:20 uur

    13 jaar geleden een ministekje gekocht bij Blokker,dit ministekje in een pot
    gezet wist eerst niet meer wat het was,de verpakking had ik n,l.al weggegooid,maar na enige tijd kwam ik er achter dat het een vijgenstekje
    was.
    Jaren in een pot gehad alle winters overleefd,8 jaren geleden verhuist pot
    mee,vijgenboom in de grond gezet het is een mooie boom geworden
    met heel veel vijgen zelf de laatste koude winters overleefd bijzonder toch.

    Ria

  6. Corry 20 januari 2014 17:56 uur

    Wij hebben 12 jaar geleden een vijg geplant tegen een zuidmuur op het terras (in de volle grond). Tuin is gericht op het zuid-westen. Al jaren krijgen we flink wat vijgen en op ’n verjaardag ,eind juli, plukken we de laatste vruchten uit de boom, snijden ze open, stukje geitenkaas erin en . . . smullen maar! Een hele enkele keer is er zelfs een 2e (kleine) oogst in september.

  7. yvon 14 augustus 2014 20:59 uur

    Hoi, nog even een vraagje. Ik had eerder een reactie gegevcen en kan het niet meer terugvinden.
    Ieder jaar snoeien wij onze vijg een beetje in want het is een flink boompje aan het worden. Maar nu las ik dat vijg bloed als er blad vanaf word gehaald (ik heb hier nog nooit bij stil gestaan) maar het boompje doe het buitengewoon goed. moet ik volgende keer smeren met as ??

    grt Yvon

  8. Okke Amerongen 15 augustus 2014 06:04 uur

    Hallo Yvon, Het beste is om te snoeien nadat het blad gevallen is, in november. Dan loop je het risico van bloeden niet.

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met vijgen!