Crostata di ricotta met vijgen in marsala

Crostata di ricotta met vijgen in marsala Bekijk een grotere versie van deze afbeelding 4 reacties

Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
90 minuten

Ingrediënten voor vijgen in marsala

  • 5 gedroogde vijgen, doormidden gesneden
  • handvol krenten
  • 450 ml goede kwaliteit marsala
  • 2 steranijs
  • klein stokje kaneel
  • schil van halve citroen (in brede repen)
  • lepel honing

Ingrediënten voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • geraspte schil van citroen
  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 2 of 3 eidooiers

Ingrediënten voor vulling

  • 650 gram ricotta
  • 120 gram fijne kristal suiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 25 gram broodkruim
  • 3 eidooiers
  • rasp van 1 citroen
  • eetlepel citroensap
  • 50 ml ingekookte Marsala (van de vijgen)

Mireille Muller plaatste deze prachtige foto op Twitter. Ik vroeg of ze het recept wilde delen en gelukkig wilde ze dat wel. Eigenlijk zijn dit natuurlijk twee recepten: vijgen in marsala en een recept voor een crostata met ricotta. Maar samen... dan heb je pas een echt feestmaal!

Om de vijgen in marsala te maken doe je de ingrediënten (minus honing) tezamen in afsluitbare bak en laat je ze 24 uur wellen. Giet door fijne zeef, vis de citroenschil, steranijs en kaneel uit de vruchten en voeg deze weer bij de marsala. Voeg honing toe en kook het vocht op middelhoog vuur in tot 1/3. Verwijder na 3 minuten wel het kaneelstokje.
Doe de vruchten terug in de ingekookte marsala en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.

Meng bloem, zout, citroenschil en de blokjes koude boter in keuken, machine snel tot korrelige substantie. Voeg dan de losgeklopte eidooiers en een scheutje water toe. En meng kort. Haal deeg uit de mengkom en kneed met de hand. tot soepele substantie. Verpak in pastic folie en laat uurtje rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een dunne, ronde en gladde plak van ca 3 mm dik en ca 30 cm diameter.
Bekleed bakblik van 22 cm met bakpapier, bekleed netjes met het deeg en zet weer minimaal 30 minuten in de koelkast. Bekleed met aluminium folie en vul met droge bonen. Bak zo’n 15 minuten in voorverwarmde oven op 180 graden. Verwijder vulling, bak nogmaals 10 minuten.

Klopt de eidooiers los met de suiker, het vanille merg en de citroenrasp. Voeg de ricotta toe, klopt tot smeuïge massa. Voeg citroensap en marsala toe. Schep er tot slot de broodkruim luchtig doorheen.

Giet mengsel in de taartvorm en bak af in de oven (nog steeds op 180gr) gedurende 40/50 minuten of tot dat de bovenkant stevig aanvoelt. Pas op dat hij niet te bruin kleurt.
Zet de oven uit en laat de taart in de oven afkoelen met geopende deur (rol bijvoorbeeld een theedoel op om de klep open te houden.

Serveer de taart op kamertemperatuur met de vijgen in Marsala.

Meer weten over de maakster van deze mooie taart? Volg Mireille Muller op Twitter.

Heb jij dit recept gemaakt? Laat zeker even een reactie achter of het lekker was.

Reacties

  1. Carina Pattiruhu 1 juni 2012 20:16 uur

    Hoi Okke, graag zou ik willen weten wat nu een goede en lekkere vijg is.
    Ik woon in Vlissingen dus zeewind.
    Welk ras zou het hier het beste kunnen groeien en dragen?
    Ik zie eerlijk gezegd door de bomen het bos niet meer, er zijn er zoveel.
    Ik weet dat het bij druiven aan het aantal zonuren ligt of een druif goed rijpt en goed zoet wordt, is dit bij de vijg ook zo?
    Alvast bedankt.
    Carina

  2. Okke Amerongen 5 juni 2012 20:21 uur

    Beste Carina, Er zijn inderdaad erg veel verschillende vijgenrassen. Het belangrijkste is om er een te kiezen die in het Nederlandse klimaat rijp zal worden. De meest voorkomende vijg die het in ons land goed doet is van het ras Brown Turkey. Als je zo’n vijgenboom koopt probeer hem dan op het zuiden tegen een muur te planten op een plaats waar zo min mogelijk wind staat. Ook in Vlissingen met zeewind moet je dan gewoon een goede oogst kunnen hebben. Veel succes!

  3. jorie de zwager 9 juni 2012 19:04 uur

    Hallo Okke, ben nu halverwege het recept (gisteren vijgen inweken) en nu zie ik ineens dat er bij de vulling ook Philadelphia moet??? Terug naar de winkel maarre…hoeveel?
    groetjes, Jorie

  4. Okke Amerongen 11 juni 2012 21:11 uur

    Hallo Jorie, Dit is een domme fout van mij. Het recept en de ingrediëntenlijst zijn aangepast. Je hoeft alleen ricotta te gebruiken en dus niet naar de winkel. Ik hoop dat je dit nog op tijd leest. In de eerste versie van het recept was het een mengsel van Philadelphia en Ricotta maar na overleg met Mireille is het aangepast naar alleen ricotta. Ik heb het nu ook in het recept aangepast en hoop dat je niet voor niets naar de winkel gegaan bent. Bedankt dat je de fout even doorgegeven hebt en veel succes met deze mooie taart!

Over deze site

Vijg.nl is een site van Okke Amerongen. Lees op over Vijg.nl alles over het doel van deze site.

Na 5 jaar al mijn vrije tijd aan mijn sites te hebben besteed, is het nu tijd voor andere leuke dingen. Het is daarom helaas niet meer mogelijk om te reageren. De sites en alle informatie blijft natuurlijk wel gewoon up to date!

Ik wil je heel erg bedanken voor alle tips, trucs, reacties en adviezen die ik de afgelopen jaren heb ontvangen. Veel kookplezier met vijgen!